Iltihaplı Yaraya Hangi Krem Iyi Gelir?
Yaraya hangi krem iyi gelir?
- Hyperinol Krem 35 ml Yara, Yanık ve Çatlak İzi Bakım Kremi.
- Allscar Skin Care Gel 30 ml Kremi.
- ABİLAR Yara Kremi.
- Bepanthol Bepanjel Yara İyileştirici Jel 50 gr + Sensiderm Kaşıntı Kremi 50 gr.
- Mavena B12 Ad Akut Jel Atopik Cilt Sedef Egzama Çatlama Onarıcı Açık Yara Kremi.
Contents
Iltihaplı yara nasıl tedavi edilir?
İltihaplı yara, bakım ve tedavi sürecinde oldukça hassas davranılması gereken yara tiplerindendir. İltihabın yayılma olasılığından dolayı iltihaplı yaraların daha da riskli olduğunu belirten Yara Bakım Hemşiresi Deniz Yahcı, iltihaplı yaralar hakkında bilgi verdi: “İltihaplı yara, genel olarak vücudumuzu çevreleyen derinin şekil bütünlüğü olarak hasar görmesi sonucu deri kısımında bütünlük olarak parçalanması ve tahrip görmesi sonucu oluşan yaralardır.
Virüsler, bazı mantar türleri, ve bakteriler gibi canlı organizmaların etkisiyle ya da bazı ilaçlar, asitler ve zehirler gibi kimyasal etmenler sebebiyle vücutta oluşan zararın göstergesidir. Bu etmenler belli bir süre sonra dokulara zarar vermeye başlar. Dokular da bu zarara karşı yanıt verir. Verilen bu yanıt, iltihap oluşumudur.
HİJYENİK OLMAYAN DURUMLAR İLTİHABI ARTIRIYOR Cilt üzerinde oluşan iltihaplı yaraların belirgin sebepleri arasında hijyen kurallarına dikkat edilmemesinden geçer. Cerrahi müdahale gören bir hastanın ameliyatında kullanılan malzemelerin steril koşullara uygun olmaması, hasta tedavi sürecinde taburcu olmadan önce hastane enfeksiyonu gibi riskler, taburculuk sonrası ev bakımında yetersizlikler ciltteki yaranın enfeksiyon kapmasına sebep olabilir.
- Hasar görmüş cilt dokusu bazı bakteri türleri için oldukça elverişli bir beslenme yeri gibidir.
- Çünkü bakteri ihtiyaç duyduğu besine açık cilt dokusundan rahatlıkla ulaşır.
- HAYVAN ISIRIKLARINA DİKKAT! Kesici alet yaralanmalarında ise bahsi geçen bu bakteriler cilt altı dokusuna kadar yerleşim gösterebilir ve ileriki süreçte tedavi konusu ciddi sıkıntılar oluşturabilir.
Çünkü bakterilerin çoğalma hızı, uygun koşullar bulduğunda inanılmaz seviyelere yükselir. Hayvan ısırması sonucu da iltihap oluşabilir. En büyük risk grubunu kedilerden bulaşan bakteriler oluşturur. Kedilerin ağız kısmında bol miktarda bakteri florası vardır.
Alınan ısırık darbesiyle hemen enfeksiyon kapma riskiniz var.” HANGİ DURUMLARDA İLTİHAP ARTABİLİR? – Diyabet hastalarında, – Hayvan ısırıklarında, – Kesici ve delici alet yaralanmalarında, – Cerrahi operasyonlar sonrasında hastanede, – Hijyenik olmayan her ortam ve yaranın temiz tutulmaması. İLTİHAPLI YARA NASIL TEDAVİ EDİLİR? İltihaplı yaraların, genel olarak iyileşme süreçlerine bağlı olarak çeşitlendirilmesi yapılır.
Bu iyileşme süreçleri ilk olarak bakterileri yok etmek amacıyla antibiyotik tedavisiyle gerçekleşir. Bu süreç uygun görülen antibiyotik tedavisinden cerrahi müdahalelere kadar ilerleyebilir. İltihabın antibiyotik tedavisi sonrası kapanmaması durumunda yara bakım tedavisi için en yakın sağlık kuruluşundan destek almanız gerekir” dedi.
Antibiyotikli krem açık yaraya sürülür mü?
Doğru Pansuman Nasıl Yapılır? – Doğru yara pansumanı, öncelikle yaranın akan suya tutularak yara üzerindeki yabancı cisimlerin ve partiküllerin temizlenmesi ile başlamalıdır. Akabinde açılan deri kısmının etrafındaki sağlıklı deriye iyot içeren sıvı sürülmelidir.
