Akne Vulgaris Nedir Nasil Oluşur Tedavi Yöntemleri?
Akne Vulgaris Nedenleri Nelerdir? – Akne vulgaris; hormon, yağ ve bakteri kombinasyonundan kaynaklanır. Ergenlik döneminde, androjen adı verilen bir hormon artar ve yağ bezleri daha fazla yağlı madde sebum üretir. Tipik olarak sebum ve ölü deri hücreleri saç köklerinden ve ciltteki gözeneklerden dışarı çıkar.
Hamilelikte veya adet döngüsünden kaynaklanan hormonal değişiklikler Kullanılan bazı ürünlerin yan etkileri Bazı kozmetikler ve losyonlar Yüksek nem ve terleme
Contents
Akne vulgaris nasıl tedavi edilir?
Akne (sivilce) toplumda sık karşılaşılan dermatolojik problemlerin başında gelir. Sıklıkla ergenlik döneminde görülse de, 25 yaşından sonra da ( erişkin aknesi) ortaya çıkabilmektedir. Her iki cinsiyette de görülebilen akne, erkeklerde daha şiddetli seyretmektedir.
Akne vulgaris dönem dönem nükslerle seyreden bir hastalıktır. Aknenin oluşumunda bazı faktörlerin tetikleyici rol oynayabildiği düşünülmektedir: -Ailesinde akne öyküsü olanlarda, şikayetler erken yaşlarda başlayıp daha şiddetli seyredebilir. -Terleme özellikle alın ve gövdedeki aknelerin tetiklenmesinde rol oynar.
-Önceleri beslenmenin akne gelişimi üzerinde rolü olmadığı düşünülse de; son yıllarda süt ve süt ürünlerinin, çikolatanın, yağda kızartılan yiyeceklerin, şekerli gıdaların tetikleyici rol oynadığı düşünülmektedir. -Yanlış kozmetik ürünlerin kullanımı akne gelişimine yol açabilir.
Akneli bölgeye ellerini dayayarak baskı yapmak, fırça, sünger gibi cisimlerle tahriş etmek aknenin yayılmasına yol açabilir. – Özellikle 25 yaşından sonra ortaya çıkan akne varlığında hormonal problemler açısından değerlendirme yapılmalıdır. Hastalar adet düzensizliği, kıllanma ve kilo artışı açısından detaylı olarak değerlendirilmeli; gerekli durumlarda hormon profiline yönelik tetkikleri yapılmalıdır.
Akne yüz dışında sırtta, gövdede, omuzlarda, kol üst kısımlarında da ortaya çıkabilmektedir. Akne değişik şekillerde karşımıza çıkabilmektedir. * Komedojenik akne: En hafif akne formudur. Siyah noktalar ve beyaz kabarıklıklar şeklinde görülür. * Papulopüstüler akne: Deriden yüksek kırmızı kabarıklıklar ve ucu iltihaplı lezyonlardır.
Nodülokistik akne: Aknenin en şiddetli halidir. Deri altında ağrılı sert şişlikler şeklinde görülür. Kalıcı izlerin oluşumuna yol açabilir. Akne tedavisi hastalığın şiddetine göre belirlenir. Hafif komedojenik aknede genellikle topikal tedaviler ( uygun bir temizleme jeli, su bazlı nemlendirici, güneş koruyucu krem ve tedavi amacıyla antibiyotikli ve soyucu özellikte kremler) yeterli olur.
Aknenin şiddeti arttıkça 2-3 aylık bir süre boyunca oral antibiyotik tedavisi kullanılabilir. Nodülokistik aknede ise A vitamini türevi ilaçlar (oral izotretinoin) kullanılabilir. Bu tedavilerin yanı sıra akne tedavisinde, gözeneklerin sıkılaştırılmasında ve sebum dengesinin düzenlenmesinde Q- switch Nd-YAG lazerle yapılan karbon peeling uygulamasından da yararlanılmaktadır.
Akne Vulgaris hastalığı nedir?
SİVİLCE ( Akne Vulgaris ) Sivilce ya da yaygın isimlendirilmesi ile ergenlik sivilcesi yağ üreten bezlerin uzun süren ve tekrarlayan iltihabi bir hastalığıdır. Deride siyah noktalar, kızarık sivilceler, bazen derin kist ve nodüller, tedavi edilmediğinde de izlerle kendini gösterir. Çoğunlukla ergenlik çağında başlar.
