Cilt Için Kolajen Ne Işe Yarar?

13.11.2022 0 Comments

Cilt Için Kolajen Ne Işe Yarar
Kolajen (collagen) nedir? Genelde cilt sağlığı ile anılan kolajen, aslında tüm vücudumuz için olmazsa olmaz yapısal ve işlevsel açıdan gerekli olan bir protein türüdür. Temel görevi bağ dokusunu güçlendirmek ve vücut bütünlüğünü korumaktır. Vücudumuzda kolajen olmadan vücut parçalarımız bir arada kalamaz.

  • Vücut bağ dokusunun %80 gibi büyük bir bölümünü oluşturan kolajenin temel görevi, cilde güç, esneklik ve sağlamlık vererek, cilt yapısını oluşturan bir ağ oluşturmaktır.
  • Olajen ne işe yarar? Kolajen, fibroblastlar ve diğer hücreler tarafından oluşturulan bir proteindir.
  • Fibroblast, bağ dokunun temel hücresidir ve fibroblastların en önemli görevi cilt için son derece önemli olan, cilde parlaklık ve esneklik sağlayan kolajen ve elastin üretimini sağlamasıdır.

Kolajen bir yapı bloğu olarak, kemik ve kasları bir arada tutar, vücudumuzdaki organları korur ve cilt elastikiyetini artırır. Vücudumuzun kolajen üretimini yaşam biçimimiz, yaşadığımız iklim ve beslenme alışkanlıklarımızın etkilediği gibi doğal bir süreç olan yaş almak da kolajen üretiminin azalmasına sebep olmaktadır.

Ortalama bir insan vücudunda 25 yaş sonrası yılda %1 ile 2 aralığında bir kolajen üretimi düşüşü gözlenmektedir.40 yaşına ulaşıldığında, 30 yaş öncesine kıyasla vücudumuzdakı kolajenin yüzde 10 ile 20 aralığında bir kaybı söz konusudur. Bu kayıplar, insan doğası gereği yaşadığımız süreçlerin birer parçasıdır.

Yaşımız ilerledikçe cilt elastikiyetinde azalma, ciltte kuruma, incelme, sarkma, kırışıklıklar, güneş lekeleri, saç kalitesinde bozulma ve kırılgan tırnaklar ortaya çıkar. Kolajen yaşlanma belirtilerini hafifleterek, kişinin daha parlak ve canlı bir cilde sahip olmasına ve daha genç görünmesine yardımcı olur.

Olajen (collagen) takviyesi işe yarıyor mu? Kolajen kaybı belirli beslenme alışkanlıkları edinmek ve zararlı tüketim alışkanlıklarından vazgeçilerek belirli bir düzeyde önlenmesi olası bir durumdur. Özellikle 40 yaş ve menopoz sonrası vücudun artık kolajen üretme kabiliyetinin zayıflaması sonucunda kaybedilen kolajenlerin geri konulması ancak bunun için özel olarak geliştirilmiş takviyelerle mümkün olmaktadır.

Kolajen takviyeleri ciltte kolajen üretimini tetiklemeleri sayesinde cildin daha nemli ve gergin olmasını sağlayarak yaşlanma izlerini azaltmak amacıyla kullanılmaktadır. Bu ürünleri kullanan kişilerde aylar içinde sonucun görülmeye başladığı, cildin daha parlak, saç ve tırnakların daha sağlam olduğu yönündedir.

  • Bilimsel araştırmalara göre kolajen takviyelerinin içerisinde bulunan kolajen peptitleri cilt kuruluğunu ve kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olmaktadır.
  • Düzenli kolajen takviyesi ile cilt, eklem ve kaslardaki kolajen miktarı korunarak, cilt yaşlanması yavaşlar.
  • Yaşla ortaya çıkan görme problemleri ve eklem rahatsızlıkları azalır.
You might be interested:  Deri Soyulmasına Hangi Krem Iyi Gelir?

Düzenli kolajen kullanımı Kolajen kullanımı yaşa ve cildin deformasyon derecesine göre değişir. Ancak yapılan tüm klinik çalışmalar, kolajenin etkisini görebilmek için en az 3 ay kullanılması yönündedir. Kolajenin bu 3 aylık süre boyunca hiç ara verilmeden kullanılması önemlidir.

Hangi kolajen cilde iyi gelir?

Cilt Sağlığı İçin Hangi Kolajen Kullanılmalı? – İnsan vücudunda en fazla miktarda bulunan kolajen türü, tip 1 kolajendir. Tip 1 kolajen aynı zamanda cilt sağlığı için kullanılması gereken kolajen türüdür. Cildi gerginleştiren bu kolajen aynı zamanda cilt elastikiyetini sağlar.

