Bebeklerde Mermer Cilt Ne Zaman Geçer?
Bebeklerin tamamen pürüzsüz ve pembe bir cilde sahip olduğuna inanılıyor. Bazen doğal olmayan hafif bir gölge elde edebilir. Bir çocukta mermer deri, sağlığı için bir endişe kaynağı olabilir. Makale, çocuklarda cilt tonunun neden mermere benzediğini, tehlikeli olup olmadığını ve doktora ne zaman acele etmeniz gerektiğini tartışacak.
Bu ten renginin ana işareti, üzerinde kendine özgü benekli veya mermer bir gölgenin varlığıdır. Bu, cilde yakın en küçük damarların konumundan kaynaklanmaktadır. Bazıları daralabilir, böylece cilt mavimsi olur. Bazı damarlar genişler, bu yüzden bunun olduğu yerde epidermis kırmızıya döner. Kılcal damarların düzensiz daralması veya genişlemesi sonucunda bebeğin cildinde karakteristik bir desen oluşur.
Contents
- 0.1 Yeni Doğan Bebeklerde Görülen Cilt Problemlerini Nelerdir?
- 0.2 Mermer cilt neden olur?
- 0.3 Bebeklerin yüz hatları ne zaman oturur?
- 1 Bebeklerde cilt Kurulugu ne zaman gecer?
- 2 Bebeklerin yanakları neden pütür pütür olur?
- 3 Yüzde milia neden oluşur?
- 4 1 aylık bebeğin kilosu ne kadar olmalı?
- 5 3 aylık bebek oturursa ne olur?
- 6 3 aylık bebek neler yapabilir?
- 7 Bebeğin oturmaya hazır olduğu nasıl anlaşılır?
Yeni Doğan Bebeklerde Görülen Cilt Problemlerini Nelerdir?
Normal durumlarda, ebru vücudun her yerinde görülür. Diğerlerinde, karakteristik ağ tek bir yerde, örneğin yanaklarda veya ellerde görünür hale gelir. Önemli! Yenidoğanlarda mermer gibi ten rengi ağrılı bir durum değildir. Görünüşü, vejetatif-vasküler sistemin dengesiz işleyişi ile açıklanmaktadır.
- Yeni doğmuş bir kız veya erkek çocukta epidermisin kendine özgü bir rengi her zaman bir patoloji değildir.
- Cildin doğal bir durumu olabilir.
- Oşullu olarak, bebeklerde deri ebrusu fizyolojik ve patolojik olmak üzere 2 türe ayrılır.
- Fizyolojik tip, dış faktörlerin etkisinden kaynaklanır.
- Herhangi bir hastalık nedeniyle epidermisin renginde patolojik bir değişiklik ortaya çıkar.
Bebeklerde mermer derinin nedenleri farklıdır. Teşhis ederken, doktorlar tüm tezahürlerini dikkate alır. Bebeklerde karakteristik bir cilt tonunun ortaya çıkmasına katkıda bulunan fizyolojik faktörler şunları içerir: Not! Genellikle altı aylıkken çocuğun vücudundaki mermer renginden iz kalmaz.
- Bu zamana kadar damarlardaki kan dolaşımı normalleşir ve cilt altı yağ dokusu hacim olarak artar.
- Mermer cilt tonunun nadir nedenleri arasında Edwards veya Down hastalığı bulunur.
- Bu çocuklarda cilt zaman zaman hafif bir model alır.
- Nadiren, bir kırıntıda deri ebru sendromu olabilir.
- Bu kalıtsal hastalıkta damarlar etkilenir ve beynin ciddi patolojileri gelişebilir.
Bazen vücut ısısının 37, bazen 38-39 dereceye kadar yükselmesi nedeniyle mermer cilt görünebilir. Bu endişe verici bir semptom, göründüğünde bir doktora danışmalısınız. Yüksek ateş, titreme, kusma veya nöbetleriniz varsa bu yapılmalıdır. Bazen bir çocuğa beyaz ateş teşhisi konabilir.
- Bu durumda, yüksek sıcaklık, periferik damarların daralmasıyla birleştirilir.
