Cilt Lekeleri Icin Hangi Doktora Gidilir?
“Leke”, ciltte oluşan her türlü izi ifade eden geniş bir terimdir ve çok sayıda leke türü vardır. Cilt lekelerine yol açan etkenlerin başında güneş ışınları gelmekte. Yaşla birlikte oluşan kahverengi lekelerin yanı sıra, gebelik, sivilce lekeleri de sıklıkla gözlenmektedir. Aşırı güneşe maruz kalma, hormonal değişiklikler, bazı enfeksiyonlar ve stres, lekelerin gelişiminde birincil katkıda bulunan faktörlerden bazılarıdır. Altta yatan duruma bağlı olarak bazıları kendi kendine yok olurken bazıları tedaviye ihtiyaç duyar.
- Peki, cilt lekeleri için hangi bölüm/doktora gidilir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik.
- CİLT LEKELERİ İÇİN HANGİ BÖLÜM/DOKTORA GİDİLİR? Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir.
- Uzman hekim öncelikle lekenin rengini, oluşumunu inceleyerek lekeye teşhis koyabilmek adına gerekli görüntüleme ve gerekirse patolojik incelemeleri sağlayarak buna uygun tedavileri sunacaktır.
CİLT LEKESİ NEDİR? Leke, derideki herhangi bir iz için kullanılan terimdir. Aşırı güneşe maruz kalma, hormonal değişiklikler, genetik faktörler, beslenme bozuklukları, bazı enfeksiyonlar ve stres lekelerin gelişimine katkıda bulunan etkenlerden bazılarıdır. Foto: shutterstock Bunlar: – Yaş lekeleri: Karaciğer veya yaşlılık lekeleri olarak da adlandırılan lentijinler genellikle 5-20 mm çapında düz, iyi huylu lezyonlardır. Bu lekeler, kahverengiden siyaha kadar değişebilir ve genellikle tekrar tekrar güneşe maruz kalmadan kaynaklı olarak orta yaşlarda ortaya çıkar.
- Melazma: Bazen kloazma olarak da adlandırılan melazma, genellikle yüzde kahverengi lekelerin görüldüğü bir durumdur.
- Genellikle hormonal değişikliklerle tetiklenirler ve sıklıkla bu nedenle hamile kadınlarda görülürler.
- Doğum lekeleri: Doğum lekeleri, normalde doğumda bulunan cildimizdeki renkli lekelerdir.
Bazen bu lekeler kırmızı renkte olabilir. Bu durumdaki lekeler, genellikle “vasküler doğum lekesi” dir. Doğum lekeleri derideki anormal kan damarlarından kaynaklanır. Diğer ana doğum lekesi türüne “pigmentli doğum lekesi” denir. Bu tür doğum lekesi doğumda bulunur ve genellikle kahverengi, siyah veya mavimsi gri renklidir.
Contents
Cildiye için hangi bölüme gitmem lazım?
Çeşitli deri hastalıklarını, tırnak rahatsızlıklarını ya da egzama gibi problemleri yakından inceleyen, teşhisini ve yöntemini belirleyen dermatoloji hakkında tüm merak edilen tüm detayları sizin için araştırdık. İşte internette çok aranan “Cildiye (dermatoloji) nedir, neye bakar? Deri ve zührevi hastalıklar bölümü doktoru (dermatolog) hangi hastalıklara bakar?” sorularının cevapları.
- Cildiye (dermatoloji) nedir, neye bakar? Birçok kişi sadece cilt problemleri için cildiyeye yani dermatolojiyi tercih ediyor.
- Ancak dermatoloji bölümü sadece ciltle değil, birçok deri hastalıklarını yakından inceliyor.
- Peki, dermatoloji nedir? Cildiye (dermatoloji) nedir, neye bakar? Dermotoloji ne demek? Dermatoloji; deri, saç, tırnak, vücut giriş kapıları (ağız mukozası gibi) ve zührevi hastalıkların (cinsel yolla bulaşan hastalıklar) tanı ve tedavisi ile ilgilenir.
Deri bilimi olarak da adlandırılmaktadır. Hangi nedene bağlı olursa olsun eğer bir kişi böyle hastalıklardan yakınıyor ise hiç paniğe kapılmadan bir Deri ve zührevi hastalıklar bölümü doktoruna (dermatoloğa) başvurmalıdır. Dermotolog nedir? Dermatolog, cilt hastalıkları ve cilt kanserlerinin tanı, iyileştirme ve önlenmesi konusunda uzmanlaşmış bir tıp hekimidir.