  • Aşağıda, tip 1 kolajenin cilt üzerindeki olumlu etkileri paylaşılmıştır.
  • Selülit: Tip 1 kolajen, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan selülit sorununa karşı etkili bir çözümdür.
  • Özellikle de kadınlarda estetik olmayan bacak ve kalça görünümünü ortadan kaldırmak için kullanılır.
  • Bağ dokusunu sıkılaştırdığı için selülite karşı tavsiye edilmektedir.

Diş, Saç ve Tırnaklar: Kolajen proteini dişlerin, saçların ve tırnakların yapı taşıdır. Bu nedenle tırnakları güçlendirdiği gibi saç dökülmesini de önlemektedir. Ayrıca diş eti kanamaları ve diş eti çekilmelerine karşı da son derece faydalıdır. Pürüzsüz ve Sıkı Ciltler: Tip 1 kolajen, ciltte meydana gelen yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırır.

Yüze kolajen sürmek ne işe yarar?

Kolajen yaşlanma belirtilerini hafifleterek, kişinin daha parlak, canlı bir cilde sahip olmasına ve daha genç görünmesine yardımcı olur. Bu durumun önüne geçmek için satılan kolajen takviyeleri pek çok kadın ve erkek tarafından kullanılmaktadır. Ancak güvenli kullanımı için mutlaka uzmana danışılmalıdır.

Kolajen cildi güzelleştirir mi?

Kolajen vücudumuz için çok önemli bir proteindir. Hayvanlarda dokuları bağlayan kolajen, yaşlanmayı yavaşlatan, cildi güzelleştiren mucizevi bir üründür.

Kolajen cildi sıkılaştırır mı?

Cilt Için Kolajen Ne Işe Yarar Kolajenler cilde esneklik verir, sıkılaştırır, cilt elastikiyetini sağlar, saç ve tırnakları güçlendirir ve aynı zamansa iskelet ve kas sağlığı üzerinde çok önemli etkileri vardır. Kolajen üretimi 25 yaşa kadar artar, 25 yaştan sonra azalmaya başlar.25 yaştan sonra kolajen üretimi her yıl %1, menopoz sonrası ise her yıl %5 azalır.

  • Bu azalma sonucunda cilt giderek sarkar ve kırışık bir görünüme sahip olur.
  • Günümüzde ise cilt sağlığını korumak, cilt elastikiyetini artırarak cildi daha genç tutmak için kolajen takviyeleri kullanılmaktadır.
  • O zaman bu kolajen takviyelerini kullanırken nelere dikkat etmemiz lazım? Hangi tip kolajen ne için? İnsan vücudunda 28 farklı tipte kolajen bulunur.
You might be interested:  Fucidin Krem 2 Fusidik Asit Ne Işe Yarar?

En yaygın olarak bulunan kolajenler tip 1, 2, 3, 5 ve 10’dur. Bu farklı tiplerdeki kolajenler farklı dokularda yoğun olarak bulunarak farklı etkilere yol açarlar. Bu nedenle kolajen takviyesi kullanırken aldığınız takviyenin hangi tip kolajen içerdiğine dikkat etmemiz gerekir.

  • Kolajen tip 1: Vücudumuzda bulunan kolajenin %90’ı tip 1 kolajendir. En çok cildimizde bulunur ve cilde elastikiyet verir. Cildimizin dışında tendon ve kemikte bulunur.
  • Kolajen tip 2: Eklem kıkırdağını oluşturan kolajenlerin %60’ı tip 2 kolajendir.
  • Kolajen tip 3: Cilt, uterus ve kan damarlarında bulunur. Ciltte bulunan kolajenin %15’i tip 3 kolajendir.
  • Kolajen tip 5: Böbrekte, lens kapsülünde ve endotelyal hücrelerde bulunur.
  • Kolajen tip 10: Kan damarları, düz kas hücrelerinde bulunur.

Kolajen takviyelerinin içeriğinde genelde tip 1, 2 ve 3 kolajen bulunur. Cilt sağlığı için hazırlanmış ürünlerde genelde sadece tip 1, hem cilt hem de eklem sağlığı için hazırlanmış ürünlerde tip 1, 2, ve 3, sadece eklem sağlığı için olan ürünlerde ise tip 2 kolajen bulunur.

  • Olajenin molekül büyüklüğü önemli! Kolajen hidrolizatı, hayvan deri ve kemiklerinden elde edilen kolajen proteininin enzimatik veya asidik hidrolizi sonucunda oluşan suda çözünür formdaki protein hidrolizatıdır.
  • Molekül ağırlığı ortalama olarak 2000-5000 Dalton aralığındadır.
  • Bu sayede sindirimi ve biyoyararlanımı iyidir.

