Cilt Sanatı Ile Uğraşan Ustalara Ne Ad Verilir?
Yazma ve basma eserlerin yapraklarının yıpranmaması ve dağılmaması için yapılan sert koruyucu kapağa cilt denir. Arapça “deri” anlamına gelen bu kelime, ciltçiliğin ana malzemesine işaret eder. İslam kitap sanatında ciltler birer sanat eseri olarak bezenir.
- Ur’an-ı Kerim’in güzel bir hat ile yazılıp tezhiplenerek sanatlı bir cilt içinde saklanması adeta ibadet sayıldığından, öncelikle Kur’an, daha sonra da her türlü el yazmasının ciltlerine ayrı önem ve özen gösterilir.
- İlk Türk ciltleri 7.
- Yüzyılda Uygur Türkleri tarafından yapılır. II.
- Mehmed (saltanatı 1451-1481) döneminde Osmanlı sarayında nakkaşhane, II.
Bayezid (saltanatı 1481-1512) zamanındaysa ciltçilik teşkilatı kurulur. Cilt işini yapan sanatçılara “mücellit” denir. Cildin malzemeleri arasında deri, mukavva, altın, boya, iplik bulunur. Ayrıca ebrû, katı’, kumaş ve değerli taşlar kullanılarak da cilt yapılabilir.
- Alıp, mühre, fırça, falçata, mengene, ıstaka gibi aletler de cildin yapımında kullanılır.
- Osmanlı mücellitleri cilt yapımında basma, kakma ve boyama olarak üç gruba ayrılan teknikler kullanırlardı.
- Malzemelerine göre ciltler deri, kumaş, ebrûlu, lake; süsleme tekniklerine göre, şemseli, zilbahar, yekşah, zerduz, çarkûşe olarak gruplandırılır.15.yüzyıl, Anadolu Selçuklu üslubundan Osmanlı cildine geçiş devridir.
İlk örneklerde geometrik süslemelerin yoğunluğu Anadolu Selçuklu etkisi olarak yorumlanır. Osmanlı cilt sanatının en önemli dönemlerin biri olan II. Mehmed devrinde ciltçilik alanındaki gelişmeler klasik döneme hazırlık niteliğindedir. II. Bayezid devrindeyse deri ciltlerin renkleri, yapımı ve bezemedeki işçiliğin kalitesi göz alıcıdır.
Şemseli, salbekli, köşebentli klasik kompozisyonda ciltler bordürlerle çevrelenir. Türk ciltçiliği klasik şeklini I. Süleyman (saltanatı 1520-1566) devrinde bulur. Saz üslubunda bitkisel bezemeler, yaldızlanmış gömme şemse ve köşebentlerin yanı sıra, işleme kumaştan ciltler, manzara veya floral betimli ruganî (lake) ciltler bu dönemde görülür.
Ayrıca mücellit ile kuyum ustasının iş birliğinin muhteşem örnekleri olan değerli taş kakılmış (murassa) ciltler de yaygınlaşır.17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğunun gerilemesiyle birlikte ciltlerde de nitelik azalmaya başlar.18. yüzyılda ciltlere şükûfe üslubunda çiçek motifleri hâkim olur.
Contents
Cilt sanatı sanatçıları kimlerdir?
Türk Cilt Sanatı Türk Cilt Sanatı, kökeni Orta Asya’ya uzanan kadim bir sanattır. Kâğıdın Orta Asya’da kullanılmaya başlamasıyla birlikte, Türklerde ciltçilik gelişme göstererek bir sanat dalı haline gelmiş, böylelikle Türk Cilt Sanatı Türk sanat tarihindeki yerini almıştır.
Cild kelimesi, Arapça’da “deri” anlamına gelir. Bir kitabın sahifelerinin dağılmasını engellemek, ömrünün uzun olmasını sağlamak ve muhafaza etmek amacıyla yapılan kapaklara “cilt”, cilt işini yapanlara ise “mücellid” denilmektedir. Türklerin İslâmiyet’e geçmeye başlamalarıyla birlikte cilt sanatı da büyük bir gelişim göstermiştir.
Müslümanların vahiy ekseni etrafında kitaba ve yazıya mukaddes bir önem atfetmeleri, ilâhi kelâm olan Kur’an-ı Kerim’in kitap haline getirilerek tüm insanlığa ulaştırılması ihtiyacını belirlemiştir. İşte bu anlayış ilâhi kelâmın en güzel şekilde yazılmasını telkin ederek, Hüsn-ü hat sanatının; en güzel şekilde tezyin edilmesini telkin ederek de, tezhip ve cilt sanatının oluşmasına zemin hazırlamıştır.
