Cilt Hastalıkları Için Hangi Bölüme Gidilir?

17.11.2022 0 Comments

Cilt Hastalıkları Için Hangi Bölüme Gidilir
Deri bilimi olarak tanımlanan dermatoloji, ciltteki hastalıklar ve bunların tedavisi ile ilgilenen bir tıp disiplinidir. Bu bilim dalında insan vücudu için son derece hayati bir organ olan derinin her türden rahatsızlığı incelenmekte ve tedavi edilmektedir.

Cilt hastalıkları için nereden randevu alınır?

Cilt hastalığı hangi bölüme girer? Sorusu cilt hastaları tarafından sıkça sorulmakta. Vücudun dış yüzeyini saran deri en önemli organlarımızdan biridir. Bu en geniş organ hem korucuyu bir örtü hemde bir duyu organıdır. Deri vücudumuzun dış dünya ile arasındaki sınırdır.

Yumuşak ve esken olduğu kadar sert ve dirençlidirde. En sık görülen cilt hastalıkları ile karşı karşıya kalan hastalar cilt hastalıkları için hangi doktora gidildiğini ve cilt hastalıkları hangi bölüm bakar sorusu araştırılmakta. Alerjik cilt hastalıklarının çeşitleri nelerdir? İşte cilt hastalıkları ve cilt hastalarının randevu alacağı bölüm Cilt hastalıkları hangi bölüm bakar? Cilt hastalıklarının çoğu küçük olsa da, diğerleri daha ciddi bir sorunu gösterebilir.

Hastalar hangi doktora gideceklerine nasıl karar vermelidir?

Cilt hastalıklarının çok farklı çeşitleri bulunmaktadır. Dokunma duyumuz olarak beynimize dış dünyadan mesajlar yollar, ısıdaki büyük farklılıklara dayanıklıdır ve vücudu dış saldırılardan korur. Ama cilt-deri tüm ataklara karşı dirençli olmayabilir. Alerjik cilt hastalıklarının birçok çeşidi bulunur. Cilt Hastalıkları Için Hangi Bölüme Gidilir Sivilceler, Ergenlik dönemi için de gidebilirsiniz. Kaşıntılar, Döküntüler, Yanıklar, Ciddi yanıklar için Acil Servis en iyi seçenektir. Güneş yanıkları, Özellikle tatil döneminde yatıştırıcı olması maksadıyla gidilebilir. Renk değişimleri, Yanma hissiyatı, Soyulma, Kıl dönmesi, Aşırı kıllanma da gitme sebebi olabilir.

Cildiye muayenesi nasıl olur?

Dermatolojik muayene nasıl yapılır? – Dermatolojik muayenede hasta odasının fiziksel koşulları önem taşır. Muayenenin yapılacağı oda yeterli aydınlıkta olmalı, ortamın ısısı ne çok soğuk ne de çok sıcak olmamalıdır. Ortamın ısısına göre deride fizyolojik değişiklikler ortaya çıkabilmektedir.

Dermatoloji Muayenesine başlamadan önce hastanın yaşı, hastalığın süresi, ailede benzer bir hastalığın olup olmadığı, hastanın herhangi bir ilaç kullanıp kullanmadığı, hobileri ve mesleği gibi bilgileri alınır. Fiziki muayenede deri bütünüyle incelenir, saçlar, kıllar, tırnaklara bakılır. Cilt solgun mu, kızarmış mı, hasta kuru veya yağlı bir cilde mi sahip, hassas cilt tipi mi var, alerjik mi, sivilceli mi, güneşin zararlı etkileri cilde yansımış mı, kırışıklık, kılcal damarlar ve lekeler gibi tüm özellikler ayrıntılı olarak değerlendirilerek sorunlar saptanır.

Hastanın cildi detaylı olarak muayene edilmeden hiçbir işlem tam anlamıyla başarılı olamaz.

Cildiyeye ne için gidilir?

