Hamilelikte Cilt Lekeleri Ne Zaman Başlar?
Gebelik süreci kadınların fizyolojik olarak köklü değişimler yaşadığı doğal bir süreçtir. Hamilelik lekeleri de bu süreçte birçok kadının karşılaştığı bir durumdur. Op. Dr. Pınar Kadiroğulları, hamilelik lekeriyle ilgili bilgi verdi. Örneğin; hamilelik lekeleri ne zaman başlar? Tedavi edilmediği sürece kalıcı olur mu? gibi soruların yanıtları hamileler ya da anne adayları tarafından merak ediliyor.
- İşte konuya yönelik açıklamalar! – Giriş Tarihi: 26.8.2020 15:54 Son Güncelleme: 26.8.2020 15:59 Hamilelik lekeleri ne zaman başlar? Kadın doğası ve günümüz güzellik algısı nedeniyle bir sivilceye dahi tahammül edemezken, hamilelik döneminde meydana gelen cilt lekeleri kabus olabilmektedir.
- Gerek fiziksel gerekse hormonsal anlamda büyük oranda bir değişim içine giren kadınların, doğum sonrasında sarkan göğüsler, karındaki çatlaklar ve cilt lekeleri ortak sıkıntılarındandır.
Doğumdan hemen sonra kalıcı olmaması için bu sıkıntılarına çözüm aramaya başlayan kadınlar, özellikle ciltlerinde meydana gelen koyu lekelerden oldukça yakınmaktadırlar. Bu koyu lekeler tedavi edilmediği takdirde kalıcı olabilir. Genellikle koyu kahverengi olan bu lekeler “hamilelik lekesi” olarak adlandırılmaktadır.
- Genellikle yüzde meydana gelen bu lekelenmeler üst dudak, yanak ve alın bölgesinde yoğunlaşmaktadır.
- Ancak yüzün yanı sıra boyun, iki göğüs arası ve kolun dış tarafında da bu koyu lekelenmelerin meydana geldiğini söyleyebiliriz.
- Hamilelik lekesi olarak adlandırılan bu sorun, hamilelerin yanı sıra doğum kontrol hapı, yüze uygulanan ağda ve bazı kozmetik ürünlerin kullanılmasından sonra da meydana gelebilir.
Genetik faktörler, güneş, yanlış beslenme, hamilelik öncesi uzun dönem kullanılmış bazı ilaçlar (romatizma, tiroit ve migren hastalıklarında kullanılanlar) cilt lekelerine sebep olabilir. Ayrıca herhangi bir ilaç kullanılmasa da hamilelikte artan östrojen, progesteron ve pigmentleri aktif hale getiren kloasma hormonu hiperpigmentasyonun artmasına neden olur.
Cilt bu dönemde hassaslaşır. Hemen hemen birçok hamilenin ortak sorunu olan hiperpigmentasyon (malezma), gebeliğin ilk 2,5 ayından sonra oluşmaya başlar. Hamilelikte ten kararması özellikle ultraviyole ışınlarına yoğun olarak maruz kalan bölgelerde meydana gelir. Bunlar; yüz, ellerin sert kısımları, omuz, sırt, dekolte bölgesi, kol ve bacakların dışa dönük yüzeyleridir.
Hamilelikte cilt lekelerinin oluşumu nasıl engellenir? Cilt problemlerinin en büyük nedeni; hormonların, güneşin UV ışınları ile etkileşime girmesidir. Bu sebeple hamilelik döneminde güneşlenme saatlerine dikkat etmeli ve koruyucu ürünler kullanmadan güne başlanmamalıdır.
- Cildin güneş gören tüm kısımlarında 15 ya da daha yüksek GKF (güneşten koruma faktörü) içeren hiperpigmentasyon kremleri kullanılabilir.
- Bu ürünler lekelerin tamamen giderilmesini sağlamaz fakat oluşmalarını engelleyebilir.
- UV ışınlarından korunulması gereken en önemli saatler, güneşin dik açı ile geldiği sabah 11:00 ile akşamüstü 16:30 arasıdır.
İhtiyaç duyulduğunda D vitaminini günün diğer saatlerinde alınabilir.
