Dudak Kurumasına Hangi Krem Iyi Gelir?
Provitamin B5 ve E vitamini içeren Bepanthol ® Dudak Bakım Kremi, kuruyan ve çatlayan dudaklarınızı anında nemlendirerek günlük bakımını sağlar.
Contents
Dudak kurumasına ne iyi gelir krem?
Bepanthol® Dudak Bakım Kremi, içeriğindeki Provitamin B5 ve E vitaminiyle kuruyan ve çatlayan dudakları anında nemlendirir. Yumuşak ve pürüzsüz görünümlerini geri kazandırır.
Dudaklarım kuruyor ve çatlıyor ne yapmalıyım?
Dudak kuruması ve dudak çatlaması nedenleri birçok sebepten meydana gelmektedir. Çatlamış dudaklardan kurtulmak için iyi bir mevsime gerek yok. Dudak kuruması ve dudak çatlaması yaz kış fark etmeksizin her mevsim görülebilir. Yaz mevsiminde güneş, kışın soğuk hava dudak kurumasına ve çatlamasına neden olabilir.
- Bizde sizler için dudak kuruması ve çatlaması nedenlerini ve dudak kurumasına doğal çözüm yöntemlerini araştırdık.
- Dudak kuruması ve dudak çatlaması insanların genellikle stresli dönemlerinde dudak ısırma ve yalama sonucunda meydana gelmektedir.
- Ancak dudak kuruması ve çatlaması daha başka birçok sebepten meydana gelebilmektedir.
Dudakların ısırması yaraların oluşumuna yol açar. Dudakların derisi bu yaralar iyileşmeye başladığında soyulmaya başlar. Bu nedenle stresli dönemlerde dudaklarınızla mümkün olduğunca uğraşmamanız gerekir. Dudak yalama çoğu insanda gözlenen çok yaygın bir alışkanlıktır.
Dudakların yalanmaya başlaması dudakların daha çabuk kurumasına ve dolayısıyla cildin kuru kalmasına neden olur, bu da uygun nemlendirme yapılmazsa kademeli olarak soyulmaya başlar. Dudak kuruması, dudak çatlaması neden olur? 1- Soğuk ve kuru hava da dudakların soyulmasına neden olan başlıca nedenlerden biridir.2- Rüzgar, güneş ışığı ve toz gibi doğal maddeler de bazen dudaklarda soyulmaya neden olabilir.
Bu tür maddelere maruz kalındığında, dudakların kuruması başlar ve kanamalara ve dudakların soyulmasına neden olan çatlaklar oluşur.3- Dudak rujları, dudak parlatıcıları ve dudak astarları gibi kozmetik ürünlerin aşırı kullanımı da dudakların kurumasına ve dudakların soyulmasına yol açar, bu durumda da son derece acılı bir dudak soyulması ve çatlaması meydana gelir.4- Çatlak dudakları sadece kışın olduğu bir şey olarak düşünebilirsiniz.
Ancak gerçek şu ki, özel bakım almadıkça, dudakların her zaman kuru, ve pullu hale gelebilir. Birazdan vereceğimiz dudak kurumasına doğal çözüm yöntemlerini deneyerek dudak kuruması ve dudak çatlamasından en doğal şekilde kurtulabilirsiniz. İşte dudak kuruması ve dudak çatlamasına doğal çözüm yöntemleri Stresli zamanlarda dudaklarınızdan uzak durun Stresli saatlerde dudak ısırma kötü alışkanlığını yenmeniz gerektiğini unutmayın.