Temas ettiği yüzeydeki bütün canlı hücreleri yani iyi ve kötü tüm bakterileri öldüren bir sıvıdır. Bu sebeple yaranın sağlıklı deri kısmına iyot içeren sıvı, yara içerisine ise sadece antibiyotikli merhemler uygulanır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra temiz kuru bir pansuman bezini yaraya kapatarak yapıştırırız.
Yara iyileşene kadar pansuman her gün devam etmelidir.
Iltihaplı yaraya tentürdiyot sürülür mü?
Yaraları oksijenli su ve tentürdiyotla temizlemeyin Yarayı temizlemek için kullanılan alkol ve tentürdiyot gibi maddeler sadece mikroplara değil, yaranın iyileşmesi için gerekli hücrelere de zarar vermektedir.
Deri iltihabı nasıl geçer?
Dermatit, cildin iltihaplanmasını tanımlayan genel bir terimdir. Dermatitin birçok nedeni olabilir ve birçok şekilde ortaya çıkabilir. Genellikle şişmiş, kızarık cilt üzerinde kaşıntılı döküntüler olarak kendini gösterir. Deri iltihabı ile ilgili merak edilen tüm detayları haberimizde sizler için derledik. Deri iltihabı (Dermatit) nedir? Deri iltihabı nedenleri, belirtileri ve tedavisi. – Deri iltihabı bazıları için rahatsız edici olabilir. Cildinizdeki, kaşıntı hissi hafif ila şiddetli arası değişebilir. Bazı türlerde deri iltihabı uzun süreli olabilir, diğerleri ise mevsime, maruziyete veya strese bağlı olarak artabilir. Deri iltihabının bazı türleri çocuklarda, diğerleri ise yetişkinlerde daha yaygındır.
Peki, deri iltihabı (Dermatit) nedir? Deri iltihabı nedenleri, belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenler haberimizde DERİ İLTİHABI (DERMATİT) NEDİR? Deri iltihabı yani dermatit, cildin iltihaplanmasını tanımlayan genel bir terimdir. Dermatitin birçok nedeni olabilir ve birçok şekilde ortaya çıkabilir.
Genellikle şişmiş, kızarık cilt üzerinde kaşıntılı döküntüler olarak kendini gösterir. Dermatitten etkilenen ciltlerde kabarma, sızıntı, kabuklanma ve pullanma olabilir. Dermatit örnekleri arasında zehirli sarmaşık, sabun ve içinde nikel bulunan takılar gibi birtakım maddelerden herhangi biriyle temastan kaynaklanan atopik dermatit (egzama), kepek ve döküntüler sayılabilir. DERİ İLTİHABI BELİRTİLERİ Her bir dermatit türü diğerinden farklı görünebilir ve vücudunuzun değişik bölgelerinde ortaya çıkabilir. En sık görülen dermatit tipleri şunlardır: Atopik dermatit (egzama) Süt çocukluğu döneminde en sık yüzde (sıklıkla yanaklarda), saçlı deride, diz ve dirsek bölgelerinde ve kulak arkasında görülür.
Bez bölgesi genellikle etkilenmemiştir. İki yaşından büyük çocuklarda daha çok dirsek önü, diz arkası, boyun, el ve ayak bileği bölgesini tutar. Tutulan bölgelerde deride kalınlaşma, kabalaşma ve deri çizgilerinin belirginleşmesi gözlenir. Ergenlik döneminde kaşıntı ve deride kalınlaşma ön plandadır. Lezyonlar daha çok el ve ayak bilekleri, kol ve bacakların iç yüzlerinde, göz çevresi, yüz, boyun ve gövdenin üst kısmındadır.
Bu dönemde egzama sadece ellerde görülebilir. Genellikle ciltte çizgilenme, kalınlaşma ve renkte koyulaşmaya neden olur. Kontakt dermatit Bu döküntü, cildi tahriş eden veya zehirli sarmaşık, sabun ve esansiyel yağlar gibi alerjik reaksiyonlara neden olan maddelerle temas eden bölgelerinde oluşur.
Yaranın iltihap kapması nasıl anlaşılır?