- İslâmî anlayışın Hz.
- Peygamber döneminden itibaren yerleşmesiyle birlikte sanatın ve sanatkârın konumu da şekillenmeye başlamıştır.
- Imi araştırmacılara göre İslâmiyet’in ilk yıllarında puta tapıcılığın yaygın olması resim ve tasvir noktasında Müslüman sanatkârların tavırlarında belirleyici olmuş ve fakat bu konuda ilâhi otorite tarafından kesin bir tavır koyulmadığı ifade edilmiştir.
Sonraki dönemlerde ise Müslümanların tevhid inançlarının kökleşmesi ve puta tapıcılığın bitmesiyle birlikte kainatı olduğu gibi kopyalama kaygısı taşıyan Batı resmine karşın Müslüman sanatkârların, fani olma şuuru ile kainattaki eşyayı ve insanı belli bir üslûp içinde, perspektiften uzak resmetmesiyle oluşturulan minyatür sanatı İslâm yazmaları içinde yerini almaya başlamıştır.
- Böylelikle hat, tezhip, minyatür, cilt ve ebru gibi kitap sanatlarında üslûplaştırma temel özelliklerden biri haline gelmiştir.
- Müslüman sanatkârlar, İslâm coğrafyasındaki ilmî hareketlilik içerisinde, yazmaların kapaklarına mücerred bir medeniyet nakşetmişlerdir.
- Bu durum Taşkent, Buhara, Herat, Semerkant, Tebriz, İsfahan, Bağdat, Şam, Mekke, Medine, Kahire, Endülüs, İstanbul gibi ilim merkezlerinde farklı yüzyıllarda meydana gelmiş muhtelif üslûplarla karşımıza çıkar.
Hatayî,Herat (Herat, Şiraz, İsfahan), Arap ( Halep, El-Cezire), Rumî (Selçuk), Memlûk (Mısır), Türk (Diyarbakır, Bursa, İstanbul), Magrıbi (İspanya, Fas), Lâke (İran, Hint) belli başlı cilt üslupları olarak kaynaklarda geçmektedir. Uygurlar, Emeviler, Abbasiler ve Memlükler’den sonra, Selçuklularla Anadolu’ya intikal eden cilt sanatı gelişimini her geçen zaman diliminde sürdürmüştür.
- Türk cilt sanatı, en mükemmel çağını Osmanlı döneminde yaşamış olup, bu dönemde özellikle İstanbul’un fethiyle birlikte, Fatih Sultan Mehmed tarafından İstanbul merkezli olarak tüm Osmanlı muhitlerinde başlatılan kültürel ve sanatsal açılımlar fevkalâde önemlidir.
- Fâtih Sultan Mehmet kitap sanatlarına da oldukça meraklıydı.
Şöhretli ressamlarla, Edirne ve Anadolu’nun en hatırı sayılır hattat, müzehhip ve nakkaşlarını getirterek sarayda bir nakkaşhane kurdurmuş, bu nakkaşhanenin başına da dönemin ünlü nakkaşı Baba Nakkaş’ı getirmiştir.
Cilt işçiliği nedir?
Cilt Sanatı, elyazması ya da baskı ürünü bir yapıtın sayfalarını, hem kullanımını kolaylaştırmak, hem dış etkilerden korumak, hem de süslemek amacıyla bir araya toplayıp kapak geçirmek için yapılan işlemlerin tümünü kapsayan sanat dalıdır.
Cilt Sanatı hangi dönemde yapılmıştır?
Öz – Tarihçesi 7. yüzyıla kadar dayanmakta olan, özellikle Mısır ve Orta Asya’da başlayan ve Osmanlılarda zirveye ulaşan Cilt Sanatı’nın en güzel örnekleri 16. yüzyılda verilmiş olup, bu klasik uygulamalar az sayıda da olsa işin ehli ustalar tarafından bugüne değin sürdürülmeye çalışılmıştır.
Fatih Sultan Mehmet’in sanatın bütün kollarına vermiş olduğu önem sayesinde saray sanatkârları görkemli mimari uygulamalardan, eşsiz güzellikteki dokumalara kadar estetik yönü yüksek eserleri kültür hazinemize kazandırırken, padişahın özel kütüphanesi için hazırlanan yazma eserler o döneme damgasını vurmuştur.
Türk kültürünün renk ve kompozisyon prensipleri, nitelikli nakkaşların dışavurumlarıyla geliştirilmiş, yeni üsluplar meydana getirilmiştir. Bugün hala pek çok alanda görsel ilham kaynağı olan desenler Osmanlı cilt sanatı ürünleri üzerinde açıkça kendini göstermektedir.
