Kışın Cilt Kuruluğuna Ne Iyi Gelir?

06.11.2022 0 Comments

Kışın Cilt Kuruluğuna Ne Iyi Gelir
“Kışın güneş koruyucu kullanın”, “yün kıyafetlerden kaçının” ve kışın sağlıklı bir cilt için daha fazla öneri. – Dışarıdaki hava kötü olduğunda cildiniz de kötü görünebilir ve size de bu şekilde hissettirebilir. Cildin kışın kurumasının nedeni havanın cildinizdeki nemi alarak deri hücrelerinizin incelmesine neden olması ve koruyucu bariyerlerinizi zayıflatmasıdır. Kışın cildinizin kurumasını nasıl önlersiniz:

    Ortamı aşırı ısıtmayın. Dışarısı soğukken sıcacık ve rahat evinize dönmek gibisi yoktur. Ancak sıcaklık aynı zamanda kapalı alanlardaki nemi alır ve cildinizi sorunsuz işlemesi için ihtiyaç duyduğu sudan mahrum bırakır. Kışın cilt kuruluğunu en aza indirmek için uzun süre boyunca aşırı sıcak ortamlarda bulunmamaya özen gösterin. Kış aylarında da güneş koruyucu kullanın. Çoğu insan güneş koruyucunun “sadece yaz aylarında” kullanılması gerektiğini düşünür. Ancak güneş koruyucu cildinizi tüm yıl boyunca koruyabilir. Kar güneş ışınlarını yansıttığından hava dondurucu derecede soğuk olsa bile güneş yanığı ihtimali vardır. Ellerinize iyi bakın. Ellerinizdeki deri incedir. Eller neredeyse her zaman açık havaya maruz kaldığından (ve kış aylarındaki kuru hava ciltteki nemi aldığından) ciltte hasar oluşabilecek ilk yerlerden biridir. Kış aylarında dışarıdayken eldiven giyerek ve çantanızda veya iş yerinizde nemlendirici krem bulundurarak ellerinizi koruyun. Yün gibi malzemelerden uzak durun. Kışın cildin kuruması başlı başına kötü bir durumdur. Ancak kuru ve hassas cildin üzerine giyilen bazı kıyafetler daha fazla kaşıntı hissetmenize neden olabilir. Naylon, polyester ve suni ipek gibi daha az hava alan sentetik kumaşlardan kaçının.

    Cildim çok kurudu ne yapabilirim?

    Cilt kuruluğunu önlemek için neler yapmalı? – Ciltte kuruluk gelişmesini önlemek için atılabilecek en önemli adımlar yaşam tarzı değişiklikleri ve nemlendirici krem kullanımı şeklinde sıralanabilir. Aşağıdaki ipuçlarını takip etmek bu problemi önlemeye yardımcı olabilir;

      Günde en az 2,5-3 litre sıvı tüketilmelidir. Nemlendirici kullanımı ihmal edilmemelidir. Nemlendiriciler cildi kaplayarak suyun ciltte hapsedilmesini sağlar. Cildin nemini kaybetmemesi için suya maruz kalmayı sınırlandırmak önemlidir. Bu sebeple banyo ve duş süresini 10 dakika veya daha kısa tutmak ve ılık suyla banyo yapmak iyi olacaktır. Ayrıca günde bir defadan fazla banyo yapmamaya çalışmak cilt sağlığını korumak açısından önemlidir. Cilt bakımı düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Ciltte kuruluk yapan sabunlar yerine temizleyici kremler, yumuşak cilt temizleyicileri ve ilave nemlendirici içeren duş jelleri kullanmak faydalı olabilir. Cilt soğuk havalardan korunmalıdır. Kışın dışarı çıkarken atkı, şapka ve eldiven kullanımı ihmal edilmemelidir. Ellerin suyla temasını gerektiren bulaşık yıkama ve temizlik sırasında lastik eldiven giyilmelidir. Özellikle sert temizleyiciler kullanılıyorsa mutlaka giyilmelidir.

    Uzm. Dr. Kamile Demirci Dermatoloji (Cildiye) Dermatoloji (Cildiye) 23.11.2021 891482 Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

    Cilt kuruluğunun sebepleri nelerdir?

