Cilt Kırmızı Lekeleri Hangi Doktora Gitmeliyim?

16.11.2022 0 Comments

Cilt Kırmızı Lekeleri Hangi Doktora Gitmeliyim
“Leke”, ciltte oluşan her türlü izi ifade eden geniş bir terimdir ve çok sayıda leke türü vardır. Cilt lekelerine yol açan etkenlerin başında güneş ışınları gelmekte. Yaşla birlikte oluşan kahverengi lekelerin yanı sıra, gebelik, sivilce lekeleri de sıklıkla gözlenmektedir. Cilt Kırmızı Lekeleri Hangi Doktora Gitmeliyim Aşırı güneşe maruz kalma, hormonal değişiklikler, bazı enfeksiyonlar ve stres, lekelerin gelişiminde birincil katkıda bulunan faktörlerden bazılarıdır. Altta yatan duruma bağlı olarak bazıları kendi kendine yok olurken bazıları tedaviye ihtiyaç duyar.

  • Peki, cilt lekeleri için hangi bölüm/doktora gidilir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik.
  • CİLT LEKELERİ İÇİN HANGİ BÖLÜM/DOKTORA GİDİLİR? Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir.
  • Uzman hekim öncelikle lekenin rengini, oluşumunu inceleyerek lekeye teşhis koyabilmek adına gerekli görüntüleme ve gerekirse patolojik incelemeleri sağlayarak buna uygun tedavileri sunacaktır.

CİLT LEKESİ NEDİR? Leke, derideki herhangi bir iz için kullanılan terimdir. Aşırı güneşe maruz kalma, hormonal değişiklikler, genetik faktörler, beslenme bozuklukları, bazı enfeksiyonlar ve stres lekelerin gelişimine katkıda bulunan etkenlerden bazılarıdır. Cilt Kırmızı Lekeleri Hangi Doktora Gitmeliyim Foto: shutterstock Bunlar: – Yaş lekeleri: Karaciğer veya yaşlılık lekeleri olarak da adlandırılan lentijinler genellikle 5-20 mm çapında düz, iyi huylu lezyonlardır. Bu lekeler, kahverengiden siyaha kadar değişebilir ve genellikle tekrar tekrar güneşe maruz kalmadan kaynaklı olarak orta yaşlarda ortaya çıkar.

  • Melazma: Bazen kloazma olarak da adlandırılan melazma, genellikle yüzde kahverengi lekelerin görüldüğü bir durumdur.
  • Genellikle hormonal değişikliklerle tetiklenirler ve sıklıkla bu nedenle hamile kadınlarda görülürler.
  • Doğum lekeleri: Doğum lekeleri, normalde doğumda bulunan cildimizdeki renkli lekelerdir.

Bazen bu lekeler kırmızı renkte olabilir. Bu durumdaki lekeler, genellikle “vasküler doğum lekesi” dir. Doğum lekeleri derideki anormal kan damarlarından kaynaklanır. Diğer ana doğum lekesi türüne “pigmentli doğum lekesi” denir. Bu tür doğum lekesi doğumda bulunur ve genellikle kahverengi, siyah veya mavimsi gri renklidir.

You might be interested:  Advantan Krem Topikal Kortikoid Ne Için Kullanılır?

Cilt sorunlarına hangi doktor bakar?

Halk arasında cildiye olarak da bilinen dermatoloji deri haricinde; deri ekleri (saç, tırnak, ter bezleri), ağız içi gibi mukoza bölgeleri ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanı ve tedavisinde etkili rol oynamaktadır.

Hangi ilaçlar ciltte leke yapar?

Deride daha sık lekelenme yaptığı bilinen ilaçlar – Antipsikotikler( imipramine, desipramine, klorpromazin ve fenotiazinler); bu ilaçların kullanımı ile özellikle güneşe maruz kalınan deri alanlarında mavi-gri, morumsu renkte leke, gözde konjuktiva ve korneada da leke olabilmektedir.