- Uzuvlar zaman zaman soğuktur.
- Derinin rengindeki değişikliğin gerçek nedenlerini bulmak için dar doktorlar tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.
- Albi, büyük damarları ultrason ile muayene etmeniz gerekecek.
- Fontanel henüz sıkılmamışsa, beynin ultrason muayenesi yapılmalı, daha sonra bir MRI reçete edilir.
EEG ve kardiyogram bebeğin sağlığı hakkında birçok bilgi verir. Kural olarak, bu belirti en fazla 6 aylık olana kadar kendiliğinden geçer. Genç ebeveynlerin dikkatli olması ve bebeği sürekli izlemesi gerekir. Bebeğin refahında bir bozulma tespit ederseniz, bir çocuk doktoruna başvurmanız gerekir.
Mermer cilt neden olur?
Beneklenme (kutis marmaratus) – Özellikle soğuk ortamla karşılaşma sonucu yenidoğan bebeklerin derilerinde koyu pembe dalgalanmalar olur ve bu durum deride mermer görüntüsüne neden olur. Kendiliğinden geçen masum bir durumdur. Ancak doğumsal hipotiroidili bebeklerde uzun sürebilir.
Bebeklerin yüz hatları ne zaman oturur?
10 aylıkken yürüyen bebekler vardır.11. Ayın Sonunda: Yüz üstü durumdan oturur duruma geçebilmelidir.
Bebeklerde cilt Kurulugu ne zaman gecer?
Bebeklerde Cilt Kuruluğu İçin Krem Önerisi – Bebeklerde görülen cilt kuruluğu, “cilt bariyeri bozukluğu” olarak tanımlanır ve genellikle ikinci aydan itibaren ortaya çıkabilir. Zamanla azalarak 5-6 yaşlarında tamamen ortadan kalkabilir. Genellikle vücut ve yüzde aşırı cilt kuruluğu ile yer yer kırmızılıklar şeklinde kendini gösterir.
- Alevlenme ve rahatlama dönemi şeklinde ortaya çıkan cilt kuruluğu, bazen şiddetli kaşıntı hissi yaratır.
- Peki, bebeklerde cilt kuruluğu nasıl giderilir? Bebeklerin çok kuru ciltleri için en ideal nemlendirici, hem yağ hem de su içeren ve parfüm gibi kimyasal içerikli madde içermeyen ürünlerdir.
- Tabi bu ürünleri doktor tavsiyesi olmadan kullanmak risklidir.
Nemlendirici kullanımı esnasında bebeğin vücudundaki kuruluk ve kalıntı devam ediyorsa mutlaka konusunda uzman bir doktora danışılmalıdır. Bebeklerin cildini korumak ve rahatlatmak için düzenli olarak nemlendirici kullanmak oldukça önemlidir. Bebeğinizin cilt ve genel bakımı için Mustela Stelatopia® serisinin şampuan, temizleme yağı, ıslak mendil ve nemlendirici gibi ürünlerini kullanabilir, birlikte geçirdiğiniz özel anları daha keyifli hale getirebilirsiniz.
Bebeklerde milia nasıl geçer?
Bebeklerde Milia Tedavisi – Bebeklerde milia tedavisi için özel bir program, ilaç ya da tedavi yöntemi yoktur. Müdahale edilmezse en fazla 4 ay içinde kendiliğinden yok olur. Eğer bebeğinizin cildinde oluşan milialar tahriş olmuşsa, bebeğinizin yüzünü pH seviyesi uygun ve zararsız bir bebek temizleyici ile ılık su eşliğinde silebilirsiniz.
Hemen ardından ıslak kalmasına izin vermeden kurulamanız tavsiye edilir. Bununla birlikte milia kabarcıkları asla sıkılmamalı ya da ovalanmamalıdır. Aksi halde daha büyük enfeksiyonlara ve cilt sorunlarına sebep olabilir. Bebeğinizin cildini çizmesi ve milialara zarar vermesi ihtimaline karşın, ellerine takacağınız eldivenler ile önlem alabilirsiniz.
