Cilt Kuruluğu Neden Olur Nasıl Geçer?

12.11.2022 0 Comments

Cilt Kuruluğu Neden Olur Nasıl Geçer
Kuru cildin olası nedenleri arasında şunlar sayılabilir;

  1. Hava şartları. Cilt, sıcaklık ve nem seviyelerinin düştüğü kış aylarında en kuru olma eğilimindedir.
  2. Isınma şekli.
  3. Sıcak banyolar ve duşlar.
  4. Sert sabun ve deterjanlar.
  5. Yeterli sıvı alınmaması.
  6. Diğer cilt rahatsızlıkları.
  7. Bazı ilaçlar.

Cilt kuruluğu nelere sebep olur?

CİLT KURULUĞUNUN NEDENLERİ NELERDİR? –

SICAKLIK

Kış aylarında ısınmak için kullanılan sobalar, kaloriferler, şömineler ve çeşitli ısıtıcılar ortamın nemini azaltarak deriyi kuruturlar.

HAVA DURUMU

Cildin en kuru olduğu zaman kış aylarıdır. Kışın hem ısı hem de nem miktarı düşmektedir. Cilt soğuğa maruz kaldığında, deri altındaki damarlar daralır ve içlerinden geçen kan miktarı da azalır. Buna bağlı olarak hem cildin beslenmesi azalır hem de cilt altındaki yağ bezlerinin çalışması yavaşlar. Bu durumda cilt hassaslaşır, kurur ve cilt üzerinde çatlamalar meydana gelir.

SICAK BANYO

Uzun süreli sıcak banyo yapmak veya duş almak cildi kurutur.

KLORLU HAVUZDA YÜZME

Artık kışın da kapalı havuzlarda yüzme yaygınlaşmıştır. Hem yüzme havuzlu sitelerde yaşayanların sayısı artmakta, hem de birçok yerde kapalı havuz bulunmaktadır. Özellikle bol klorlu havuzlarda yüzdükten sonra ciltte kuruma olur.

SABUN VE ŞAMPUANLAR

Temizlenirken kullandığımız sabun ve şampuanlar cildin nemini alır. Saçlarımızı yıkarken kullanılan şampuanlar da saç derisini kurutur. Cilt kuruluğu özellikle kış mevsiminde soğuk hava, rüzgar maruziyeti, havadaki nem kaybı nedeni ile görülür. Yine kış mevsiminde evde kullanılan ısıtıcılar havadaki nem oranını epeyce azaltarak deri kuruluğuna neden olur.

  • Yaz mevsiminde ise genellikle güneş, deniz, havuz ve sık duş alma ile kuruluk oluşur.
  • Deri kuruluğu bebek, küçük çocuklarda ve yaşlılarda daha fazla görülür.
  • Bebeklerde ve küçük çocuklarda görülen genetik yapı, alerjik cilt hastalıkları, ileri yaşlarda ise deride görülen incelme, yağ tabakası kaybı ve ilave ek hastalıklar kuruluk oluşumunu kolaylaştırır.
You might be interested:  Coresatin Krem Sarı Ne Için Kullanılır?

Fakat gerekli koşullar oluşursa bütün ciltler kuruyabilir. Mesela mesleki olarak sık sık el yıkayan sağlık çalışanları, kuaför veya kimyasal madde teması olan kişilerde daha fazla cilt kuruluğu görülebilir. Cilt kuruluğu bazen altta yatan tıbbi durumlardan kaynaklanabilir.

Cilt kuruluğu bir hastalık mıdır?

Kserozis olarak da bilinen kuru deri, insanlar yaşlandıkça daha çok ortaya çıkan bir tablodur. Yaşlanmayla beraber daha kuru ve daha az yağlı bir cilt oluşur. Derinin üst tabakasının yaklaşık %10 kadarlık bir kısmını su oluşturur. Bu tabakadaki suyun azalması deride çatlama, kaşıntı ve kuruluğa neden olur.

  1. Cilt kuruluğu olan kişilerin çoğunda altta yatan bir hastalık yoktur.
  2. Uru cilde sahip olan kişilerin büyük çoğunluğunu ise sık duş alan kişiler oluşturur.
  3. Son yıllarda insanlarda duş alma sıklığı arttıkça kserozis sıklığının da arttığı dikkati çekmektedir.
  4. Uru cilde neden olan çevresel etkenler sıcak su, deterjanlar, giysilerden dolayı oluşan sürtünme, sık hava yolculuğu, rüzgara maruz kalmak, çevre kirliliği, klima ve diğer kimyasal maddeler olarak sıralanabilir.

Atopik ekzema, kalıtsal bazı hastalıklar, ihtiyosis, sedef gibi cilt hastalıkları, metabolik faktörler, tiroid bezinin yeterince çalışamaması, aşırı kilo kaybı, ilerleyen yaş kuru deriye neden olan diğer faktörlerdir. Deri kuruluğunun ilk belirtisi deride donuk gri beyaz bir renktir.

