Bepanthol Krem Son Kullanma Tarihi Nerede Yazar?

01.12.2022 0 Comments

Bepanthol Krem Son Kullanma Tarihi Nerede Yazar
Kozmetik Ürünlerinde Son Kullanma Tarihi Nasıl Belirlenir? – Kozmetik alışverişlerinde en endişe edilen konuların başında son kullanma tarihi gelmektedir. Kozmela.com hizmet vermeye başladığı ilk günden bu yana son kullanma tarihi ile özenle çalışarak, son kullanma tarihi yaklaşmış veya geçmiş ürünlerin gönderimini yapmamaktadır.

  • Siparişleriniz hazırlanmadan önce ürünler kalite kontrol sürecinden geçirilerek kontrol edilmektedir.
  • Son Kullanma Tarihi Nerede Yazar? Kozmetik ürünlerin bir kısmında son kullanma tarihi bulunurken bir kısmın da ise kapak açımı ibaresi yer almaktadır.
  • Son kullanma tarihleri ve ürün ömrünü ifade eden kapak açımı ifadesi ürün ambalajı üzerinde bulunmaktadır.

Son kullanma tarihi ve kapak açımı ibareleri kozmetik ve dermokozmetik ürünlerin çeşidine göre farklılık göstermektedir. Kapak açımı ibaresi, ürünün kapağını açtıktan sonra kullanabileceğiniz süreyi yani ürün ömrünü ifade etmektedir. Kozmetik ürünlerin etki mekanizmasının sağlıklı çalışması ve vücudumuza zarar vermemesi için, son kullanma tarih yönergelerine dikkat ederek alışveriş yapmalıyız. Kapak Açımı İbaresi Kapak açımı ibaresi; ürünün kapağı açıldıktan sonraki kullanım ömrünü ifade etmektedir ve ürünlerin kutusunda veya ambalajında yer almaktadır. Ürünlerin ambalajında yer alan 6M, 12M, 18M, 24M ifadeleri kapak açımı ifadeleridir. Şekil üzerinde yer alan M harfi İngilizce “Month” (AY) kelimesinden gelmektedir. 6M – Kapak açımından sonra 6 ay boyunca kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.12M – Kapak açımından sonra 12 ay boyunca kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.18M – Kapak açımından sonra 18 ay boyunca kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.24M – Kapak açımından sonra 24 ay boyunca kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir. Kozmetik ürünlerinin çeşitlerine göre farklı süre seçenekleri de bulunabilir. Ürünün kapağını açtıktan sonra ambalaj üzerinde yer alan kullanım ömrü boyunca güvenle kullanabilirsiniz. Kullanım ömrü tamamlandıktan sonra ürününü kullanmamanız gerekir. Batch Kodu ve Lot Numarası Batch kodu veya lot numarası üretici firmaların seri numaralarıdır.

Bepanthol son kullanma tarihi ne kadar?

15 gün içinde ücretsiz iade. Detaylı bilgi için tıklayın.Bu ürün ZUMM ECZA tarafından gönderilecektir. İncelemiş olduğunuz ürünün satış fiyatını satıcı belirlemektedir. Bepanthol Baby Pişik Kremi 100 gr+30gr ÜRÜN ÖZELLİKLERİ Bepanthol Baby Pişik Kremi 30 gr SON KULLANMA TARİHİ :02/2022 Bepanthol Baby Pişik Kremi 100 gr SON KULLANMA TARİHİ :05/2022 Bepanthol Baby Pişik Kremi ‘nin içeriği, bebeğinizin pişiğe karşı korunmasına destek olmak için özel olarak oluşturulmuştur. Bepanthol Baby Pişik Kremi içeriğindeki lanolin ile cildi nemli, pürüzsüz ve yumuşak tutarak pişiğe karşı korumaya yardımcı olur. Şeffaf yapısı sayesinde, bebeğinizin ince ve hassas cildinin nefes almasını sağlayarak en hassas cildi bile çiş ve kaka gibi tahriş edici maddelerden ve sürtünmeden korumaya yardımcı olur. BAYER TÜRK KİMYA SAN.LTD.ŞTİ. FATİH SULTAN MEHMET MAH.,BALKAN CAD.,NO:53 ÜMRANİYE/İSTANBUL TARAFINDAN AB’TARAFINDAN İTHAL EDİLMİŞTİR.Bu üründen en fazla 20 adet sipariş verilebilir.20 adetin üzerindeki siparişleri Trendyol iptal etme hakkını saklı tutar.Kampanya fiyatından satılmak üzere 10 adetten fazla stok sunulmuştur.Bir ürün, birden fazla satıcı tarafından satılabilir. Birden fazla satıcı tarafından satışa sunulan ürünlerin satıcıları ürün için belirledikleri fiyata, satıcı puanlarına, teslimat statülerine, ürünlerdeki promosyonlara, kargonun bedava olup olmamasına ve ürünlerin hızlı teslimat ile teslim edilip edilememesine, ürünlerin stok ve kategorileri bilgilerine göre sıralanmaktadır.

