Hamilelikte Oluşan Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?
Hamilelikte Güneş Lekesi Nasıl Geçer? – Hamilelikte oluşan karakteristik güneş lekeleri, genellikle hamileliğin sonlanmasını takiben bir sene içerisinde kendiliğinden kaybolur. Lekelerin kalıcı olması halinde ışık dolgu, PRP tedavisi, kimyasal peeling, lazer tedavisi gibi yöntemler uygulanabilir.
Estetik açıdan kadınları oldukça rahatsız eden bu durum için dermatoloğa gidilmelidir. Dermatolog, lekelerin boyutu ve kalıcılık durumuna göre bir tedavi yöntemi uygular. Öncelikli olarak lekelerin giderilmesine yönelik dermatolojik kremler uygulanabilir. Krem tedavisine yanıt alınamadığında kimyasal peeling ya da lazer tedavisine geçilebilir.
Güneş lekesi için en etkili tedavi yöntemlerinden biri lazer uygulamasıdır. Güneş lekesinin bulunduğu bölgeye lazer ışınları uygulanır ve bu bölgede birikim yapan melanin pigmenti dağıtılır. Sadece pigmentin yoğun olduğu bölgeyi etkileyen ışın, diğer bölgelere zarar vermez.
Contents
Hamilelikte cilt lekeleri geçer mi?
Hamilelik oldukça büyüleyici bir süreçtir. Bununla birlikte anne adaylarının hayatında birçok değişiklik meydana gelir. Öyle ki, duygular değişir, fiziksel özellikler değişir, küçük bir misafir ile hayat değişir. Hamilelik süreci ile birlikte çeşitli sağlık problemleri ve estetik açıdan birçok sorun da kendini göstermeye başlar.
Hamilelikle birlikte gelen cilt lekeleri ise bu dönemin en can sıkıcı sorunları arasındaki yerini alır. Avrasya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı hamilelikte oluşan cilt lekeleri hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor. Hamilelik döneminde salgılanan hormonlar, cilt lekelerini tetikliyor Gebelikte cilt lekeleri sıklıkla karşılaşılan bir problemdir.
Bunun asıl sebebi ise hamilelik döneminde salgılanan östrojen veprogesteron hormonlarıdır. Güneşin yaydığı ultraviyole ışınlarına karşı hassasiyetini arttırmasıyla ciltte lekelenmeler görülebilir. Yüz bölgesinde en sık yanak, üst dudak ve alında meydana gelen lekeler, yüzün yanı sıra göğüs arası, boyun ve kolların dış yüzeyinde ortaya çıkabilir.
- Güneş görmeyen yerde oluşan lekeler koyu bir şekilde belirirler ve hamilelik sonrasında genel olarak kaybolurlar.
- Açık tenli anne adayları risk grubu altında Leke oluşumuna yatkın esmer kadınlarda daha çok görülse de cilt teninin açık olması cildi, güneşin etkilerine karşı daha savunmasız hale getiriyor.
Bir de buna hamileliğin getirdiği hassasiyet eklenince açık tenli gebeler, hamilelik lekeleri için açık hedef haline geliyor. Üstelik gün ışığı, ciltteki pigmentasyonu arttırarak kalıcı hamilelik lekelerine yol açabiliyor. Açık tenli olmanın yanı sıra;
Kişinin genetik yapısı, Beslenme alışkanlıkları, Gebelik öncesinde uzun süre doğum kontrol hapı kullanması, Uzun süre güneşe maruz kalması gibi etkenlerde hamilelik döneminde cilt lekelerinin oluşumunda rol oynuyor.
Hamilelik lekeleri doğumdan sonra geçer mi? Hamilelikle birlikte ortaya çıkan açık veya kahverengi lekeler, gebeliğin ikinci üç aylık döneminde artar. Son üç aylık dönemde iyice belirginleşen lekeler, vücudun herhangi bir noktasında kendine yer bulabiliyor.