  1. Bu ilaçlar içerisinde en sık kullanılanı klorpromazindir.
  2. Ol ile bacaklarda ve yüzde özellikle kırışıklıklarda deride pigmentasyona neden olmaktadır.
  3. Trisiklik antidepresan olan imipramine ve desipramine güneş gören deri bölgelerinde mavi, gri pigmentasyona neden olmaktadır.
  4. Depresyonda kullanılan bir serotonin geri emilim inhibitörü olan sertralin’in yüzde alında pigmentasyona neden olduğu, citalopram’ın ise fotopigmentasyon yapabileceği bildirilmiştir.

Fenitoin; antikonvülzan olarak epilepsi tedavisinde kullanılmaktadır. Hastaların % 10 nunda melazmaya benzeyen yüz ve boyunda pigmentasyon yapmaktadır. İlacın kesilmesinden birkaç ay sonra bu pigmentasyon kaybolmaktadır. Antimalaryal ilaçlar(Sıtma ilaçları); klorokinin yada hidroksiklorokinin uzun süre kullanımına bağlı olarak hastaların % 25 inde yüz, boyun ve bazen kol ve bacaklarda mavimsi, gri hiperpigmentasyon gelişmektedir.

  • Bu alanlar güneşe maruz kalma ile yıllar içerisinde daha koyu olmaktadır.
  • Tırnaklarda, gözde ve korneada da renklenme olmaktadır.
  • Amiadorone; kalp hastalıklarında, ritim düzensizliklerinde kullanılmaktadır.
  • Güneşe maruz kalınan alanlarda özellikle el ve yüzde morumsu-gri renklenmeler olmaktadır.
  • Ayrıca gözde korneada sarı-kahverengi pigmentasyon yapmaktadır.

Bu ilacın 6 aydan daha uzun sure kullanımı ile % 30-57 oranında güneşe karşı duyarlılık ve % 1-10 oranında hiperpigmentasyon gelişmektedir.200 mg üzerinde alınan toplam doz % 24 oranında pigmentasyon yapmaktadır. Risk 400 mg/gün üzerinde alımında daha yüksektir. NSAI(ağrı kesici ve antiinflamatuarlar); sabit ilaç reaksiyonu olarak tanımlanan ilacın her alımında aynı yerde tekrarlayan başlangıçta kırmızı bir döküntü olmakta bu daha sonra leke bırakabilmektedir. Yüz, genital alan ve kol ve bacaklarda olabilmektedir. Kemoterapotikler; kanser tedavisinde kullanılan bu ilaçlar deride, tırnakta ve mukozada pigmentasyona ve aşırı güneşe duyarlılığa neden olmaktadır. Bleomisin, busulfan, doxorubicin, daunorubicin, fluorouracil, cyclophosphamide, carmustine ve docetaxel en sık bilinen bu gurup ilaçlardır.

You might be interested:  Kabuğu Düşen Yara Izi Nasıl Geçer?

Yüzde çıkan kırmızı lekeler neden olur?

Aniden Oluşan Cilt Lekelerinin Sebebi – Belli dönemlerde vücudumuzda kırmızı lekeler aniden ortaya çıkabilmektedir. Kırmızı lekeler daha çok şeker hastalarında sıkça görülmektedir. Şeker hastalarında görünen kırmızı lekeler kendini kaşıntı ve deri dökülmesi ile de gösterebilmektedir.

  1. Aniden oluşan kırmızı lekelerin diğer en yaygın sebebi de stres kaynaklı durumlardır.
  2. Ağır depresif durumlar, psikolojik rahatsızlıklar, dönem dönem yaşanan stresli durumlar aniden kırmızı lekelerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
  3. Genellikle kısa bir süre sonra geçen bu lekeler bazı durumlarda daha uzun sürüp kendini tekrarlayabilmektedir.

Aniden ortaya çıkan ve stres kaynaklı olan kırmızı lekelerin tedavi için kulaktan dolma bilgiler yerine doktor tavsiyelerini tercih etmelisiniz. İnternette yer alan ve doktorların onaylamadığı kremler, doğal yöntemler veya tedavileri bilinçsiz bir şekilde uygulamanız lekelerin durumunun daha ciddi bir hal almasını sağlayabilir.