Tarihi geçmiş Bepanthol kullanılır mi?

Tarihi geçmiş ilaçların neden olduğu sorunların önlenmesi için ilaç saklama alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiği bildirildi. – Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müberra Koşar, ilaçların içeriğindeki etken maddelerin belli bir süreden sonra değişime uğrayarak etkisinin ve güvenliğinin azaldığını, bu nedenle ilaçların belirtilen son kullanma tarihleri kapsamında kullanılmaları gerektiğini vurguladı.

  1. Son kullanma tarihlerinin ilaç içeriğindeki etken maddelerin özelliğine göre değişebildiğini ifade eden Prof. Dr.
  2. Oşar, şu bilgileri verdi: “İlaçların içeriğindeki etken madde, belli bir süre sonra parçalanır ve değişime uğrar.
  3. Bu nedenle, son kullanma tarihi geçmiş ilaçların kullanılmasını kesinlikle önermiyoruz.

Süresi geçmiş ilaçların kullanılması hem etki azalmasına yol açarken, hem de istenmeyen reaksiyonlara neden olabilir. Bir diğer önemli konu da ilaçların uygun koşullarda ve önerildiği şekilde saklanmasıdır. Aksi takdirde doğru şekilde saklanmayan ilaçlar üzerinde belirtilen son kullanma tarihlerinden daha da önce etkilerini kaybedebilir.” “MUTFAKTA İLAÇ SAKLAMAYIN” İlaçların amacına uygun bir şekilde kullanılabilmesi için saklama koşullarının büyük önem taşıdığını vurgulayan Koşar, insanların genellikle bu koşullara dikkat etmediğini ifade etti.

İlacın son kullanma tarihine kadar maksimum şekilde korunması için serin, karanlık ve nemsiz ortamların tercih edilmesi gerektiğini bildiren Prof. Dr. Koşar, şöyle devam etti: “Sıcaklık ve nem, ilaçların etken maddesinin daha kısa sürede özelliğini kaybetmesine neden olmaktadır. Mesela sıcak ortamda bekletilen krem veya pomat gibi ilaçların bütünlüğünün bozulduğu gözle görülebilir.

Bu durum ilacın bozulduğunun göstergesidir. İnsanımız genellikle saklama koşullarına çok fazla dikkat etmiyor. Genellikle ilaçlar mutfakta saklanıyor. Mutfaklar ise güneş alan, evin diğer bölümlerine göre daha nemli ve daha sıcak olan yerlerdir. Bu nedenle, mutfakta ilaç saklama alışkanlığımızı değiştirmemiz gerekir.

You might be interested:  Cilt Için Serum Ne Işe Yarar?

Nemlendirici kremlerin tarihi geçer mi?

Nemlendirici krem Açılmadığı sürece yaklaşık üç yıl dayanır. Açılan ve uzun zaman kullanılmayan malzemelerin üst yüzeyinde yağ tabakası oluşabilir ve kötü kokmaya başlar. Tüp içinde bulunan nemlendirici kremler, havayla temas etmediği için daha uzun ömürlüdür.

El kreminin son kullanma tarihi geçerse ne olur?

Profesyonel makyaj ile bambaşka biri olmak ve mükemmel görünmek mümkün. Kendinizi profesyonel ellere bırakırken makyaj malzemelerinin saklanma koşullarını, son kullanma tarihlerini ve hangi koşullarda kullanıldığını hiç merak ettiniz mi? Dermatoloji Uzmanı Dr.