Bu lekeler doğumdan sonra çoğu zaman kendiliğinden kaybolabiliyor. Ancak risk faktörlerini taşıyan ve güneşe savunmasız çıkan kişilerde kalıcı hale gelebiliyor. Güneşe çıkmamak çözüm değil Hamile kadınların cilt lekelerini önlemek için güneşten uzak durması doğru bir yol değildir. Çünkü hamilelik boyunca güneşe çıkmamak bebeğin gelişimini olumsuz anlamda etkiler.
Bir hamilenin her gün en az 20 dakika boyunca güneşten faydalanması ve vücudu için gerekli olan D vitaminini alması gerekir. Ancak güneşe çıkarken uygun şartları hazırlar ve önlemini alırsa cilt lekesi oluşma riskini minimize edebilir. Leke tedavisi için gebeliğin bitmesini bekleyebilirsiniz Hemen her hamilenin ortak problemi olan cilt lekelerinin tedavisinin hamilelik sırasında yapılması önerilmez.
Doğumdan sonra cilt lekeleri nasıl geçer?
Hamilelik Lekeleri Nasıl Geçer? – – Hamilelik lekesi için lekenin olduğu bölgeyi süt ile temizleyin.Süt, bu lekelerin temizlenmesinde büyük rol oynar. Bunun dışına kuru ciltleri yönlendirmek için iyi bir yöntemdir. – Süt dışında limon ya da limon suyu kullanabilirsiniz.
- Limon cildin parlamasını sağlarken aynı zamanda cilt lekelerini azaltıcı ve yok edici güce sahiptir.
- Gece yatmadan önce E vitamini ile Hint yağını bir fincan içerisinde karıştırın ve cilt lekenin üzerine sürün.
- Sabah, ılık sui le temizleyebilirsiniz.
- Çilek suyu, salatalık ve kayısı suyunu bir kase içerisinde karıştırıp, hamilelik lekesi üzerine sürün.
Özellikle göz çevresinde oluşan lekeler için kuvvetli bir karışımdır ve lekeleri giderir. – Yulaf ezmesi ve elma sirkesini karıştırıp, lekeli bölgeye sürün.15 dakika bekledikten sonra cildinizden temizleyin. – Kulağa hoş gelmese de, yatmadan önce süt ile hardalı karıştırın.
Hamilelik lekeleri nasıl geçer doğal yöntemler?
Yüz bölgesinde en sık yanaklar, üst dudak ve alında, yüz dışında ise boyun, göğüs orta hat ve ön kolun dış yan yüzünde görülür. Ana etkenler kadınlık hormonları olan östrojen, progesteron ve güneştir. Hamilelik döneminde kadınlık hormonlarının yükselmesi ile doğal olarak deri güneş görmediği alanlarda da koyulaşır.
Fakat güneş gören bölgelerde oluşan lekelenmeler güneş görmeyen bölgelerdekilerin aksine hamilelik sonrası düzelmezler. Hamilelik dönemi lekelerinden kurtulmak için özellikle güneş ışığına çıkmamanız gerekmektedir. Gün ışığı, ciltteki pigmentasyonu artırır ve kalıcı hamilelik lekelerine sebep olabilir.
Beyaz tenli bayanlarda ve sarışınlarda hamilelik lekeleri oluşumu ihtimali daha yüksektir. Hamilelik maskesi denmesine rağmen melasma sadece hamilelerde görülen bir sorun değildir. Doğum kontrol hapı kullananlar, güneşe duyarlandıran maddeler içeren kozmetik ürünlerin kullanılması da benzer sorunları tetikleyebiliyor.
Bazen üst dudağa yapılan bir ağda sonrası lekelenme başlayabilir. Hamilelik lekelerinin oluştuktan sonraki genel seyri kış aylarında güneşin etkisinin azalması ile lekelerin renginde açılma, yaz aylarına girişte var olan leke alanlarının tekrar koyulaşması yanında yeni alanlarda da lekelerin oluşması şeklindedir.
Kozmetik olarak birçok kadının tedavi için farklı yöntemleri kullandıklarını biliyoruz. Bu yöntemler renk açıcı kremlerin, doğal hazırlanan bir takım karışımların kullanılması ve güneş koruyucu kremler, kimyasal peeling, dermabrasyon, lazer tedavileri şeklinde sıralanabilir.