Molekül ağırlığının az olması biyoyararlanımı artırır. Piyasada bulunan kolajen ürünleri genelde 2000 dalton ağırlığındadır. Ancak üretici markadan markaya değişiklik arz edebilir. Bu nedenle daha doğru bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz. Balık kolajeni mi Sığır kolajeni mi? Her iki kolajende 20 farklı aminoasit içerir.

Kolajen cilt lekelerine iyi gelir mi?

Yaşlılık Lekeleri Önlenir – Özellikle 40’lı yaşlardan sonra yüz ve boyun bölgesinde en çok görülen şey, minik, kahverengi tonlarında beliren lekelerdir. Bu lekeleri gidermek için cildinize estetik müdahalelerde bulunmak yerine kolajen destekli kremler kullanabilirsiniz. Kolajen ile hücreler yenileneceği için yaşlılığın belirtilerinden olan lekeler de artık görülmemeye başlayacaktır.

Kolajen insanı gençleştirir mi?

Kolajen, cilt ve vücudun diğer bölümleri tarafından üretilen yapısal bir proteindir. Bu değerli protein ve elastin gibi diğer proteinler genç bir ciltte daha fazla bulunur. Bu yüzden de çocuk ve gençlerin cildi pürüzsüz ve parlaktır. Kolajen, cilde güç, pürüzsüzlük ve esneklik kazandırmak için keratin ile çalışır.

You might be interested:  Bepanthen Plus Krem Ne Için Kullanılır?

Her ne kadar gençlerde daha fazla olsa da, aslında yaşadığımız süre boyunca vücudumuz kolajen üretir. Fakat yaşlandıkça bu üretim azalır ve ciltte kırışıklıklar ile sarkmalar meydana gelir. Kolajen üretimini artırmak için öncelikle kolajen azalmasına neden olan faktörlerin önüne geçmek gerekir. Sigara, güneş ve şekerden uzak durun ve iyi uyuyun Vücudumuzdaki kolajeni azaltan en önemli etken sigaradır.

Bu konuda yapılan bir araştırma sigaranın %18-22 oranında kolajen azalttığını gösteriyor. Işıldayan bir cilt için sigarayı bırakmak şart görünüyor. Kolajen üretimini azaltan bir diğer etken de güneş ışınlarına fazla maruz kalmak. Bu yüzden güneşin dik geldiği saatlerde güneşe doğrudan maruz kalmamak ve güneş kremleriyle korunmak gerekiyor.

  1. Fazla şeker tüketimi de yine kolajen üretimini sekteye uğratan faktörlerden biri.
  2. Bu yüzden şekerden, özellikle de işlenmiş şekerli gıdalardan olabildiğince uzak durmalısınız.
  3. Olajen üretimini baltalayarak cildin genç görünmesinin önüne geçen diğer konular da stres, sağlıksız beslenme, hava kirliliği ve hareketsizliktir.

Uyurken vücudunuz her gün meydana gelen hasarı onarır, yeniden inşa eder, yeniler ve onarır. Vücudunuzun kolajen üretme yeteneğini desteklemek istiyorsanız günde en az 7-8 saat uyumaya özen göstermelisiniz.

Kolajen içmek kilo aldırır mı?

Kolajen, kilo aldırıcı özelliğe sahip değildir. Kolajen içmek kilo aldırır mı ve kolajen hapları kilo aldırır mı sorularının üzerinde yapılan araştırmalarda, kolajenin tok tuttuğu gözlemlenmiştir. Kolajen kullanmaya başladığınızda vücuttaki yağ dokuları azalır ve kas dokuları güçlenir.

En iyi kolajen markası nedir?

En İyi Kolajen Listesi

Sıra Model Form
1 Supra Multi Collagen Tablet
2 Collagen Life Pro Collabel Saşe
3 Suda Collagen Tabet
4 Doppelherz Kollagen Toz

Kolajen ne kadar süre ile kullanılmalı?

Kolajen takviyesi ne kadar süre kullanılmalı? – Cilt Için Kolajen Ne Işe Yarar Kolajen kullanımı yaşa ve cildin deformasyon derecesine göre değişir. Ancak yapılan tüm klinik çalışmalar, kolajenin etkisini görebilmek için en az 3 ay kullanılması yönündedir. Kolajenin bu 3 aylık süre boyunca hiç ara verilmeden kullanılması önemlidir.

Çünkü bioaktif bu peptitler gastrointestinal sistemde emilerek kana karışır ve 1 saat içerisinde kolajen ihtiyacı olan ilgili hücreye uyarıda bulunur. Fakat bu uyarılar bir ya da birkaç gün içerisinde kaybolur. Bu yüzden sentezini başlattığımız kolajenin etkisini kaybetmemek için ara vermeden kullanılması önemlidir.

Eğer, derin kırışıklarınız varsa ve yaşınız ilerlediyse, yüksek kolajen seviyelerini tercih etmelisiniz.