Bebek üreme organlarında ortaya çıkan milia kabarcıkları için mutlaka o bölgenin kuru kalmasına özen göstermeniz gerekir. Ancak bunu yaparken bebek pudrası kullanmanız önerilmez. Bebek pudraları, kullanıldığı cilt alanında normalden daha fazla kurumaya sebep olduğu için, yağ bezlerinin daha fazla çalışmasına ve miliaların iyileşeceği yerde çoğalmasına yardımcı olabilir.
Bebeklerin yanakları neden pütür pütür olur?
Bebeklerin yüz ve bedenlerinde görülen dermatolojik rahatsızlıkların asıl nedeni bebek tenlerinin çok hassas olmasıdır. Yani hassas bir tene sahip oldukları için kullanılan kıyafet ve malzemelerin özenle seçilmesi ve temizliğe daha çok dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Bebeklerde görülen yaygın cilt sıkıntıları hakkında bilgi sahibi olunması, bebeğin sağlığını tehdit edecek istenmeyen durumlara karşı önlem alınmasını sağlar.
- Bebeklerde Yanaklarda Kızarıklık ve Pütürlük Neden Olur? Yeni doğan dönemlerinde bir takım dermatolojik rahatsızlıklar görülmektedir.
- Bunun nedeni bebek teninin yetişkinlere göre çok hassas olmasıdır.
Kızarıklık ve pütürlük şeklinde gelişen semptomlar anneleri endişeye soksa da çoğunlukla korkulacak bir durum bulunmamaktadır. Bebeklerde kızarıklık ve pütürlük çokça görülebilen endişe edilmeyecek bir durumdur. Bebeklerde Yanaklarda Kızarıklık ve Pütürlük Nasıl Geçer? – Cilt kuruluğu için bebeğin cildinin onarıcı ve yatıştırıcı bir bakıma ihtiyacı vardır.
- Esinlikle içeriği temiz ve bilinen ürünler ile doğru bakım uygulanmalıdır.
- Sıcak döküntüsü olarak bilinen isilik için özellikle yaz aylarında dikkat etmek gerekir.
- Bu durum bebeğin kalın giydirilmesi sonucunda ortaya çıkar.
- İsilik ile mücadele için bebek teninin nefes alabileceği ince ve pamuklu giysiler tercih edilmelidir.
Ayrıca bebeklerin bezleri sık olarak değiştirilmelidir. – Pişik ile mücadele için bebek bezinin sık sık değiştirilmesi, dışkının iyi temizlenmesi ve kıyafetlerinin kimyasal içermeyen deterjanlar ile yıkanması gerekir.
Bebek anneyi ne zaman tanır?
4 aylık bebek gelişimi 4 aylık bir bebek ; Anne ve babasını tanır ve diğer insanlardan ayırt eder.
Bebek uyurken nasıl yatırılmalı?
Yenidoğan Bebek Nasıl Yatırılmalı? – Bebekler doğduklarından itibaren hafif eğim verilerek sırtüstü veya her iki tarafa olacak şekilde yan yatma pozisyonunda yatırılmalıdır. Bebekleri yüzükoyun yatırmak tehlikelidir ve uygun değildir. Bebekler uyku ritüeli sonrası kaliteli bir uyku için yataklarına yatırılarak uyutulmalıdır.
Bebeklerde yastık neden kullanılmaz?
Bebekler Neden Yastık Kullanamaz? –
Bebeklerde yastık kullanımı, genellikle 0-1 yaş aralığındaki bebeklerde ve gece görülen Ani Bebek Ölüm Sendromu riskini arttırmaktadır. Bebeklerin solunum sisteminin gelişimi 2 yaşına kadar tamamlanmamaktadır; bu sebeple nefes alışverişlerini engellemekte ya da zorlaştırmakta olan tüm ürünlerin kullanımından kaçınılmalıdır. (Maskeler dahil) Bebeklerin boyun kasları da 0-1 yaş döneminde yeterince gelişmemiştir ve kısadır. Yastık kullanımı, bu kasların gelişimini olumsuz etkilemekte ve geciktirmektedir. Ayrıca, yastık kullanımı bebeklerin omurilik gelişimlerini de olumsuz etkileyebilmektedir.