Fakat bu tekniklerin çoğu lekeler de geçici bir düzelmeye neden olur. Daha sonra koruma devam ettirilmez ise lekelerde tekrar koyulaşma görülür. Biz ise hamilelik lekelerinde 10 saatlik maske ile başlayan ve sonrasında bir takım ilaç formunda kremlerin ve ağız yoluyla alınan ilaçların desteklediği üç aylık bir ana tedavi kürünü ve ardından en az 9 ay sürecek koruma tedavisi ile bir yıllık bir tedavi protokolünü öneriyoruz.
Bazı vakalarda üç aylık tedaviye ek olarak zeminde kalan lekelenme için lazer tedavileri de uyguluyoruz. Bu protokol ile vakalarda yaklaşık \%85-90 oranında lekelerin yok edilmesi veya kontrol altına alınması mümkün oluyor. MAYDANOZ SUYU MASKESİ Maydanoz suyu ve limon suyunu eşit ölçülerle karıştırınız ve hamilelik lekesi problemi olan bölgeye uygulayınız.
Hamilelikte yüzde leke olmaması için ne yapılmalı?
GÜNEŞE ÇIKMAMAK ÇÖZÜM MÜ? – Hamile kadınların cilt lekelerini önlemek için güneşten uzak durması doğru bir yol değildir. Çünkü hamilelik boyunca güneşe çıkmamak bebeğin gelişimini olumsuz anlamda etkiler. Bir hamilenin her gün en az 20 dakika boyunca güneşten faydalanması ve vücudu için gerekli olan D vitaminini alması gerekir.
Hamilelikte lekelenme ne zaman biter?
Hamilelikte Lekelenme Ne Kadar Sürer? – Eğer hamilelikte kahverengi leke oluşumunun nedeni implantasyon yani yerleşme ise bu kanamalar yaklaşık 5-6 gün kadar damla damla veya tuvalet kağıdını kirletecek miktarda görülebilir. Yerleşme gerçekleştikten sonra lekelenmeler de sona erer.
Hamileyken leke kremi kullanılır mı?
Hamilelik lekeleri geçer mi? – Gebelik lekesi için geçer ya da geçmez demek mümkün değildir. Ama sevindirici haberi de verelim: Hamilelik lekelerinin çoğunluğu geçiyor! Tabii tedbiri elden bırakmamak şartıyla. Hamilelikte yüz lekelerini önlemek için cildini mutlaka bu dönemde güneşten korumalısın.
Hamileler için kullanımı uygun güneş kremlerini kullanarak UV ışınlarının cildinde leke oluşturmasına engel olabilirsin. Gebelikte yüzde lekelenme sorunu yaşayan kadınlara baktığımızda hem açık tenlileri hem de esmerleri görüyoruz. Bu nedenle lekelenme sorununu ten rengiyle ilgili değil. Esmer tenlerde cilt lekeleri daha az belirgin olduğu için belki sana esmerlerde leke olmuyor gibi gelebilir ama bu doğru bir bilgi değil.
Hamilelikte leke kremi kullanılır mı?: Hamilelik döneminde önerilmeyen içeriklerin başında kojik asit, retinoid, arbutin, salisilik asit geliyor. Bu nedenle hamilelikte yüzde oluşan lekeler için emzirme döneminin de sonunda leke açıcı kremleri kullanılıyor.
Yüzdeki doğum lekeleri nasıl geçer evde?
Tamamen doğuştan kaynaklanan ve bizi farklı kılan cilt dokularından biri olan doğum lekeleri bulundukları bölge, şekil ve koyuluğuna göre zaman zaman rahatsızlık yaratabiliyor. Doğum lekelerinden kurtulmak için lazer, kimyasal soyma ve kimyasal kremler gibi birçok seçenek olmasına rağmen bunlar doğum lekesinden kurtulmak isteyen kişilere kimyasal yanık, kalıcı izler, tahriş ve deride incelme gibi istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor.