- Dermatolog ismi verilen uzmanlar teşhisi kolay bir şekilde koyar ve hastaya uygun bir çözüm yolu önerirler.
- Bazen çözümün çok Kolay olabileceği unutulmamalıdır.
- Dermatologlar bebekler, çocuklar, ergen ve yetişkinlere her yaştaki hastalara uygun iyileştirme yöntemi önermektedirler.
- Deri ve zührevi hastalıklar bölümü doktoru (dermatolog) hangi hastalıklara bakar? “Deri ve zührevi hastalıklar bölümü doktoru (dermatolog) hangi hastalıklara bakar?” sorusunun cevabı birçok insan tarafından merak ediliyor.
Cilt problemleri dışında Dermatolog Uzmanı çoğu kişinin bilmediği hastalıklarla yakından ilgileniyor. Peki, dermotoloji hangi hastalıklara bakar? Dermotoloji hangi hastalıklara bakar? -Akne (sivilce) -Mantar Hastalıkları: Ayak mantarı, gövde mantarı, tırnak mantarı, saç derisi mantarı, vajinal mantar enfeksiyonları -Bakteriyel ve viral döküntülü hastalıklar (deride abse ve diğer inflamatuar hastalıklar, kızıl, kızamık, kızamıkçık, su çiçeği, zona) -Paraziter deri hastalıkları (Saç biti, vücut biti, uyuz vs) -Alerjik cilt hastalıkları (Akut ve kronik ürtiker, ilaçlara bağlı cilt reaksiyonları, böcek sokmaları, gıda alerjileri, güneş ışınına bağlı hastalıklar ve alerjik reaksiyonlar) -Egzamalar (Atopik, kontakt, nummular, dishidrotik, seboreik egzama) -Sedef ve benzeri dermatozlar -Saç hastalıkları (Lokalize, yaygın, ailevi saç dökülmeleri, saç derisi egzamaları, kepeklenme) -Tırnak hastalıkları -Dudak, dil ve ağız boşluğu hastalıkları (Tekrarlayan aftlar, uçuk, ve ağız içinde oluşan diğer hastalıklar) -Pigmentasyon bozuklukları (Güneş lekeleri, çiller, vitiligo, gebeliğe bağlı lekelenmeler, geçirilen deri hastalıkları sonrası oluşan lekeler) -Nasır ve siğiller -Büllöz (içi sıvı dolu kabarcıklarla seyreden) hastalıklar -Behçet hastalığı -Benler (Nevuslar) -Derinin iyi ve kötü huylu tümörleri -Vasküler cilt hastalıkları, bacak ülserleri -Bağ dokusu hastalıkları -Sistemik hastalıkların cilt bulguları -Yağ bezi hastalıkları -Metabolik ve beslenme bozukluğuna bağlı cilt hastalıkları -Psikolojik faktörlere bağlı cilt hastalıkları -Genetik faktörlere bağlı çocukluk çağı cilt hastalıkları -Fiziksel etmenlere bağlı dermatozlar (Isı ve sıcağa bağlı dermatozlar, soğuğa karşı oluşan aşırı reaksiyonlara bağlı dermatozlar, mekanik nedenlere bağlı dermatozlar, yabancı cisim reaksiyonları, iyonlaştırıcı ışınlara bağlı dermatozlar) Cinsel yolla bulaşan hastalıklar -Sfiliz (frengi) -AIDS -Genital siğiller -Genital Herpes enfeksiyonu (uçuk) -Gonore (bel soğukluğu) -Klamidya ve mikoplazma enfeksiyonları
Cilt lekeleri tamamen geçer mi?
Ciltteki koyulukların sağlık açısından çoğu zaman bir risk oluşturmadığını belirten Dr. Metehan Özgür, önemli uyarılarda bulundu. Özgür, evde uygulanan yöntemlerle ilgili de bilgiler verdi. – Medikal Estetik Hekimi Dr. Metehan Özgür, cilt lekelerinin, cildin bazı alanlarında normalden daha fazla melanin üretilmesi sonucu oluştuğunu belirterek, “Melanin gözlere, cilde ve saça renk veren pigmenttir. Ciltteki koyu alanlar sağlık açısından çoğu zaman bir risk oluşturmasa da kozmetik nedenlerden dolayı can sıkan bir duruma dönüşebiliyor.
