Tarihi Geçmiş Krem Sürülürse Ne Olur?

04.12.2022 0 Comments

Tarihi Geçmiş Krem Sürülürse Ne Olur
Güneş kremi tarihi geçerse ne olur? – Tarihi geçmiş güneş kremlerinin kullanılmaması gerektiğini ifade eden Şekerel, şu uyarılarda bulundu: ” Tarihi geçmiş ya da bozulmuş güneş kremlerinin kullanılması durumunda ortaya çıkan ve bozulmuş kimyasal yapının yol açtığı tahrişten ileri gelen irritatif kontakt dermatit var.

3 ay tarihi geçmiş krem kullanılır mı?

Tarihi geçmiş ilaçların neden olduğu sorunların önlenmesi için ilaç saklama alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiği bildirildi. – Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müberra Koşar, ilaçların içeriğindeki etken maddelerin belli bir süreden sonra değişime uğrayarak etkisinin ve güvenliğinin azaldığını, bu nedenle ilaçların belirtilen son kullanma tarihleri kapsamında kullanılmaları gerektiğini vurguladı.

  • Son kullanma tarihlerinin ilaç içeriğindeki etken maddelerin özelliğine göre değişebildiğini ifade eden Prof. Dr.
  • Oşar, şu bilgileri verdi: “İlaçların içeriğindeki etken madde, belli bir süre sonra parçalanır ve değişime uğrar.
  • Bu nedenle, son kullanma tarihi geçmiş ilaçların kullanılmasını kesinlikle önermiyoruz.

Süresi geçmiş ilaçların kullanılması hem etki azalmasına yol açarken, hem de istenmeyen reaksiyonlara neden olabilir. Bir diğer önemli konu da ilaçların uygun koşullarda ve önerildiği şekilde saklanmasıdır. Aksi takdirde doğru şekilde saklanmayan ilaçlar üzerinde belirtilen son kullanma tarihlerinden daha da önce etkilerini kaybedebilir.” “MUTFAKTA İLAÇ SAKLAMAYIN” İlaçların amacına uygun bir şekilde kullanılabilmesi için saklama koşullarının büyük önem taşıdığını vurgulayan Koşar, insanların genellikle bu koşullara dikkat etmediğini ifade etti.

İlacın son kullanma tarihine kadar maksimum şekilde korunması için serin, karanlık ve nemsiz ortamların tercih edilmesi gerektiğini bildiren Prof. Dr. Koşar, şöyle devam etti: “Sıcaklık ve nem, ilaçların etken maddesinin daha kısa sürede özelliğini kaybetmesine neden olmaktadır. Mesela sıcak ortamda bekletilen krem veya pomat gibi ilaçların bütünlüğünün bozulduğu gözle görülebilir.

Bu durum ilacın bozulduğunun göstergesidir. İnsanımız genellikle saklama koşullarına çok fazla dikkat etmiyor. Genellikle ilaçlar mutfakta saklanıyor. Mutfaklar ise güneş alan, evin diğer bölümlerine göre daha nemli ve daha sıcak olan yerlerdir. Bu nedenle, mutfakta ilaç saklama alışkanlığımızı değiştirmemiz gerekir.

Tarihi geçmiş krem cilde zarar verir mi?

Ayakkabı, kıyafet, saç gibi o gecenin olmazsa olmazlarından biri olan profesyonel makyaj ile bambaşka biri olmak ve mükemmel görünmek mümkün. Kendinizi profesyonel ellere bırakırken makyaj malzemelerinin saklanma koşullarını, son kullanma tarihlerini ve hangi koşullarda kullanıldığını hiç merak ettiniz mi? Central Hospital’dan Dermatoloji Uzmanı Dr.

  • Hicran Ercan kozmetik ürünlerin kişisel olması gerektiğini söylüyor ve uyarıyor: “Son kullanma tarihi geçmiş makyaj malzemeleri cilde ciddi zararlar verebilir.
  • Bireysel kullanılmayan kozmetik ürünler bakteri yayıyor Özel günlerin vazgeçilmezi olan profesyonel makyaj ürünlerinin kullanımında çok dikkatli olunması gerektiği gerçeği göz ardı edilmemelidir.