Yara Enfeksiyonlarının ve Mikroorganizmaların Tipleri – Yaralar nedene, oluştukları ortama, yaygınlık derecelerine, temiz veya kirli olup olmadıklarına göre gruplandırılabilirler. Tipik olarak yaraları ve deriyi enfekte eden mikroorganizmalar ise ortamda hangisinin mevcut olduğuna, kişinin bağışıklık sisteminin durumuna ve yaranın derinliğine bağlıdır.
Bakteriler, mantarlar ve virüsler deri ve yara enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Bakteriler çoğaldıkları ortama göre ayrılabilir. Havada çoğalanlara aerobik, düşük oksijenli ortamlarda üreyenlere mikroaerofilik, çok az oksijen bulunan veya hiç bulunmayan ortamlarda çoğalanlara anaerobik bakteriler denmektedir.
Derin yaralarda ve apselerde mikroaerofilik ve anaerobik bakteriler bulunabilir. Yüzeyel deri enfeksiyonları Yüzeyel enfeksiyonlar esasen derinin dış katmanlarında oluşmakla birlikte daha derine subkuten katmanı içine ilerleyebilir. Birincil neden aerobik mikroplar olmak üzere daha derin yaralar anaeroplarla da enfekte olabilir.
- Bakteri enfeksiyonları tipik olarak Staphylococcus (Stafilokoklar) ve Streptococcus (Streptokoklar) gibi normal flora bakterileri tarafından meydana gelmektedir.
- Oloni oluşturan bakteriler ve MRSA (Metisiline Dirençli Staphylococcus aureus ) gibi antibiyotiğe dirençli bakteriler de enfeksiyonlara neden olabilmektedir.
Hafif tuzlu sularda oluşan yara enfeksiyonlarının nedeni suyla taşınan Vibrio veya Aeromonas türlerine bağlı olabilir. Sıcak su havuzları ve jakuzilerle ilişkili enfeksiyonlarının etkeni Pseudomonas aeruginosa olabilir. Daha derin yaralarda Bacteroides ve Clostridium türleri gibi anaerop bakteriler gibi patojenler saptanabilir.
Folikülit, furonküller ve karbünküller İmpetigo —deri lezyonları ve veziküller Bası yaraları (yatak yaraları) ve ülserler—uzun süreli bakımevi hastaları gibi uzun zaman hareketsiz yatan hastalarda bu yaralar saptanabilir. Bu tip yaralar birçok farklı bakteri içerebildiğinden kültür testleri hastanın nasıl tedavi edilmesi gerektiğine ilişkin yararlı bilgiler sağlamaz. Selülit—sıklıkla subkuten ve bağ dokusunu ilgilendiren kızarıklık, sıcaklık ve şişliğe neden olan bir iltihaptır. Nekrotizan fasiit— ciddi, ancak sık görülmeyen, hızla yayılarak deri, yağ dokusu, kas dokusu ve kas gruplarını saran doku katmanı olan fasyayı yıkıma uğratabilen bir enfeksiyondur. Sıklıkla bu tip enfeksiyonların etkeni bazen “et yiyen bakteriler” denilen A Grubu streptokoklar olmaktadır.
Saç kıran ve atlet ayağı denilen diğer olağan deri enfeksiyonlarının etkenleri bakteriler değil aksine mantarlardır. Dikenler, kıymıklar ve ölü bitkiler üzerinde mantarlar bulunabilir vederin yara enfeksiyonlarına yol açabilirler.Bunların belirlenmesi ve tanımlanması için özel kültürlere ihtiyaç vardır.
Yaraların çabuk iyileşmesi için ne yapılmalı?
· Zeytinyağı: Doğal zeytinyağının açık ve temiz olan yaraya sürülmesi, cildin yenilenmesini hızlandıracaktır. Yarayı da daha çabuk kapatmayı sağlayacak olan zeytinyağı, bir pamuk yardımı ile yaranın üzerine sürülüp pansuman yapılabilir. · Yoğurt: Özellikle yanık yaralarının iyileşmesine yardımcı olur.
Yaralar daha çabuk nasıl iyileşir?
Bir yaralanma olduğunda açık bir yara meydana gelmişse hemen harekete geçmek önemlidir. Yaraların iyileşme süresi, hızı ve oranı bir dizi faktöre bağlıdır. Yaraların büyüklüğü ve türü en önemli faktörlerdir. Ancak hastanın fiziksel durumu, yaranın temizliği ve tedavisi de yaraların iyileşme oranında önemli bir rol oynar.
- Müdahale edilmeyen ve bakımı sağlanmayan yaralar istenmeyen kalıcı izler oluşmasına ve enfeksiyonlara karşı daha hassas durumdadır.