  • Hicran Ercan, kozmetik ürünlerin kişisel olması gerektiğini söylüyor ve uyarıyor: “Son kullanma tarihi geçmiş makyaj malzemeleri cilde ciddi zararlar verebilir.
  • Bireysel kullanılmayan kozmetik ürünler bakteri yayıyor Özel günlerin vazgeçilmezi olan profesyonel makyaj ürünlerinin kullanımında çok dikkatli olunması gerektiği gerçeği göz ardı edilmemelidir.

Kozmetik ürünler gibi kişisel bakım ürünleri bireysel kullanılmalıdır. Kozmetik ürünler kullanılmaya başlandığı günden itibaren, bakteri toplar ve ömrü kısalır. Yapılacak en iyi şey ürünü özenli bir şekilde saklamaktır. Kuru ve serin bir ortamda saklamak kozmetik ürünlerin kısa sürede bozulmasını engeller.

  1. Ancak araştırmalara göre satın alınan makyaj ürünleri az miktarda da olsa bakteriye sahiptir.
  2. Ozmetik ürünlerin paketi açıldığı andan itibaren havadan gelen bakteriler hızla içine girer.
  3. Özellikle bu ürünlerin kirli ellerle kullanılması sonucu karışan bakteriler kozmetik ürünlerin ömrünü kısaltır.
  4. Bu ürünler kullanılmadan önce eller mutlaka sabunla iyice yıkanmalıdır.

Ürünün uygulanacağı bölge temizlenmeli ve kozmetik malzeme için kullanılan fırça, sünger, aplikatör gibi araçların temizliğinden emin olunmalıdır. Pamuk gibi malzemeler mutlaka tek kullanımlık olmalı. Ciltte yara, enfeksiyon vb durumlar varsa kozmetik ürünlerinin kullanılması enfeksiyon riskini artırır.

  1. Makyaj uygulaması ile bölgedeki enfeksiyonlar, mikroplar vücudun diğer alanlarına da yayılabilir.
  2. Son kullanma tarihi geçen ürünlere dikkat! Tüketilen her ürün, mutlaka bir son kullanma tarihine sahiptir, hiç bir ürün ömürlük değildir.
  3. Bazı kozmetik ürünlerde ise son kullanma tarihi belirtilmemiştir.
  4. Bu nedenle halk arasında kozmetik ürünlerinin de ömrünün olabileceği bilinmiyor.

Kozmetik ürünler iyi bir şekilde muhafaza edilmezse belirtilen tarihten çok daha önce bozulabilir. Son kullanma tarihleri yazmayan kozmetik ürünlerin, dokusunda ya da kokusunda herhangi bir değişiklik gözlemleniyorsa, bu ürünler mutlaka çöpe atılmalıdır.

Bazı ürünler ise, daha sıvı ya da daha koyu bir yapıya dönüşür. Üzerinde lekeler, değişiklikler, gözenekler oluştuysa, ciddi derecede rengi değiştiyse, normalinden farklı bir kokuya sahip olduysa kesinlikle kullanılmaması gerekir. Güzelleşmek uğruna her gün birçok makyaj malzemesi kullanan kadınların en temel makyaj malzemeleri olan fondöten, maskara, dudak parlatıcısı ve sıvı makyaj malzemeleridir.

Bu malzemelerin kullanım süreleri genellikle, açıldıkları tarihten itibaren 6 ile 12 ay arasıdır. Tarihi geçmiş yada uygun koşullarda saklanmayan ürünleri kullanan kişilerin ciltleri enfeksiyon kapabilir, kızarıklıklar ya da diğer cilt bağlantılı rahatsızlıklar görülebilir.

Bepantholde kortizon var mı?