Akne vulgaris kendiliğinden geçer mi?
Akne, vücudun farklı bölgelerinde görülebilir. Ergenlik döneminde ilk kez tanışılan bu sorun bir ömür boyu bile devam edebilir. Akne, tıpta akne vulgaris olarak adlandırılır. Genç, yetişkin ya da kadın erkek ayırt etmeksizin herkesin şikayet ettiği bu sorunu daha yakından tanıyalım.
Akne Vulgaris Nedir, Neden Olur? Akne vulgaris, ciltte ve yüzde aşırı yağlanma ve iltihaplı sivilceler ile seyreden kronik bir cilt hastalığıdır. Akne vulgaris, sırtta, göğüs ve yüzde görülen sivilce ve siyah nokta şeklinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Akne vulgaris ilk kez ergenlikte görülür. Yani 12- 18 yaş grubunda farklı seviyelerdeki akneler görülür.
Genellikle kız çocuklarında daha yaygındır. Fakat erkek ergenlerde de ortaya çıkar. Hafif seyreden akne vulgaris tedavi edilmeden kendiliğinden geçebilir. Akne vulgarisin çeşitli nedenleri olabilir. Yaşam biçimi, beslenme alışkanlıkları akne vulgaris üzerinde belirleyicidir.
İşlenmiş gıdalar, aşırı şeker tüketimi ve hazır gıdalar sivilce oluşumunu arttıran faktörlerdir. Stres, aşırı yorgunluk ve uykusuzluk bile akne sebepleri arasında yer alır.Hijyene yeterince dikkat edilmemesi bile sebep teşkil eder. Akne tedavisinde geç kalınmasının birçok sakıncası vardır. Bunlardan birisi de aknenin iz bırakmasıdır.
İzi kalan aknenin de ayrıca peeling ya da radyofrekans yöntemleri ile tedavi edilmesi gerekebilir. Ancak orta şiddette ya da daha şiddetli seyreden akneler mutlaka hekim kontrolünde uygun metotlarla tedavi edilmelidir. Akne Vulgaris ( Sivilce ) Nasıl Geçer? Akne vulgaris basit ve geçiştirilecek bir olay değildir.
Kişi kendi başına uzman önerisi dışında asla ilaç ya da kozmetik kullanmamalıdır. Akne vulgaris şiddetine göre kategorize edilir. Dermatolog kişiye özel tedavi yöntemini saptayacaktır. Başlıca tedavi yollarını şöyle sıralamak mümkündür: ● Kişi akne tedavisine alınırken aknenin şiddeti, tutulum bölgeleri, hastanın yaşı gibi faktörlere bakılır.
● Akne vulgarisin birinci derecesi diye tabir edilen ve kendini siyah noktalar ve hafif sivilceler biçiminde gösteren şeklinde krem veya jel ile tedavi uygulanır. ● Aşırı ilerlemiş ve dördüncü derece akne vulgaris hastasına artık dışarıdan uygulanacak tedavi yeterli gelmeyecektir.
Akne nedir nasıl tedavi edilir?
Akne (Sivilce) Nedir? – Akne, kıl köklerinin ve yağ bezlerinin (deri altındaki yağ üreten bezlerin) tıkanmasıyla sonuçlanan ve sivilcelere neden olan yaygın bir cilt durumudur, Eğer vücut çok miktarda sebum üretiyorsa (cildimizi nemli tutan yağ), ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir.
Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur. Genellikle yüz, alın, göğüs, üst sırt ve omuzlarda görülür. Akne her yaştan insanı etkilemekle birlikte, gençler arasında en yaygın olanıdır. Sivilce, ergenlik dönemindeki gençlerin yüzde 85’inde görülmekle birlikte 30’lu 40’lı ve daha ileri yaşlarda da görülebilen bir deri hastalığıdır.
Tipik bir sivilce, kırmızı renkte ucu sarı iltihaplı veya iltihapsız küçük kabarcıklar, açık komedon denen siyah noktalar ve kapalı komedon denen beyaz küçük kabartılar ve bazen daha iri kist benzeri yapılar şeklindedir. Akne hormonlar, ilaçlar ve karbonhidrat açısından zengin gıdalar tarafından tetiklenebilir veya ağırlaşabilir.