Contents
Gebelikte yüzde lekelenme ne zaman olur?
Hamilelik oldukça büyüleyici bir süreçtir. Bununla birlikte anne adaylarının hayatında birçok değişiklik meydana gelir. Öyle ki, duygular değişir, fiziksel özellikler değişir, küçük bir misafir ile hayat değişir. Hamilelik süreci ile birlikte çeşitli sağlık problemleri ve estetik açıdan birçok sorun da kendini göstermeye başlar.
Hamilelikle birlikte gelen cilt lekeleri ise bu dönemin en can sıkıcı sorunları arasındaki yerini alır. Avrasya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı hamilelikte oluşan cilt lekeleri hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor. Hamilelik döneminde salgılanan hormonlar, cilt lekelerini tetikliyor Gebelikte cilt lekeleri sıklıkla karşılaşılan bir problemdir.
Bunun asıl sebebi ise hamilelik döneminde salgılanan östrojen veprogesteron hormonlarıdır. Güneşin yaydığı ultraviyole ışınlarına karşı hassasiyetini arttırmasıyla ciltte lekelenmeler görülebilir. Yüz bölgesinde en sık yanak, üst dudak ve alında meydana gelen lekeler, yüzün yanı sıra göğüs arası, boyun ve kolların dış yüzeyinde ortaya çıkabilir.
Güneş görmeyen yerde oluşan lekeler koyu bir şekilde belirirler ve hamilelik sonrasında genel olarak kaybolurlar. Açık tenli anne adayları risk grubu altında Leke oluşumuna yatkın esmer kadınlarda daha çok görülse de cilt teninin açık olması cildi, güneşin etkilerine karşı daha savunmasız hale getiriyor.
Bir de buna hamileliğin getirdiği hassasiyet eklenince açık tenli gebeler, hamilelik lekeleri için açık hedef haline geliyor. Üstelik gün ışığı, ciltteki pigmentasyonu arttırarak kalıcı hamilelik lekelerine yol açabiliyor. Açık tenli olmanın yanı sıra;
Kişinin genetik yapısı, Beslenme alışkanlıkları, Gebelik öncesinde uzun süre doğum kontrol hapı kullanması, Uzun süre güneşe maruz kalması gibi etkenlerde hamilelik döneminde cilt lekelerinin oluşumunda rol oynuyor.
Hamilelik lekeleri doğumdan sonra geçer mi? Hamilelikle birlikte ortaya çıkan açık veya kahverengi lekeler, gebeliğin ikinci üç aylık döneminde artar. Son üç aylık dönemde iyice belirginleşen lekeler, vücudun herhangi bir noktasında kendine yer bulabiliyor.
Bu lekeler doğumdan sonra çoğu zaman kendiliğinden kaybolabiliyor. Ancak risk faktörlerini taşıyan ve güneşe savunmasız çıkan kişilerde kalıcı hale gelebiliyor. Güneşe çıkmamak çözüm değil Hamile kadınların cilt lekelerini önlemek için güneşten uzak durması doğru bir yol değildir. Çünkü hamilelik boyunca güneşe çıkmamak bebeğin gelişimini olumsuz anlamda etkiler.
Bir hamilenin her gün en az 20 dakika boyunca güneşten faydalanması ve vücudu için gerekli olan D vitaminini alması gerekir. Ancak güneşe çıkarken uygun şartları hazırlar ve önlemini alırsa cilt lekesi oluşma riskini minimize edebilir. Leke tedavisi için gebeliğin bitmesini bekleyebilirsiniz Hemen her hamilenin ortak problemi olan cilt lekelerinin tedavisinin hamilelik sırasında yapılması önerilmez.
5 haftalık gebelikte lekelenme olur mu?
5 haftalık hamilelikte az miktarda kanama veya lekelenmeler kesenin tutunma kanamasıdır. Fazla miktarda kanamalar ise düşük tehlikesi içerebilir. Bu nedenle normalin üstünde bir lekelenme görüldüğünde kadın doğum uzmanına başvurulması önemlidir.
Lekelenme ne zaman olur?