Dudak ısırması, yavaş yavaş soyulmaya başlayan yaraların gelişimine neden olur. Bu nedenlerden dolayı stresli zamanlarda dudaklarınızı yalnız bırakın. Dudak derinizi soymayın Dudaklarınızda meydana gelen derileri soymayın. Dudaklarınızdaki derileri soymak aşırı ağrıya neden olacaktır. En sevdiğiniz dudak balsamı kullanarak dudaklarınızı düzenli olarak nemlendirin ki kurutulmasını ve daha sonra yavaş yavaş soyulmasını önleyin. Zeytinyağı yöntemi Yatmadan önce kurumuş dudaklarınıza zeytinyağını uygulayın; doğal şifa gücüne sahip olduğu için dudak çatlamasını ve dudak kuruluğunu tedavi edecektir.
Dudak kuruluğu hangi vitamin eksikliğinden olur?
Dudak çatlaması neden olur? – Dudak çatlaması daha çok kış aylarında karşılaşılan bir sorun olsa da her mevsim görülebilen bir durumdur. Genellikle ilk evresi olan dudak kuruluğuna müdahale edilmezse çatlama problemi ortaya çıkar. Dudak çatlaması sıklıkla yavaş yavaş geliştiğinden, kesin sebebi belirlemek zor olabilir.
- Dudakları yalamak, emmek ya da ısırmak: Dudakların derisi hassas bir yapıya sahiptir ve kolayca tahriş olabilir. Dudaklarını sık sık yalayan, emen, ısıran ya da kurumuş derileri koparan kişilerde dudak çatlaması görülmesi daha olasıdır. Dudakları yatıştırmak için dudak balsamı kullanarak bu alışkanlıkları kırmak genellikle dudakların iyileşmesini sağlar.
- Ağızdan nefes alma alışkanlığı: Ağızdan nefes almak dudakların havayla daha fazla temasına ve dolayısıyla kuruyup çatlamasına zemin hazırlar. Burun septum eğriliği, saman nezlesi, soğuk algınlığı gibi etkenler ağızdan nefes almanın nedenleri arasında sayılabilir.
- Yetersiz sıvı tüketimi ve dehidrasyon: Vücut cildi nemli tutmak için su kullanır. Vücutta ihtiyaçları karşılamak için yeterli sıvı bulunmaması dehidrasyon olarak adlandırılır. Kişinin vücudunda yeteri kadar sıvı yoksa, cildinde kuruluk veya çatlama gibi değişiklikler görülmeye başlar. Gün içerisinde düzenli olarak yeterince sıvı içmemesi durumunda dudak çatlaması gibi hafif dehidrasyon belirtileri görülebilir. Dehidrasyon ayrıca yüksek ateş, ishal veya kusmaya neden olan bir hastalıktan sonra da ortaya çıkabilir.
- Soğuk, rüzgarlı ve kuru hava koşulları: Dudaklarda çatlama soğuk, kuru hava veya şiddetli rüzgar gibi tahriş edici hava koşulları nedeniyle de ortaya çıkabilir. Hava koşullarındaki değişiklikler dudakların köşelerinde çatlak oluşumuna neden olabilir. Dudak köşelerinde oluşan çatlama gülümseme ve çiğneme sırasında gerilme nedeniyle yanma ve ağrı oluşumu ile kendini belli eder.
- Güneşe maruz kalma: Güneş ışınları dudaktaki hassas cilde zarar vererek çatlak ve yaralara neden olabilir. Fakat bu durum genellikle uzun süreli maruziyet sonrası ortaya çıkar.
- Alerjiler: Dudak derisi, bazı ürünlerdeki bileşenlere tepki verebilir. Diş macunu, diş ipi, dudak kremi, ruj ve diğer makyaj malzemeleri, nemlendiriciler ve diş telleri alerjiyi tetikleyici unsurlar arasında sayılabilir. Yeni bir dudak ürününü ya da sayılan diğer ürünlerden birini kullandıktan sonra dudaklarda iltihaplanma, kuruluk veya kızarıklık gibi semptomlar fark ettiğinizde ilgili ürünü kullanmayı bırakmanız gerekir.