Akne vulgaris neden oluşur?
Akne Vulgaris Nedenleri Nelerdir? – Akne vulgaris; hormon, yağ ve bakteri kombinasyonundan kaynaklanır. Ergenlik döneminde, androjen adı verilen bir hormon artar ve yağ bezleri daha fazla yağlı madde sebum üretir. Tipik olarak sebum ve ölü deri hücreleri saç köklerinden ve ciltteki gözeneklerden dışarı çıkar.
Hamilelikte veya adet döngüsünden kaynaklanan hormonal değişiklikler Kullanılan bazı ürünlerin yan etkileri Bazı kozmetikler ve losyonlar Yüksek nem ve terleme
Akne tedavi edilmezse ne olur?
Akne izleri yok olur mu? – Genellikle bir ergenlik belirtisi gibi algılanan akne, kendiliğinden düzelir diye bekleyip tedavi için geç kalınır. Akne, tedavi edilmesi gereken bir deri hastalığıdır ve ciddiye alınmazsa iz bırakması kaçınılmaz olur. Akne en çok yüz, sırt ve göğüs bölgesinde sorunlara neden olur.
Inflamatuvar akne, yüzde ve vücutta kalıcı izler bırakabilir; bu nedenle zamanında yeterli ve gerekli tedavilerin mutlaka uygulanması gerekir. Pek çok insanın merak ettiği konu ise akne tedavisinde izlerin tamamen yok olup olmadığıdır. Bu sorunun yanıtı aknenin türüne ve tedaviye bağlı olarak değişir.
Sistemik retinoik asit tedavisiyle derin iz bırakma potansiyeli taşıyan en şiddetli akneler bile 4-6 ay içinde yok edilebilir.
Akne evde nasıl tedavi edilir?
Çoğunlukla hormonal nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan akneler, bazen cildin iyi temizlenememesi, dış etmenler ve yanlış beslenme nedeniyle de görülebiliyor. Vücudunuzu içeriden destekleyecek gıdalara yönelmeniz ve cilt bakımınızda bazı püf noktalarına dikkat etmeniz, akne sorunu ile mücadelenizi kolaylaştırabilir.Çoğunlukla hormonal nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan akneler, bazen cildin iyi temizlenememesi, dış etmenler ve yanlış beslenme nedeniyle de görülebiliyor.
Vücudunuzu içeriden destekleyecek gıdalara yönelmeniz ve cilt bakımınızda bazı püf noktalarına dikkat etmeniz, akne sorunu ile mücadelenizi kolaylaştırabilir. Cildimize dokunan her ürün önemli. Bazı ürünlerin içeriğinde bulunan maddeler, görünüşte temizliyor olsa da içten içe akne sorunumuzu tetikliyor olabilir.
Özellikle lanolin, mineral yağı, alüminyum, retinil asetat, alkol, oksibenzon, triklosan, parapen, polietilen, BHA, BHT ve formaldehit bazlı koruyucular içeren ürünler, akne sorununun daha da kötüye gitmesine neden olabiliyor. Cildinizde kullandığınız ürünleri satın almadan önce etiket okumayı alışkanlık haline getirin ve bu içerikleri bulunduran ürünleri kullanmamaya özen gösterin.
1 yemek kaşığı hindistancevizi yağı
3 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı elma sirkesi
20 damla çay ağacı yağı
2 kapsül probiyotik
Bütün malzemeleri iyice karışana kadar karıştırın, serin bir yerde saklayın. Her kullanımdan önce çalkalayın. Yüzünüzü biraz ıslattıktan sonra karışımdan yaklaşık 1 çorba kaşığı kadar alın ve yavaşça masaj yaparak yüzünüze yedirin. Mümkünse biraz beklettikten sonra ılık su ile durulayın ve nazikçe kurulayın.
Dilerseniz bu karışımı iki-üç günde bir maske şeklinde de uygulayabilirsiniz. Yüzünüzü temizledikten sonra hem olası kalıntıları derinlemesine tekrar temizlemek hem de cildin doğal pH seviyesini korumasına yardımcı olmak için tonik uygulaması önemlidir. Sabahları ve akşamları birer kez bir pamuğun üzerine biraz doğal elma sirkesi dökün ve bu pamukla yüzünüzü nazikçe ıslatın.