Kozmetik ürünler gibi kişisel bakım ürünleri bireysel kullanılmalıdır. Kozmetik ürünler kullanılmaya başlandığı günden itibaren, bakteri toplar ve ömrü kısalır. Yapılacak en iyi şey ürünü özenli bir şekilde saklamaktır. Kuru ve serin bir ortamda saklamak kozmetik ürünlerin kısa sürede bozulmasını engeller.

Ancak araştırmalara göre satın alınan makyaj ürünleri az miktarda da olsa bakteriye sahiptir. Kozmetik ürünlerin paketi açıldığı andan itibaren havadan gelen bakteriler hızla içine girer. Özellikle bu ürünlerin kirli ellerle kullanılması sonucu karışan bakteriler kozmetik ürünlerin ömrünü kısaltır. Bu ürünler kullanılmadan önce eller mutlaka sabunla iyice yıkanmalıdır.

Ürünün uygulanacağı bölge temizlenmeli ve kozmetik malzeme için kullanılan fırça, sünger, aplikatör gibi araçların temizliğinden emin olunmalıdır. Pamuk gibi malzemeler mutlaka tek kullanımlık olmalı. Ciltte yara, enfeksiyon vb durumlar varsa kozmetik ürünlerinin kullanılması enfeksiyon riskini arttırır,

Makyaj uygulaması ile bölgedeki enfeksiyonlar, mikroplar vücudun diğer alanlarına da yayılabilir. Son kullanma tarihi geçen ürünler, ciltte kızarıklıklara ve enfeksiyona yol açar Tüketilen her ürün, mutlaka bir son kullanma tarihine sahiptir, hiç bir ürün ömürlük değildir. Bazı kozmetik ürünlerde ise son kullanma tarihi belirtilmemiştir.

You might be interested:  Cilt Temizleme Cihazı Ne Işe Yarıyor?

Bu nedenle halk arasında kozmetik ürünlerinin de ömrünün olabileceği bilinmiyor. Kozmetik ürünler iyi bir şekilde muhafaza edilmezse belirtilen tarihten çok daha önce bozulabilir. Son kullanma tarihleri yazmayan kozmetik ürünlerin, dokusunda ya da kokusunda herhangi bir değişiklik gözlemleniyorsa, bu ürünler mutlaka çöpe atılmalıdır.

  • Bazı ürünler ise, daha sıvı ya da daha koyu bir yapıya dönüşür.
  • Üzerinde lekeler, değişiklikler, gözenekler oluştuysa, ciddi derecede rengi değiştiyse, normalinden farklı bir kokuya sahip olduysa kesinlikle kullanılmaması gerekir.
  • Güzelleşmek uğruna her gün birçok makyaj malzemesi kullanan kadınların en temel makyaj malzemeleri olan fondöten, maskara, dudak parlatıcısı ve sıvı makyaj malzemeleridir.

Bu malzemelerin kullanım süreleri genellikle, açıldıkları tarihten itibaren 6 ile 12 ay arasıdır. Tarihi geçmiş yada uygun koşullarda saklanmayan ürünleri kullanan kişilerin ciltleri enfeksiyon kapabilir, kızarıklıklar ya da diğer cilt bağlantılı rahatsızlıklar görülebilir.

Nemlendirici krem tarihi geçerse ne olur?

Nemlendiricinin tarihi geçerse ne olur? – Nemlendirici krem Açılmadığı sürece yaklaşık üç yıl dayanır. Açılan ve uzun zaman kullanılmayan malzemelerin üst yüzeyinde yağ tabakası oluşabilir ve kötü kokmaya başlar.

Bozulmuş krem nasıl olur?

1- Kokla, hisset ve gözlemle testi: – Coğu ürün açılmadan bir süre dayanabiliyor. Eski olduğunu düşündüğünüz bir ürünü kullanmadan koklamanızı, iyice incelemenizi ve dokunmanızı tavsiye ederim. Eger garip bir koku varsa içindeki içerikler bozulmuş veya bakteriyel bir üreme olmuş olabilir.

Son kullanma tarihi geçmiş ürünler sağlığımıza nasıl zarar verir?

