Seboreik Dermatit Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?
Alkolden kaçınmak, sağlıklı beslenmeye özen göstermek de seboreik dermatite önlem almaya yardım edecektir. Alkol içeren losyonlar kullanmak da seboreik dermatiti tetikleyecektir. Bu nedenle herhangi cilt bakım ürünü alınırken alkol içerip içermediği kontrol edilmeli, doğal ürünler seçilmelidir.
Contents
- 1 Seboreik dermatit olanlar ne yapmalı?
- 2 Seboreik dermatiti ne arttırır?
- 3 Seboreik dermatit hangi vitamin eksikliğinde görülür?
- 4 Seboreik dermatit neden artar?
- 5 Seboreik dermatit nasıl temizlenir?
- 6 Seboreik dermatit kel yapar mı?
- 7 Sirke seboreik dermatite iyi gelir mi?
- 8 Ibrahim saraçoğlu yüzdeki egzamaya ne iyi gelir?
- 9 Seboreik dermatit hangi ilaç?
Seboreik dermatit yüze ne iyi gelir?
Yerel tedavide kortikosteroidli krem ve losyonlar yararlıdır. Mantar önleyici ilaçlar da seboreik dermatite karşı kullanılmaktadır. Yüz bölgesinde hafif etkili kortizonlu kremler, vücutta ise orta ve yüksek etkili kortizonlu kremler kullanılmalıdır. Dermatit kremleri de mutlaka doktor tarafından önerilmelidir.
Seboreik dermatit olanlar ne yapmalı?
Seboreik Dermatit Nasıl Tedavi Edilir? – Seboreik dermatitin sadece atak dönemleri tedavi edilebilir. Tam bir tedavisi yoktur. Kişide seboreik dermatit tedavi edilse bile ilerleyen dönemlerde tekrarlaması görülebilir. Tedavide daha çok kortizonlu kremler kullanılır.
- Bunun yanı sıra bitkisel içerikli, ilaç içermeyen, idame tedavide kullanılan, tekrarlamayı engelleyen kremler vardır.
- Denizde yaşayan bir mantarın vücuda bulaşarak üremesine bağlı olarak seboreik dermatit daha şiddetli görülebilir.
- Bu durumda mantar ilaçları ağızdan kısa süreli kullanılabileceği gibi bazen de mantar kremleri kullanılabilir.
Seboreik dermatit ilaçlarla geçtikten sonra atakların tekrar oluşmaması için hastaya daha uzun süreli bitkisel kremler önerilebilir.
Seboreik dermatiti ne arttırır?
Seboreik dermatiti etkileyen faktörler nelerdir? – Seboreik dermatit hastalığı birçok durumdan etkilenebilen bir yapıdadır. Sık şekilde alkol alımı, yoğun olarak yaşanan stres durumu, atopi ve immün sistemin baskılandığı birçok durumda artış gösterebilir ve vücudun farklı bölgelerine yayılabilir.
Bu durumlar dışında kış aylarında da artış görülebilir. Soğuk ve kuru hava seboreik dermatiti tetikleyen faktörler arasındadır. Akne, rozasea, Parkinson hastalığı, HIV, epilepsi, kalp krizi ve inme sonrası dönem ile alkolizm, depresyon ve yeme bozuklukları gibi bazı hastalıklar da seboreik dermatit görülme riskini arttıran faktörler arasındadır.
HIV enfeksiyonlu hastalarda görülme olasılığı %85’dir. Bazı ilaçların kullanımı da seboreik dermatit riskini arttıran faktörler arasında sayılabilir. Bu ilaçlara interferon, lityum ve psoralen türü ilaçlar örnek verilebilir.
Seboreik dermatite hangi yağ iyi gelir?
Seboreik dermatit, sınırları belirsiz pullu, kırmızı yama olarak belirti veren, tekrarlayabilen iltihabik bir cilt hastalığıdır. Seboreik Dermatit bitkisel tedavi için 5 yöntem makalemizde seboreik dermatite kesin çözüm yöntemleri nelerdir? konusuna yer verdik.
İnternetteki tarifler, deneyen kişiler tarafından çok önerilmiştir ancak çoğu çeşitli ürünleri satmaya yönelik reklam amaçlı içeriklerdir. Bu yazımızda sizler için en etkili kanıtlanmış tedavileri derledik. Seboreik Dermatite Kesin Çözüm ; Elma sirkesi tedavisi Elma sirkesinde bulunan ana asit (malik asit) güçlü antiseptik özelliği sayesinde seboreik dermatite neden olan mantarları yok etmeye ve cildin doğal pH dengesini geri kazandırmaya yardımcı olur.