Elma sirkesinin içeriğindeki potasyum, magnezyum, asedik asit ve çeşitli enzimler, cilt üzerindeki bakterilerin azalmasını sağlayacaktır. Haftada iki-üç defa cildinize uygulayacağınız maskeler, yüzünüzün derinlemesine nemlenmesine yardımcı olurken doğru içerikleri kullanırsanız akneler için de uygun bir tedavi uygulamanızı sağlar.
Vulgaris ne demek tıp?
Toplumda sık görülmesi ve son derece rahatsız edici bir kozmetik problem olan sivilce (akne vulgaris) tedavi edilebilen bir hastalıktır. Özellikle ergenliğin başlaması ile ciltte yağlanma artmakta ve yağ bezlerinin faaliyeti bozulmaktadır. Bunun derideki görüntüsü de istenmeyen yağ birikimleri, şişlikler, iltihaplanmalar, deri altı kistleri olabilmektedir.
On iki yaşından başlayarak on sekiz yaşına dek akne gençleri etkileyebilir.Ancak unutulmamalıdır ki her yaşta, her dönemde ve her insanda bu sorun değişebilir. Kadınların %70’i, erkeklerin ise %80’inde hayat boyunca herhangi bir zamanda sivilce oluşabilir. Ne yazık ki kendi kendine geçebileceği gibi yanlış bilgilendirmeler tedavide geç kalmalara, kalıcı izlerin oluşumuna ve hatta şikayetin artmasına neden olabilmektedir.
Cilt altındaki yağ bezlerinin fonksiyonun bozulması, porların kapanması ve birtakım bakterilerin iltihaplanmaya neden olması ile klasik sivilce görüntüsü cilt üzerinde belirir. Akne oluşumunu etkileyen faktörler şunlardır: 1-Genetik: Annede veya babada akne olması, çocuklarda görülme sıklığını artırır.2-Ultraviyole: Güneş ışınları sivilce oluşumunu olumlu veya olumsuz yönde etkileyebilir.3-Terleme: Terleme ile sivilceler yoğunlaşır.4-Diyet: Gıdaların sivilce oluşumunda artırıcı hiçbir etkisi yoktur.5-Hormonlar: Adet düzensizliği ve hormonal bozukluklar sivilceleri yoğunlaştırır.6-Kozmetik ürünler: Yanlış birçok kozmetik kullanımı, kozmetik salonlarındaki uygulamalar cildin bozulmasında önemli bir pay oluşturmaktadır.
Akne klinik görüntüsüne göre çok farklı tiplerde gözlenebilir. En hafif formu olan komodojenik akne siyah noktalar veya beyaz butonlar şeklinde görünürken, iltihaplı formda olanlara püstül denir. En şiddetli formunu ise nodül ve kistler oluşturur; bunlar deri altında ağrılı büyük sertlikler olarak gözlemlenir ve ciltte kalıcı izlere neden olabilir.
Akne sadece yüzde değil ayrıca göğüs sırt gibi alanlarda da görülebilir. Yüz bölgesinde oluşan sivilceler ağrılı kaşıntılı olabilir. Fiziksel görüntünün bozulması psikolojik stres ve gerginliklere yol açabilir. Toplumdan uzaklaşma, mutsuzluk, hatta depresyon gelişimi bile gözlenebilir.
- Akneli kişilerin birtakım kozmetik kremlerden, losyonlardan ve güzellik salonlarından çare arayışları ise hastalığın büsbütün kötüleşmesine, tedavinin zorlaşmasına neden olur.
- Bu merkezlerdeki uygulamalar kalıcı izlere dahi yol açabilir ve hasta iyileşmediğini düşünerek yanlış bir inanışa kapılabilir.
Akne düzenli, ısrarcı ve uzun süreli tedavilere mutlak cevap verir. Hastanın doktoruna güvenmesi ve takiplerini devam ettirmesi gerekir. Öncelikle hafif formlarda sadece lokal tedaviler yeterli olabilir. Bu tedavi iyi bir temizleyici jel ile kombine edilir.Daha yoğun sivilcelerde ise antibiotik kullanımı gerekebilir ve bu genelde 3-5 aylık uzun bir dönemi gerektirir.