    CİLT KURULUĞUNUN NEDENLERİ NELERDİR? –

    SICAKLIK

    Kış aylarında ısınmak için kullanılan sobalar, kaloriferler, şömineler ve çeşitli ısıtıcılar ortamın nemini azaltarak deriyi kuruturlar.

    HAVA DURUMU

    Cildin en kuru olduğu zaman kış aylarıdır. Kışın hem ısı hem de nem miktarı düşmektedir. Cilt soğuğa maruz kaldığında, deri altındaki damarlar daralır ve içlerinden geçen kan miktarı da azalır. Buna bağlı olarak hem cildin beslenmesi azalır hem de cilt altındaki yağ bezlerinin çalışması yavaşlar. Bu durumda cilt hassaslaşır, kurur ve cilt üzerinde çatlamalar meydana gelir.

    SICAK BANYO

    Uzun süreli sıcak banyo yapmak veya duş almak cildi kurutur.

    KLORLU HAVUZDA YÜZME

    Artık kışın da kapalı havuzlarda yüzme yaygınlaşmıştır. Hem yüzme havuzlu sitelerde yaşayanların sayısı artmakta, hem de birçok yerde kapalı havuz bulunmaktadır. Özellikle bol klorlu havuzlarda yüzdükten sonra ciltte kuruma olur.

    SABUN VE ŞAMPUANLAR

    Temizlenirken kullandığımız sabun ve şampuanlar cildin nemini alır. Saçlarımızı yıkarken kullanılan şampuanlar da saç derisini kurutur. Cilt kuruluğu özellikle kış mevsiminde soğuk hava, rüzgar maruziyeti, havadaki nem kaybı nedeni ile görülür. Yine kış mevsiminde evde kullanılan ısıtıcılar havadaki nem oranını epeyce azaltarak deri kuruluğuna neden olur.

    • Yaz mevsiminde ise genellikle güneş, deniz, havuz ve sık duş alma ile kuruluk oluşur.
    • Deri kuruluğu bebek, küçük çocuklarda ve yaşlılarda daha fazla görülür.
    • Bebeklerde ve küçük çocuklarda görülen genetik yapı, alerjik cilt hastalıkları, ileri yaşlarda ise deride görülen incelme, yağ tabakası kaybı ve ilave ek hastalıklar kuruluk oluşumunu kolaylaştırır.

    Fakat gerekli koşullar oluşursa bütün ciltler kuruyabilir. Mesela mesleki olarak sık sık el yıkayan sağlık çalışanları, kuaför veya kimyasal madde teması olan kişilerde daha fazla cilt kuruluğu görülebilir. Cilt kuruluğu bazen altta yatan tıbbi durumlardan kaynaklanabilir.

    Kışın eller neden kurur?

    Kışın ellerimiz neden kurur? – Kışın Cilt Kuruluğuna Ne Iyi Gelir Kış soğukları ve rüzgarın etkisiyle ellerimiz yıpranmaya daha açık bir hale gelir. Soğuk günlerde ellerini sık sık yıkamak, sıcak suyla sürekli temas içinde olmak da ellerindeki nemin azalmasına neden olur. Cildindeki nemin azalması ile birlikte ellerinde kuruluk görülmesi kaçınılmaz olabilir.

    • Iş aylarında ellerimizin daha çok kurumasının sebebi soğuk ve rüzgardan dolayı cildimizin nemsiz kalması.
    • Ayrıca, yaz aylarında vücuduna güneş kremi ve nemlendirici bakım kremleri sürerken ellerin de ister istemez nemlenmiş oluyor.
    • Işın ise ellerimiz ekstra nemlendirici bakıma ihtiyaç duyuyor.
    • Ellerimiz çatlamaya başladıktan sonra cildinde yanma ve kaşınma hissi oluşabilir.

    Bu duruma gelmeden ellerini düzenli olarak nemlendirdiğinde kış aylarının daha rahat geçtiğini fark edeceksin.

    Çok su içmek cildi kurutur mu?

