Hamilelikte Cilt Kuruluğuna Ne Iyi Gelir?

05.11.2022 0 Comments

Hamilelikte Cilt Kuruluğuna Ne Iyi Gelir
Gebeliğe Özel Cilt Bakım Önerileri – Hamilelikte hormonal değişimler kaçınılmaz olsa da bazı konulara dikkat ederek cilt sağlığınıza destek olabilirsiniz:

Cildinizi Nemlendirin: Hormonal değişimlere bağlı olarak cilt bariyeri zayıflayabilir. Cilt bariyerinin zayıflaması ise vücudun nem kaybetmesi sonucu, ciltte kuruluk ya da kaşıntı yaşanmasına neden olabilir.

Hamilelik döneminde cilt kuruluğu sorunu yaşamamak için doktorunuzun önerdiği nemlendiriciyi düzenli olarak kullanabilirsiniz. Cildinizin kurumaması için çok sıcak ve uzun banyo yapmamaya, yüz temizliğinde ise sabun kullanmamaya özen gösterebilirsiniz. Cildin sahip olduğu doğal yağın kurumaması için de yüzünüze buhar uygulamaktan kaçınabilirsiniz.

Doğal Cilt Bakım Ürünleri Tercih Edin: Vücudun en büyük organı olarak bilinen cilt, geçirgen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bebeğin sağlıklı gelişimini etkilememesi için anne adaylarının kimyasal içerikli cilt bakım ürünleri kullanmamasında fayda vardır. Gebeliğe özel cilt bakım ürünleri seçerken içlerinde şu maddelerin bulunmamasına dikkat edebilirsiniz: Retinoid, paraben, PEG, nitrosamin, salisilik asit, BHT ve ftalat.

Beslenmenize Özen Gösterin: Gebelikte beslenme, bebeğin gelişimi için ihtiyaç duyduğu besinleri sağlarken annenin de cildini korumaya yardımcı olur. Anne adayları, doktorlarının önerdiği günlük bakım rutinlerini yerine getirirken beslenmede de bazı konulara dikkat edebilirler.

Su tüketimi hem bebeğin gelişimi ile ilişkili amniyotik sıvının yeterli olması hem de anne adaylarının cildinde kuruluk ve çatlak olmaması açısından önemlidir. Hamilelerin günde ortalama 3 litre su içmesi önerilir. Bu miktara her bir saatlik egzersiz için 1.5 bardak su ilave edebilirsiniz.

  1. Gebelikte cilt sağlığını desteklemenin bir diğer yolu ise E vitamini bakımından zengin gıdalar tüketmektir.
  2. Nemlendirici özelliğe sahip olan E vitamini, hamilelikle birlikte zayıflayabilen cilt bariyerini koruyarak kuruma riskini azaltabilir.
  3. Beslenme yoluyla E vitamini almak için sağlıklı yağlardan olan zeytinyağını günlük olarak tüketebilirsiniz.

E vitamini bakımından zengin olan zeytinyağının gebelikte tüketimi ile ilgili bilgi almak için ¨ Hamilelikte Zeytinyağı Kullanımı Nasıl Olmalı?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Bebeğiniz sağlıklı gelişimini sürdürürken siz de parlak bir cilde sahip olmak için doğal içerikli bakım ürünleri kullanmaya, güneş kremi uygulamaya ve yeterli beslenmeye özen gösterebilirsiniz.

Gebelikte cilt kuruluğuna ne iyi gelir?

Hamilelikte vücutta meydana gelen değişiklikler, karnınızın büyümesiyle kalmaz. Sabah bulantıları, aşermeler, ruh hali değişimleri ve değişen memeler de dahil birçok belirti, en çok bilinenleridir ancak ciltte ve dudaklarda görülen kuruluklar da oldukça yaygındır.

  • Çatlayan dudaklar ve kaşıntılı, kuru bir cilt, hamileliğin ilk üç aylık döneminde başlayabilir ve bazı kadınlarda hamilelik boyunca devam edebilir.
  • Vücut, hamilelik sırasında daha fazla sıvıya ihtiyaç duyar ve bebek büyüdükçe, daha çok suya duyulan ihtiyaç artar.
  • Eğer gebelikte yeterince su içilmezse, dudaklarda ve ciltte kuruluk görülmesi normaldir.
You might be interested:  Kas Gevşetici Krem Ne Işe Yarar?

Hamilelikte sıklıkla görülebilen kusma ve ishal durumları da dehidrasyona neden olabilir. Özellikle ilk aylarda şiddetli bulantılar yaşayan kadınlar, daha fazla susuz kalabilirler. Hamileliğin başlamasıyla beraber vücuttaki kan basıncı artar, bu da kan şekerinin yükselmesine ve böbreklerin aşırı çalışmasına neden olabilir.

Bu da sık sık idrara çıkmaya ve vücuttaki su miktarının azalmasına neden olur. Artan kan hacmi ve ödem birikmesi, cildi gerer. Bu da kuruyan cildin esnemesine ve çatlamasına neden olabilir. Doktor Konstantin Vasyukevich, “Gelişmekte olan bir bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için hamilelik sırasında daha fazla vücut sıvısı ve kan üretilir.