Sivilce çeşitleri Akne vulgaris nedir?
Akne Vulgaris (Ergenlik sivilcesi): Akne vulgaris tüm akne olgularının %99’unu oluşturup tipik olarak en çok yüz, boyun, göğüs, üst sırt ve üst kollar dahil olmak üzere vücudun hormonal olarak duyarlı yağ bezlerine sahip bölgelerini etkiler. Ergenlerin yaklaşık %85’inde görülür.
Kadınlarda hangi hormon sivilce yapar?
Hormonal problemler nasıl sivilce oluşturur? –
Ergenlik döneminden önce yağ bezleri oldukça küçüktür ve sivilce oluşturmazlar. Ergenlik döneminde ve sonrasında hormonal faktörlerin devreye girmesi (yumurtalık ve testislerden salgılanan hormonlar) yağ bezlerinin büyümesine ve ciltte aşırı yağ birikimine neden olur. Androjenler (en önemli androjenik hormon testosterondur) hem erkek hem de kadınlarda bulunan hormonlardır. Ergenlik dönemiyle birlikte androjen seviyesinde artış olur. Androjenler yağ bezlerinin aşırı çalışmasına yol açar ve bu durum sivilce oluşumuna zemin hazırlar. Anne ve babanın sivilce hastalığı varsa; çocukta sivilce görülme olasılığı yüzde 50’den fazladır.
Çinko eksikliği sivilce yapar mı?
Güzelliğe giden yolun sağlıklı beslenmekten geçtiğini belirten uzmanlara göre, derideki yağ üretiminde, akne oluşumuna yol açan hormon bozukluklarında çinko önemli rol oynuyor. Çinko eksikliğini gidermek için de kabak çekirdeği, zencefil, yulaf, yumurta ve badem tüketilmesi öneriliyor.
- Beslenme ve Diyet Uzmanı Ferin Batman, doğru beslenme alışkanlığıyla cilt yaşlanmasının geciktirilebileceğini söyledi.
- Bir kişinin sağlıklı olup olmadığının en basit şekliyle cildine, derisine bakarak anlaşılabileceğini belirten Batman, pek çok kişinin cildindeki sorunları, losyonlar, tonikler ve kremler gibi yüzeysel kozmetiklerle çözmeye çalıştığını, ancak bunların göstereceği etkilerin hafif ve geçici olduğunu bildirdi.
Sorunun köküne inmeden, beslenme alışkanlığının düzeltmeden, toksin alımını durdurmadan sorunun çözülemeyeceğini vurgulayan Batman, ”Cildimizin yenilenmesi ve yaşlanmanın geciktirilmesi, bağışıklık sisteminin dengesine bağlıdır. Doğru besinler seçildiğinde, bağışıklık sistemi korunur ve cildin yaşlanması ertelenir” dedi.
Batman, son yapılan araştırmaların özellikle bazı vitamin, mineral ve antioksidanlardan yeterli ve dengeli alındığında cildin daha genç ve sağlıklı olacağını gösterdiğini belirterek, cildi içerden dışarıya beslemenin önemli olduğunu söyledi. ”Kahvaltı yapmadan güne başlamayın” Cilt güzelliği için en önemli faktörlerden birinin kahvaltı alışkanlığı olduğunu vurgulayan Batman, ”Güçlü bir kahvaltı, sağlık ve güzellik için en önemli öğün.
Kahvaltıdan enerji veren bal, kahvaltı gevrekleri, meyveler, su, meyve suyu ve süt eksik edilmemeli. Bu besinler cildi, maruz kaldığı olumsuz dış etkenlere karşı güçlendirmenin yanı sıra nemlendirip besliyor” dedi. Batman, ”sabahları aç karnına içilen suyun, cildi içerden besleyerek nemlendirdiğine, bol sıvı almak, cildin kurumasını önlediği için gün içinde de su içmeye devam edilmesi gerektiğine” dikkati çekerek, deri hücrelerinin genç kalması ve elastikiyetlerini koruması için, rafine olmuş şeker, şuruplu tatlılar, beyaz ekmek ve hamur işi tüketiminden kaçınılması, tuzun mümkün olduğu kadar azaltılması gerektiğini söyledi.