Cilt Tipi : Atopik Kullanma Amacı : Dengeleyici Hacim : 31 – 50 ml Form : Krem

15 gün içinde ücretsiz iade. Detaylı bilgi için tıklayın.Bu ürün Can sağlık tarafından gönderilecektir. İncelemiş olduğunuz ürünün satış fiyatını satıcı belirlemektedir. Bepanthol sensiderm kaşıntı giderici krem 50 gr *tahriş olmuş ciltte görülen kızarıklık ve kaşıntıyı giderir, cildi rahatlatır. * bepanthol sensiderm kaşıntı giderici krem kortizon içermeyen formülüyle kaşıntıyı yatıştırırken, cilt bariyerinin yeniden yapılandırılmasını sağlayarak cildi iyileştirir ve kaşıntı hissini giderir. * kuruluk, atopik dermatit/ekzema, alerjik cilt reaksiyonları ve farklı pek çok tahriş ciltte kızarıklık, şişlik ve kaşıntıya neden olabilir. * yoğun kaşıntı, ciltte kazıma isteği oluşturabilir ve bu da cildin daha fazla zarar görmesine neden olur. * bepanthol sensiderm kaşıntı giderici krem beyaz krem yapısı ve kortizon içermeyen formülüyle kaşıntıyı yatıştırır ve cilt bariyerinin yeniden yapılandırılmasını sağlar. Bu sayede cildi iyileştirir ve kaşıntı hissini giderir. * bepanthol sensiderm kaşıntı giderici krem ciltte kuruluk, atopik dermatit, ekzema ve alerjik reaksiyonlar kaynaklı oluşabilecek kaşıntı ve kızarıklığı giderir, cildi rahatlatır. * bepanthol sensiderm kaşıntı giderici krem cilt bariyerini lameller lipid teknolojisiyle güçlendirir. * bu teknoloji sayesinde, tahrişe karşı doğal bir koruma oluşturan cildin kendi lipid tabakaları güçlenir ve bu kaşıntı ve kızarıklığın giderilmesini sağlarken cildin yenilenerek düzelme sürecini destekler. * kortizon içermez. * klinik olarak test edilmiştir.Bu üründen en fazla 10 adet sipariş verilebilir.10 adetin üzerindeki siparişleri Trendyol iptal etme hakkını saklı tutar.Kampanya fiyatından satılmak üzere 5 adetten fazla stok sunulmuştur.Bir ürün, birden fazla satıcı tarafından satılabilir. Birden fazla satıcı tarafından satışa sunulan ürünlerin satıcıları ürün için belirledikleri fiyata, satıcı puanlarına, teslimat statülerine, ürünlerdeki promosyonlara, kargonun bedava olup olmamasına ve ürünlerin hızlı teslimat ile teslim edilip edilememesine, ürünlerin stok ve kategorileri bilgilerine göre sıralanmaktadır.

Bepanthol içinde alkol var mı?

Cilt üzerinde onarıcı, bu durum oluşmadan önce sağlıklı cildi korumak amacı ile kullanılan Bepanthol kremi oldukça etkili bir merhemdir. Tahriş olma durumuna yaklaşmış cilt üzerinde onarıcı, bu durum oluşmadan önce sağlıklı cildi korumak amacı ile kullanılan Bepanthol kremi oldukça etkili bir merhemdir.

  • Özellikle sorun yaşamak için eğimli olan kol, dirsek, diz ve topuk bölgelerinde görülen kuruma problemlerine karşı kullanılır.
  • İçersinde bulunan yoğun nemlendirici formülü ile cildin gereken sağlık ve canlılığına kavuşmasına yardımcı olur.
  • Remin yoğun yapıdaki kıvamı performansını olumlu etkilerken kullanım kolaylığı da sağlamaktadır.
You might be interested:  Momecon Krem Ne Kadar Süre Kullanılır?

Bepanthol Kremi Yüz İçin Kullanılır Mı? Bepanthol kremi tüm vücut için kullanıma uygun bir içerik ile üretilmiştir. Dış ortamla sürekli olarak temas halinde olan dirsek ve kollardaki kurumaya karşı kullanıldığı gibi yüz gibi son derece hassas olan bölgelerde dahi güvenle kullanılabilir.

Çünkü kremin içeriğinde cilt sağlığı açısından tehdit oluşturan alkol, paraben, renklendirici ve parfüm içermemektedir. Bu nedenle akıllara takılmadan rahatlıkla kullanılabilir. Bepanthol Kremi Kullananlar Bepanthol kremi gerek vücudun ana hatlarına gerekse yüzüne uygulayan kullanıcılar ürün hakkında sıklıkla olumlu yorumlar paylaşmaktadır.

Ürünün özellikle de yüz bölgesinde kullanım için herhangi bir sorun oluşturmadığına dair pek çok yorum bulunmaktadır. Merhemi yeni doğan bebeklerinin pişik problemlerinde kullanan anneler ürünün gönül rahatlığı ile bebeklerinin hassas ciltleri üzerinde uygulayabileceklerini ifade ederler.