E vitamini Cilt için en önemli vitaminlerden biri olan E vitamini içeriğindeki organik vitamin asitleriyle cildin yenilenmesini sağlıyor. Antioksidan içeriği sayesinde doğum lekelerinin görünürlüğünü azaltıyor. Birkaç damla E vitamini yağını doğum lekesinin büyüklüğüne göre üzerine dökün ve hafifçe ovarak yedirin.
Tüm bölgelerde güvenle kullanabileceğiniz pirinç sabununu ek bir hazırlama süreci gerektirmediğinden dilediğiniz an dilediğiniz bölgede kullanabilirsiniz. Düzenli kullanımda cilt rengini açtığı klinik olarak kanıtlanmış pirinç sabunu doğum lekelerinin rengini açmada da oldukça etkilidir.
Doğum lekelerinin olduğu bölgeye köpürterek uygulayın ve ılık su ile durulayın. Her gün kullanıma uygundur. Pirinç sabunu düzenli kullanıldığında cildinizin parlaklaşmasını, sivilce, güneş, doğum lekesi gibi tüm cilt lekelerinin yok olmasını sağlamaktadır. Domates Domates tüketiminin cildi beyazlattığı bilimsel bir gerçek, cildimize uyguladığımızda ise renk eşitsizliklerini gidererek doğum lekelerinden kurtulmamıza yardımcı oluyor.
İnce bir dilim halinde kestiğiniz domatesi hafifçe ısıtın, lekenin olduğu bölgeye uygulayın ve kendi kendine kurumasını bekleyin. Birkaç ay boyunca günde iki kez uygulayarak doğum lekelerinin günden güne renginin açıldığını göreceksiniz. Önemli not: Derinin yanmaması ve tahriş olamaması için domatesin çok sıcak olmadığından emin olun.
- Zeytinyağı Hepimizin evinde bulunan ve kolay ulaşılır bir malzeme olan zeytinyağı birçok cilt probleminde olduğu gibi doğum lekeleri üzerinde de oldukça etkili.
- Zeytinyağı sadece cildimizi yatıştırıp, nemlendirmekle kalmıyor ayrıca cilt rengini açarak doğum lekelerinin günden güne küçülmesini ve soluklaşmasını sağlıyor.
Birkaç damla zeytinyağını günde iki kez doğum lekesinin üzerine masaj yaparak yedirin.
Doğum lekeleri için ne yapmalıyım?
Doğum lekesi tedavisi – “Doğum lekesi nasıl geçer?” sorusu kişinin merak ettiği bir konudur. Çoğu doğum lekesi zararsızdır ve tedavisi gerekmez. Hemanjiyomlar, Moğol lekeleri ve somon lekeleri gibi doğum lekeleri türleri, çoğunlukla kendiliğinden geçer.
Lazer tedavisi, şarap lekelerini giderebilir veya önemli ölçüde hafifleterek daha az görünür hale gelmesini sağlayabilir. Bu tür tedaviler bir dermatolog veya cerrah tarafından gerçekleştirilir. Lazer tedavisi bebeklik döneminde başladığında en başarılı sonuçlar elde edilir. Bunun yanında daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde de kullanılabilir. Genellikle birkaç seansa ihtiyaç duyulur. Lazer tedavileri hafif rahatsızlık verdiği için lokal anestezi gerektirebilir. Genellikle kalıcı sonuçlar verir. Tedavi sonrasında geçici şişme veya morarma meydana gelebilir. Beta-blokerler, yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan oral ilaçlardır. Propranolol, hemanjiyomların boyutunu veya görünümünü azaltmak için kullanılabilecek bir beta bloker türüdür. Kan damarlarını daraltarak ve kan akışını azaltarak çalışır. Bu hemanjiyomun yumuşamasına, solmasına ve büzülmesine neden olur. Bir başka beta-bloker, timolol ise topikal olarak (cilt üzerine) uygulanabilir ve benzer sonuçlar elde edilebilir. Kortikosteroidler, oral yolla alınabilen veya doğrudan doğum lekelerine enjekte edilebilen anti-enflamatuar ilaçlardır. Kan damarlarının boyutunu küçülterek doğum lekelerinin görüntüsünü azaltabilir. Cerrahi müdahale çok derin hemanjiyomlar ya da çok büyük benler gibi bazı doğum lekeleri için gerekli olabilir. Doğum lekesi için cerrahi müdahaleler hastaneye yatış gerektirmez. Poliklinik ortamında ya da dermatolog muayenehanesinde yapılabilir. Doktor lokal anestezi uyguladıktan sonra doğum lekesini çıkarmak için küçük bir neşter kullanır. Doğum lekesi büyükse, birkaç randevu boyunca bölümler halinde çıkartılması gerekebilir. Bazen doğum lekeleri cerrahi olarak çıkartıldıktan sonra kalıcı izlerin oluşmaması için doku genişletme denen bir prosedür uygulanabilir. Bu yöntemde, doğum lekesinin yanında bulunan sağlıklı derinin altına bir çeşit balon yerleştirilir. Böylelikle, yeni ve sağlıklı bir cildin büyümesi sağlanır. Bu yeni doku, daha önce doğum lekesinin bulunduğu bölgeyi kapatmak için kullanılır. Balon daha sonra kaldırılır.