Lekelenme tarzında gerçekleşen bu kanama döllenmeden 10 veya 14 gün sonra meydana gelir. Hamile kadınların yaklaşık üçte birinde görülen bu kanama farklı sürelerde görülebilir. Genele bakıldığı zaman birkaç saat veya birkaç gün aralığında gözlenen bu durum bazen bir miktar uzun sürebilir.
Hangi cinsiyet sivilce yapar?
Hamilelikte yüzde sivilce çıkması cinsiyet belirtisi mi? – Bu dönemde sivilce ve akne şikayetlerinin artması erkek bebek olacağı şeklinde yorumlanır. Her ne kadar hamilelik belirtileri sivilce ile ilişkilendirilse de bu inanışın herhangi bir bilimsel dayanağı yok. Annelerimiz neler demiş, bakalım mı: Hamileyim ve sivilcelerim çok arttı. Evde yapabileceğim bir uygulama var mı acaba?
Göbekte çizgi hangi cinsiyet?
Bu çizginin tıptaki adı lineanigra çizgisidir. Eğer göbek çizgisi göbek deliğinden yukarıya doğru uzanırsa bebeğin erkek, göbek geliğinden aşağıya doğru iniyorsa bebeğin kız olacağına inanılmaktadır.
Gebelikte yüzde leke neden olur?
SORU & CEVAP – (37) DOKTORA SORUN DAHA FAZLA
Zehra soruyor Yüzümde hamileliğimden kalma lekeler var. Yaklaşık bir yıl oldu fakat bir düzelme olmadı. Güneş kremi ve aktar ürünleri kullandım hiç bir işe yaramadı. Ne önerirsiniz? Dr. Mustafa Karataş Merhabalar Zehra Hanım. Hamilelik boyunca vücut birçok değişimden geçer, hormonlarınızın en aktif olduğu dönem budur. Yükselen hormon düzeyi kahverengi pigmentasyon lekelerinin oluşmasına neden olur, özellikle de bu süreçte cildinizi güneşten etkin bir şekilde korumadıysanız.
- Genelde inatçı lekelerdir.
- Ancak doğru bir tedavi programı ile başarılı bir sonuç almak tabii ki mümkün.
- Aktarlarda satılan bitkisel içeriklere lütfen rağbet etmeyin, bunlar sorunun daha da kötüleşmesine neden olur.
- Hamilelik lekelerinde en iyi sonucu kombinasyon işlemlerden aldığımı söyleyebilirim.
- Bunlar yüzeysel lekeler olmadığı için mutlaka bir lazer tedavisi uygulamak gerekiyor.
ClearLift lazer sistemi ile cilt yüzeyinde herhangi bir yanma ya da tahrişe neden olmadan deri altındaki pigmentasyon oluşunu hedef alıyor. Genelde 5-8 seans arasında sonuç alıyoruz. Etkin bir sonuç için bu tedaviyi daha yüzeysel soyma yapan bir peeling sistemi ile kombine ediyorum. Zuhal soruyor Merhabalar Hocam. Size sorum şöyle ki hamilelikte yüzümde bölge bölge siyahlıklar oluştu. Özellikle üst dudak bölgemde. Doğumdan sonra üstünden 8 sene geçmesine rağmen tekrar hepsi geri geldi ve güneşle az da olsa temasa geçince daha da kararma oldu. Dr. Mustafa Karataş Merhabalar Zuhal Hanım. Leke oluşumunda hormonal faktörler de önemli bir rol oynar. Özellikle hamilelik döneminde oluşan leke problemini kontrol altına almak hayli zordur. Bahsettiğiniz kremler yüzeysel lekelerde işe yarayabilir. O da sadece kış aylarında kullanmak ve o dönem içinde bile güneş koruyucu kullanmak koşuluyla.
Gebeliğin kaçıncı haftasında yerleşme kanaması olur?
Hamileliğin kaçıncı haftasında kanama olur? – Genellikle son adet tarihinden yaklaşık 4-5. haftalar arasında yerleşme kanaması olur. Bu durum yumurtlama ve konsepsiyonun son adetten kaç gün sonra olduğuna göre değişkenlik gösterir.