Tarihi Geçmiş Krem Sürülürse Ne Olur Market alışverişlerinizde satın aldığınız paketli tüm ürünlerde en çok nelere dikkat ediyorsunuz? Üretim tarihi, son kullanma tarihi, üretim yeri, içindekiler kısmı veya besin tablosu Hangisi sizin için olmazsa olmaz dikkat ettiğiniz kriterlerdir? Şüphesiz bir gıdanın nasıl saklanması gerektiği, ne kadar süre içinde tüketilmesi doğrudur gibi bilgiler önemlidir.

Tüketici olarak kavram kargaşası haline gelen bu raf ömrü süreleri ile ilgili yazımızda son kullanma tarihi nedir ve tavsiye edilen tüketim tarihi ile arasındaki farklara değineceğiz. Son kullanma tarihi (SKT) ya da son tüketim tarihi (STT) nedir? Satın aldığımız yiyeceklerin sağlıklı tüketilebilmesi için belli bir raf ömrü vardır.

Bu raf ömrünü tüketiciye belirtmek için riskli gıdalarda Son Kullanım Tarihi (SKT) veya Son Tüketim Tarihi (STT) ifadeleri kullanılmaktadır. SKT veya STT’nin anlamı, gıdanın sağlığa zarar vermeyecek şekilde en son kullanılabileceği tarihtir. Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğine göre “Son kullanma tarihi (SKT): Mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu nedenle insan sağlığı açısından kısa süre içerisinde tehlike oluşturması muhtemel olan gıdaların tüketilebileceği son tarihtir.” Son tüketim tarihi geçmiş olan gıdalar güvenilir olmayan gıda olarak kabul edilir.

  • Bu nedenle üretim tarihine ve son tüketim tarihine yiyecek alırken dikkat edilmelidir.
  • Son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin tüketilmesi sağlığa zararlı mıdır? Son kullanma tarihi geçmiş olan özellikle et ve et ürünleri (dana eti, tavuk eti, kıyma, köfte, sucuk, salam, sosis vb.) ile süt ve süt ürünlerinde (yoğurt, peynir, süt vb.) sağlığa zararlı olan E.coli, Bacillus Cereus, Salmonella, Listeria, Koliform bakteriler ve toksin üreten maya ve küfler üreyebilir, gıdayı bozabilir ve dolayısıyla tüketildiğinde gıda zehirlenmelerine yol açabilir.

Bu gıdaların özellikle etiket üzerinde muhafaza koşulları yazmaktadır ve raf ömrü sadece son kullanma tarihi ile belirtilmiştir. Son kullanma tarihine kadar (0 -4) sıcaklıkta saklayın ibareleri o ürünün sağlığa zarar vermeyecek şekilde bozulmadan saklanabileceği-tüketileceği tarihtir.

  1. Burada belirtmek istediğimiz gıdanın raf ömrü kadar muhafaza şeklinin o gıdanın bozulup bozulmaması açısından çok önemli olduğudur.
  2. O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir.
  3. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) Nedir? Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi ise, uygun şekilde (uygun sıcaklık ve nemde, uygun ortamda) muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösterir.

Günes kreminin tarihi geçer mi?

Güneş kremlerinin son kullanma tarihi ne zaman olur? – Güneş kremlerinin raf ömrü 3 senedir. Ürünün kapağını açtıktan sonra 3 sene içinde güneş kremini bitirmeni tavsiye ederiz.3 seneden fazla kullanılan güneş kremleri artık etki göstermez ve seni güneşten korumazlar.3 yıllık güneş kremi kullanılır mı? Güneş kremlerini 3 yıldan fazla kullanmamalısın.

Kozmetik ürünlerin son kullanma tarihi geçerse ne olur?

Kozmetiklerin etiketlerindeki kullanım süresi nasıl yazılır? – Satın aldığımız ürünlerin etiketlerinde bazı kısaltmalar bulunur ve genellikle ithal ürünlerde 3M, 6M, 12M ve benzeri ifadeler yer alır. “M” harfi, İngilizce Month (Ay) sözcüğünün kısaltması olarak kozmetiklerin ambalajlarının arka etiketinde, kapağında ya da alt kısmında yer alır.

Kozmetiklerin üretim tarihini nasıl öğrenebiliriz? Ürünlerin ambalajlarında “Batch Code” olarak isimlendirilen bir sayı ve harf kombinasyonu bulunur. Bu kod ile ürünün üretim tarihini, sahte olup olmadığını anlayabiliriz. Ürün ambalajlarında “açıldıktan sonra” kullanım süresi belirtilir ancak üretim tarihleri çoğu zaman batch code’larda bulunur.