En iyi kullanım oranı %50 su ve %50 elma sirkesi karışımı şeklindedir. Yani elma sirkesi ile suyu eşit oranda kullanmaktır. Bu karışımı duş aldıktan sonra seboreik dermatit olan yere uygulayın. Mümkün olduğunca çok bekletin duşta bunun için 10-15 dk vaktiniz olacaktır.
- Cildiniz ağır hasar gördüyse biraz batma, yanma hissi duyabilirsiniz.
- Bu durumda 1/3 oranında (kullanacağınız elma sirkesinin üç katı olacak şekilde su kullanıp) daha seyreltik bir karışım hazırlayabilirsiniz.
- Birçok insan bu tedavinin oldukça etkili olduğu konusunda görüşlerini belirtmiştir.
- Bu nedenle denemeye değer.
Sarımsak Sarımsak, Allisin adında güçlü bir anti-fungal ve anti-mikrobik madde içerir. Sarımsak bakteri ve mantarlarla savaşır, seboreik dermatit neden olan mantardan cildi kurtarır. Kullanacağınız alanın büyüklüğüne göre katı meyve sıkıcağında yahut rendeleyip, süzgeçten geçip 7-8 diş sarımsağın suyunu çıkarın.
- Sarımsak suyunu eşit miktarda su ile seyreltin.
- Bu hazırladığınız suyu ocakta biraz ısıtın.
- Çok sıcak olmayacak, cildimiz dayanacak ısıda olmalı) Geceden seboreik dermatit olan yere sürün, ertesi sabah, soğuk su ve elma sirkesi ile durulayın.
- Bal ve Su Tedavisi Bu yöntem balın yapışkanlığı nedeniyle biraz zor olabilir.
Tek yapmanız gereken bal ve suyu karıştırıp şerbet yapıp seboreik dermatit olan yere sürüp 3 saat bekletmek. Daha sonra her zamanki gibi yıkayabilirsiniz. Karışımı hazırlamak için 4 birim balı 1 birim kaynamış su ile karıştırın. Birim derken miktarın uygulanacağınız alana görene değişmesi demektir.
Mesela büyük bir alana sürecekseniz 4 yemek kaşığı bal ile 1 yemek kaşığı kaynar suyu karıştırın, küçük bir alanı tedavi için ise 4 çay kaşığı bal ile 1 çay kaşığı kaynar suyu. Bal anti-fungal ve anti-bakteriyel bir bileşendir. Bu da seboreik dermatite ve kepeğe neden olan mikroorganizmaları öldürür. Diğer bir özelliği ise nemi çekip hapsetmesi ve cildi esnek tutmasıdır.
Bu yöntem seboreik dermatitten kurtulmak için en etkili doğal çözümlerdendir. İlk kullanımdan itibaren seboreik dermatit azalmaya başladı ve yaklaşık 3 uygulamadan sonra cilt sağlığına kavuşur. Hindistancevizi yağı tedavisi Seboreik dermatit olan cilde Hindistan cevizi yağını sürüp 2-3 saat bekletmek etkili bitkisel tedavi yollardandır.
Seboreik dermatit hangi vitamin eksikliğinde görülür?
Özellikle çocuklarda fazla vitamin A alımı seboreik dermatite neden olur. Biotin, çinko, pridoxin ( vitamin B6) ve riboflavin ( vitamin B2) eksikliği ise hastalığa neden olabilir.
Seboreik dermatit neden artar?
Seboreik Dermatit Neden Olur? – Seboreik dermatite neden olan durumlar henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Ancak uzmanların hastalık gelişiminde etkili olabileceğini düşündüğü bazı durumlar söz konusudur. Bunlardan ilki Malassezia Furfur adı verilen mantar cinsinin ciltteki yağ üretiminden sorumlu kısımları etkilemesiyle ortaya çıkar.
- Normalde Malassezia furfur mantarı normal, sağlıklı ciltte de bulunur.
- Ancak cildi yağlanmaya eğilimli olan kişilerde ya da bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda bu mantar yayılarak cilt problemlerine neden olabilir.
- Seboreik dermatit gelişiminde rol oynayabileceği düşünülen diğer durumlar ise bağışıklık yanıtındaki bozulma (immunsupresyon), Parkinson hastalığı, yüz felci, beslenmedeki değişikliklerdir (çinko eksikliği, niasin ve pridoksin eksikliği).