- Bazı ilaçların yan etkisi: Depresyon, akne, yüksek kolesterol, saman nezlesi gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan pek çok ilaç yan etki olarak dudak çatlaması yapabilir.
- Vitamin ya da mineral eksikliği: Diğer nedenler kadar yaygın olmasa da dudak çatlaması vücutta bir vitamin veya mineralin eksikliğinden kaynaklanabilir.
Vazelin dudak kuruluğuna iyi gelir mi?
Vazelin Nedir? – Vücut ile temas ettiğinde katıya yakın formundan uzaklaşarak erimeye başlayan bir yapıya sahip olan vazelin hidrokarbon karışımı bir maddedir. Renksiz ve kokusuz olan vazelin yarı saydam yapıdadır. Ancak bazı firmalar vazelinin renkli ve kokulu olacak şekilde, daha farklı da üretebilir.
Okside olmayan vazelin aynı zamanda suda çözünmeyen bir özelliğe sahiptir. Fakat bazı maddelerin içerisinde çözünebilme özelliği de bulunur. Vazelin anti bakteriyel bir özellik gösterir. Yara, yanık ya da ciltte kesik oluşması durumunda tedavi amacıyla da kullanılabilir. Aslında vazelinin ilaç gibi tedavi edici bir özelliğinin olduğu kanıtlanmış bir bilgi değildir.
Aynı zamanda ultraviyole ışınlarına karşı cildi koruduğu da düşünülür fakat bu bilgi de henüz kanıtlanmadı. Cildin yanı sıra saçların bakımında da kullanılabilen vazelin aslında oldukça köklü bir geçmişe sahip. Bu madde 1869 yılından bu yana kullanılıyor.
- Bir kimyager tarafından bulunan vazelinin mineral yağları içerdiği bilgisini de sizlere aktaralım.
- Bu yönüyle derileri parlatmak, zarar gören ahşapların onarımını sağlamak gibi amaçlarla da kullanılıyor.
- Vazelinin en çok ön plana çıkan özelliği harika bir parlatıcı olmasıdır.
- Cilt ve saçlar için de sıklıkla kullanılıyor olması ve çok kuru olan ciltleri dahi rahatlatabilecek kadar yumuşatıyor olması da bu ürünün özellikleri arasında yer alır.
Saçlarda uzamayı hızlandırma gibi önemli özellikleri de bulunuyor. Ellerde ya da ayaklarda meydana gelen çatlakların giderilmesinde de etkin bir rol oynayabiliyor. Bu arada vazelin makyaj temizlemek için de kullanılabiliyor. Vazelinin saymakla bitmeyen faydalarına daha yakından bakabiliriz.
- Cilt Bakımı Vazelinin en yaygın kullanım alanı kozmetik sektörüdür.
- Remlerin, losyonların imalatında vazeline sıklıkla yer verilir.
- Cildi yumuşatma ve cildin kuruluğunu giderme etkisine de sahip olan vazelin bir bakım kremi olarak da kullanılabilir.
- Aynı zamanda ciltte kurumuş, çatlamış ya da kesilmiş olan bölümlerin üzerine merhem gibi de sürülebilir.
Çizik ya da yanıkların giderilmesinde de etkin bir şekilde vazelin kullanılır. Bazen ciltte kurumaya bağlı olarak pullanma ve pul pul dökülme meydana gelebilir. Bu noktada da vazelinden yardım alınabilir ve bu sorunu gidermek için kullanılabilir. Pullanarak dökülmeyi giderebilir ve aynı zamanda cildin yeniden nem dengesine kavuşmasını sağlayabilir.
Vazelinin en yaygın kullanım alanı kozmetik sektörüdür. Kremlerin, losyonların imalatında vazeline sıklıkla yer verilir. Cildi yumuşatma ve cildin kuruluğunu giderme etkisine de sahip olan vazelin bir bakım kremi olarak da kullanılabilir. Aynı zamanda ciltte kurumuş, çatlamış ya da kesilmiş olan bölümlerin üzerine merhem gibi de sürülebilir.