Neden cildiyeye gidilmelidir? – Sedef hastalığı, akne problemi, egzama, mantar, yanık, sivilce, saçlı deride kepeklenme gibi problemler ile karşı karşıya kalındığında mutlaka cildiyeye gidilmelidir. Bu rahatsızlıklar dışındaki cilt hastalıklarına karşı da dermatolojik muayene olunabilir.

Öncelikle hastalığın teşhis edilmesi gerekmektedir. Tanı konulduktan sonra, tedavi yöntemleri uygulanmaya başlanmaktadır. Her cilt hastalığının kendine özgü tedavi biçimleri vardır. Krem, antibiyotik, sabun, şampuan, losyon gibi çözümlerle ilgili hastalıklar tedavi edilebilmektedir. Detaylı muayeneden sonra hastalığın yoğunluğuna göre ilaçlar verilebilir.

Cilt ile ilgili problemleri profesyonelce aşmak istiyorsanız; cildiyeye giderek gerekli hizmeti almalısınız. Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 444 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz. Bilgilendirme amaçlıdır.

You might be interested:  Yeni Nüfus Cüzdanında Cilt No Nerede?

Sivilce için dermatolog mu cildiye mi?

SİVİLCE (AKNE) NEDİR, NASIL OLUŞUR VE NASIL TEDAVİ EDİLİR? Akne ( sivilce) nedir? Akne (sivilce) yüz, boyun, göğüs, sırt, omuz ve üst kollarda görülen, yağ kanallarını tutan bir hastalıktır. En sık ergenlik çağında görülmekle birlikte 20 li yaşlarda ve hatta 40 lı yaşlara kadar devam edebilir,

Her zaman olmasa da akneli kişiler genellikle yağlı bir deriye sahiptir.Tedavi edilmeyen akneler skar denilen kalıcı, ciddi izler bırakabilir. Bu yüzden bir dermatolog tarafından tedavi edilmesi uygundur. Akne (sivilce) nasıl oluşur Hem erkek hemde kadınlarda bulunan erkeklik hormonları ergenlik çağında yükselir ve derideki yağ bezlerini uyarır ve genişletir.

Bu yağ bezleri, aknenin en sık görüldüğü alanlarda (yüz, göğüs,sırt) bulunur. Yağ kanalları folikül olarak adlandırılan kıl içeren kanallarla da bağlantılıdır. Yağ bezleri sebum olarak adlandırılan yağlı bir madde üretir. Sebum, deri üzerine deri yüzeyine açılan kıl folikülleri vasıtasıyla boşalır.

  1. Bu kıl foliküllerinin ağızları por olarak adlandırılır.
  2. Sebum yani yağ, kıl folikül kanalındaki hücrelerin dökülmesi ile birlikte kanalda yapışkan bir hale gelir.
  3. Böylece por tıkanmış olur.
  4. Bakteriler foliküldeki yağ ve hücrelerle beslenerek çoğalırlar.
  5. Bu bakteriler kimyasal maddeler salgılayarak burada bir reaksiyon yaratırlar ve folikül duvarı parçalanır.

Sebum, bakteriler, ve hücreler deri içine dağılarak kızarıklık şişme ve iltihap akıntısına neden olur. Nadiren akneler hormonal dengesizliğe de bağlı olabilir. Dermatologlar tedavileri aknenin (sivilce) tipine göre belirlerler. Bazen başka nedenlerle örneğin makyaj, losyonlar veya alınan ilaçlardan dolayı akneye benzer döküntüler olabilir.

Dermatoloğunuzla görüşürken kullandığınız ilaç ve ürünleri iyi belirtmeniz gerekir. Dermatoloğunuz size dışardan porların tıkanmasını engelleyen ve bakterileri krem, jel veya losyonlar önerebilir. Bu ürünler bazen kuruluk ve soyulma yaratabilir. Dermatoloğunuz size doğru kullanımı ve yan etkilerin olmaması için tavsiyelerini belirtecektir.