Cilt Sanatı ne zaman bulundu?
Bir mecmua veya kitabın yaprakları ve şırası bozulmadan bir arada tutabilmek için yapılan koruyucu kapağa “cilt ” denilmektedir. Cilt, Arapça kökenli bir kelime olup “deri” anlamına gelmektedir. Klasik cilt yapımında kullanılan en uygun malzeme deri olduğu için bu ismi almıştır.
Esere takılan kapağa cilt, cilt ustalarına mücellit ve mücellide denilmektedir. Cilt ve ciltçiliğin tarihi çok eskidir. Kâğıdın icadından önce parşömen ve papirüs üzerine yazılan yazılar rulo şeklinde, tahtadan yapılmış kutularda saklanmaktadır. Daha sonra parşömenler katlanarak formalar haline getirilmiş ve dikilerek ciltlenmiştir.
TÜRKLERDE CİLT SANATI Sanat niteliği taşıyan ilk ciltler 7- 9. yy larda Mısır’ da Koptlar, Orta Asya’da Uygurlar tarafından meydanagetirilmiştir. Hoço (Kara Hoço) da bulunan Uygurlara ait ciltlerin üzerinde para izleri ve bıçakla şekil verilmiş geometrik desenler vardır Uygurların 9.
- Yy larda Samerra’ya gelmesiyle ciltçilik burada gelişip yaygınlaşmıştır.
- Bu dönemde yapılan İslam ciltleri arsında büyük benzerlikler vardır.
- Anadolu’ya hâkim olan Selçukluların cilt üslubu Memluklerde, İlhanlılarda, Karamanoğullarında ve Anadolu beyliklerinde devam etmiştir.
- Hatta Osmanlı cilt sanatına geçişi sağlamıştır.
Osmanlılar zamanında cilt sanatı zirveye ulaşmış ve 20. yy’a kadar devam etmiştir. ANADOLU SELÇUKLULARI NDA CİLT SANATI Anadolu Selçuklu Devleti döneminde 12. ve 13. yy larda Türkler çok güzel cilt örnekleri vermişlerdir. Anadolu Selçuklularına ait en erken cilt örneği 12.
Yy sonlarına aittir. Anadolu Selçuklu ciltlerinin tezyinatında motiflerin zenginliği dikkati çekmektedir. Hatta çok defa ön ve arka kapak farklı süslenmiştir. Daha çok geometrik süsleme tercih edilmiş, Rumi, Şemse, Geçme-Girift örgülü, yazılı ve bitkisel süslemeler de kullanılmıştır. Anadolu Selçuklu cilt sanatı zenginliğiyle, Osmanlı cilt sanatına ilham kaynağı olmuştur.
OSMANLI DA CİLT SANATI Osmanlılar döneminde diğer sanat dallarında olduğu gibi cilt sanatında da zirveye ulaşılmıştır. Osmanlı Döneminin ilk cilt örnekleri Fatih Sultan Mehmet zamanına aittir. Fatih Sultan Mehmet in özel Kütüphanesi için yazılan kitaplar Türk kitap sanatında o devre damgasını vurmuştur.
Derinin değişik renkleri kullanılmış şemse ve köşebentlerin zemini altınlanmıştır. Bu dönemde deriden farklı lake ve kumaş ciltler de yapılmıştır.16.yy da cilt sanatı zirveye ulaşmış ve muhteşem eserler verilmiştir. Bu dönemde şemseler oval olup, bezemelerde yenilikler yapılmıştır. Murassa cildin ilk örneği saz üslubuyla tasarlanmıştır.
Kumaş üzerine işleme yapılan kitapların en güzel örnekleri bu döneme aittir.17.yy.da ciltçilikte bir duraklama görülmesine rağmen 18.yy da tekrar bir canlanma olmuştur. III. Ahmet (1703–1730) zamanında Damat İbrahim Paşa nın teşvikiyle değişik ve güzel eserler meydana getirilmiştir.
Cilt Sanatı kim buldu?
Yazma ve basma eserlerin yapraklarının yıpranmaması ve dağılmaması için yapılan sert koruyucu kapağa cilt denir. Arapça “deri” anlamına gelen bu kelime, ciltçiliğin ana malzemesine işaret eder. İslam kitap sanatında ciltler birer sanat eseri olarak bezenir.
- Ur’an-ı Kerim’in güzel bir hat ile yazılıp tezhiplenerek sanatlı bir cilt içinde saklanması adeta ibadet sayıldığından, öncelikle Kur’an, daha sonra da her türlü el yazmasının ciltlerine ayrı önem ve özen gösterilir.