Bebeğin yüzüne hangi krem sürülür?
Nemlendirici özellikli bebek yağları ve losyonları kullanılabilir; su bazlı ve vazelin içerikli nemlendirici bakım losyonları ve yumuşatıcılar uygulanabilir. Yağlı pomatlar, merhem ve kremler, deri gözeneklerini tıkayarak terlemeyi önlediği ve isiliğe neden olduğu için kullanılmamalıdır.
Bebeklerde cilt kuruluğuna hangi krem iyi gelir?
Bebeğinizin cildinde cilt kuruluğu mu var? Cildi pullanmış ve sert mi görünüyor? Mustela, bebeklerde ve çocuklarda cilt kuruluğuna karşı doğumdan itibaren günlük kullanıma uygun cilt bakım ürünleri sunar. Kuru cilt ürünleri cildi korur ve cildin uzun süre nemlendirilmesini sağlar. filter products Ürün türü Type de produits 5 ürün Resim Kuru cilt Cold Cream ve Organik balmumu içeren, kuru ciltler için. ÜRÜNÜ GÖR Resim Kuru cilt Cold Cream ve Organik balmumu içeren, kuru dudaklar ve, ÜRÜNÜ GÖR Resim Kuru cilt Cold Cream ve Organik balmumu içeren bebek sabunu ÜRÜNÜ GÖR Resim Kuru cilt Cold Cream ve Organik balmumu içeren kuru ciltler için, ÜRÜNÜ GÖR Resim Kuru cilt Cold Cream ve Organik balmumu içeren besleyici bebek şa. ÜRÜNÜ GÖR
Bebeğin kuruyan yüzüne ne sürülür?
Kuru cilt bebeklerde yaygın bir durumdur. Kuru iklimlerde yaşayan veya irsi kuru cilt sorunu olan ebeveynlerin çocukları bu durumla daha sık karşılaşabilir. Egzama hakkındaki gerçekler Atopik dermatit olarak da bilinen egzama, sık sık kuru cilt ile ilişkilendirilir; aslında buna çocuklardaki en yaygın kaşıntılı cilt sorunu da denebilir.
Genellikle çocuğunuz bebekken başlar fakat yeni yürümeye başladığı dönemde veya erken okul yıllarında da ortaya çıkabilir. Egzama – oldukça kaşıntılı kırmızı, kabuklu cilt bölgeleri – en çok ailede irsi egzama sorunu, astım veya saman nezlesi dahil diğer alerjik reaksiyonların bulunduğu çocuklarda ortaya çıkar.
Bebekler çoğunlukla yüzde, bacaklarda ve kollarda egzama sorunu yaşarlar. Yeni yürümeye başlayan veya daha büyük çocuklarda, sık sık diz ve dirsek içlerinde oluşur. Kaşıntı oldukça ciddi olabilir ve sık sık sorunu yaşayan çocukların uyku düzenin etkiler.
Kaşıntı da durumun sürekliliğine neden olabilir, bunun nedeni, kaşıntının daha fazla kızarık bölgenin ortaya çıkmasına ve bakteri veya virüslerle ikincil bir enfeksiyona neden olabilmesidir. Kuru cildin tedavisi ve bebek egzaması Banyo Kuru cilt ve egzamanın en önemli (ve önleyici) tedavisi, cildi iyice nemlendirmektir.
Çocuğunuzu her gün 10 dakikadan fazla olmayacak şekilde ılık suyla yıkayın ve bunun ardından nemli cilde yoğun bir nemlendirici uygulayın. Nemlendirme İyi nemlendiricilere vazelin ve yoğun kremler gibi yağlı merhem türleri dahildir. En etkili kremler tüplerde yer alır; kremi bir şişeden boşaltabiliyorsanız, tüptekiler kadar etkili olmayacaktır.
- Uzun süre banyoda kalması da bebeğinizin cildini kurutabilir.
