Akne Oluşumunu Engellemek Için Ne Yapmak Gerekir?
Dr. Sevgi Ekiyor, “Genetik faktörler; akne genetik özellikler de içeren bir olgudur. Aslında herkes belli bir dereceye kadar akne sorunu yaşayabilir, ama bazı kişilerin kimi akne türlerine genetik bir yatkınlıkları vardır. Eğer anne veya baba ergenlikte ya da hayatının herhangi bir döneminde akne problemi yaşamışsa çocuklarında akne görülme ihtimali daha yüksektir.
- Hormonlar (Androjen); akneler genelde, vücut androjen hormonunu daha fazla üretmeye başladığı zaman oluşur.
- Androjen üretimi 11-14 yaşları arasında en üst seviyeye ulaştığında akneler de artmaktadır.
- Genç kadınlarda menstrüel döngü nedeniyle değişen hormon seviyeleri de aknelerde alevlenmelere neden olmaktadır.
Bu değişiklikler yağ bezlerinin androjenlere olan hassasiyetini de etkilemektedir” dedi. Kapalı folikülün, bakterilerin üremesi için uygun bir ortam olduğunu ifade eden Dr. Ekiyor, “Özellikle bu ortamda yaşayan bakteri P. Acnes bakterisidir. Bu bakteri, sebumla beslenir ve aknesi olsun olmasın herkesin cildinde bulunur.
- Yağ bezi tıkandığında ve içi sebumla dolduğunda P.acnes bakterisi çok daha çabuk çoğalır.
- Bakterinin ürettiği kimyasallar folikül içinde ve cilt yüzeyinde inflamasyona neden olur.
- Yağ bezleri androjenler tarafından uyarıldıktan sonra daha fazla sebum üretmeye başlarlar.
- Yağlı sebum, folikülün içinde birikir ve yukarıya doğru hareket eder.
Yukarı doğru hareket ederken, normal cilt bakterileri ve ölü cilt hücreleriyle birleşir. Sebum üretimi arttıkça, kıl folikülünün tıkanma ve komedonlara neden olma ihtimali de artmaktadır. Androjen üretimi arttıkça ve yağ bezleri genişledikçe, kıl folikülünün cildin altına doğru uzanan yapısı da değişime uğramaktadır.
- Normalde ölü hücreler kademeli olarak dökülürler ve cilt yüzeyinden uzaklaşırlar.
- Ergenlik döneminde hücreler daha sık dökülürler ve birleşip yapışmaya daha müsaittirler, sebumla temas ettiklerinde folikülü tıkayabilirler.
- Bu durumda sebum ve ölü hücreler folikülde bir tıkaç oluştururlar” diye konuştu.
Dr. Ekiyor akne oluşumunu engellemek için şu uyarılarda bulundu “Yorgunluk ve stresin; stres hormonlarını ve dolaylı olarak yağ yapımını artırdığı bilinmektedir. Yorgunluk ve stresten olabildiğince uzak kalmaya çalışın. Uyku esnasında cilt beslenmekte ve kendini yenilemektedir.
Bu yüzden uykunuzu iyi almaya özen gösterin. Egzersiz her şeyden önce genel sağlık için çok yararlıdır. Kan dolaşımını hızlandırır ve cildin de aralarında bulunduğu hayati organlara daha fazla oksijen gitmesini sağlar. Egzersizden sonra yüzünüzde biriken ve bakteriler için ortam oluşturan yağ ve teri mutlaka dikkatlice yıkayın.
Aksi takdirde aknelerin artması mümkündür. Su, vücut ve ciltteki hücrelerin içeriğinin önemli bir bölümünü oluşturur, toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır ve besinlerin vücutta taşınmasını sağlar. Su içmek akneleri yok etmez ama cildin sağlığını korumaya yardımcı olur.
Contents
Ne yaparsak sivilce çıkmaz?
Ergenlik çağından itibaren ortaya çıkan sivilceler vücudun verdiği tepkiler olarak değerlendirilebilir. Çeşitlerine göre farklılık gösteren sivilcelere uygulanan yanlış tedaviler yara ve iz oluşumuna neden olabilir. Sivilcelerin nedenleri arasında genetik yatkınlık, düzensiz beslenme faktörleri yer alır.