- Yapılan araştırmalar sonucunda akne şikayeti olanlarda çinko eksikliğine rastlandığını belirten Batman, ”Çinko, sağlıklı cildin en önemli bileşenlerinden biridir.
- Çinko bilindiği gibi bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir.
- Derideki yağ üretiminde, akne ye neden olan hormon bozukluklarında da çinko çok önemli rol oynar” dedi.
Batman, kabak çekirdeği, zencefil, yulaf, yumurta ve badem de bol miktarda çinko bulunduğunu kaydetti. Kırmızı meyveler, antioksidan kaynağı Sağlıklı bir cilt yapısı için mutlaka mevcut beslenme şeklinin doğru bilgiye dayanarak değiştirilmesi ve bunun bir yaşam biçimi haline gelmesi gerektiğini ifade eden Batman’a göre, sıklıkla yenmesi gereken en önemli besinler şöyle: ”Omega-3 yağ asitlerinden zengin balık, cildin elastikiyetini artırarak yaşlanmayı geciktiriyor.
Akneler kaç günde geçer?
Sivilceler ( Akne ) Nasıl Geçer ? – Sivilce ( akne ) en çok ergenlik çağında ve genç erişkinlerde görülür. Özellikle, yüz, sırt ve omuz gibi görünür bölgeleri etkiler. Hayatın en güzel ve genç çağında, bu bölgelerin yağlı, kırmızı, kabarık, iltihaplı ve izli görünümü rahatsız edicidir.
- Sivilceleri ( akne ) sürekli çıktığı aktif dönemin verdiği rahatsızlık bir yana, tedavi edilmeyen sivilce ( akne )ler ciltte hayat boyu devam eden izler bırakabilirler.
- Pek çok insanın inandığının tersine sivilce ( akne ), sadece sıkıldığı ve oynandığı için iz bırakmamaktadır.
- Sivilceden ( akne ) sonra kalıcı iz kalmasının nedeni, çoğu kez sivilcenin ( akne ) derinliği ve şiddetidir.
Çok iltihaplı, büyük ve tedavi edilmeden uzun süre kalan sivilceler ( akne ) iz bırakabilirler. Sivilce ( akne ) ne kadar şiddetli ve derinse, o ölçüde iz bırakma riski vardır. Öncelikle bir tedavinin en önemli hedeflerinden biri, iyileşmekte olan kist ve nodüllerin iz bırakmasını engellemektir.
İzler ortaya çıktıktan sonra, cildi pürüzsüz bir hale getirmek oldukça zordur. Ayrıca tedaviler, hastanın sivilce ( akne )li olarak geçirebileceği 1- 10 yıl gibi bir süreyi kısaltmaktadır. Bütün bunlar nedeniyle sivilce ( akne ) zamanında tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.1. Sivilce ( akne ) tedavisinde, sivilce ( akne )nin tipi ve şiddeti tespit edilmelidir.
Sivilcenin ( akne ) tipi ve şiddetine uygun bir tedaviye başlanmalıdır. İlerleyen aşamalarda, tedavi yöntemleri duruma göre tekrar değerlendirilmelidir.2. Herhangi bir sivilce ( akne ) tedavisinde iyileşmeler, 2. ayda görülmeye başlar. Bu dönemde iyileşme beklentisi %30- 40 oranında olmalıdır.
Sivilce ( akne ) tedavisinde ilk 1-1.5 ay en zor dönemdir. Çünkü cilt başlangıçta ilaçlara olumsuz tepki verebilir. Ciltte kuruluk, pullanma, soyulma ve kızarıklık olabilir. Sivilceler ( akne ) ilk dönemde alevlenebilir ve iltihaplı sivilce ( akne ) artış görülebilir. Özellikle çok sayıda kapalı komedonu olan hastalarda ilk aylarda sivilce ( akne ) artışı kaçınılmazdır.
Bilmeniz gereken, bunun geçici bir durum olduğudur. Bu dönemde şikayetler aşırı olursa, doktorunuzun önereceği yardımcı dermatokozmetik ürünler, komedon temizliği ve ilaçlar ile bu dönem rahatça atlatılabilir. Cilt genellikle 1.5-2 ayda tedaviye alışır ve iyileşmeler başlar.