Çizik ya da yanıkların giderilmesinde de etkin bir şekilde vazelin kullanılır. Bazen ciltte kurumaya bağlı olarak pullanma ve pul pul dökülme meydana gelebilir. Bu noktada da vazelinden yardım alınabilir ve bu sorunu gidermek için kullanılabilir. Pullanarak dökülmeyi giderebilir ve aynı zamanda cildin yeniden nem dengesine kavuşmasını sağlayabilir.
Şeker düşünce ağız kurur mu?
1980 yılından bu yana, şeker hastalığına sahip kişilerin sayısı yaklaşık olarak dört katına çıkmıştır. Araştırmacılar, nedenlerini çok çeşitli sebeplere bağlasalar da, söz konusu bu artışın genel olarak fiziksel aktivite eksikliği olan ve aşırı kilolu (obez) kişilerin sayısındaki artıştan kaynaklandığını belirtiyor.
- Diyabetin her türü vücudun birçok yerinde komplikasyonlara yol açabildiği gibi erken ölüm riskini de artırabilir.2012 yılı kayıtlarına göre diyabet, dünya genelinde 1.5 milyon kişinin ölümünün doğrudan sebebi olarak belirtilmiştir.
- Diyabet ve komplikasyonlarının büyük bir kısmı; sağlıklı bir diyet, düzenli fiziksel aktivite, normal vücut ağırlığını korumak ve tütün kullanımından kaçınmak suretiyle önlenebilir.
Kanda glikoz seviyesi yükseldikçe kardiyovasküler hastalık riski de artar. Diyabetin olası komplikasyonları arasında böbrek yetmezliği, görme kaybı, kalp krizi, felç, sinir hasarı ve bacak ampütasyonu yer alır. KİLO KAYBI VE UYKU HALİ İstemsiz kilo kaybı yaşıyorsanız dikkatli olun.
Diyabet hastası olan kişilerde genel olarak görülen belirtiler; ağızda kuruluk, aşırı su içme isteği, sık idrara çıkma, doymama ve fazla yemek yeme isteği olarak sıralanabilir. Bu belirtilerin dışında; sabahları uyanmakta güçlük çekmek ve gündüzleri yaşanan uyku halleri, ani öfkelenme ve sinirlenmeler, ellerde ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, bulanık görme, sürekli yorgun hissi, terleme, depresyona girme, istemsiz kilo kaybı da bulunmaktadır.
SIK İDRARA ÇIKMAK Hücre içerisindeki enerji kaybı sebebiyle kişi kendini huzursuz ve yorgun hisseder. Geceleri sık sık idrara çıkma isteği de uyku bozukluğuna sebebiyet vereceğinden, bu da durumu daha da kötüleştirebilmektedir. ANI KİLO KAYIPLARI Vücutta insülin eksikliği yaşandığında, aslında glikozdan sağlanması gereken enerjinin elde edilebilmesi için vücut; kas ve yağ dokularını yıkmaya başlar.
- Bu da ciddi kilo kayıplarının yaşanmasına sebep olur.
- BİTMEYEN AÇLIK HİSSİ Vücudunuz yeterli insülini üretmediği zaman organlarınız ve kaslarınız enerji kaybeder ve bu da enerji kazanmak için kalori arayışına girmenize neden olur.
- Yemekten sonra bile açlık hissiniz devam eder.
- Besinlerin içerisinde yer alan şekerler, tek başına, insülin kullanılmadan enerji açlığı çeken vücut dokularını doyurmaya yetmez.
AĞIZ KURULUĞU Kan şekeriniz yükseldiğinde böbreklerin şekeri atmak istemesiyle birlikte yaşanan dehidrasyon; vücudunuzun ihtiyacı olan sıvıyı kaybetmesidir. Bu da vücudun su ihtiyacını artırıp diyabet hastalığının ilk belirtilerinden biri olan ağızda kuruluğun yaşanmasına neden olur.