Kişide seboreik dermatit oluşma riskini artıracak çeşitli faktörler vardır. Bu risk faktörleri:
Bağışıklık sisteminde zayıflamaya neden olan AIDS, bazı kanser türleri ve bağışıklık baskılayıcı ilaç kullanımı Kalp krizi, inme gibi ağır tıbbi durumlardan sonra Parkinson hastalığı, depresyon gibi psikiyatrik ve nörolojik hastalıklar Bazı ilaçlar olarak sıralanabilir.
Seboreik dermatit özellikle bebeklerde ve 20-50 yaş arası yetişkinlerde görülür. Bu hastalık erkeklerde kadınlara göre daha yaygındır. Yine yağlı cilt tipine sahip kişilerde de seboreik dermatit riski artmıştır.
Seboreik dermatit yüzde sivilce yapar mı?
Seboreik dermatit oldukça sık görülen bir deri hastalığıdır. Özellikle saçlı deri, burun kenarları, kaşlar ve kaş ortası, dış kulak yolu ile kulak arkaları ve göğüs ortasında görülür. Klinik belirtileri;
Saçlı deride kepeklenme, kabuklu sivilceler ve kaşıntı Diğer bölgelerde kızarık bir cilt üzerinde beyaz veya sarı renkli pullanmalar Kaşıntı bazen çok rahatsız edici olabilir.
Konak : bebeklerde görülen seboreik dermatit durumudur. Saçlı deri dışında bez bölgesi hatta tüm vücut cildi etkilenebilir.8-12 ay içinde genellikle kendiliğinden geriler. Seboreik dermatit erişkinlerde kronik seyreder. Erişkinlerde çoğunlukla saçı ve cildi yağlı kişilerde görülür.
- Seboreik dermatit bazen artar bazen azalır, özellikle kış aylarında kötüleşme görülür.
- Stresli zamanlarda ve bazı hastalıklarda seboreik dermatit şiddetlenir.
- Seboreik dermatit nedeni kompleksdir.
- Yapılan araştırmalardan birçok faktörün beraber rol oynadığı saptanmıştır.
- Cildimizde özellikle yağlı bölgelerde bulunan mantar türü mikroorganizmalar, genetik yapı, stres, soğuk hava ve kişinin genel sağlığı seboreik dermatiti etkileyen faktörlerdir.
Bazı hastalıklarda seboreik dermatit görülme riski artar. Bunlar arasında akne, rozasea, Parkinson hastalığı, HIV, epilepsi, kalp krizi ve inme sonrası dönem ile alkolizm, depresyon ve yeme bozuklukları sayılabilir. İnterferon, lityum ve psoralen türü ilaç kullanımında da seboreik dermatit daha sık görülür.
Tanı koymak için herhangi bir kan, idrar tahlili veya alerji testi yapmaya gerek yoktur. Hastanın tıbbi hikayesi ve cildin muayenesiyle tanı kolaylıkla konur. Dermatoloji hekiminiz seboreik dermatite eşlik eden bir hastalıktan şüphe ediyorsa ona yönelik tahliller isteyebilir. Tedaviye yanıt vermeyen nadir seboreik dermatit durumlarında bazı diğer deri hastalıkların dışlanması için deri biyopsisi yapmak gerekebilir.
Seboreik dermatiti tamamen tedavi edip yok etmek ve tekrarlamasını kesin olarak engellemek mümkün değildir. Ancak hastalık kontrol edilebilir. Düzenli bir cilt bakımı ve tedaviyle durum giderek düzelir. Saçlı deride kullanılacak şampuanlar çinko pirition, salisilik asit, selenyum sülfit, ketokanozol veya katran içermelidir.
Tedavide artan mantar türü mikroorganizmaları azaltmak için antifungaller, oluşan yangıyı kontrol etmek için kortizonlu kremler önerilir. İyileşme ve alevlenme dönemleriyle seyreden bu durumu uygun cilt bakımıyla kontrolde tutmak ve tedavi ürünlerini sadece alevlenme dönemlerinde kısa süreli kullanmak çok önemlidir.
Çünkü tedavi edici bazı kremlerin uzun süreli kullanılması ciltte istenmeyen yan etkilere yol açar ve seboreik dermatitten daha olumsuz sonuçlara neden olabilir.
Seboreik dermatit nasıl temizlenir?