İnsanların fiziki ve psikolojisini olumsuz yönde etkileyen sivilceler hafif semptomlar gösteriyorsa evde doğal yollarla yapılan bazı maskeler geçirmeye yardımcı olabilir. Sivilce problemleri kronik hal alan kişilerin doktor kontrolünde tedavi olması çok daha iyi sonuçlar verecektir. Sivilce nasıl geçer, ne iyi gelir? diyorsanız “Yüzdeki sivilce izlerine evde bitkisel çözüm” içeriğimizden detaylara ulaşabilirsiniz.
– Dünya genelinde en yaygın cilt problemi olarak yer alan sivilceler ergenlik döneminden itibaren başlar. Çeşit nedenlerden dolayı cilt yüzeyin beliren sivilceler tedavi edilmediği sürece yara ve leke halini alır. Hafif semptomlar gösteren sivilceler için evde yapılabilecek bazı doğal ve bitkisel çözümlerle geçirmek ise mümkün.
Sivilce neden olur? Sivilce kir, ölü cilt ve çeşitli sebeplerle tıkanan gözeneklerde oluşabilir. Tıkanmış gözenekler siyah noktalara veya inflamasyona da sebep olur. Sivilce, aşırı aktif yağ bezleri, hormonal dengesizlik veya dalgalanma, stres, kötü bir diyet, ilaçtan kaynaklanan yan etkiler ve hijyen eksikliğinden kaynaklı olabilir.
Sivilce nasıl geçer? Evde akneden kurtulmanın birçok yolu var olsa da, sivilceleri yönlendiren tek madde limondur. Limonda bulunan bileşenler ve özellikler bu sinir bozucu ve utanç verici sivilcelerden etkili bir şekilde kurtarır. Limonlar akneye neden olan bakterileri öldürmeye yardımcı olan doğal bir antibakteriyeldir.
Limonlarda bulunan sitrik asit, cilt üzerinde biriken aşırı yağdan kurtulmanıza yardımcı olur. Ölü deriyi döker ve temizler. Limonlar C vitamini açısından zengin olup, ciltte kolajen üretimini arttırır ve yeni cilt hücrelerinin oluşumuna yardımcı olur. Askorbik asit gözenekleri küçültmeye yardımcı olan sıkılaştırıcı bir özelliktir.
Limon zengin antioksidanlar ile cilt hasarını önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda, sivilce izlerinin yanı sıra koyu renk lekelerin azaltılmasına yardımcı olmak için doğal bir görev yapar. Limon ile doğru malzemelerle kullanarak güzel saçlar ve lekesiz bir cilt elde edebilirsiniz.
Limon suyu güçlü bir bileşen olduğundan cildinizin hassasiyetini kontrol etmeniz gerekir. Bunu yapmak için, bileklerinize 2 veya 3 damla limon suyu damlatın ve 15 dakika bekletin. Kızarıklığa veya kaşıntıya neden olmazsa, çözümlerle başlayabilirsiniz. Cildinize uymuyorsa, sivilceden kurtulmak için başka çözüm yollarına bakın.
Limon suyu ve tarçın Tarçın ve limon, sivilce tedavisinde kullanılabilecek güçlü antibakteriyel maddelerdir.
Ne yaparsak sivilce çıkar?
Sebum kıl kökünden dışarıya çıkamadığı zaman birikir ve sivilce oluşumuna neden olur. Burada biriken bu madde ölü hücrelerin atılmasını engeller ve tıkanıklığa yol açar. Bu ortam bakterilerin üremesi için çok uygun olur. Bu bakterilerin çoğalmasıyla kızarıklık, şişlik ve ağrı oluşur.
Akne problemi olanlar ne yememeli?
Sivilce problemi yaşıyorsanız; ekmek başta olmak üzere beyaz un ile yapılan her türlü yiyecek, pirinç, şeker, şekerlemeler, asitli ve şekerli içecekler, bal, mısır şurubu, akçaağaç şurubu ve agave gibi tatlandırıcılardan uzak durmalısınız.
Su içmek sivilce izlerini geçirir mi?
1. Su – Bol bol su içmek sivilceden kurtulmak için çok önemli bir faktördür. Meyve sularının, çorbalarının veya sodaların içerdiği sulardan bahsetmiyoruz, normal içme suyundan yeterli miktarda tüketmelisiniz. Su cildinizi nemli tutarak sivilceye neden olan kimyasalların temizlenmesine yardımcı olur.2
Yüzdeki akne neden olur?
Akne (Sivilce) Nedir? – Akne, kıl köklerinin ve yağ bezlerinin (deri altındaki yağ üreten bezlerin) tıkanmasıyla sonuçlanan ve sivilcelere neden olan yaygın bir cilt durumudur, Eğer vücut çok miktarda sebum üretiyorsa (cildimizi nemli tutan yağ), ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir.
- Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur.
- Genellikle yüz, alın, göğüs, üst sırt ve omuzlarda görülür.
- Akne her yaştan insanı etkilemekle birlikte, gençler arasında en yaygın olanıdır.
- Sivilce, ergenlik dönemindeki gençlerin yüzde 85’inde görülmekle birlikte 30’lu 40’lı ve daha ileri yaşlarda da görülebilen bir deri hastalığıdır.
Tipik bir sivilce, kırmızı renkte ucu sarı iltihaplı veya iltihapsız küçük kabarcıklar, açık komedon denen siyah noktalar ve kapalı komedon denen beyaz küçük kabartılar ve bazen daha iri kist benzeri yapılar şeklindedir. Akne hormonlar, ilaçlar ve karbonhidrat açısından zengin gıdalar tarafından tetiklenebilir veya ağırlaşabilir.
Az uyumak sivilce yapar mı?
3 – Stres – Stresli dönemlerde sivilcelerin (aknelerin) çıktığı doğrudur. Stres sivilce (akne) oluşumunun asıl nedeni olmasa da mevcut sivilcelerinizin (aknelerinizin) artmasına ve durumunun kötüleşmesine yol açabilir. Çünkü endişe ve stres hormonal dengeyi bozabilir.
Sivilce (akne) ile stres arasındaki ilişki konusunda yapılan bir araştırmada sınav döneminde normal döneme göre uyku süresinin ve kalitesinin, yemek saatlerinin ve içeriğinin değiştiği ve stres seviyesinin yükseldiği görülmüştür. Stres seviyesi yüksek olan öğrencilerin aynı zamanda sivilce (akne) sorununu da daha şiddetli yaşayanlar olduğu tespit edilmiştir.
Bu konuda yapılan tüm bilimsel çalışmalar, düzenli seyreden stresin; sivilce (akne) ve cilt hastalıklarının alevlenmesine sebep olduğunu göstermektedir. Sivilce (akne) eğilimli bir cilde sahipseniz stresi azaltmanın bir yolunu bulmak son derece önemlidir.
- Uyku düzeni de stres ve sivilceyle (akneyle) mücadelede önemli rol oynamaktadır.
- Uyku esnasında salgılanan melatonin hormonu bağışıklık sistemini harekete geçirerek bakteriyel enfeksiyona karşı cildi korur.
- Düzensiz ve kalitesiz uyku stres seviyesini artırırken sivilceye (akneye) neden olabilir.
- Düzenli yapılan spor ve egzersizler de hormon ve özellikle stres seviyesini olumlu olarak etkilemektedir.
Yapılan bilimsel araştırmaya göre düzenli spor ve fiziksel aktivite yapanların stres düzeylerinin, yapmayanlara göre daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Ancak spor yaparken makyajınızı çıkarmış olmanız oldukça önemlidir. Dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise spor yaptıktan sonra terin deri yüzeyinden hızlıca temizlenmesidir.
Muz yemek sivilce yapar mı?
Sırtta çıkan sivilceler (akneler) nasıl geçer? – Sırttaki sivilceleri (akneleri) geçirmek için spor alışkanlıklarına, saç modellerine ve güneşin zararlı ışınlarına dikkat edilmelidir. Eğer gerekli şekilde davranılırsa, sırtta çıkan sivilceler (akneler) kolaylıkla ortadan kalkabilir.
- Spordan hemen sonra duş almak, sırtta oluşabilecek sivilceleri (akneleri) önlemenin veya oluşmuş olanlar varsa bunları geçirmenin en iyi yoludur.
- Sporda kullanılan kıyafetler de her egzersizden sonra yıkanmalı ve öyle kullanılmalıdır.
- Duş süngeri ile cildi temizlemek bir başka etkili yöntemdir.
- Duş süngeri ile cildi nazikçe temizlemek ölü deriyi yok eder ve cilde hava aldırır.
Sırttaki sivilceleri (akneleri) geçirmek için bol kıyafetler giymek de bu süreç için iyi bir yöntemdir. Çünkü dar giysiler kirin ve terin vücuda yapışıp kalmasına sebep olabilir. Bu yüzden gözenekler tıkanmış olur böylece sırtta daha fazla sivilce (akne) oluşur.
- Üste giysi giymeden spor aletleriyle egzersiz yapmak da bir o kadar zararlıdır.
- Bu yüzden spor süresince cilde nefes aldıran ve terlemeyi azaltan bol kıyafetler giyilmelidir.