Özellikle gece boyunca sık sık idrara çıkma isteği; vücudun insülin üretmekte sıkıntı yaşaması ve kandaki fazla şekerin idrara karışmasından kaynaklanması ile açıklanabilir. GÖRME BULANIKLIĞI Pek çok belirtisi bilinen diyabet, kendisini görme bulanıklığı ile de gösterebiliyor. Kan şekeri yükseldiğinde ya da ani düşüşler yaşandığında, retinadaki damarlar olumsuz etkilenerek diyabetik retinopati hastalığına neden olabilir.
Özellikle diyabet hastalığının ilk dönemlerinde, bulanık görme problemi ile oldukça sık karşılaşılıyor.
Gece ağız ve dudak kuruluğu neden olur?
Her gece ağzınızın kuru olduğunu fark ederseniz, muhtemelen yeterli tükürük üretmiyor demektir. Geceleri yetersiz tükürük akışı bakteri üremesine, uyanınca ağız kokusuna ve hatta çürüme veya enfeksiyon riskinin artmasına neden olabilir.
Vazelin dudak kuruluğuna iyi gelir mi?
Vazelin Nedir? – Vücut ile temas ettiğinde katıya yakın formundan uzaklaşarak erimeye başlayan bir yapıya sahip olan vazelin hidrokarbon karışımı bir maddedir. Renksiz ve kokusuz olan vazelin yarı saydam yapıdadır. Ancak bazı firmalar vazelinin renkli ve kokulu olacak şekilde, daha farklı da üretebilir.
Okside olmayan vazelin aynı zamanda suda çözünmeyen bir özelliğe sahiptir. Fakat bazı maddelerin içerisinde çözünebilme özelliği de bulunur. Vazelin anti bakteriyel bir özellik gösterir. Yara, yanık ya da ciltte kesik oluşması durumunda tedavi amacıyla da kullanılabilir. Aslında vazelinin ilaç gibi tedavi edici bir özelliğinin olduğu kanıtlanmış bir bilgi değildir.
Aynı zamanda ultraviyole ışınlarına karşı cildi koruduğu da düşünülür fakat bu bilgi de henüz kanıtlanmadı. Cildin yanı sıra saçların bakımında da kullanılabilen vazelin aslında oldukça köklü bir geçmişe sahip. Bu madde 1869 yılından bu yana kullanılıyor.
- Bir kimyager tarafından bulunan vazelinin mineral yağları içerdiği bilgisini de sizlere aktaralım.
- Bu yönüyle derileri parlatmak, zarar gören ahşapların onarımını sağlamak gibi amaçlarla da kullanılıyor.
- Vazelinin en çok ön plana çıkan özelliği harika bir parlatıcı olmasıdır.
- Cilt ve saçlar için de sıklıkla kullanılıyor olması ve çok kuru olan ciltleri dahi rahatlatabilecek kadar yumuşatıyor olması da bu ürünün özellikleri arasında yer alır.
Saçlarda uzamayı hızlandırma gibi önemli özellikleri de bulunuyor. Ellerde ya da ayaklarda meydana gelen çatlakların giderilmesinde de etkin bir rol oynayabiliyor. Bu arada vazelin makyaj temizlemek için de kullanılabiliyor. Vazelinin saymakla bitmeyen faydalarına daha yakından bakabiliriz.
Cilt Bakımı Vazelinin en yaygın kullanım alanı kozmetik sektörüdür. Kremlerin, losyonların imalatında vazeline sıklıkla yer verilir. Cildi yumuşatma ve cildin kuruluğunu giderme etkisine de sahip olan vazelin bir bakım kremi olarak da kullanılabilir. Aynı zamanda ciltte kurumuş, çatlamış ya da kesilmiş olan bölümlerin üzerine merhem gibi de sürülebilir.