- Egzamalı bebekler sık sık bir çocuk doktoru veya dermatolog tarafından reçeteyle verilebilecek topikal steroid merhemler ile tedavi edilirler.
- Bu merhemler kızarma ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olurlar ve nemlendiriciler ile birlikte kullanıldıklarında oldukça iyi sonuç verirler.
Kuru cilt ve egzama için yararlı diğer stratejilere çocuğun odasında bir nemlendirme aygıtı kullanmak, giysilerde yünlü ve sentetik lifli kumaşlardan kaçınmak ve parfümsüz deterjan ve sabun kullanmak dahildir. Şu anda egzama için herhangi bir tedavi bulunmamasına rağmen, güvenlik ve etkinlik için yeni ilaçlar sürekli olarak geliştirilmektedir.
İktiyozis vulgaris
Genellikle bacakların diz altı kısmında bulunan çokgen şeklinde kabuklanmalardan oluşur. Tıpkı kuruyan ve üstünde çatlaklar oluşan bir çamur birikintisi gibi.
Keratoz pilaris
Üst kolların dış tarafında, uyluklarda ve bebeklerin yanaklarında oluşan (zımpara kâğıdına benzer) sert pürüzlenmelerle kendini gösteren yaygın bir sorundur. Bu sorunların her ikisi de kışın kötüye, yazın da daha iyiye gider.
Pityriasis alba
Yanaklarda beyaz noktacıklardan oluşur ve etkilenen alanların diğer cilt bölgelerinden daha az bronzlaşması nedeniyle en çok yaz sonuna doğru belli olur.
Yüzde milia neden oluşur?
Milia esasında kistik bir oluşumdur ve kistin içinde cildin yapı taşlarından olan keratin dediğimiz proteinden oluşur. Özellikle göz çevresinde yaygın olarak görülür. Cilt yüzeyi yeterince yenilenmediği durumlarda ortaya çıkar.
1 aylık bebeğin kilosu ne kadar olmalı?
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu – Bebek gelişim tablosu, bebeklerin gelişiminin değerlendirildiği ve genel sağlık durumunun kontrol edildiği bir araçtır. Bu tablo sayesinde hekim, bebeğin aynı ay ve cinsiyetteki diğer bebeklere göre baş çevresini, ağırlığını, boyunu ve boyuna göre ağrılık durumunu kontrol eder.1 aylık bebek gelişimi tablosu, kız ve erkek cinsiyetleri açısından ayrı olarak hazırlanır.
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir.1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir. Bazı gelişim tablolarında bebeğin yapabileceği, yapması beklenen ve yapamayacakları gibi kriterler de bulunur.
Buna göre 1 aylık bebeğin gelişim değerleri şu şekilde sıralanabilir:
Yababilecekleri: Yüzükoyun yatırıldığında başını kaldırır, kişinin yüzüne bakar, seslere tepki verir, siyah ve beyaz renkleri görür. Yapması Beklenenler: Bebeğin, objeleri gözle takip etmesi ve eğlendiğini belli etmesi, 1 aylık bebeklerin yaklaşık olarak yarısının yapabildiği eylemlerdir. Yapamayacakları: Bu kısımda yer alan eylemleri, bebeklerin çok az bir kısmı yapabilir. Bu eylemler, gülümseme, kahkaha atma ve yüzükoyun yatar pozisyondayken başın 45 derece açıyla kaldırılarak kısa bir süre tutulabilmesidir.
Yüzdeki Milialar nasıl temizlenir?
Milia Temizliği Nasıl Yapılır? – Milia temizliği mutlaka uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Milia temizliği sırasında öncelikle deri yumuşatılır ve steril enjektör uçları ile uç noktasından deri altındaki yağ kisti deriye hasar vermeden çıkarılır. İşlem sonrası mutlaka dezenfekte edilir.
3 aylık bebek oturursa ne olur?
Yeni anne babaların en çok aklına takılan sorulardan biri “Bebeğimi ne zaman oturtmaya başlamalıyım? ” Ebeveynler, aile büyüklerinin de yönlendirmesiyle, omurgası eğri kalır gibi bir inançla bebeğin en erken altıncı aydan sonra oturtulması gerektiğini düşünüyor.