- İlk Türk ciltleri 7.
- Yüzyılda Uygur Türkleri tarafından yapılır. II.
- Mehmed (saltanatı 1451-1481) döneminde Osmanlı sarayında nakkaşhane, II.
Bayezid (saltanatı 1481-1512) zamanındaysa ciltçilik teşkilatı kurulur. Cilt işini yapan sanatçılara “mücellit” denir. Cildin malzemeleri arasında deri, mukavva, altın, boya, iplik bulunur. Ayrıca ebrû, katı’, kumaş ve değerli taşlar kullanılarak da cilt yapılabilir.
- Alıp, mühre, fırça, falçata, mengene, ıstaka gibi aletler de cildin yapımında kullanılır.
- Osmanlı mücellitleri cilt yapımında basma, kakma ve boyama olarak üç gruba ayrılan teknikler kullanırlardı.
- Malzemelerine göre ciltler deri, kumaş, ebrûlu, lake; süsleme tekniklerine göre, şemseli, zilbahar, yekşah, zerduz, çarkûşe olarak gruplandırılır.15.yüzyıl, Anadolu Selçuklu üslubundan Osmanlı cildine geçiş devridir.
İlk örneklerde geometrik süslemelerin yoğunluğu Anadolu Selçuklu etkisi olarak yorumlanır. Osmanlı cilt sanatının en önemli dönemlerin biri olan II. Mehmed devrinde ciltçilik alanındaki gelişmeler klasik döneme hazırlık niteliğindedir. II. Bayezid devrindeyse deri ciltlerin renkleri, yapımı ve bezemedeki işçiliğin kalitesi göz alıcıdır.
Şemseli, salbekli, köşebentli klasik kompozisyonda ciltler bordürlerle çevrelenir. Türk ciltçiliği klasik şeklini I. Süleyman (saltanatı 1520-1566) devrinde bulur. Saz üslubunda bitkisel bezemeler, yaldızlanmış gömme şemse ve köşebentlerin yanı sıra, işleme kumaştan ciltler, manzara veya floral betimli ruganî (lake) ciltler bu dönemde görülür.
Ayrıca mücellit ile kuyum ustasının iş birliğinin muhteşem örnekleri olan değerli taş kakılmış (murassa) ciltler de yaygınlaşır.17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğunun gerilemesiyle birlikte ciltlerde de nitelik azalmaya başlar.18. yüzyılda ciltlere şükûfe üslubunda çiçek motifleri hâkim olur.
Cilt presi nedir?
Basılmış olan kitap, mecmua, broşür ve buna benzer bütün yazılı veya resimli işlerin bulunduğu kağıtların sayfa ve forma sırasına göre katlanıp bir araya getirilmesi ve bunların blok teşkil ettikten sonra üzerlerine muhafaza olarak bir kap geçirilmesi ve bunların blok teşkil ettikten sonra üzerlerine muhafaza olarak bir kap geçirilmesi veya dağılmaması için birbirlerine tutturulması ve bunun gibi işlemlere ciltleme, bu sanata da mücellit sanatı denilmektedir.
Bu sadece genel tanı olarak geçerli izahattır. Mücellit sadece bir kitabın, bir mecmuanın ciltlenmesi anlamına gelmez. Örneğin, baskı makinesine basılmak için bir iş geldi. Basılacak kağıdın makineye istenilen ebatta kesilerek yüklenecek hale gelmesi de, Baskı sonrası formaların birbirini takip edecek şekilde sayfa numarası ile katlanması yine sıra ile dikilmesi veya tel dikişle tutturulması ( zımbalanması), pliyaj yapılması, gofre gibi işlemlerden geçmesi hepsi mücellit işidir.
Günümüzde mücellit işçiliği son derece ilerlemiştir. Teknolojinin gelişmesi ile formaların harmanlanması, dikişli tutkalı, kapak takması, kesme işlemleri, hatta paketleme işlemleri bile (poşetleme) makineler tarafından yapılmaktadır. Baskı sonrası, basılan bir işin son durumunu gösteren bir ayna görevini yerine getirmektedir.
Hazırlığı, filmi kağıdı baskısı ne kadar mükemmel olsa da bu işin mücellithaneden çıktıktan sonraki görünümü ve kalitesi gerçek bir sanattır. Günümüzde yaşadığımız bazı hatalı ciltlemelerden kaynaklanan ve bizleri rahatsız eden (mutlaka yaşadığımız) olayları hatırlayalım. Bir kitap almak istiyorsunuz.