    Su Tüketiminin Vücut İçin Faydaları Düzenli olarak tüketilen su öncelikle sindirim sisteminin iyileşmesine yardımcı olur. Çünkü su, tüketilen besinlerin daha kolay şekilde parçalanmasına yardımcı olarak, doğrudan sindirim sisteminin çalışmasını sağlar.

    1. Sadece sindirim sistemine değil su tüketiminin saçlara ve cilde de faydası oldukça fazladır.
    2. Çünkü su vücut için gerekli nemin alınmasını sağlar.
    3. Böylece saçlar ve cilt daha parlak olur.
    4. Uzmanlar insan vücudu için gerekli suyun gün içerisinde tüketilmesini önerir.
    5. Böylece vücuttan biriken toksinler atılır ve kırışıklık ile yaşlanma da yavaşlatır.

    Çok Su İçmek Cilde İyi Gelir mi? Her birey uzmanların da önerdiği gibi günlük su tüketimini yerine getirmelidir. Bol miktarda su tüketilerek hem daha sağlıklı bir cilde hem de daha yumuşak ve parlak saçlara kavuşabilirsiniz. Özellikle su en fazla cilde iyi gelir.

    Bunun sebebi ise suyun cilt hücrelerini tamir etmesidir. Su sayesinde yenilenen cilt hücreleri cildin sağlıklı ve parlak görünmesine yardımcı olur. Böylece cilt esnekliğini arttırır. Cilt ve deri yüzeyinde artırılan hücreler sayesinde kırışıklık izleri de yok edilir. Ayrıca günlük cildin nem dengesi de su sayesinde kazanılır.

    Günlük Su Tüketimi Ne Kadardır? Yetişkin bir bireyin günlük su ihtiyacı uzmanlara göre günde 8-9 bardak arasında değişmektedir. Yani sağlıklı bir vücuda sahip olmak isterseniz günlük yaklaşık 2,5 litre su tüketmeniz gerekir. Böylece bu su tüketimi sayesinde vücudun günlük su ihtiyacını karşılamış olursunuz.

    Gün içerisinde tüketilen çay, kahve ve meyve suyu gibi içecekler kesinlikle su yerine koyulmaması gerekir. Çünkü bu içecekler vücuttan su atımını daha da hızlandırır. Bu nedenle, vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarı da artar. Aç Karnına Su Tüketimi Aç karnına su tüketimi bazı faydalara sahiptir. Her sabah uyandığınızda 1 bardak aç karnına içeceğiniz su vücudunuz için büyük öneme sahiptir.

    Özellikle sabahları içilen su vücutta biriken atık maddelerin idrar yoluyla dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır. Böylece vücutta biriken toksinler kısa sürede dışarı atılır. Bununla beraber aç karnına içilen su, kilo verme konusunda da yardımcıdır. Çünkü özellikle aç karnına içilen su, doğrudan vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olurken ayrıca yağ ve kalori yakımı konusunda da etkilidir.

    Bol Su İçmenin Faydaları Nelerdir? Su tüketiminin önemi, suyun vücuda sağladığı görevlerle ilgilidir. Suyun sağladığı görevler şu şekildedir; – Hücrelerin ihtiyaç duyduğu tüm maddeleri hücreye vermek, – Vücut ısısının doğru dengede kalmasını sağlamak, – Besinlerin sindirilmesine yardımcı olmak, – Vücuttaki tüm atık maddelerin atılmasına yardımcı olmak, – Sindirim sistemi ve böbreklerin çalışmasına katkıda bulunmak, – Beyin ve omurilik gibi organların korunmasını sağlamak.

    Su Tüketiminin Eklem Ağrılarına Faydası Vücudun dörtte üçü yani yaklaşık yüzde 70’i sudan meydana gelmektedir. Özellikle eklem aralıklarında kolay hareket ve kayganlığı yaratan sıvı bileşeninin içerisinde de su bulunmaktadır. Sağlıklı bir birey yeterince su tüketmediği zaman eklem arası sıvılarla bir azalma yani eklem kayganlığı bir hareketsizlik oluşuyor.

    Kuru ciltler kese yapılır mı?