Cilt esnedikçe, cilt bariyeri bozularak daha fazla nemin dışarı çıkmasına neden olabilir” diyor. Hamilelik sırasında artan vazopressin hormonu seviyeleri, vücutta normalde olduğundan daha fazla su tutulmasına neden olur ve bu da ödem ve şişkinlik olarak kendini gösterir.

  1. Aşırı şişkinlik, cildi gererek kurumasına ve çatlamasına neden olabilir.
  2. Hamilelikte vücut, büyüyen bebeği desteklemek için hızla büyümek de dahil olmak üzere birçok önemli değişim geçirir.
  3. Cildiniz büyüyen bebeğinize uyum sağlamak için gerildiğinde, elastikiyetini ve nemini kaybeder.
  4. Bu elastikiyet kaybı, cildin daha kuru ve daha ince görünmesine, hatta ciltteki hassasiyet nedeniyle morluklara daha yatkın olmasına neden olur.

Gebelik sırasında cildin ve dudakların kuruması çoğu zaman beklenen bir durum olsa da, daha ciddi bir soruna işaret ettiği durumlar da vardır. Kuru cilt şiddetli bir şekilde kaşınıyor veya ciddi bir rahatsızlığa neden oluyorsa, mutlaka doktorunuza bu durumu bildirmeniz gerekir.

Gestasyonel diyabet ( gebelik şekeri ) veya demir eksikliği gibi sorunların varlığının araştırılması gerekebilir. Hamileliğin ilk üç aylık döneminden (ilk trimesterden) sonra da devam eden kusma ve ishal durumunda yine doktorunuzu bilgilendirmeniz ve gerekirse dehidrasyonu engellemek için bazı önlemler almanız gerekir.

Üçüncü trimesterde devam eden aşırı kaşıntılı kuru cilt ise, safranın düzgün şeklde işlenmesini engelleyen bir karaciğer rahatsızlığı olan kolestaz durumuna işaret ediyor olabilir. Kolestaz, erken doğum ve mekonyum lekelenmesi gibi ciddi doğum komplikasyonlarına neden olabilen ciddi bir durum olduğundan mutlaka araştırılmalıdır.

Cilt kuruluğu nasıl gider?

Cilt kuruluğunu önlemek için neler yapmalı? – Ciltte kuruluk gelişmesini önlemek için atılabilecek en önemli adımlar yaşam tarzı değişiklikleri ve nemlendirici krem kullanımı şeklinde sıralanabilir. Aşağıdaki ipuçlarını takip etmek bu problemi önlemeye yardımcı olabilir;

You might be interested:  Pişik Için Hangi Krem Iyi Gelir?

Günde en az 2,5-3 litre sıvı tüketilmelidir. Nemlendirici kullanımı ihmal edilmemelidir. Nemlendiriciler cildi kaplayarak suyun ciltte hapsedilmesini sağlar. Cildin nemini kaybetmemesi için suya maruz kalmayı sınırlandırmak önemlidir. Bu sebeple banyo ve duş süresini 10 dakika veya daha kısa tutmak ve ılık suyla banyo yapmak iyi olacaktır. Ayrıca günde bir defadan fazla banyo yapmamaya çalışmak cilt sağlığını korumak açısından önemlidir. Cilt bakımı düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Ciltte kuruluk yapan sabunlar yerine temizleyici kremler, yumuşak cilt temizleyicileri ve ilave nemlendirici içeren duş jelleri kullanmak faydalı olabilir. Cilt soğuk havalardan korunmalıdır. Kışın dışarı çıkarken atkı, şapka ve eldiven kullanımı ihmal edilmemelidir. Ellerin suyla temasını gerektiren bulaşık yıkama ve temizlik sırasında lastik eldiven giyilmelidir. Özellikle sert temizleyiciler kullanılıyorsa mutlaka giyilmelidir.

Uzm. Dr. Kamile Demirci Dermatoloji (Cildiye) Dermatoloji (Cildiye) 23.11.2021 891477 Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Hamilelikte cilt neden bozulur?

1-Yüzdeki pigment değişiklikleri Gebelikte hormonların etkisi ile melanositlerden aşırı sentezlenen melanin pigmenti nedeniyle cilt renginde koyulaşmalar meydana geliyor. Çoğunlukla yüzde görülen lekeler, gebeliğin 4. veya 5. ayına doğru, düzensiz ve renkli lekeler şeklinde ortaya çıkıyor.

  • Gebelelik maskesi’ olarak anılan bu lekeler genelde alın, yanaklar ve dudak üzerinde yoğunlaşıyor.
  • Bu problemler doğumdan sonra kendiliğinden kaybolsa da bazıları kalıcı da olabiliyor.
  • Neler yapılabilir? Daha az oluşması için her şeyden önce cildin temiz tutulması elzem.
  • Günlük hayatta hava kirliliği, stres, makyaj artıkları gibi etkenlerden dolayı meydana gelen kirlilikten kurtulmak adına günlük cilt temizliğinin ihmal edilmemesi şart.