Satın aldığınız ürünlerin üretim tarihini batch code ile bulabilmek için http://checkcosmetic.net/ linkini kullanabilirsiniz. Tarihi Geçmiş Krem Sürülürse Ne Olur Kozmetik ürünlerin kullanım süreleri enfeksiyona açık olan göz ve dudaklar için maksimum 6 ay ile sınırlıdır. Örneğin; ruj, maskara, göz ve dudak kalemi gibi makyaj malzemeleri bakteri üremesine karşı sık sık yenisi ile değiştirilmelidir. Tarihi Geçmiş Krem Sürülürse Ne Olur Tüm bakım ve güzellik ürünlerinizi kullanım sürelerine uygun kullanmak çok önemli olduğu için, ürün sınıfına göre kozmetiklerin kullanım sürelerine göz atalım; Tarihi Geçmiş Krem Sürülürse Ne Olur Kozmetik ürünlerin kullanım süreleri (açıldıktan sonra) Likit ve krem fondötenler: 12 ile 24 ay arası Concealer: 6 ila 24 ay arası Pudra: 12 ila 24 ay arası Maskara: 6 ay Ruj: 6 ila 12 ay arası Göz ve dudak kalemi: 6 ila 12 ay arası Far: 12 ila 24 ay arası Krem ve toz allık: 12 ila 24 ay arası Nemlendiriciler: 18 ila 24 ay arası Göz kremi: 6 ay Güneş koruyucu: 6 ila 12 ay arası Vücut kremi: 6 ila 12 ay arası Bu sürelerin tamamen ortalama kullanımları belirttiğini, markaya ve içeriğe göre kullanım sürelerinin değişebileceğini unutmayalım.

You might be interested:  El Kuruluğuna Hangi Krem Iyi Gelir?

Son kullanma tarihi nasıl belli olur?

Tüm dünyada insanlar, gıda alışverişlerini gerçekleştirirken gıda ambalajı üzerinde ilk görmek istedikleri şey ürünün tüketilmesi için verilen sürenin ne zaman son bulduğudur. İnsan nüfusunun dengesiz artış ve düşüşler gösterdiği, yaşadığımız yüzyılda bu değişimlerle beraber gıda maddelerinde ki bilinçli ya da bilinçsiz israf oranları da artış göstermektedir.

Gıda üretimi ve satışı anlamında endüstriyelleşiyor olmamız, üretilen ürünlerin dünya pazarında geniş kitlelere hitap ediyor olması ve bu tür ürünlerin üretimi, muhafazası, son tüketicinin tüketmesine kadar olan kısımda var olan görsel,tekstürel, mikrobiyolojik yük değeri ve tazeliğini koruyabilmesi adına üreticiler, katkı maddeleri kullanmak gibi alternatif yollara başvurmaktadır.

Katkı maddelerinin de planlamaya dahil olmasıyla, gıda maddelerinin tüketilebilirlik süresi değişiklikler göstermektedir. Tüketilebilirlik sürelerinin uzamasıyla gıda maddelerine ulaşım kolaylaşmış olduğundan insanlığın gıda maddelerinin israfına olan engelleme eğiliminde de azalma oluşmuştur.

  1. Ancak azalan kaynaklar ve 2000’li yıllardan beri dünyada var olan gıda krizleri, insanoğlunun yaptığı bu yanlıştan dönmesi gerektiği sinyallerini vermektedir.
  2. Bu sebeple, alınan önlemlerden sadece bir tanesi olan, etiketlerimizin üzerinde bulunan ‘’son kullanma tarihi” (SKT) ibaresi yerine bazı ürünler için ‘’tavsiye edilen tüketim tarihi” (TETT) ibaresinin kullanılmasına karar verilmiştir.

Bu karar ilk olarak AB ülkeleri tarafından 2014 yılının Mayıs ayında Brüksel’ de alınmıştır. Bu tarihte, AB ülkelerinin Tarım Bakanları bir araya gelerek Avrupa’da var olan gıda israfının engellenmesi için öneriler ve çıkış yollarını tartışmışlardır. Toplantıda yapılan konuşmaların bir kısmı çarpıcı istatistiksel verilere dayanmaktadır; ‘’Her bir AB vatandaşı yılda 179 kilogram gıdayı çöpe atıyor.