    Kuru cilt bakımı en zor olan cilt tipi. Cildimizi hem nemlendirmek hem de bakım yapmak gerekiyor. Kuruluk kaşıntı, pul pul dökülme, çatlama da yapabilir. İşte bu durumda cilt doktoruna başvurmak faydalı olabilir. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr.

    Eda Kumbasar ; cildi kuru olanların dikkat etmesi gerekenleri şöyle anlatıyor: Rasgele kremler seçmek yerine bir uzmanın önerisiyle deri tipinize ve şikayetlerinize uygun nemlendiriciler kullanın. En önemlisi de cilt kuruluğuna neden olan farktörlerden korunun. Örneğin; kısa banyolar yapın, banyodan sonra mutlaka nemlendirici ve yağlarınızı sürün, güneşten, soğuktan ve kimyasallardan uzak durun! Cildi kuruyan biri, kuru ciltler için olan ürünleri mi almalı, yoksa öncesinde dermatologa mı başvurmalı? Cilt kuruluğu olan kişiler mutlaka bir dermatoloji uzmanına danışmalılar.

    Kişinin şikayetleri, belirtilerin süresi ve şiddeti, tedavinin şeklini belirler. Bazı olgularda sadece nemlendiriciler yeterli olurken, belirtilerin şiddetli olduğu olgularda antihistaminik ilaçlar, topikal kortikosteroid kremler vermek gerekebilir. Çok sayıda ve markada nemlendirici olduğundan rastgele bir nemlendirici kullanımı doğru değildir.

    • Hastanın deri tipine ve şikayetlerine uygun nemlendiriciler önerilmelidir.
    • Cildi kuru olanlar ne tür kozmetik ürünler kullanmalı? Kuru cilt problemi olan hastalar yağ içinde su emülsiyonu dediğimiz deriyi daha yoğun nemlendiren ürünler kullanabilirler.
    • Deride iritasyon problemi olmayan kişiler ise üre ihtiva eden kozmetik nemlediricilerden fayda görebilirler.

    Banyo sonunda kullanılan vücut yağları derinin nem kaybını engeller. Bu tip kozmetik ürünlerin de oldukça faydası vardır. Soğuk-sıcak hava, mevsimler, güneş, sauna, hamam, kese ve vücut peelingi cildi nasıl etkiler? Kuru deri, stratum korneum tabakasının nem içeriğinin azalmasıdır.

    Sıcağa ve soğuğa maruz kalan ciltte transepidermal su kaybı artar ve bu artış cildin kurumasına neden olur. Ayrıca kış mevsimi de cilt kuruluğuna neden olur. Dönemsel kuruluk dendiğinde ‘kış kaşıntısı’ olarak da bilinen soğuğa bağlı kserosis akla gelir. Kış aylarında düşük neme bağlı olarak gelişen bu tablodan korunmak için mutlaka koruyucu giysiler giyilmeli, nemlendiriciler kullanılmalıdır.

    Güneş de, hem ısı hem de ışın etkisiyle derinin nem kaybına neden olur. Kozmetik açıdan kaba ve kuru bir deri görüntüsüne mahkum olmamak için yaz ve kış ayları boyunca güneş koruyucu ürünler kullanmak gerekir. Güneş koruyucular deri hasarını ve derinin kurumasını engeller.

    Suyla sık temasta bulunmak derinin nem kaybına neden olduğundan, kişilerin çok sık kese ve peeling uygulamaları yaptırması da sakıncalıdır. Kese ve peeling sırasında deride oluşan sürtünmeye bağlı iritasyon, kuruluğun şiddetini daha da artırır. Cilt kuruluğunu önlemek için neler yapmalı? Soğukta eldiven takın: Özellikle sonbahar ve kış aylarında düşük nem oranına bağlı olarak daha sık deri kuruluğu gelişir.

    Soğuk havalarda açıkta kalan bölgeleri, özellikle ellerimizi eldivenle korumamız gerekir. Kısa duş alın: Sık duş almak vücut hijyeni için gerekli olsa da; uzun süren, banyo köpükleriyle yapılan ve çok sıcak suyla alınan duşlar deri kuruluğunu arttırır.