Tamamen düzelme, 4-8 ay arasında değişebilir.3. Sivilce ( akne ) tedavisi uzun bir süreçtir. Tüm sivilce ( akne ) tedavileri, var olan sivilceleri ( akne ) yok ederken, yeni sivilce ( akne ) oluşumunu engelleyerek etkili olmaktadır. Eğer sivilceler ( akne ) 6-8 haftada iyileşmeye başlamadıysa tedavinin gözden geçirilip, değiştirilmesi gerekir.
Dermatoloğunuz size, sürülerek kullanılan, ciltteki gözeneklerin tıkanmasını engelleyen ve gözenekleri temizleyen, bakterileri azaltan ve iltihabı dindiren A vitamini (retinoidler), antibiyotik, dezenfektan ve kurutucu maddeler içeren terkipler, krem, jel veya losyonlar önerebilir.
Akne evde nasıl tedavi edilir?
Çoğunlukla hormonal nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan akneler, bazen cildin iyi temizlenememesi, dış etmenler ve yanlış beslenme nedeniyle de görülebiliyor. Vücudunuzu içeriden destekleyecek gıdalara yönelmeniz ve cilt bakımınızda bazı püf noktalarına dikkat etmeniz, akne sorunu ile mücadelenizi kolaylaştırabilir.Çoğunlukla hormonal nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan akneler, bazen cildin iyi temizlenememesi, dış etmenler ve yanlış beslenme nedeniyle de görülebiliyor.
- Vücudunuzu içeriden destekleyecek gıdalara yönelmeniz ve cilt bakımınızda bazı püf noktalarına dikkat etmeniz, akne sorunu ile mücadelenizi kolaylaştırabilir.
- Cildimize dokunan her ürün önemli.
- Bazı ürünlerin içeriğinde bulunan maddeler, görünüşte temizliyor olsa da içten içe akne sorunumuzu tetikliyor olabilir.
Özellikle lanolin, mineral yağı, alüminyum, retinil asetat, alkol, oksibenzon, triklosan, parapen, polietilen, BHA, BHT ve formaldehit bazlı koruyucular içeren ürünler, akne sorununun daha da kötüye gitmesine neden olabiliyor. Cildinizde kullandığınız ürünleri satın almadan önce etiket okumayı alışkanlık haline getirin ve bu içerikleri bulunduran ürünleri kullanmamaya özen gösterin.
1 yemek kaşığı hindistancevizi yağı
3 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı elma sirkesi
20 damla çay ağacı yağı
2 kapsül probiyotik
Bütün malzemeleri iyice karışana kadar karıştırın, serin bir yerde saklayın. Her kullanımdan önce çalkalayın. Yüzünüzü biraz ıslattıktan sonra karışımdan yaklaşık 1 çorba kaşığı kadar alın ve yavaşça masaj yaparak yüzünüze yedirin. Mümkünse biraz beklettikten sonra ılık su ile durulayın ve nazikçe kurulayın.
Dilerseniz bu karışımı iki-üç günde bir maske şeklinde de uygulayabilirsiniz. Yüzünüzü temizledikten sonra hem olası kalıntıları derinlemesine tekrar temizlemek hem de cildin doğal pH seviyesini korumasına yardımcı olmak için tonik uygulaması önemlidir. Sabahları ve akşamları birer kez bir pamuğun üzerine biraz doğal elma sirkesi dökün ve bu pamukla yüzünüzü nazikçe ıslatın.
Elma sirkesinin içeriğindeki potasyum, magnezyum, asedik asit ve çeşitli enzimler, cilt üzerindeki bakterilerin azalmasını sağlayacaktır. Haftada iki-üç defa cildinize uygulayacağınız maskeler, yüzünüzün derinlemesine nemlenmesine yardımcı olurken doğru içerikleri kullanırsanız akneler için de uygun bir tedavi uygulamanızı sağlar.
Sivilce çeşitleri Akne vulgaris nedir?
Akne Vulgaris (Ergenlik sivilcesi): Akne vulgaris tüm akne olgularının %99’unu oluşturup tipik olarak en çok yüz, boyun, göğüs, üst sırt ve üst kollar dahil olmak üzere vücudun hormonal olarak duyarlı yağ bezlerine sahip bölgelerini etkiler. Ergenlerin yaklaşık %85’inde görülür.