- Bazı kişiler, “beli eğrilir ” düşüncesiyle bebeğin oturmasını engelliyor.
- Peki bu doğru mu? “Bebekler ne zaman oturur?” sorusuna uzmanlar 4.
- Ay olarak yanıt veriyor.4.
- Aydan itibaren oturmaya başlayan bebekler zaman geçtikçe fiziksel olarak güçlenmeye başlar ve fiziksel olarak güçlenen bebekler destek almadan dik durabilecek fiziksel gelişime ulaşırlar.
Bebekler oturmak istediklerini yüzüstü yatarken belli eder. Emeklerken yada yüz üstü yatarken bebeğiniz ayaklarına doğru kendini itmeye başlayabilir. Bu durumda bebeğinizin artık oturmak istediğini anlayabilirsiniz. BEBEĞİN BELİ EĞRİLMEZ Gelişim bebekten bebeğe farklılık gösterebilir.
Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, doğumdan itibaren her ay takip ettikleri bebeklerin, kabul edilen fiziksel ve nörolojik gelişim skalasına göre değerlendirmesini yapar. Oturma, ayakta durma, emekleme ve yürüme gibi aktiviteler bebeğin büyük motor gelişimi içerisinde değerlendirilir. Bebeğin vücudunun üst kısmının gelişebilmesi için belirli bir ayın geçmesi gerekir.
Bebekler ancak 4. ayda kucakta destekli oturmaya başlayabilir.4. aya kadar bebeği zorlayıcı herhangi bir hareket yapılması önerilmez. Çünkü bebeğin kafasını ve sırtını düz tutabilmesi en erken 4 aylıkken mümkün olur.5. ayda oturma yastıklarıyla destekli oturmaya, 6. BEBEKLER OTURURKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? Bebek oturmaya başladığı andan itibaren yerden çok fazla yüksekte bulundurulmamalıdır. Bebek oturmaya başlasa da henüz dengesini bulmakta zorlanacağı için düşmemesine dikkat edilmelidir. Bebeğin sırtı ve yanları yumuşak yastıklarla desteklenmelidir.
Bebeğiniz henüz kendi kendine dik bir şekilde oturamazken desteksiz kalması bel, sırt ve başının incinmesine neden olabilir. BEBEKLER NE ZAMAN DESTEKSİZ OTURUR? Bebeğinizi desteksiz oturmaya hazırlamak için sabırlı olmanız önemlidir. Bir süre yanlarını ve sırtını destekleyerek oturma pozisyonunda kalmaya alıştırdığınız bebeğinizin desteklerini yavaş yavaş azaltabilirsiniz.
Bebeğiniz otururken daha sağlam ve dengeli durabiliyorsa bu artık desteksiz de oturabileceği anlamına gelir. Desteklerin yüksekliğini azaltmaya başlayabilirsiniz. Bebeğiniz daha düşük yükseklikteki desteklerle de dengesini bulabildiğinde önce yanlarındaki destekleri kaldırabilirsiniz. BEBEK OTURMAYA BAŞLAMAZSA NE YAPMALI? Belli aylarda gelişim zamanlarından birinin gerçekleşmemesi durumunda panik yapılmamalıdır.
2 aylık bebek kucakta oturtulur mu?
BEBEĞİN BELİ EĞRİLMEZ – Gelişim bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzman hekimleri olarak, doğumdan itibaren her ay takip ettiğimiz bebeklerin, kabul edilen fiziksel ve nörolojik gelişim skalasına göre değerlendirme yaparız.
Oturma, ayakta durma, emekleme ve yürüme gibi aktiviteler bebeğin büyük motor gelişimi içerisinde değerlendirilmektedir. Bebeğin vücudunun üst kısmının gelişebilmesi için belirli bir ayın geçmesi gerekmektedir. Bebekler ancak 4. ayda kucakta destekli oturmaya başlayabilir.4. aya kadar bebeği zorlayıcı herhangi bir hareket yapılması önerilmemektedir.