- Bir başka etkili önlem ise saçları toplayarak saçların sırta temasını önlemektir.
- Çünkü uzun saç tozu ve kiri sırta taşır, sivilce (akne) oluşumunu hızlandırır.
Sivilcelerin (aknelerin) geçmesi için bu havasız ortamın önün geçilmelidir. Duş alırken şampuanın veya sonrasında saç kreminin sırta inmesi de engellenmelidir. Çünkü bu ürünlerdeki bileşenler gözeneklerin daha da tıkanmasına sebep olur. Kaliteli bir güneş kremi seçmek de yaz aylarında sırtta sivilce (akne) ve leke oluşumunu en aza indirmek için büyük önem taşır.
- Cildi zararlı güneş ışınlarından korumak çok önemlidir, özellikle sırtın çıplak olduğu durumlarda dışarıda bulunuluyorsa buna çok daha fazla dikkat edilmelidir.
- Ancak seçilen güneş kremi çok yağlı malzemelerden oluşuyorsa, bu durum sırttaki gözeneklerin tıkanmasına sebep olabilir.
- Bu yüzden cilt sağlığı için yağsız ve hafif ürünler seçilmelidir.
MERAK EDİLEN SORU VE CEVAPLAR Muz sivilce yapar mı diye merak eden birçok kişi de bulunuyor. Muz, sağlık açısından hiçbir zaman tehdit unsuru olan bir yiyecek değildir ve bununla birlikte sivilce yapmaz. Çay sivilce yapar mı? İçinde kafein bulunan soda, kahve ve çayı çok tüketmemeye çalışın.
Kafein idrar söktürücü etkisi olduğundan dolayı ihtiyacınız olan suyu dışarı atmanıza sebep olarak sivilce oluşumuna sebep olabilir. O yüzden kafeinli içecekler tüketirken bol bol su içmeye de özen gösterin. Domates sivilce yapar mı? Acı, kırmızıbiber ve domates ürünleri gibi baharatlı yiyecekleri sınırlayın.
Bu besinler sivilceye direkt olarak neden olmaz, ancak sivilce kızarıklıklarını artırabilir. Çünkü yüzdeki kan akışını ve dolaşımını arttırırlar.
Çok fazla sivilce neden çıkar?
Sivilce çıkmasına neden olan etkenler – Sivilce, kıl folikülleri olarak bilinen derideki küçük delikler tıkandığında ortaya çıkar. Yağ bezleri cilt yüzeyinin yakınında bulunan küçük bezlerdir. Bu yağ bezleri sebum adı verilen yağlı bir madde üreterek saçları ve cildi yağlandırır ve kurumalarını önler.
Aşırı sebum, ölü cilt hücreleriyle karışır ve folikülde tıkanmaya neden olur. Tıkanan folikül, cildin yüzeyine yakınsa bir siyah nokta oluşur. Deri üzerinde yaşayan normalde zararsız bakteriler bu tıkanmış folikülleri kirleterek ve enfekte ederek sivilceye neden olabilir. Sivilce oluşumuyla ilişkili olan faktörlerden birisi de ergenlik döneminde, erkeklerde ve kızlarda androjen olarak adlandırılan seks hormonlarının artmasıdır.
Androjenler yağ bezlerinin büyümesine ve kıl köklerinde daha fazla sebum üretimine neden olur. Sivilce özellikle ergenlik döneminde daha yaygındır Sivilcenin oluşumuna veya daha da kötüleşmesine neden olabilen diğer durumlar şöyledir:
Adet dönemi, gebelik veya polikistik over sendromu gibi hormonal değişikliklere neden olan durumlar. Genetik yatkınlık Bazı ilaçlar (Steroid ilaçlar, lityum, bazı epilepsi ilaçları vb.) Hava kirliliği veya yüksek nem Uzun süreli şapka, kafa bandı veya sırt çantası kullanmak Cildin yağlanmasına neden olan cilt ürünleri Restoran gibi yağ temasının yoğun olduğu yerlerde çalışmak Stres
İltihaplı sivilce neden olur? Ne iyi gelir, nasıl geçer?
Hangi meyve sivilceye iyi gelir?
6) Antioksidan açısından zengin meyveler tüketin! – Antioksidanlar, serbest radikal olarak adlandırılan ve hücrelerde hasara sebep olan molekülleri temizleyerek hücre hasarını önlemeye yardımcı olur. Haliyle, cilt için de büyük önem taşırlar. Antioksidan bakımından zengin bir diyet, hafif ila orta derecede sivilceleri bu özelliği nedeniyle azaltabilir (3),
Hangi vitamin sivilcelere iyi gelir?