Ayrıca yaz kış fark etmeksizin mutlaka güneşten korunmak gerekiyor çünkü güneş, içinde barındırdığı UVA ve UVB ışınlarından dolayı, lekelerin artmasında çok önemli bir faktör. Gebelik dolayısıyla kimyasal içermeyen fiziksel koruyuculu güneş kremlerinin tercih edilmesi öneriliyor.

Oluşan güneş lekelerinin tedavisinde ise leke açıcı kremler, karbonpeeling, kimyasal peeling, thulium Lazer, PRP (plazma tedavisi) ve mezoterapi gibi farklı yöntemler kullanılıyor.2- Çatlaklar Gebelik döneminde en fazla karşılaşılan problemden biri olan çatlaklar, alt derinin esnekliğini ve hormonal dengesini kaybetmesiyle ortaya çıkıyor.

Çatlakların oluşmaması için cildin nemli tutulması, ılık su ile duş sonrası nemlendirilmesi, çatlak önleyici krem ve jellerin kullanılması ve toplamda 16 kg’dan fazla kilo alınmaması öneriliyor. Neler yapılabilir? Önce kırmızı, daha sonra sedefimsi bir renk alan cilt çatlakları için ne kadar erken önlem alınırsa, o derece iyi sonuçlar elde ediliyor. Hamilelikte Cilt Kuruluğuna Ne Iyi Gelir 3- Sivilceler (akne) Gebelikte akne, sıklıkla karşılaşılan ve can sıkıcı bir durum. Hormonların etkisi ve beslenme alışkanlıklarındaki değişim akneyi artırıyor. Akneler en sık yüz bölgesi olmak üzere sırt ve saçlı deride gözlemlenebiliyor. Gebelik süresince bazı sivilce karşıtı ilaçlar (antibiyotik ve yüksek doz A vitaminleri)kullanılamıyor.

You might be interested:  Hametan Krem Sivilce Için Nasıl Kullanılır?

Erkek bebekte canın ne çeker?

Erkek bebekler, anne adaylarında bazı değişikliklere sebep olurlar. Bilimsel olarak kesin kanıt olmasa da, bu belirtiler halk arasında yaygın olarak bilinmektedir. Erkek Bebek Hamileliği Nasıl Geçer? – Erkek bebeğe hamile bir kadın, bebeğin erkek olacağından dolayı testosteron hormonunu daha fazla üretmeye başlar.

  • Bu da anne adayının daha fazla baskın bir karaktere dönüşmesine sebep olur.
  • Olduğundan daha fazla cesur ve atak bir kişilik geliştirir.
  • Erkek bebek bekleyen anne adayları, kız bebek bekleyen anne adaylarına göre, sabahları daha az mide bulantıları yaşarlar.
  • Hatta birçok kadın, erkek bebek hamileliği nasıl geçer sorusuna, neredeyse hiç mide bulantısı yaşamadan geçer demektedir.

– Erkek bebeğe hamile kadınlar, kız bebek gebeliğine oranla çok daha rahat bir hamilelik geçirirler. Daha az kilo alırlar, daha az terlerler, daha az aş erirler ve daha az hormonel değişiklik yaşarlar. – Erkek bebeğe hamile kadınların uyku kalitesi, kız gebeliğine göre daha iyidir.

  • Uyku sorunları pek yaşanmaz ve anne adayları daha çok, sol tarafına yatarak uyumayı tercih ederler.
  • Gebelikte Bebeğin Erkek Olduğu Nasıl Anlaşılır? – Karın, kız bebeğe gebe kadınlara göre daha aşağı bir pozisyondadır.
  • Arın sivri bir görüntüye sahipse bebek erkek olarak nitelendirilir.
  • Ayakların normalden fazla üşümesi, bebeğin erkek olacağını gösterir.

– Sabah bulantıları olmazsa bebeğin erkek olacağı söylenir. – Anne adayının idrar rengi beyazsa bebeğin erkek olacağına inanılır. – Anne adayının canı daha çok tatlı besinler çekiyorsa bebek erkek olur. – Sağ meme, sol memeye göre daha büyükse, bebek erkek olur.

Doktor kontrollerinde bebeğin kalp atış hızı, dakikada 140’ın altındaysa bebeğin erkek olacağı söylenir. – Sivilce ve akne oluşumu çok az veya hiç yoksa bebek erkek olur. – Erkek bebeğe hamile olan kadınlar, daha az kilo alır ve kilo alımı genel olarak karın bölgesinde olur. Erkek Gebelikte Anne Adayı Ne Yapmalıdır? – Sağlıklı ve dengeli beslenmeli, sebze ve meyve yemeyi ihmal etmemelidir.

– Kısa yürüyüşler yapmalı, yoğun egzersizlerden kaçınmalıdır. – Zararlı yiyeceklerden, abur cuburdan ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmalıdır. – Stresten ve üzüntüden mümkün olduğunca kaçınmalı, huzurlu bir ortam yaratmalıdır.