Sağlıklı günler dileriz. Dermatoloji (Cildiye) 6.5.2021 303587 Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Hamileyken ne yersen bebekte leke olur?
Bebeklerin cildinde gördüğümüz, genelde doğar doğmaz, kimi zaman da sonradan ortaya çıkan lekelere doğum lekesi deniyor. Hastalık sınıflandırması yapılsa da kanser gibi riskler içermeyen doğum lekelerinin neden oluştuğuna dair ortaya atılan farklı görüşler var. HAMİLELİKTE YENİLEN BAZI YİYECEKLER Toplum arasında en yaygın düşünce hamilelikte ciğer yendiği zaman bebeğin cildinde leke oluşacağıdır. Bu düşüncenin de bilimsel bir yanı yoktur. Ayrıca hamilelikte gül koklayıp, vücudun herhangi bir yerini kaşıdığı takdirde bebeğin o bölgesinde leke oluşacağı inancı da vardır. Bu da tamamen bilimsel olmayan bir durumdur. PİGMENTLERİN BAZI NOKTALARDA ODAKLANMASI Pigmentler cilde rengini verir. Bu pigmentlerin bozulması ile ciltte lekeler oluşabilir. Bu lekeler kahverengi olur. Bu lekelerin takibi önemlidir.6’dan fazla olması halinde mutlaka doktora başvurmak gerekir. Lekelerin takibi mutlaka yapılmalıdır. HAMİLELİK ESNASINDA YAŞANAN ENFEKSİYONLAR Az da olsa hamilelikte yaşanan enfeksiyonlar bebekte oluşacak cilt lekelerine sebep olabilmektedir. ANNE KARNINDA İKEN ALINAN RADYASYON Hamilelikte alınan radyasyon bebeklerde cilt lekelerine sebep olabilir.
Hamilelikte cilt düzelir mi?
Hamilelikte Cilt Sorunları – Fizyolojik Cilt Değişiklikleri Hamilelik sırasında her kadında oluşan hormonal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkan cilt belirtileridir. Bunlar genel olarak iyi huyludur, anne ile bebek için risk oluşturmaz ve pek çoğu doğum sonrası düzelir.
Ancak kadınlarda endişeye ve kozmetik sorunlara yol açması açısından önemlidir. Bu grupta; bağ dokusu değişiklikleri, pigmentasyon değişiklikleri, kıl ve tırnak değişiklikleri, kaşıntı ile damarsal değişiklikler yer alır. Bağ dokusu değişiklikleri: Bu grupta en sık izlenen sorun gebelik çatlaklarıdır ve hamile kadınların %55-90’ında görülür.
Hamilelikte artan hormonlar ve cildin aşırı gerilmesi sonucu ortaya çıkar. Çoğunlukla karın, kalçalar, memeler, uyluklar ve kollarda, bazen kaşıntının da eşlik ettiği pembe-mor çizgiler veya bantlar şeklinde oluşur. Doğum sonrası bu çatlaklar beyaz veya gümüş rengine döner ve genellikle kalıcıdır.