Birçok sebebi olmakla beraber en sık iki sebep güneş ışınları ve yaşlanmalarıdır” dedi. Lekelerin renkleri açık kahverengiden çok koyu kahverengi hatta siyaha kadar değişebileceğini ifade eden Dr. Özgür, “Bu renk tonları, kişinin cilt tonuna bağlıdır ve ağrısızdırlar. Cilt lekeleri aynı zamanda değişik boyutlarda olabilirler ve vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilirler ama çoğu zaman da bu bölgeler güneşe maruz kalan alanlardır.
Cilt lekelerinin en sık bulunduğu alanlar elin arkası, yüz, sırt ve omuzlardır. Daha koyu tene sahip bireylerde leke de daha koyudur. Normal zamana bırakıldığında oluşan en küçük lekenin kendiliğinden geçme süresi yaklaşık 12 aydır ve çok yavaş solar” diye konuştu.
Dr. Metehan Özgür, kendiliğinden geçmeyen lekelerin kişiler için oldukça can sıkıcı olduğunu, ancak bu lekelerden kurtulmanın yollarının bulunduğunu belirterek, lekelerden kurtulmak için uygulanabilecek tedavi seçenekleri şöyle aktardı: ” Thulium Lazer tedavileri: Güneş lekelerinin, çillerin, doğum lekelerinin ve ciltteki izlerin Thulium Leke Lazeri tedavisi mümkündür.
Thulium Lazer ile yapılan işlemde diğer lazer sistemleri ile yapılan uygulamalardan farklı olarak ciltteki lekeler parçalanmaktansa, ciltte oluşturulan kontrollü ufak zedelenmeler ile kişinin vücudundaki ‘makrofaj’ denilen iyileştirici hücreler sorunlu bölgeye çekilir.
Böylece cildin kendi kendini yenilemesi sağlanır. Mezoterapi: Mezoterapi, kabaca doğal bitki özleri, homeopatik ajanlar, ilaçlar, vitaminleri diğer biyoaktif maddeler içeren karışımları çok sayıda iğne deliğinden özel bir teknikle değişik konsantrasyonlarda cilt ve ciltaltına zerk etmedir. Leke tedavilerinde mezoterapinin büyük faydasını görmekteyiz.
Kriyoterapi: Kriyoterapi ciltte yama şeklindeki koyu, lekeli bölgelere sıvı nitrojen uygulayıp dondurarak kontrollü bir hasarlama yöntemidir. Evde uygulanabilecek yöntemler: Medikal estetik tedavilerin dışında evde de uygulanabilecek yöntemler mevcuttur.
Leke tedavisi kaç seans sürer?
Lekelerin cildin katmanlarında hangi seviyeye kadar uzandıkları çok önemlidir. Bu nedenle yüzeysel lekeler (çiller, yaşlılık lekeleri, güneş lekeleri gibi) genellikle 2-3 seansta tedavi edilirler. Ancak daha derine uzanan lekeler 3-4 seansta tedavi edilirler. Ortalama seans sayısı 2-4 dür.
Dermatoloji ve cildiye arasındaki fark nedir?
Halk arasında cildiye olarak da bilinen dermatoloji deri haricinde; deri ekleri (saç, tırnak, ter bezleri), ağız içi gibi mukoza bölgeleri ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanı ve tedavisinde etkili rol oynamaktadır.
Yüzdeki lekeler hangi hastalığın habercisi?
Cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin fazla üretimi ya da düzensizliğine bağlı olarak ciltte lekeler oluşur. Lekelerin birçoğu güneş ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalma sonucu oluşsa da genetik faktörler, hormonal ilaçlar, hamilelik ve bazı kimyasal maddeler de melanosit hücre yapısını bozabilir.
Madecassol cilt lekelerine iyi gelir mi?
Ödeme Seçenekleri ciceksepeti.com ödeme bilgilerinizi güvende tutar. Ödeme esnasında kredi kartı bilgileriniz hiçbir şekilde 3. kişiler tarafından görünmemektedir. Ürün Açıklaması Madecassol Merhem 40 g Özellikle yara, yanık, cilt lekeleri, sivilce izleri, çatlaklar tedavisinde kullanılan Madecassol krem, hamile bayanlar ve emziren annelerinde yan etkisinin bulunmaması sebebi ile uzmanlar tarafından da kullanılması önerilen bir üründür.