Bepanthol eczanede ne kadar?

Bepanthol Derma Cilt Bakım Kremi 100 gr İle En Çok Karşılaştırılanlar

Bepanthol Derma Cilt Bakım Kremi 100 gr Hametol Cilt Bakım Kremi 100 gr
Fiyat 89,00 TL 87 satıcı 48,80 TL 14 satıcı
Popülerlik 1. Popüler Nemlendirici Krem 1. Popüler Hametol Nemlendirici Krem
Ortalama Puan 140 yorum 1 yorum
Güneş Korumalı Yok Yok

Kremlerin üretim tarihi nerede yazar?

Kozmetik Ürünlerinde Son Kullanma Tarihi Nasıl Belirlenir? – Kozmetik alışverişlerinde en endişe edilen konuların başında son kullanma tarihi gelmektedir. Kozmela.com hizmet vermeye başladığı ilk günden bu yana son kullanma tarihi ile özenle çalışarak, son kullanma tarihi yaklaşmış veya geçmiş ürünlerin gönderimini yapmamaktadır.

Siparişleriniz hazırlanmadan önce ürünler kalite kontrol sürecinden geçirilerek kontrol edilmektedir. Son Kullanma Tarihi Nerede Yazar? Kozmetik ürünlerin bir kısmında son kullanma tarihi bulunurken bir kısmın da ise kapak açımı ibaresi yer almaktadır. Son kullanma tarihleri ve ürün ömrünü ifade eden kapak açımı ifadesi ürün ambalajı üzerinde bulunmaktadır.

Son kullanma tarihi ve kapak açımı ibareleri kozmetik ve dermokozmetik ürünlerin çeşidine göre farklılık göstermektedir. Kapak açımı ibaresi, ürünün kapağını açtıktan sonra kullanabileceğiniz süreyi yani ürün ömrünü ifade etmektedir. Kozmetik ürünlerin etki mekanizmasının sağlıklı çalışması ve vücudumuza zarar vermemesi için, son kullanma tarih yönergelerine dikkat ederek alışveriş yapmalıyız. Kapak Açımı İbaresi Kapak açımı ibaresi; ürünün kapağı açıldıktan sonraki kullanım ömrünü ifade etmektedir ve ürünlerin kutusunda veya ambalajında yer almaktadır. Ürünlerin ambalajında yer alan 6M, 12M, 18M, 24M ifadeleri kapak açımı ifadeleridir. Şekil üzerinde yer alan M harfi İngilizce “Month” (AY) kelimesinden gelmektedir. 6M – Kapak açımından sonra 6 ay boyunca kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.12M – Kapak açımından sonra 12 ay boyunca kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.18M – Kapak açımından sonra 18 ay boyunca kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.24M – Kapak açımından sonra 24 ay boyunca kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir. Kozmetik ürünlerinin çeşitlerine göre farklı süre seçenekleri de bulunabilir. Ürünün kapağını açtıktan sonra ambalaj üzerinde yer alan kullanım ömrü boyunca güvenle kullanabilirsiniz. Kullanım ömrü tamamlandıktan sonra ürününü kullanmamanız gerekir. Batch Kodu ve Lot Numarası Batch kodu veya lot numarası üretici firmaların seri numaralarıdır.

TETT tarihi geçerse ne olur?

”TETT GEÇSE DE GIDAYI ÇÖPE ATMAYIN” – TETT’nin daha farklı bir bilgi verdiğini belirten Balcı, ”TETT, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’ne göre, uygun şekilde muhafaza edilmesi durumunda gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihtir.

Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir. Fakat bu tarihten sonra gıdanın kalitesi ve besin değeri azalmaya başlayabilir. Özellikle bakliyat, çay, şeker gibi raf ömrü daha uzun olan gıdaların etiketinde TETT yer almaktadır. Bir gıdanın TETT’si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir.

O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.

Bir ürünün son kullanma tarihi nasıl belirlenir?

Tüm dünyada insanlar, gıda alışverişlerini gerçekleştirirken gıda ambalajı üzerinde ilk görmek istedikleri şey ürünün tüketilmesi için verilen sürenin ne zaman son bulduğudur. İnsan nüfusunun dengesiz artış ve düşüşler gösterdiği, yaşadığımız yüzyılda bu değişimlerle beraber gıda maddelerinde ki bilinçli ya da bilinçsiz israf oranları da artış göstermektedir.