  • Toplamda bu şekilde 89 milyon ton gıda çöp oluşuyor.
  • İstatistiklere göre, çöpe atılan gıdaların beşte biri orijinal paketleri henüz açılmadan çöpe gidiyor.
  • Bunun en büyük nedeni ise ”son kullanma tarihi”.
  • Söz konusu gıdanın artık tüketilemez olduğunu düşünen halk bunları çöpe atıyor.
  • Bir başka istatistiğe göre ise AB’de 79 milyon kişi açlık sınırında yaşıyor bunların 16 milyonu ise yardım kuruluşlarına bağlı bulunuyor.

Natural Resources Defence Council (Doğal Kaynakları Koruma Kurulu) konuyla ilgili yayınladığı raporda, bozulmuş olarak nitelendirilen birçok yiyeceğin aslında yenilebilir olduğunu belirtirken, açlık sınırında yaşayan nüfusa rağmen israfın devam ettiğini açıklamıştır.

  1. İngiltere’de geçen yıl nisan ayında yayınlanan bir rapora göre, ülkede her yıl 8 milyar dolar değerinde, yaklaşık 15 milyon ton yiyecek israf ediliyor.
  2. Avrupa Birliği genelinde ise bu rakamın yılda 90 milyon ton olduğu tahmin ediliyor.
  3. Türkiye mutfaklarında en çok tahıl ve tahıl ürünleri, sonra sebze, sonra da bakliyat ve meyve tüketiliyor.

Ülkemizde evlerde et ve balık israfı yüzde 3 civarında seyrederken, evlere giren tahıl, bakliyat, meyve ve sebzenin yüzde 16’sı çöpe gidiyor. Bu verilerden yolan çıkan AB ülkeleri ‘’son kullanma tarihi” yerine bazı gıda maddeleri için ‘’tavsiye edilen tüketim tarihi” teriminin kullanılması kararını almışlardır.

You might be interested:  Cilt Için Hangi Yağlar Iyi Gelir?

Tarihi geçmiş BB krem kullanılır mı?

Giriş Tarihi: 1.3.2016 11:32 Her şey gibi makyaj malzemelerinin de bir kullanım süresi var. Cilt temizliğine dikkat edip, bu ürünlere onca para dökerken, zamanı geçmiş olanlarla cildi ve genelde tüm beden sağlığını riske atıyoruz. Yapılan araştırmalara göre sadece 4 kadından 1’i makyaj malzemelerinin son kullanma tarihlerine dikkat ediyor.

Makyaj malzemesini, süresi geçtikten sonra bile 6 yıl kullanmaya devam edenler hiç de az değil. En uzun kullanılan kozmetik malzemelerinin başında göz farı geliyor. Normalde 1 yıl olan göz farının kullanma süresi, Avrupa’da 6 yıla kadar uzayabiliyor.2 yıllık ruju 4 yıl, 1 yıllık fondöteni 3 yıl kullananlar var.6 ay kullanım süresi olan maskara ve ‘eyeliner’ ise en az 2 yıl makyaj malzemesindeki yerini koruyor.2 yıllık pudralar ise 3 yıl kullanılıyor.

Oysa uzmanlar, tarihi geçen kozmetik malzemelerin ürettiği toksinlerin çok ciddi hastalıklara yol açabileceğini söylüyor. Tarihi geçmiş bir göz kalemi ya da fondötenin ciddi enfeksiyonlara sebep olduğu da bir gerçek. SÜTÜ ATIYORUZ AMA TEMİZLEME SÜTÜNÜ ASLA 100 yıllık İtalyan kozmetik markası Deborah Milano Marka Müdürü Aylin Öztürk, kadınların makyaj malzemelerini atmaya kıyamadığına dikkat çekiyor.

  • Öztürk, “Kadınlar gıdada kullanım süresine dikkat ediyor.
  • Örneğin sütün tarihi geçmişse hemen atıyor.
  • Ancak bir kozmetik malzemesini atarken 2 kere düşünüyor.
  • Oysa kullandığınız kozmetik ürünler de tükettiğiniz gıdalar kadar taze olmalı.
  • Çünkü direkt cildimizle, yani bedenimizle temasta” diyor.
  • PAO işaretine dikkat edin Ürünlerin son kullanım tarihleri ambalajları üzerinde belirtiliyor.