Madecassol krem; cildi yenileme özelliği sayesinde sivilce izleri, cilt lekeleri sorunları yok ederken özellikle yaraların üzerindeki etkisi ve ciltte oluşan tahrişi giderici özelliği sayesinde lazer epilasyon ve cilt bakımı sonrası oluşan tahrişlerin tedavisinde oldukça başarılı bir üründür. Bu kremi kesinlikle açık yaralarınıza uygulamamalısınız.
Aksi taktirde yaralar sulanarak iltihaplanma olmasına sebep olacaktır. Madecassol Krem Nerelerde Kullanılır?
Yüzeysel 1. ve 2. derece yanıklar Lokal deri ülserleri, dekübitus ülserleri, Radyoterapi sonrası görülen radyo-epidermitis tedavisi, Yara ve yanıkların iyileşme sürecini hızlandırır, Tahriş olmuş cildi onarır, Ağda sonrası, Kuru cildi nemlendirmek için kullanılması önerilen bir kremdir.
Madecassol Kremin Faydaları Nelerdir?
- Yara İzlerinin Tedavisinde Etkilidir: Madecassol krem; cilt üzerinde oluşmuş her türlü yaranın izlerini geçirmede ya da hafifletmektedir. Travmalardan ve çarpmalardan oluşan yaralar, Tırnak izi, kedi tırmığı, kağıt kesiği, bıçak kesiği ve jilet kesiği gibi yaralanmalardan oluşan izlerin tedavisinde, akne skarlarının ve çukurlaşmış derin yaraların iyileştirilmesinde, yatalak hastaların yatak yaralarında, ameliyat sonrası, sezaryen dikişi gibi ameliyat yaralarının izlerinin giderilmesinde etkilidir. Yanık İzlerini Geçirir Veya Görünümünü Azaltır: Madecassol krem; hücre yenileyici ve onarıcı özelliği sayesinde, cildin yanmış ve tahrip olmuş üst derisini onararak ya da cildin soyulmasını sağlayan peeling etkisi sayesinde deriyi yenileyerek yanık izlerini şiddetine göre ya tamamen geçirir ya da görünümünü gözle görülür şekilde azaltır. Ütü yanıkları, buhar yanıkları, sıcak bir cisme; çaydanlık, soba, motor v.b. temaslardan oluşan su toplamış kabarık yanıklar, kaynak su dökülmeleri v.b. durumlarda oluşan yanıkların tedavisinden sonraki iz geçirme sürecinde etkilidir. Sivilce İzlerini Hafifletir: Akne izlerinin giderilmesinde etkilidir. Ergenlik döneminden ya da sivilceli herhangi bir dönemden arda kalan, geçmiş ancak yüzdeki ve sırttaki izleri hala duran akne izleri ve sivilce skarlarının görünümünün hafifletilmesinde Madecassol krem oldukça etkilidir. Çatlak Tedavisinde Kullanılır: Özellikle Contractubex krem ile karıştırılarak kullanıldığında, hamilelik ve doğum sonrası çatlakların tedavisinde de son derece etkili bir ev yapımı DIY krem oluşturan ikilinin ana elemanı olarak Madecassol; sadece beyaz çatlakların tedavisinde değil, soğuktan çatlayan cildin tedavisinde, meme ucu ve başı çatlakları, dudak çatlakları gibi durumlarda da son derece etkili olarak kullanılır.
En iyi yuz leke giderici krem hangisi?
2. L’Oréal Paris Revitalift Lazer X3 Leke ve Kırışıklık Karşıtı Bakım Kremi – En iyi leke kremlerinden biri olan L’Oréal Paris Revitalift Lazer Leke Kremi, UV kaynaklı yaşlanma belirtilerine bağlı ortaya çıkan cilt lekeleri için ideal. Güçlü kırışıklık karşıtı özelliklere sahip Pro-Xylane ve cilt yüzeyini yenileyip ve cilt tonunu, dokusunu eşitleyen LHA içeriyor. GKF 20 özelliği ise günlük UVA/UVB koruma sağlıyor. Ürünü burada inceleyebilirsin
Güzellik merkezlerinde leke tedavisi nasıl yapılır?
Kimyasal peeling (soyma) yönteminde özel geliştirilmiş kimyasal ajanlar kullanılır. Leke tedavisinde en sık kullanılan kimyasal ajan glikolik asit denilen meyve asitleridir. Bu tedavi hafif leke sorunu olan ciltlerde uygulanabilir. Seanslar 2-4 hafta arayla 4-6 uygulama olarak yapılabilir.