Deriye sürülerek kullanılan antibotiklerde vardır. Bunların kulanımı daha hafif aknelerdedir. Dermatoloğunuz siyah noktacık beyaz yağ butonlarını ve iltihaplı kesecikleri özel aletlerle temizleyebilir. Ancak kendiniz bunlarla oynanmamalıdır. Akneyi (sivilce) derinleştirerek daha fazla büyümesine ve iz bırakmasına neden olabilirsiniz.

  1. Ağız yoluyla antibitikler özellkle tetrasiklin, doksisiklin veya eritromisin orta ve şiddetli aknede kullanılırlar.
  2. Antibiotikler kıl folikülündeki bakterileri azaltırlar.
  3. Bu da kızarıklıklar ve iltihaplanmaları azaltır.
  4. Doğum konrol hapları kadınlarda akneyi önemli derecede iyileştirdikleri gözlenlenebilir bu amaçla tedavi maksadıylada kullanılırlar.

Genel prensipler: Akne (sivilce) etkili bir şekilde tedavi edilebilir ancak tedavi yavaş ilerler. Akne tedavisinde iyileşmeler 2. ayda başlar ve 4-8 ay arasında bir düzelme sağlanır. Özellikle ilk 1. ayda aknenin artması gibi durumlar söz konusu olabilir.

Egzama için hangi doktora gitmeliyim?

Egzema nedir? Egzema, deride kızarıklık, kabarma, kaşıntı gibi sıkıntılarla kendini gösteren önemli bir cilt (deri) hastalığıdır. Strese bağlı, alerjik, yağlı deri, temas egzaması gibi farklı etkilerin sebep olduğu farklı tip egzama çeşidi bulunur. Egzama farklı alt tiplerde, toplumda %10-20 oranında oldukça yaygın olarak görülür.

You might be interested:  Tiremix 2 Krem Ne Işe Yarar?

Akut dönem: Deride kızarıklık, şişlik, kabarma ile birlikte şiddetli kaşıntı ve yanma şeklinde ortaya çıkar. Subakut dönem: Kepeklenme ve kabuklanma şeklinde ortaya çıkar. Kronik dönem: Deri kuruyarak kalınlaşır. Kalınlaşan deride çatlamalar ve renk değişiklikleri olur. Çatlayan bölgeler dışarıdan gelebilecek her türlü mikroba açık hale gelir. İltihaplanmalar oluşur ve bu, bölgenin genişlemesine sebep olur. Bu durumda kanama ve ağrı yapabilir.

Egzama bulaşıcı mıdır? Egzama, kişiler arası bulaşıcı olmayan ama kişinin vücudunda yayılabilen ve genetik geçişli bir şekilde ortaya çıkan bir hastalıktır. Egzama vücutta hangi bölgelerde olur? Egzama vücutta oluştuğu bölgeye göre farklı isimlerle anılır.

Seboreik Egzama: En sık görülen egzemadır. Yüzde kırmızı bir zeminde sarı kabuklanma veya beyaz pullanmalarla kendini gösterir. Dermatolog olmayan kişiler tarafından kuru cilt olarak değerlendirilip, yanlış tedavi yöntemleri ile daha da şiddetlenebilir. Atopik Egzama: Genetik yatkınlıkla olur. Bebeklik çağında yanaklarda gelişen kızarıklar, ilk bulgularıdır. Sonrasında diz ve direklerin iç kısımlarında sık olmakla birlikte tüm vücutta görülebilen egzama türü atopik egzamadır. Temas Egzaması: Kimyasal ve iritan maddelerle direk ve sık temas sonucunda oluşurlar. Erken dönemde önlemler alınarak ekzemaların ilerlemeleri engellenebilir ve tedavi edilebilirler.