Çünkü bebeğin kafasını ve sırtını düz tutabilmesi en erken 4 aylıkken mümkün olur.5. ayda oturma yastıklarıyla destekli oturmaya, 6. ve 7. aylarda ise 10-20 dakika gibi bir süre desteksiz olarak oturmaya başlayabilirler.8. aydan itibaren de tamamen desteksiz oturabilirler.
3 aylık bebek neler yapabilir?
3 Aylık Bebek Gelişimi – Dokunma, tutma ve kavrama becerilerinin hızla gelişim gösterdiği bu dönemde bebek, oyuncaklarını kısa süreli olarak elinde tutabilir ve sallayabilir. Ebeveynlerinin yüzüne dokunarak, onları inceler. Ellerinden tutulduğunda kısa bir süre için vücudunu dik tutabilir.
- Bebeğin, gelişen tutma ve kavrama becerisiyle birlikte dokunduğu objelerin sayısı artar.
- Ellerini ve nesneleri ağzına götürerek, onları daha iyi tanımaya, bağlantı kurmaya çalışan bebeğin sağlığı için hijyen konusuna ve özellikle yutabileceği küçük nesnelere dikkat edilmelidir.
- Dokunmanın bu kadar gelişmiş olmasının nedenlerinden biri de görme duyusunun bu dönemde çok daha iyi olmasıdır.3 aylık bebeğin gözleri, hemen hemen tüm renkleri ve şekilleri algılayabilecek kadar gelişmiştir.
Farklı mesafelerdeki objelere rahatlıkla odaklanabilen bebeğin, duyma yetisi de gelişir. Sesin geldiği yöne doğru kafasını çeviren bebek, tanıdığı seslerin kendisine doğru yaklaştığını fark etmesiyle sevinç çığlıkları atabilir. Bebeğin, duyma yetisinin gelişimine bağlı olarak dil becerileri de gelişir.3.
Ayın sonlarına doğru, içinde sessiz harf bulunan “agu” gibi heceleri söyleyebilir düzeye gelir. Memnuniyetini ve mutsuzluğunu mimikleriyle göstermeye başlayabilir. Bu, aynı zamanda duygusal gelişiminin de bir göstergesidir. Bebek, artık hangi durumda ne gibi duygular hissettiğini algılayabilir. Gündüz uykuları yaklaşık 3-4 saate kadar düşen bebeğin, gece uyku süresi artar ve geceleri yaklaşık 8 ila 13 saat kadar uyur.
Bebeğin gece ile gündüz arasındaki farkı ayırt edebilmesi için gece karanlık ortamda, gündüz ise aydınlıkta uyutulması önerilir.
Bebeğin oturmaya hazır olduğu nasıl anlaşılır?
Bebekler Ne Zaman Oturmaya Hazır Olur? – Bebekler sıklıkla 3-4 ay arasında oturmaya hazır olma işaretlerini vermeye başlar. Bebeğiniz baş kontrolünü sağladıktan sonra artık yatarak sadece yukardan sarkan oyuncaklara bakmaktan sıkılacak ve kendini öne doğru kaldırmaya çalışacaktır.
Çünkü 3 veya 4 aydan sonra bu belirtileri gösteren bebeklerin artık dünyayı yeni bir bakış açısıyla görmek istemesi kadar doğal bir şey yoktur. İşte artık bebeğiniz kendini kaldırmaya ve öne doğru eğmeye başladıysa aslında oturmaya hazırdır. Ama genellikle baş kontrolünü sağladıktan sonra oturma pozisyonuna geçebilir.
Bebeğinizi yatar pozisyonda iken ellerinden tutup çektiğinizde baş kontrolü olup olmaması oturma becerisini etkiler. Eğer bu pozisyonda bebeğinizin başı arkaya düşüyorsa henüz baş kontrolü yeterli değildir ve oturmayı beceremeyebilir. Bu nedenle ellerinden tutup öne doğru hafifçe çekmeniz fış fış kayıkçı oyunu şeklinde yapacağınız aktivite onu oturmaya hazırlayacaktır.