A, D, E vitaminini içeren besinler; cilt sağlığında önemli rol oynar ve sivilcenin önlenmesine yardımcı olabilir. Özetle; Omega-3 yağ asitleri, probiyotikler, yeşil çay, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet; sivilce oluşumuna karşı koruyucu olabilir.
Çok fazla sivilce neden çıkar?
Sivilce çıkmasına neden olan etkenler – Sivilce, kıl folikülleri olarak bilinen derideki küçük delikler tıkandığında ortaya çıkar. Yağ bezleri cilt yüzeyinin yakınında bulunan küçük bezlerdir. Bu yağ bezleri sebum adı verilen yağlı bir madde üreterek saçları ve cildi yağlandırır ve kurumalarını önler.
Aşırı sebum, ölü cilt hücreleriyle karışır ve folikülde tıkanmaya neden olur. Tıkanan folikül, cildin yüzeyine yakınsa bir siyah nokta oluşur. Deri üzerinde yaşayan normalde zararsız bakteriler bu tıkanmış folikülleri kirleterek ve enfekte ederek sivilceye neden olabilir. Sivilce oluşumuyla ilişkili olan faktörlerden birisi de ergenlik döneminde, erkeklerde ve kızlarda androjen olarak adlandırılan seks hormonlarının artmasıdır.
Androjenler yağ bezlerinin büyümesine ve kıl köklerinde daha fazla sebum üretimine neden olur. Sivilce özellikle ergenlik döneminde daha yaygındır Sivilcenin oluşumuna veya daha da kötüleşmesine neden olabilen diğer durumlar şöyledir:
Adet dönemi, gebelik veya polikistik over sendromu gibi hormonal değişikliklere neden olan durumlar. Genetik yatkınlık Bazı ilaçlar (Steroid ilaçlar, lityum, bazı epilepsi ilaçları vb.) Hava kirliliği veya yüksek nem Uzun süreli şapka, kafa bandı veya sırt çantası kullanmak Cildin yağlanmasına neden olan cilt ürünleri Restoran gibi yağ temasının yoğun olduğu yerlerde çalışmak Stres
İltihaplı sivilce neden olur? Ne iyi gelir, nasıl geçer?
Yüzde neden çok sivilce çıkar?
Akne (Sivilce) Nedir? – Akne (sivilce), kıl kökleri ve yağ bezlerinde meydana gelebilen bir sağlık problemidir. Yağ bezleri, cildi nemli tutmak amacıyla sebum adı verilen yağ salgılamaktadır. Bu bezlerin tıkanması sonucunda iltihaplı sivilce ve kistler oluşabilmektedir.
Akne çok yaygın görülmektedir. Her ırktan ve yaştan insanda sivilce vardır.40’lı ve 50’li yaşlarındaki insanlar bile sivilceye sahip olabilir. Bununla birlikte, sivilce en çok ergenlik çağında görülür. Ergenlik döneminde, hem erkek hem de kızlarda erkek cinsiyet hormonlarının (androjenler) seviyeleri artmakta ve bunun sonucunda yağ bezleri daha fazla yağ üretmektedir.
Normalde üretilen sebum kıl köklerinden ve gözeneklerden cilde geçer. Ancak fazla sebum gözenekleri tıkayarak sebum geçişini bloke edebilir. Foliküller tıkandığında, ciltte bulunan bakteriler foliküllerin içinde büyümeye başlar. Bunun sonucunda iltihap ve sivilce büyümesi gelişir.
Beyaz sivilce (kapalı komedonlar): Bu sivilceler kapalı halde ve küçük beyaz iltihap dolu tepeye sahiptir. Siyah noktalar (açık komedonlar): Bu sivilcelerin tepesinde küçük, siyah bir açıklık vardır. Bu sivilceler siyah olmasına rağmen bu kir nedeniyle oluşmamıştır. Sebum havadaki oksijen sonucunda siyah renge dönüşür. Papüller : Bunlar yumuşak, küçük pembe yumrulardır. Püstüller : Lezyonun üstünde irin, altındaki ciltte kırmızı renk olan sivilcelerdir. Bunlar iltihaplı aknenin özellikleridir. Nodüller : Derinin derinliklerinde ortaya çıkan sert, büyük, ağrılı sivilcelerdir. Kistler : İrin dolu, derinde bulunan, ağrılı sivilcelerdir ve sıklıkla yara izlerine neden olur.