- Genç ve kilolu olan veya hamilelikte aşırı kilo alan kadınlarda daha fazla görülür.
- Gebelik çatlaklarının kalıtımsal özelliklerle de yakından ilişkisi vardır.
- Nitekim, annesinde gebelik çatlakları gelişen kadınlarda daha sıktır.
- Ayrıca, bazı kadınlar çok fazla kilo alsalar bile çatlak oluşmayabilir, bazılarında ise hamileliğin erken dönemlerinden itibaren bu çatlaklar ortaya çıkabilir.
Gebelik çatlaklarını önlemek amacıyla piyasada “çatlak kremi” adı altında pek çok ürün satılmaktadır. Bunların etkili olduğuna dair kesin bir bilimsel kanıt bulunmamakla birlikte, bu ürünler içerdikleri maddeler sayesinde cildin nemlenmesini sağlayarak, gerginliğini azaltarak ve elastikiyetini arttırarak çatlak oluşumunu engelleyebilirler.
Bu amaçla kakao yağı ve badem yağı gibi çeşitli yağlar da yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak, bazı anne adayları bu yağlardan fayda gördüklerini söyleseler de bunların kullanımıyla ciltte alerjik reaksiyonlar oluşabilmektedir. Hamilelikte gelişen bir diğer bağ dokusu değişikliği selülit oluşumu veya daha önce var olan selülitin ilerlemesidir.
Ayrıca, özellikle hamileliğin orta ve geç dönemlerinde yüz, boyun, koltuk altı, göğüs, kasık ve meme altlarında et benleri oluşabilir. Bunlar doğumdan sonra çoğunlukla yok olur. Pigmentasyon değişiklikleri: Hamilelik sırasında neredeyse tüm kadınlarda farklı şekillerde de olsa ciltte renk değişikliği ve lekelenme görülür.
- Bu durum esmer tenli kişilerde daha yoğun olarak oluşur.
- Hamilelikte artan hormonların deriye rengini veren “melanosit” denilen hücreleri uyarması sonucu ortaya çıkar.
- Hamileliğin erken dönemlerinde başlar, giderek artar ve genel olarak doğum sonrası büyük oranda azalır veya tamamen kaybolur.
- Meme ucu ile çevresi, koltuk altı ve genital bölgede kahverengileşme en sık izlenen değişikliklerdir.
Daha önceden varolan yara izleri ve benlerin renkleri de koyulaşabilir. Göbek deliği hizasından karnın alt bölgelerine doğru uzanan ve “linea nigra” adı verilen kahverengi bir çizgi oluşabilir. Gebelik maskesi (melazma); yanaklar, alın, bıyık bölgesi, burun ve çenede simetrik olarak oluşan, kahverengi, yama tarzındaki lekelerdir.
Hamilelikte leke ne kadar gelir?
Gebelikte kahverengi akıntı, birçok hamile kadının yaşadığı ve endişelendiği ortak bir konudur. Kadınların yaklaşık % 20’si hamileliğin ilk 12 haftasında lekelenme ve akıntı yaşamaktadır. Gebelikte erken dönemde ortaya çıkan kanama, adet kanamasına göre genellikle daha açık renktedir.
- Ayrıca, renk pembeden kırmızıya, kahverengiye kadar da değişiklik gösterebilir.
- Gebelikte yaşanan bu tip durumlardan gebelerin endişe duyması normaldir, çünkü düşük olasılığı ilk akla gelir.
- Ancak panik yapılmadan durum sakince değerlendirilmelidir.
- Hamilelik sürecinde lekelenme ve akıntı yaşayan kadınların çoğu sağlıklı bir hamileliğe devam etmektedir.
Hamilelik sırasında çok ve yoğun miktarda bir vajinal kanama, sorun var demektir ve mutlaka doktora bildirilmelidir. Gebelikte kahverengi akıntı, gebe kaldıktan sonraki dönemle birlikte tüm hamilelik döneminde de her an olabilir. Özellikle birinci trimesterde, gebelik sırasında hafif kanama veya lekelenme olabilir, bu durum normaldir.