Başka önemli bir nokta ise açıldıktan sonra ürünün kullanılabilme süresini gösteren PAO (Period After Opening yani açıldıktan sonraki raf ömrü) işareti. Bu işaret kapağı açık kavanoz resminin içinde sayı ve “M” harfinden oluşuyor. Kavanoz şeklinin içinde “3M” yazıyorsa (İngilizcede months kelimesinin gösterimi) bu ürünün açıldıktan sonra 3 ay içinde tüketilmesi gerektiğini gösteriyor.

Bozulduğu nasıl anlaşılır? Fondöten: Kıvamı eskiye oranla daha koyudur, uygularken topakçıklar oluşur, renginde ve kokusunda değişiklikler meydana gelir. Fondöteninizin uzun ömürlü olmasını istiyorsanız her kullanımdan sonra ağzını silin ve sıkıca kapattığınızdan emin olun. Fondöteni ışıklı, sıcak ve nemli ortamlarda bırakmayın.

Rimel: Kurur ve zor sürülür. Kadınlar genellikle kurumuş rimeli sulandırarak kullanmaya devam eder. Göz sağlığınız için kurumuş bir rimeli asla sulandırarak kullanmayın. Ruj: Renk ve kokuları değişir, yumuşar ve yağlanır. Rujlarınızın daha uzun ömürlü olmasını istiyorsanız aşırı sıcak ve soğuk ortamlardan uzak tutun.

Geçen yıldan kalan güneş kremi kullanılır mı?

Güneş kremlerinin son kullanma tarihi ne zaman olur? – Güneş kremlerinin raf ömrü 3 senedir. Ürünün kapağını açtıktan sonra 3 sene içinde güneş kremini bitirmeni tavsiye ederiz.3 seneden fazla kullanılan güneş kremleri artık etki göstermez ve seni güneşten korumazlar.3 yıllık güneş kremi kullanılır mı? Güneş kremlerini 3 yıldan fazla kullanmamalısın.

Ilacın son kullanma tarihi geçerse ne olur?

Medikal ilaçların son kullanma tarihleri, hastalığın tedavisi açısından dikkat edilmesi gereken bir husus. Son kullanma tarihi geçtikten sonra ilacın zararlı olup olmadığı hakkında bilgiler veren Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Olcay Emel, saklanma koşullarına da değindi.

  • İlaçların Etkisi Ne Zaman Geçiyor? 1979’da konulan kanuna göre ilaç endüstrisi, ilaç kutularına son kullanma tarihiyle ilgili bilgi yazmak zorundadır.
  • Bu tarih ilaç endüstrisinin, ilacın tam etkili ve emniyetli olduğunu garanti ettiği tarihtir.
  • Fakat kanuni olarak ilaç stoklarını 2-3 yılda bir yenilemek zorunda olan askeri servisin ABD’de yaptığı bir araştırmada, 100 ilaçtan yüzde 90’ının son kullanma tarihini 15 yıl dahi geçmesine rağmen etkilerinin geçmediğini göstermiştir.

Ayrıca son kullanma tarihi geçmiş ilaçlarda sorun etkilerinin belki azalmış olabileceğini ifade etmektedir. Nadiren son kullanma tarihi geçen ilaçlar zararlı olur. Yani son kullanma tarihi her zaman ilacın etkisinin geçtiği ya da emniyetsiz olduğu anlamına gelmemektedir.

  1. Çoğu medikal otoriteye göre, son kullanma tarihi bir yıl bile geçse ilacın kullanılabileceğini söyler.
  2. Bu konuda bazı istisnalar var.
  3. Tetracyline (etkisi zamanla azalır), nitrogliserin (nem ve ışıktan etkilenir), insulin, likit antibiotikler gibi bazı ilaçların son kullanma tarihine dikkat edilmelidir.

Ecza Dolabınıza Veda Edin Son kullanma tarihlerinde ilacın saklandığı mekanda önemlidir. Soğuk bir yerde, örneğin buzdolabında saklanırsa ömürleri daha da uzayabilir. Yani geleneksel banyo dolabınla ilaç saklama alışkanlığından vazgeçilmesi gereklidir.