Uruluk arttıkça renk değişikliğine ek olarak cillte gerilme hissi, pul pul soyulmalar, kepeklenme, deri yüzeyinde pürüzlenme, çatlaklar, yarıklanmalar oluşur. Kaşıntı, kuru derinin neden olduğu diğer bir şikayettir. Kuruluk tedavi edilmezse sonunda ekzemalar oluşabilir. Su kaybının regülasyonu, vücudun bölgelerine göre farklılıklar gösterir.

Kuruluk kollarda, bacaklarda ve gövdede daha belirgin olur çünkü bu bölgelerde daha az yağ bezleri vardır. Yüz diğer vücut bölgelerine göre daha su geçirmezdir. Deri geçirgenliğinde ise lipitlerin (yağların) kritik rolleri vardır. Sık duş alındığında doğal deri lipitlerinin yeniden oluşabilmesi için yeterli süre olmadığı için kuruluk özellikle yağ bezleri daha az olan kol ve bacaklarda daha belirgin olur.

  • Cilt kuruluğuna neden olan faktörlerin bilinmesi kişinin kendini koruması açısından gereklidir.
  • Özellikle sonbahar ve kış aylarında düşük nem oranına bağlı daha sık deri kuruluğu gelişir.
  • Soğuk havalarda açıkta kalan bölgeleri özellikle ellerimizi eldivenle korumamız gerekir.
  • Sık duş almak vücut hijyeni için gerekli olsa da, duştan çıktıktan sonra cilt tipine uygun nemlendiriciler mutlaka kullanılmalıdır.
You might be interested:  Yeni Kimliklerde Cilt No Nerede Yazıyor?

Uzun süren, banyo köpükleriyle yapılan ve çok sıcak suyla alınan duşlar deri kuruluğunu arttırır. Banyo ve duş süresi kısa tutulmalıdır. Sabunlar deriyi kuruttuğundan pH’ı 5.5 sabunsuz temizleyiciler veya yağ ve gliserin oranı yüksek sabunlar kullanılmalıdır.

  1. Sık deterjan, aseton ve kimyasallarla temastan kaçınılmalıdır.
  2. Çok dar giysiler sürtünmeye bağlı deride kuruluk ve iritasyona neden olabileceğinden kıyafet şeçimine dikkat edilmelidir.
  3. Özellikle ofis ortamında çalışanlar ise klimanın neden olduğu düşük neme bağlı cilt kuruluğundan şikayet edebilirler.

Odanın nem oranının düşük olmamasına dikkat edilmelidir. Cilt kuruluğu olan kişiler mutlaka bir dermatoloji uzmanına danışmadırlar.

Cilt kuruluğu egzama yapar mı?

Oysa bir süredir başlayan ve gittikçe şiddetlenen Egzamanızı cilt kuruluğu ile karıştırıyor olabilirsiniz. Egzama belirtileri nedeniyle çoğu zaman cilt kuruluğu ile karıştırılan kronik bir cilt rahatsızlığıdır ve vücudun farklı bölümlerinde ortaya çıkabilir.

Vücudum çok kuru ne yapmalıyım?

Cilt kuruluğunu önlemek için neler yapmalı? – Ciltte kuruluk gelişmesini önlemek için atılabilecek en önemli adımlar yaşam tarzı değişiklikleri ve nemlendirici krem kullanımı şeklinde sıralanabilir. Aşağıdaki ipuçlarını takip etmek bu problemi önlemeye yardımcı olabilir;

Günde en az 2,5-3 litre sıvı tüketilmelidir. Nemlendirici kullanımı ihmal edilmemelidir. Nemlendiriciler cildi kaplayarak suyun ciltte hapsedilmesini sağlar. Cildin nemini kaybetmemesi için suya maruz kalmayı sınırlandırmak önemlidir. Bu sebeple banyo ve duş süresini 10 dakika veya daha kısa tutmak ve ılık suyla banyo yapmak iyi olacaktır. Ayrıca günde bir defadan fazla banyo yapmamaya çalışmak cilt sağlığını korumak açısından önemlidir. Cilt bakımı düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Ciltte kuruluk yapan sabunlar yerine temizleyici kremler, yumuşak cilt temizleyicileri ve ilave nemlendirici içeren duş jelleri kullanmak faydalı olabilir. Cilt soğuk havalardan korunmalıdır. Kışın dışarı çıkarken atkı, şapka ve eldiven kullanımı ihmal edilmemelidir. Ellerin suyla temasını gerektiren bulaşık yıkama ve temizlik sırasında lastik eldiven giyilmelidir. Özellikle sert temizleyiciler kullanılıyorsa mutlaka giyilmelidir.

You might be interested:  Gebelikte Cilt Kuruluğu Için Ne Yapılmalı?

Uzm. Dr. Kamile Demirci Dermatoloji (Cildiye) Dermatoloji (Cildiye) 23.11.2021 891513 Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.