Çizik ya da yanıkların giderilmesinde de etkin bir şekilde vazelin kullanılır. Bazen ciltte kurumaya bağlı olarak pullanma ve pul pul dökülme meydana gelebilir. Bu noktada da vazelinden yardım alınabilir ve bu sorunu gidermek için kullanılabilir. Pullanarak dökülmeyi giderebilir ve aynı zamanda cildin yeniden nem dengesine kavuşmasını sağlayabilir.
Vazelinin en yaygın kullanım alanı kozmetik sektörüdür. Kremlerin, losyonların imalatında vazeline sıklıkla yer verilir. Cildi yumuşatma ve cildin kuruluğunu giderme etkisine de sahip olan vazelin bir bakım kremi olarak da kullanılabilir. Aynı zamanda ciltte kurumuş, çatlamış ya da kesilmiş olan bölümlerin üzerine merhem gibi de sürülebilir.
Çizik ya da yanıkların giderilmesinde de etkin bir şekilde vazelin kullanılır. Bazen ciltte kurumaya bağlı olarak pullanma ve pul pul dökülme meydana gelebilir. Bu noktada da vazelinden yardım alınabilir ve bu sorunu gidermek için kullanılabilir. Pullanarak dökülmeyi giderebilir ve aynı zamanda cildin yeniden nem dengesine kavuşmasını sağlayabilir.
Kuru dudaklar nasıl nemlendirilir?
Kuru ve çatlak dudaklar, canını yakmakla kalmayıp çok da kötü gözükebilir. Neyse ki dudaklarını sağlıklı ve dolgun tutmak, hangi ürünleri kullanacağını bilmek ve birkaç kötü huyunu bırakmak kadar kolaydır. Daha çok su içmek, nemlendirici rujlar ve balmlar kullanmak ve belirli aralıklarla peeling yapmak dudaklarının dolgun kalmasını sağlayabilir.
- 1 Daha çok su iç. Kuru, zarar görmüş dudaklarla mücadele etmenin en iyi yollarından biri, yeterince su almaktır. Günde en az 2 litre (yaklaşık 8 su bardağı) su içmeyi hedefle. Bol su içmek, dudaklarının daha dolgun gözükmesini de sağlayacaktır.
- Tüm gün içeceğin bir şey olması için, yanında su şişesi ya da termos taşı.
- Yeterince su içmek sadece dudakların için iyi değildir; aklına gelebilecek her yönden seni daha sağlıklı kılar.
- Kafeinsiz kahve, kafeinsiz çay, meyve suyu ve diğer içecekler de günlük sıvı alımı hedefine ulaşmana yardımcı olabilir. Kafeinli ve sodyumu yüksek olan içeceklerden uzak dur çünkü bunlar dudaklarını kurutur.
- 2 Hava nemlendiricisini çalıştır. Hava nemlendiricileri, etrafa nem verir ve yaşadığın yerde hava içeride de dışarıda da kuruysa bunun büyük faydası olabilir. Nemlendiriciyi aç ve günde birkaç saat çalıştır. Büyük ihtimalle kısa zamanda dudaklarının durumunda bir iyileşme fark edeceksin.
Hava nemlendiricisinin fiyatı 100-250 TL arasındadır ama sağlayabileceği faydalar, vereceğin paraya değer.
- 3 Tamamen doğal badem yağı, Hindistan cevizi yağı ya da karite yağı sür.
Dudak kurumasına vazelin sürülür mü?