Seboreik Dermatit (Konak) Temizliği Nasıl Yapılır? – Seboreik Dermatit Temizliği kaş, saç derisi ve vücudun yağ bezlerinin bölgelerinde kabuklanma olarak görülebilir. Bu kabukların tırnak veya parmakla kaldırılmaması gerekmektedir. Kendiliğinden dökülmesine izin verilmelidir.
- Dökülmediği durumlarda ise yumuşatma için ” Minidolin Nemlendirici Vücut Losyonu” tercih edebilirsiniz.
- Bu aşamada da kullandığınız krem veya losyonlar son derece önemlidir.
- Bebeklerde kullanılması uygun Bebek Krem ve Nemlendiricilerin Özelliklerini burada bulabilirsiniz.
- Seboreik Dermatit Temizliği Bebeğinizin vücudunda oluşan kabukları Minidolin Losyon gece sürmenizi ve sabaha kadar beklemeniz ve sabahında da ” Minidolin Çocuk / Bebek Saç ve Vücut Şampuanı ” kullanarak yıkayabilirsiniz.
Bebeklerde kullanılması uygun olan “Bebek Şampuanları ve Özellikleri” konak hücrelerin temizlenmesi ve genel temizliği sırasında banyo korkusunun oluşmaması için önemlidir. Yıkama dışında bebeklerde oluşan konakların dökülmesi için, yumuşak bir fırça veya konak temizleme için özel tarakları da kullanabilirsiniz.
Onak taraklarını kullanırken yavaş hareketlerle ve yavaşça yapmanız gerekmektedir. Konak saçsız deride görülüyorsa fırça kullanımı daha uygundur ve fırça kullanmadan önce derinin yumuşaması ve döküntülerin kolayca ayrılması için ” Minidolin Nemlendirici Vücut Losyonu” kullanabilirsiniz. Bebeklerde görülen konaklar hiçbir şey yapılmadığı durumda kendiliğinden de döküldüğü görülebilir.
Bebeğinizin hijyeni açısından doktorunuza danışarak müdahale etmeniz en doğrusudur. Bebeğinizin hijyeni için ” Bebek Banyosunda Dikkat Edilmesi Gerekenler ” bilmeniz sonradan oluşabilecek sorunları da önlemeniz için önem arz etmektedir.
Seboreik dermatit kel yapar mı?
Seboreik dermatit (yağlı egzama) dikkate alınması gereken bir cilt hastalığıdır ve vücudun her yerinde ortaya çıkabildiği gibi, saçlı deride de görülebilir. Saç dökülmelerinin geneli incelendiğinde, en büyük sebeplerin genetik yapı, demir eksikliği, guatr, hamilelik, mantar ve stres gibi nedenlerin olduğu bilinmektedir.
Öte yandan en az karşılaşılan nedenlerden birisi olsa da, seboreik dermatit saç dökülmesi konusunda önlemlerin alınması gerekir. Peki, seboreik dermatit saç dökülmesi durdurma yöntemleri nelerdir? Avicenna Ataşehir Hastanesi Dermatoloji (Deri Hastalıkları) bölümü uzman hekimleri, saçta seboreik dermatit tedavisi hakkında merak edilenleri anlattılar.
Peki, seboreik dermatit kalıcı saç dökülmesi yapar mı? Seboreik dermatit saç dökülmesi, kıl köklerinin dibinde iltihap ve mantar oluşumuyla ortaya çıkar. Bu da, oluşan saç dökülmesinin kalıcı olmasına neden olur. Dökülmeden sonra yapılabilecek tek seboreik dermatit saç tedavisi, saç ekimidir.
Seboreik dermatit Sedef mi?
Peki sedef hastalığı ile seboreik dermatit arasındaki farkı nasıl anlayabiliz? – En önemli fark lezyonların görünümüdür.
Seboreik dermatit plakları sedef hastalığı plaklarından daha sarı ve yağlı kabuklarla kaplıdır. Bazı hastalarda ciddi olmasına rağmen, seboreik dermatitte kaşıntı sedef hastalığından daha az görülür. Hastaların vücutlarında sedef hastalığı ve yüzlerinde seboreik dermatit olduğunda bu, sebo-psoriasis olarak adlandırılır.
Seboreik dermatite ne iyi gelir doğal?
Doğal Tedavi Yöntemlerini Tercih Edin – Her daim tekrarlama riski olan seboreik dermatiti kontrol altında tutabilmek adına doğal tedavi uygulamalarını tercih edebilirsiniz. Örneğin şifalı kaplıca ların; tıpkı egzama, sedef ve daha pek çok hastalık gibi seboreik dermatite de iyi geldiği bilinmektedir.