- Doğru ilaçlar ile tedavinin yapılması sayesinde yaralarınızı hızlı bir şekilde iyileştirmeniz mümkün.
- İYİLEŞME NASIL GERÇEKLEŞİR? Bir yara üç aşamada iyileşir.
- Yaralanmanın hemen sonrası inflamasyon evresi meydana gelir ve genellikle yaranın ciddiyetine ve tedavisine bağlı olarak, 2-5 gün civarında sürer.
Daha sonrası çoğalma evresidir. Bu evrede fibroblastlar, perisitler ve keratinositler adı verilen yeni hücreler gelişmeye ve büyümeye başlar. Bu çoğalan hücreler hasarlı doku hücrelerinin yerini alır. Son evre ise yeniden şekillenme evresi. Dermal yada cilt dokusu yavaş yavaş yeni, daha elastik sağlıklı deri hücreleri ile değiştirildikçe yara iyileşmesinin son evresi tamamlanmış olur.
SİZ NASIL BAKIM YAPABİLİRSİNİZ? Öncelikle yara bakımına başlamadan önce yara üzerinde görünen kir veya döküntüyü alınız. Açık yara üzerine az miktarda hidrojen peroksit dökün. Bu uygulama yarayı temizler ve enfeksiyon kapmasını engeller. Hidrojen peroksit sürdüğünüzde yaraya dökülen alanın fokurdayacağını gözlemleyeceksiniz.
Bu süreç durana kadar bekleyin ve az bir miktar tekrar uygulayın. Köpürme işlemi sona erene kadar bu eyleme devam edin. Yara kuruduktan sonra, yaralı alan üzerine antibiyotik merhem sürün. Bu işlem yara içine mikrop girmesine engel olur. Yara üzerine bir bandaj koyun.
- Bu bandaj yarayı kuru tutmak için kullanılır.
- Bandaj ıslanırsa değiştirerek kuru bir bandaj takın.
- Hem bu sırada yaranın hava alması da sağlanacak, iyileşme hızlanacaktır.
- Birkaç gün boyunca, günde iki kez bu işlemi tekrarlayın.
- Bu birkaç gün sonra, yara iyileşene kadar günde bir kez değiştirmeniz uygun olacaktır.
Yara kapandıktan sonra, sabah ve akşam yara izini azaltıcı jel yada kremler kullanabilirsiniz. Bu kremler yara izi adı verilen skarların solmasına katkı sağlayacaktır. Bunların dışında yara iyileşmesini hızlandırmak için – yaranın yerleşim yerine bağlı olarak bu, zor olsa da- yaranın hareketsiz tutulması önemlidir.
YARA İYİLEŞMESİNİ HIZLANDIRMAK İÇİN; Açık bir yarayı iyileştirmek için alkol veya ticari ürün gibi antiseptik bir ajan, uygulanması her zaman iyi bir fikirdir. Bununla birlikte, enfeksiyonu önlemek ve iyileşme teşvik etmek için yararlı olan diğer antiseptik ajanlar da vardır. Aloe vera (jel/taze meyve suyu/bitkinin kendisi) açık yaralar üzerinde genellikle yaygın olarak kullanılan antiseptiktir.
Çay ağacı yağı ve karanfil yağının da antiseptik özelliklere sahip olduğu bilinmektedir.
İltihaplanma nasıl geçer?
İltihap, (yangı) vücudun mikropları, zararlı maddeleri ve ölü hücreleri ortadan kaldırmak için kullandığı bir savunma yöntemidir. Bakteri ve virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar, kimyasal maddeler, vücuda giren cisimler gibi birçok nedenle iltihap oluşabilir.
Hızlı başlayan ve kısa sürede geçen iltihap akut; yavaş seyir gösteren ve uzun süre devam eden iltihap kronik olarak adlandırılır. Kızarıklık, şişlik, ağrı, ısı artışı ve etkilenen yerde fonksiyon kaybı olması iltihabın temel belirtileridir. İltihabın sebebi enfeksiyon ise antibiyotik ve antifungal gibi ilaçlar ve kremler kullanılır.
Uzun süreli kronik iltihaplar gerekli durumlarda ise kortizon gibi iltihap baskılayıcı ilaçlar kullanılır. İşlenmiş şeker içeren gıdalar, margarin gibi yağlar dokulara zarar vererek iltihabı artırır. Lifli gıdalar, somon balığı, domates, yaban mersini, fındık ve zeytinyağı iltihap oluşma riski azalır.