Gıda üretimi ve satışı anlamında endüstriyelleşiyor olmamız, üretilen ürünlerin dünya pazarında geniş kitlelere hitap ediyor olması ve bu tür ürünlerin üretimi, muhafazası, son tüketicinin tüketmesine kadar olan kısımda var olan görsel,tekstürel, mikrobiyolojik yük değeri ve tazeliğini koruyabilmesi adına üreticiler, katkı maddeleri kullanmak gibi alternatif yollara başvurmaktadır.

Katkı maddelerinin de planlamaya dahil olmasıyla, gıda maddelerinin tüketilebilirlik süresi değişiklikler göstermektedir. Tüketilebilirlik sürelerinin uzamasıyla gıda maddelerine ulaşım kolaylaşmış olduğundan insanlığın gıda maddelerinin israfına olan engelleme eğiliminde de azalma oluşmuştur.

Ancak azalan kaynaklar ve 2000’li yıllardan beri dünyada var olan gıda krizleri, insanoğlunun yaptığı bu yanlıştan dönmesi gerektiği sinyallerini vermektedir. Bu sebeple, alınan önlemlerden sadece bir tanesi olan, etiketlerimizin üzerinde bulunan ‘’son kullanma tarihi” (SKT) ibaresi yerine bazı ürünler için ‘’tavsiye edilen tüketim tarihi” (TETT) ibaresinin kullanılmasına karar verilmiştir.

Bu karar ilk olarak AB ülkeleri tarafından 2014 yılının Mayıs ayında Brüksel’ de alınmıştır. Bu tarihte, AB ülkelerinin Tarım Bakanları bir araya gelerek Avrupa’da var olan gıda israfının engellenmesi için öneriler ve çıkış yollarını tartışmışlardır. Toplantıda yapılan konuşmaların bir kısmı çarpıcı istatistiksel verilere dayanmaktadır; ‘’Her bir AB vatandaşı yılda 179 kilogram gıdayı çöpe atıyor.

You might be interested:  Hipokort 0.5 Krem Ne Işe Yarar?

Toplamda bu şekilde 89 milyon ton gıda çöp oluşuyor. İstatistiklere göre, çöpe atılan gıdaların beşte biri orijinal paketleri henüz açılmadan çöpe gidiyor. Bunun en büyük nedeni ise ”son kullanma tarihi”. Söz konusu gıdanın artık tüketilemez olduğunu düşünen halk bunları çöpe atıyor. Bir başka istatistiğe göre ise AB’de 79 milyon kişi açlık sınırında yaşıyor bunların 16 milyonu ise yardım kuruluşlarına bağlı bulunuyor.

Natural Resources Defence Council (Doğal Kaynakları Koruma Kurulu) konuyla ilgili yayınladığı raporda, bozulmuş olarak nitelendirilen birçok yiyeceğin aslında yenilebilir olduğunu belirtirken, açlık sınırında yaşayan nüfusa rağmen israfın devam ettiğini açıklamıştır.

  1. İngiltere’de geçen yıl nisan ayında yayınlanan bir rapora göre, ülkede her yıl 8 milyar dolar değerinde, yaklaşık 15 milyon ton yiyecek israf ediliyor.
  2. Avrupa Birliği genelinde ise bu rakamın yılda 90 milyon ton olduğu tahmin ediliyor.
  3. Türkiye mutfaklarında en çok tahıl ve tahıl ürünleri, sonra sebze, sonra da bakliyat ve meyve tüketiliyor.

Ülkemizde evlerde et ve balık israfı yüzde 3 civarında seyrederken, evlere giren tahıl, bakliyat, meyve ve sebzenin yüzde 16’sı çöpe gidiyor. Bu verilerden yolan çıkan AB ülkeleri ‘’son kullanma tarihi” yerine bazı gıda maddeleri için ‘’tavsiye edilen tüketim tarihi” teriminin kullanılması kararını almışlardır.

TETT tarihi geçerse ne olur?

”TETT GEÇSE DE GIDAYI ÇÖPE ATMAYIN” – TETT’nin daha farklı bir bilgi verdiğini belirten Balcı, ”TETT, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’ne göre, uygun şekilde muhafaza edilmesi durumunda gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihtir.

Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir. Fakat bu tarihten sonra gıdanın kalitesi ve besin değeri azalmaya başlayabilir. Özellikle bakliyat, çay, şeker gibi raf ömrü daha uzun olan gıdaların etiketinde TETT yer almaktadır. Bir gıdanın TETT’si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir.

O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.

Tarihi geçmiş bir şey yiyince ne olur?

Neredeyse tüm gıda paketlerinin üzerinde son kullanma tarihi yazıyor ve böylece müşteriler ürünleri ne kadar süre saklayarak tüketime güvenli halde tutabileceklerini biliyorlar. Tarihi geçmiş gıdaları tüketmek ise belli hastalık ve rahatsızlıkların riskinde artışa sebep olabilir.

Son kullanma tarihi geçmiş un kullanılır mı?

Piyasada her biri farklı türde tahıl taneleri, tohumlar veya kök sebzelerin öğütülmesiyle elde edilen birçok un türü vardır. Sade beyaz un en uzun raf ömrüne sahiptir ve özel tam tahıllı unlar en kısa süreye sahiptir, ancak hepsi bozulabilir. Un Çeşitleri En yaygın un türleri, tümü buğday çekirdeklerinden yapılan çok amaçlı, kek, pasta ve kepekli buğdaydır.

Tam buğday unu, kepek, tohum ve endosperm dahil olmak üzere çekirdeğin tüm kısımlarından elde edilir. Diğer buğday bazlı unlar sadece çekirdeğin nişastalı endospermi ile yapılır. Tohumun yağ oranı yüksek olduğundan, tam buğday unu, diğer buğday bazlı un türlerinden daha çabuk bozulmaya meyillidir. Buğday olmayan unlar, pirinç, çavdar, yulaf, karabuğday, mısır ve patates gibi diğer bileşenlerden yapılır.

Türetildiği bileşenlerin çoğu gibi, tüm un türleri de sonunda bozulur, bu nedenle paketlerde son kullanma tarihi vardır. Uygun Saklama Ununuzu nasıl sakladığınız, hala kapalı olsa bile, ne kadar çabuk bozulacağını etkileyebilir. Hava, ısı ve nem, paket açılmamış olsa bile, ununuzun son kullanma tarihinden önce bozulmasına neden olabilir.

Tüm ambalajlar hava geçirmez değildir, bu nedenle un paketinizi taze tutmak için hava geçirmez bir torba veya kap içine koymalısınız. Serin ve karanlık bir dolapta saklayın. Torbayı buzdolabınıza veya dondurucunuza koymak, unun daha uzun süre dayanmasına yardımcı olabilir. Hava geçirmez, soğuk saklama aynı zamanda açılmamış bir pakete bulaşabilecek tahıl yiyen haşereleri ununuzdan uzak tutar.

Un Raf Ömrü Ununuzun hala iyi olup olmadığını belirlemenin bir yolu, son kullanma tarihini kontrol etmektir. Un, özellikle açmadıysanız ve uygun şekilde saklamadıysanız, son kullanma tarihini de geçebilir. Çoğu un türü, son kullanma tarihlerinden altı ila sekiz ay sonra, tam buğday ve kendi kendine kabaran un ise, son kullanma tarihlerinden sonra dört ila altı ay dayanır.

  1. Mısır unu, son kullanma tarihinden itibaren 12 aya kadar dayanabilir.
  2. Ne yazık ki, un böceği gibi herhangi bir haşere, ununuzu istila ederse, bozulmasına neden olurlar.
  3. Alite Hususları Unun kullanılabilir olup olmadığından emin değilseniz, inceleyin ve koklayın.
  4. Hala iyi olan un biraz tatlı kokmalı veya hiç kokusu olmamalıdır.

Hiçbir hata, küf veya renk değişikliği olmamalıdır. Un küflü, yağlı veya tamamen hoş olmayan kokuyorsa, atın ve yeni un satın alın. Ununuz hala iyi, ancak yaklaşık bir yıldan uzun bir süre beklerse kullandığınızda daha az glüten üretebilir. Bu, unlu mamullerin dokusunu etkileyerek onları daha sert hale getirir, bu nedenle yumuşak kurabiye ve ekmek pişirmek için yeni satın alınan unları kullanın.