Dudak çatlaması nasıl geçer? – Dudak çatlamasını önlemek ya da çatlama durumunda iyileşmeyi hızlandırmak için evde yapılabilecek bazı uygulamalar vardır. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Dudakları korumak: Soğuk havaya, kuru havaya, rüzgâra ve güneşe maruz kalmak dudakları kurutarak çatlamasına neden olabilir. Bu nedenle dışarıya çıkmadan önce dudaklarınıza dudak kremi veya vazelin sürebilirsiniz. Bu, dudaklarınızı nemli tutmak için koruyucu bir bariyer sağlar. Güneş yanıklarını önlemek için güneş koruyucu özellikte dudak balsamı kullanmak faydalı olacaktır. Bunların yanı zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, Hint yağı gibi doğal nemlendirici yağlar da kullanılabilir.
- Dudaklarınızı yalamaktan, emmekten ve ısırmaktan kaçınmalısınız. Yalama alışkanlığını kırmak için nemlendirici bir dudak balsamı kullanmak faydalı olacaktır. Kullanılan nemlendiricinin renklendirici, koku verici gibi kimyasallar içermeyen kaliteli ve doğal bir ürün olduğundan emin olunmalıdır.
- Sıvı alımını artırmak: Yeterli miktarda sıvı tüketmeyen bireylerde, sıvı kaybına bağlı olarak dudaklarda kuruma ve çatlama daha sık görülür. Bu nedenle gün içerisinde bol bol sıvı almak çatlamanın önüne geçmeye yardım eder.
- Soğuk kompres uygulamak: Eğer çatlamaya bağlı kanama ortaya çıkarsa soğuk kompres uygulayarak kanamanın hızlı bir şekilde durması sağlanabilir.
- Bal: Bal, dudak kuruluğuna ve çatlamasına iyi gelen, antibakteriyel özelliklere sahip şifalı bir besindir. Bu amaçla bir miktar hakiki bal, krem sürer gibi dudaklara uygulanır.15 dakika kadar bekletilip ılık su ile yıkanır. Bu uygulama, dudaklarınızı besleyerek iyileşme sürecini hızlandırır.
- Aloe Vera Jeli: Aloe vera jeli, hem koruyucu hem de dudaklardaki çatlakları tedavi edici özelliğiyle ödudak çatlaması tedavisinde sıklıkla tercih edilen bitkisel bir içeriktir. Az miktarda aloe vera jelini birkaç gün düzenli olarak dudaklarınıza sürerek çatlama sorunundan kurtulabilirsiniz.
- Salatalık: Cilt bakımında sıklıkla tercih edilen salatalık, yüksek oranda su içermesi sayesinde dudaklara nem desteği sağlamak için de tercih edilebilir. Dilimlenen salatalıklar çatlayan dudak üzerinde 10-15 dakika bekletilebilir.
- Tuzlu su: Tuzlu su, yaranın iyileşme sürecinde temiz kalmasına yardımcı olur. Bu amaçla küçük bir bardak ılık suya bir çorba kaşığı tuz eklenir. Bu karışıma pamuklu bir bez veya pamuk topu batırılarak dudaklara sürülür. Uygulama sırasında dudaklarda yanma ve ağrı olabilir, fakat bunlar birkaç dakika sonra kaybolur.
- Doğal peeling: Toz şeker ve limon suyu ile hazırlayacağınız peeling, dudak üzerindeki ölü derinin temizlenmesine yardım eder. Bir yemek kaşığı toz şekeri birkaç damla limon suyu ile karıştırarak uygun kıvama getirdikten sonra dudaklara masaj yaparak iyice yedirilir. Bu uygulamanın ardından dudağın tekrar çatlamasına engel olabilmek için mutlaka nemlendirici bir dudak balsamı kullanılması gerekir.
Dermatoloji (Cildiye) 6.5.2021 321548 Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Dudak kuruluğu hangi vitamin eksikliğinden olur?
Dudak kuruması, dudak çatlaması ve dudak soyulması vitamin eksikliğinden şeker hastalığına kadar pek çok nedenden meydana gelebilen sık karşılaşılan bir durumdur. Öncelikle şunu bildirelim ki dudak kurumasıyla başınız dertteyse dudaklarınız çoğu zaman kuruysa ve çatlıyorsa, ilk yapmanız gereken şey sabah aç karına Sağlık Ocağına yahut Dahiliye doktoruna gidip vitamin testi yaptırmak olmalıdır.