İrritan kontakt dermatit: el ve yüzde Alerjik kontakt dermatit: el, ayak, yüzde Dishidrotik egzama: parmak kenarlarında Fotosensitif egzama: güneş gören bölgelerde Fitofotokontakt dermatit: vücudun açıkta kalan bölümlerinde Atopik dermatit: bebeklik döneminde yüz, büyük çocuklarda kıvrım bölgelerinde sık görülür.

Egzama neden olur? Deterjanlar, sabunlar, saç boyaları, kozmetik malzemeler, diş macunları ve şampuanların temas ettiği bölgelerde egzama görülebilir. Bu kimyasallar herkeste aynı etkiye sebep olmamakla birlikte bazı insanlarda irritan veya alerjik mekanizmaları tetikler ve bu da egzama oluşumuna sebep olur.

Cildiye muayenesinde nelere bakılır?

Dermatoloji Uzmanları Dermatolojik Muayeneyi Nasıl Yapar? – Bir dermatoloji uzmanı muayene ederken hastanın cildini bedenin diğer organlarıyla bağlantılı bir şekilde inceler. Eğer cilt gençleştirme gibi uygulamalardan önce cilt herhangi bir muayeneden geçmezse hasta kalıcı problemlerle karşı karşıya kalabilir.

Cilt muayenesinde dermatoloji uzmanı cildin durumunu incelerken cildin rengine, kızarık olup olmadığına, kuruluğuna ya da yağlılığına, sivilceli olup olmadığına, cilt hassasiyetine, cildin herhangi bir alerjik durumu olup olmadığına, güneşten ne derece etkilendiğine, nemliliğine, kırışıklığına, kılcal damarlı olup olmadığına, aşırı benli olup olmadığına, lekeli olup olmadığına bakar.

Bunlardan sonra bir değerlendirme yapar ve cilt için uygulanacak işleme bu tür bulgulardan sonra karar verilir. Eğer cildi tanıma işlemleri yapılmadan cilde bir uygulama yapılırsa çeşitli cilt hastalıklarına sebebiyet verilmiş olunabilir.

Dermatolojik muayene ne demek?

Dermatolojik muayenede cilt, vücudun diğer organları ile ilişkili bir bütün olarak değerlendirilir. Ciltteki solukluk, kızarıklık, kuruluk, yağ oranı, sivilceler, hassaslık ve alerjiler kontrol edilir.

Egzama için hangi doktora gitmeliyim?

Egzema nedir? Egzema, deride kızarıklık, kabarma, kaşıntı gibi sıkıntılarla kendini gösteren önemli bir cilt (deri) hastalığıdır. Strese bağlı, alerjik, yağlı deri, temas egzaması gibi farklı etkilerin sebep olduğu farklı tip egzama çeşidi bulunur. Egzama farklı alt tiplerde, toplumda %10-20 oranında oldukça yaygın olarak görülür.

Akut dönem: Deride kızarıklık, şişlik, kabarma ile birlikte şiddetli kaşıntı ve yanma şeklinde ortaya çıkar. Subakut dönem: Kepeklenme ve kabuklanma şeklinde ortaya çıkar. Kronik dönem: Deri kuruyarak kalınlaşır. Kalınlaşan deride çatlamalar ve renk değişiklikleri olur. Çatlayan bölgeler dışarıdan gelebilecek her türlü mikroba açık hale gelir. İltihaplanmalar oluşur ve bu, bölgenin genişlemesine sebep olur. Bu durumda kanama ve ağrı yapabilir.

You might be interested:  Krem Rengi Elbiseye Hangi Renk Şal Gider?

Egzama bulaşıcı mıdır? Egzama, kişiler arası bulaşıcı olmayan ama kişinin vücudunda yayılabilen ve genetik geçişli bir şekilde ortaya çıkan bir hastalıktır. Egzama vücutta hangi bölgelerde olur? Egzama vücutta oluştuğu bölgeye göre farklı isimlerle anılır.