- Aplıca suyunda bulunan kükürt, hastalığın seyrini değiştirerek iyileşmesinde önemli rol üstlenir.
- Bunun yanı sıra çeşitli aromaterapi yağları da, oluşan iltihaplanmaları giderme noktasında faydalıdır.
- Hindistan cevizi yağı ve limon karışımı, aloe vera ve elma sirkesi seboreik dermatit ile savaşırken size yardımcı olacak doğal tedavi kaynaklarındandır.
Cildinize ışıltı katacak doğal yöntemler için Doğal Yöntemlerle Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Sirke seboreik dermatite iyi gelir mi?
Genellikle sebore olarakta bilinen saç egzaması mantar kaynaklı oluşan bir cilt hastalığıdır. Özellikle saç civarında oluşan bu hastalığın altında yatan temel sebep ise kişilerin bağışıklık sistemlerinin güçlü olmaması kaynaklıdır. Seboreik dermatit vücutta yüz ve saç bölgesinde görülür.
- Hastalığın olduğu bölgelerde soyulmaya bağlı olarak kepeğimsi dökülmeler olur.
- Hastalığın gerçekleşmesindeki bir diğer sebep ise cildin fazla yağlı olmasıdır.
- Seboreik dermatit diğer adıyla saç egzaması için doğal tedavi yöntemlerini sizler için hazırladık Ardıç katranı sabunu Ardıç ağacından üretilen ardıç katranı sabunu binlerce yıldır Anadolu’da cilt hastalıklarını tedavi etmekte kullanılır.
Bin bir derde deva olan bu sabun, özellikle cilt hastalıkları karşısındaki etkisiyle bilinir. Ardıç katranı sabunu seboreik dermatit tedavisinde oldukça etkili olduğu bilinir. Bu sabunu aktarlardan bulabilirsiniz. Elma sirkesi tedavisi Elma sirkesi de saç egzamasını tedavi etmek için etkili yöntemlerden biridir.
- İçeriğinde bulundurduğu malik asit ile hastalığın neden olduğu mantarları tedavi etmek için kullanılır.
- Yarı yarıya su ve sirke eklenerek oluşturulacak karışımı seboreik dermatit olan bölgeye 10-15 dakika civarı uygularsanız hastalığın etkilerinin azaldığını hatta bittiğini görebilirsiniz.
- Bu hastalıkta tüm tedavi yöntemleri aynı tepkiyi vermediği için tamamen ortadan kaldırma ihtimali olmayabilir.
Karbonat kullanılabilir Seboreik dermatit olan bölgeye yarım tatlı kaşığı karbonat ile yarım bardak suyla karıştırdıktan sonra hastalığın olduğu bölgeye 5-10 dk uygulayın. Hastalığın tedavisinde faydası olduğunu göreceksiniz. Defne sabunu Yine ardıç katranı sabunu gibi defne sabunu da seboreik dermatit hastalığı tedavisinde kullanılabilecek tedavi yöntemleri arasındadır.
Seboreik dermatit neden olan mantar?
Seboreik Dermatit Neden Olur? – Tıp uzmanları henüz seboreik dermatitin kesin nedenini henüz saptayabilmiş değillerdir. Ancak durumun derideki yağ salgısında bulunan malassezia adı verilen bir tür mantar ya da bağışıklık sisteminin bir tepkisinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Ibrahim saraçoğlu yüzdeki egzamaya ne iyi gelir?
Egzamaya ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu tarafından da masaya yatırılan bir konudur. Saraçoğlu, yarım lite suda bir avuç dut kurusunun 5-6 dakika kaynatılmasını, ardından ılıyan suda egzamalı bölgenin 10 dakika bekletilmesini önermektedir.
Seboreik dermatit vazelin iyi gelir mi?
Seboreik Dermatit Tedavisinde Reçetesiz Kullanılan İlaçlar – Seboreik dermatit tedavisinin ilk basamağı reçetesiz ilaçlardır. Hem bebeklerde hem de yetişkinlerde ilk olarak reçetesiz ilaçlarla tedavi planlanır. Bebeklerde konak veya seboreik dermatit tedavisi; şampuan, bebek yağı, zeytinyağı veya vazelin ile nazikçe yıkanarak yapılır.