Dudaklardaki kuruma ve çatlamaların nedeni %80 Vitamin eksikliğine dayanır. Eksik olan vitamini yiyecekler yoluyla veya vitamin ilacıyla karşılayıp kısa sürede bu sıkıntıdan kurtulabilirsiniz. Siz de dudaklarınızdan kurumasından ve çatlamasından muzdaripseniz işte dudak kuruluğunun nedenleri ve en etkili tedavi yöntemleri; B vitamini eksikliği ( B2, B3, B6 Eksikliği) Dudaklarda kuruma ve çatlamanın en sık karşılaşılan nedeni B vitamini eksikliğidir.
B vitamini 7 farklı vitamin grubundan oluşur. B vitaminlerinden B2, B3 ve B6 vitaminlerini yeterli miktarda almadığınızda B vitamini eksikliği ile karşılaşırız. B2 açısından zengin gıdalar; Peynir, badem, dana eti, yumurta, balık yağı, susam ve ıspanaktır.
B3 Açısından zengin besinler; Balık, hindi, tavuk eti, karaciğer, dana eti, yer fıstığı bezelye, avokado ve çekirdektir. B6 oranı yüksek yiyecekler ise; Ayçekirdeği, Antepfıstığı, balık, tavuk eti, kurutulmuş meyveler, muz, avokado ve ıspanaktır. Bu gıdaları bolca tüketerek B vitamini ihtiyacınızı karşılayabilir, dudak kurumasından, çatlamasından kurtulabilirsiniz.
Dehidrasyon (Vücudun susuz kalması) Dehidrasyon dudak kuruluğunun önemli nedenlerindendir ve genellikle su içme alışkanlığı olmayan kişilerde görülen bir durumdur. Özellikle yaz aylarında vücut oldukça su kaybına uğrar. Dudaklarımızda bundan olumsuz yönde etkilenir ve kurur.
Dudaklarda cildimizin geri kalan kısmında olduğu gibi yağ bezleri yoktur, bu nedenle dudakların nemi kaybedip kuruma ihtimali daha yüksektir. Ayrıca havanın kuru olduğu iklimlerde de dudaklarda kuruma ve çatlama gibi can sıkıcı durumlarla da sıkça karşılaşılır. Susuzluk çekmek dehidrasyonun (vücudun susuz kalmasının) geç belirtilerinden olduğundan su içmek için susamayı beklememesiniz.
Günde ortalama 8-10 bardak su içerek dudaklarınızın kurumasını ve çatlamasını önleyebilirsiniz. Çinko eksikliği Dudak kuruluğunun ve dudaklardaki çatlamanın olası nedenlerinden biri de vücudunuzdaki çinko eksikliğidir. Uzmanlar günlük çinko ihtiyacının 10-25 mg olduğunu bildiriyor.
- Çinko çok önemli sağlıklı bir vitamin olmasına rağmen günlük çinko alımında 100 mg.’ı aşmamalıdır.
- Dana eti, peynir, kuruyemişler, fasulye türleri çinko açısından zengin gıdalar arasında yer alır.
- İlaçların yan etkileri Depresyon, ağrı kesici, sivilce tedavisi, soğuk algınlığı ve nazal alerjileri tedavi etmek için kullanılan ilaçların çoğu yan etki olarak dudak kuruluğuna yol açar.
Dudaklarınızdaki kuruluğun kullandığınız ilaçlardan kaynaklandığından şüpheleniyorsanız doktorunuza bu durumu bildirip ilacı muadili ile değiştirmelisiniz. Dudakları yalama, ısırma ve emme alışkanlığı Dudak yalama alışkanlığı da dudakları kurutan ve çatlamasına yol açan nedenler arasında yer alır.