Seboreik Egzama: En sık görülen egzemadır. Yüzde kırmızı bir zeminde sarı kabuklanma veya beyaz pullanmalarla kendini gösterir. Dermatolog olmayan kişiler tarafından kuru cilt olarak değerlendirilip, yanlış tedavi yöntemleri ile daha da şiddetlenebilir. Atopik Egzama: Genetik yatkınlıkla olur. Bebeklik çağında yanaklarda gelişen kızarıklar, ilk bulgularıdır. Sonrasında diz ve direklerin iç kısımlarında sık olmakla birlikte tüm vücutta görülebilen egzama türü atopik egzamadır. Temas Egzaması: Kimyasal ve iritan maddelerle direk ve sık temas sonucunda oluşurlar. Erken dönemde önlemler alınarak ekzemaların ilerlemeleri engellenebilir ve tedavi edilebilirler.

İrritan kontakt dermatit: el ve yüzde Alerjik kontakt dermatit: el, ayak, yüzde Dishidrotik egzama: parmak kenarlarında Fotosensitif egzama: güneş gören bölgelerde Fitofotokontakt dermatit: vücudun açıkta kalan bölümlerinde Atopik dermatit: bebeklik döneminde yüz, büyük çocuklarda kıvrım bölgelerinde sık görülür.

Egzama neden olur? Deterjanlar, sabunlar, saç boyaları, kozmetik malzemeler, diş macunları ve şampuanların temas ettiği bölgelerde egzama görülebilir. Bu kimyasallar herkeste aynı etkiye sebep olmamakla birlikte bazı insanlarda irritan veya alerjik mekanizmaları tetikler ve bu da egzama oluşumuna sebep olur.

Sivilce sorunu için hangi doktora gidilmeli?

Cilt Hastalıkları Için Hangi Bölüme Gidilir Sivilce İçin Hangi Doktora Gidilir? Sivilce oluşumunda en büyük etki hormonlardır. Bunların başında böbrek üstü bezlerinden salgılanan androjen grubu hormonlar gelmektedir. Androjen hormonlarının artması veya derinin bu hormonlara karşı hassaslaşması sonucunda akne oluşmaktadır.

Cilt hastalıklarının çoğu küçük olsa da bazıları ciddi problemlere neden olabilir. Bu sebeple akne ve sivilce problemi yaşayan kişilerin hastanelerde Dermatoloji ve Cildiye doktorlarına görünmesi gerekmektedir. Sivilcelere ve Aknelere Hangi Bölüm Bakar? Akne belirtileri gösteren kişilerin hastanelerin Dermatoloji yani cildiye bölümüne gitmeleri gerekir.

Ayrıca özel dermatoloji klinikleri de akne ve sivilce tedavileri yapmaktadır. Özellikle cildin sebum dengesini sağlamak var olan sivilceleri yok ederken oluşabilecek sivilcelerinde önüne geçmektedir. Bu nedenle akne tedavisinde cilt temizliği oldukça önemlidir.

Bunlar ile beraber doktor kontrolünde antibiyotik krem ve ilaçlar da kullanılabilir. Akne ve Sivilce Oluşumuna Neden Olan Etkenler Nelerdir? Akne oluşumunun pek çok nedeni bulunmaktadır. Bunların başında gelen etken erkeklik hormonu olan androjenlerdir. Ergenlik döneminde hem kadınlarda hem de erkeklerde androjen seviyesi artmaktadır.

Bu nedenle sivilce oluşumunda da artış gözlemlenmektedir. Sivilcelere sebep olan diğer etkenler ise şunlardır: – Bazı ilaçların yan etkisi – Kişisel hijyene dikkat etmemek – Neme veya güneşe maruz kalmak, – Adet dönemi – Tıkalı gözenekler, – Cildin fazla yağ üretmesi – Doğum kontrol hapları – Stres – Kozmetik ürünlerin kullanılması – Kimyasal maddelere maruz kalınması – Polikistik Over Sendromu – Hamilelik – Sigara kullanılması – Var olan sivilceleri sıkma ve tahriş etme