Sivilce için hangi antibiyotik kullanılır?
Akne tedavisinde kullanılan antibiyotikler ; tetrasiklin, doksisiklin, minosiklin, eritromisin, azitromisin, klindamisin ve trimetoprim-sülfametaksazol olup, hepsi de Propiyonibakterium aknes’e etkilidir.
Benzamycin işe yarıyor mu?
Sivilce ve aknelerinden şikayetçi olanlar sık sık doktor kontrolünde kremler aynı zamanda karışımlar kullanıyor. Bu kremlerden bir tanesi de sadece eczanelerde satılan Benzamycin Topikal Jel. Son yıllarda oldukça popüler olan ve birçok kişinin merak ettiği Benzamycin Topikal Jel sivilceleri geçiriyor mu? Benzamycin Topikal jel hakkında merak edilen yanıtlar haberimizin detaylarında.
Benzamycin topikal jel, sivilce tedavisinde kullanılan, sivilcelere kesin çözüm olması için doktorlar tarafından hastalarına sıkça reçete edilen, en iyi sivilce kremi markaları arasında üst sıralarda yer alan bir üründür. Çok güçlü bir etkiye sahip olan krem düzenli kullanımda uzun vadeli etki edecek kadar başarılıdır.
Akne Tedavi Yöntemi Nasıl Yapılmalıdır? – UZM. DR. Neslihan DOLAR
Dönemsel sivilceler olarak bilinen blu çağı yani ergenlik sivilceleri haricinde dış etkenlere bağlı sivilcelerle savaşmakta oldukça başarılı olan benzamycin krem kullanıcıları tarafından %95 oranına olumlu yorum almaktadır. Benzamycin topikal jel etken maddesi Benzoil Peroksit ve Aktif Eritromisin, olan jel kıvamında, antibiyotik bir topikal üründür.
Sivilce, iltihaplı sivilce ve ergenlik dönemi sivilceleri (akne vulgaris) tedavisinde etkin şekilde kullanılır. Benzamycin krem, etken maddeleri ve içreğinde yer alan diğer bileşenleriyle sivilce oluşumuna neden olan ciltteki bakterilerin çoğalmasına engel oluyor.
Uygulandığı bölgelerde cilt soyucu ve hafifi kurutucu bir etkiye sahiptir. Benzamycin sivilce kremi cilt soyma özelliği sayesinde ciltteki fazla yağ ve kirin atılmasını sağlar ve bu sayede yeni sivilce oluşumuna da engel olur. İLİŞKİLİ HABER En etkili ve en iyi sivilceleri geçiren eczanedeki kremler 2021 BENZAMYCİN TOPİKAL JEL NASIL HAZIRLANIR? Benzamycin kutusunu açtığınızda bir büyük ve 2 küçük tüp göreceksiniz.
Küçük tüplerin bir tanesinde sıvı halde etil alkol, diğerinde ise toz halde eritromisin bulunur. Eritromisin toz tüpünü etil alkol içine dökün ve tamamen çözününceye birkaç dakika kadar sallayın. Çözünme işlemi tamamlandıktan sonra etil alkol eritromisin karışımını üzerinde benzamycin yazan büyük tüpün içine dökün.
Paketin içinden çıkan plastik karıştırıcı ile benzamycin kremi homojen bir karışım elde edinceye kadar birkaç dakika boyunca iyice karıştırın. Elde ettiğiniz karşımın üzerine tarih yazmayı ihmal etmeyin. Benzamycin kremi sürdükten sonra kapağını sıkıca kapatmayı ihmal etmeyin. BENZAMYCİN TOPİKAL JEL KREMİN YAN ETKİLERİ NELERDİR? İLİŞKİLİ HABER Acnelyse krem ne işe yarar? Acnelyse krem nasıl kullanılır? Acnelyse krem ne kadar? BENZAMYCİN TOPİKAL JEL CİLDE NASIL UYGULANIR? Benzamycin kremi kullanırken doğru kullanmak hem etkilerini görebilmek açısından hem de zarar görmemek açısından önemlidir.