Böylelikle saç derisi yumuşatılır. Saç derisi yumuşadıktan sonra bebek saç fırçası ile pullanma hafif hafif alınır. Pullanma geçtikten sonra hastalığın tekrarlamaması için konak önleyici şampuan kullanmaya devam edilmelidir. Yetişkinlerde seboreik dermatit tedavisi; hastalığın şiddeti hafifse ve sadece kepeklenme varsa kepek karşıtı şampuanlarla yapılır.
İlk aşamada şampuan her gün kullanılır. Semptomlar iyileştikten sonra tekrar oluşmasını engellemek için haftada bir kere kepek karşıtı şampuan kullanılmalıdır.
Seboreik dermatit hangi ilaç?
Yetişkinlerde Seboreik Dermatit Tedavisi – Seboreik Dermatit tedavisinde bir yandan hastaları rahatsız eden kaşıntı, kızarıklık, yağlanma, kepeklenme gibi belirtilere yönelik tedaviler yürütülürken diğer yandan aşağıdaki tetikleyici faktörler giderilmeye çalışılır;
Beslenme hataları düzeltilmeli ve kişiye uygun bir beslenme rejimi uygulanmalıdır Eğer varsa mide-bağırsak hastalıkları, hormonal problemler, bölgesel enfeksiyon hastalıkları ya da kalp hastalığı gibi dahili hastalıklar tedavi edilmelidir Sekonder (ikincil) enfeksiyon oluşmuşsa öncelikle tedavi edilmelidir Psikolojik problemler mümkün olduğunca hafifletilmelidir Hijyen çok önemlidir, bu yüzden hastalar dermatoloji hekiminin tavsiyesi doğrultusunda düzenli yıkanmalıdır Sürtünmeyi engellemek için dar kıyafetler tercih edilmemelidir Sentetik kumaşlı kıyafetler giyilmemelidir Terleme azaltılmalı ve kışın çok sıcak tutan iç giysiler kullanmaktan kaçınılmalıdır
Tedavide aşağıda belirtilen ilaçların dermatoloji hekimi tarafından uygun görülen kombinasyonları kullanılabilir;
Cilt bariyerine zarar vermeyen sabunlar Cilt yapısına uygun nemlendirici losyon ve kremler Çinko pirityon, selenyum sülfit, ketokonazol, asit salisilik, kükürt, katran içeren losyon ve şampuanlar Kortikosteroid ve antibiyotikli krem ve losyonlar Gereken durumlarda antibiyotikler ve antihistaminikler
Saçlı derinin Seboreik Dermatit tedavisinde hafif vakalar için yağlanmayı azaltan şampuanlar yeterli olabilmektedir. Şiddetli vakalarda kepekleri yumuşatmak amacıyla salisilik asitten faydalanılır. Ayrıca kortikosteroidli krem, losyonlar ve mantar önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Saçlı deride kalın ve dirençli kepeklenme varsa zeytinyağı ile masaj yapılarak 1-2 saat bekletilebilir. Sonrasında hekimin tavsiye edeceği şampuanla saçlar yıkanır. Yüz ve kıvrım bölgelerinde kortizonlu krem tercih edilecekse bunlar mutlaka hafif etkili olanlardan seçilmelidir. Gövdede gerekirse orta etkili kortizonlu krem ve losyonlar kullanılabilir.
Kortizonlu ilaçların tipi, dozu ve süreleri çok önemlidir. Genellikle 7-10 gün civarında uygulanır. Mutlaka dermatoloji hekiminin tavsiyesine göre kullanılmalıdır. Anlatılanlardan anlaşılabileceği gibi Seboreik Dermatit hem yetişkinler hem bebekler için önemli bir hastalıktır.
- Yetişkinlerde tedavisi ihmal edildiğinde hastanın hem psikolojisi hem günlük yaşantısı olumsuz etkilenebilir.
- Bebeklerde görülen ‘konak’ türü ise özellikle annenin moralini bozabilir.
- Bununla birlikte bebeklik tipinin tedavisi daha kolaydır.
- Ancak yetişkin tip Seboreik Dermatit, tetikleyici faktörlerin giderilmesi mümkün olmaz ise kronik seyirli ya da tekrarlayıcı olabilir.
Bu yüzden altta yatan sebeplerle ilgili hastanın derinlemesine bilgilendirilmesi, sabırlı bir takip süreci ve çok iyi hasta hekim diyaloğu gereklidir. Bunlar sağlandığında tedavi sonuçları çok tatmin edici olur ve hastalığın tekrarlaması önlenebilir. Dr.