Beğenmiş olduğunuz kitabı elinize aldınız. Cilt kapağı eğri yapıştırılmış, formalar karışmış, selofan kabarmış, kenar kesimleri eğri ve yanlış kesilmiş siz bu kitabı alır mısınız? Yoksa bu hataların yapılmamış olduğu daha düzgün bir kitabı mı tercih edersiniz? İşte burada baskı sonrasının en önemli kısmı olan mücellit işinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.
Ciltçilik Terimleri Kırım :Basılan bir işi verilen ebada göre kırılmasıdır. :Basılı bir formayı katlama işidir. Katlama :Kağıdın istenilen ölçüde katlanması Harmanlama :Formaların, cilt öncesi kitap birimi haline getirilmek üzere sırayla yan yana veya iç içe dizilmesidir. Kapak Takma :Amerikan ve iplik dikiş veya tel dikişli kitaplarda kapağın ilavesi.
Perforaj :Delik açma ( basılan bir işin aynı sayfa üzerinden rahat koparılabilmesi için sık aralıklarla açılan delik işlemi – zımbalama işlemi) Pilyaj :Cilt işlerinde, katlamayı kolaylaştırmak için karton veya mukavva üzerinde oyuk açmak. Tel Dikiş :En az (ortadan kırılmış) iki yaprağın birbirine tel ile zımbalanması Omega Tel Dikiş :Dosyalara takabilmek için tel dikişin sırtı kambur şeklindeki çeşidi.
Kitapları Ciltleyen kişiye ne ad verilir?
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mücellit kelimesi, cilt sözcüğünden türetilmiştir. Cilt kelimesinin sözlük anlamı deridir. Kitapların tozlanmasını ve yıpranmasını önlemek amacıyla üzerine dikilen kaplara da cilt denir. Osmanlı döneminde kitapları ciltleyen kişiler ise mücellit olarak adlandırılırdı.
Ansiklopedi cilt ne demek?
Belli bir düzene göre hazırlanmak suretiyle, farklı konuları ayrıntılı olarak ele alan ciltli kitaplar ansiklopedi olarak bilinir. Özellikle sistematik ve alfabetik olarak birçok konu detaylı bir biçimde ele alınır.
Hat sanatı Türk el sanatı mı?
Geleneksel Türk sanatlarına; çinicilik, ebru sanatı, tezhip sanatı, hat sanatı, dokumacılık, minyatür sanatı, camcılık, cam işlemeciliği, kaşıkçılık, seramik, çömlekçilik gibi örnekler verilebilir.
Tezhip sanatı ne demek?
Tezhip Türk süsleme sanatlarından biridir. Kelime anlamı “Altınla Süslemek” tir.18 ve 22 ayar ezilmiş altınla ve muhtelif renklerle kitap ve levha gibi yazma eserlerin süslenmesidir. Bu sanat; sevgi, sabır, zevk ve zarafetin ortaya koyduğu eserler bütünüdür.
- Arapça tezhip; “altınlamak”, “yaldızlama”, “bezeme”, yazma kitapların sayfalarına, hat levhalarına, murakkalara, hatta tuğraların üst taraflarına altın tozu ve boya ile yapılan her türlü bezeme.
- Sözcük yalnız altınla yapılanın dışında, toprak boyalarla yapılan bezemeler için de kullanılır.
- Yalnız altınla yapılan tezhibe “halkari” denir.
Tezhip yapan sanatçıya “müzehhib” tezhiplenmiş esere de “müzehheb” adı verilir. Padişahlara, vezirlere, devlet büyüklerine, tanınmış kişilere sunulan ya da özel kitaplar için hazırlanan her çeşit yazma kitap, özellikle şiir kitaplarını tezhiplemek eski bir uygulamadır.
- Ama tezhip en çok Kuran-ı Kerim’lerin ilk ve son sayfalarında, surelerin baş taraflarında kullanılmıştır.
- Bazen tezhiplenmiş başka kitaplarda satır aralarına, sayfa kenarlarıyla köşelerine, şiir kitaplarında mısra ya da beyit aralarına da tezhip yapılır.
- Uran-ı Kerim’de ayetleri ayırmak için nokta yerine geçen küçük yıldız ve çiçek biçimindeki örgeler de tezhiple yapılır.
Bunların geometrik biçimli olanları mücevher nokta, altı köşelileri şeşhane nokta, beş yaprağı andıran beş köşelileri pençberg, üç köşelileri de seberg adıyla anılır. Kuran-ı Kerim okunurken durulacak ya da secde edilecek ayetleri belirtmek için, ayet hizalarına konan gül biçimli süs de tezhibin ana örgelerindendir.
Bunun da vakıf, secde, hizib, aşir, sure ve cüz gülü gibi çeşitleri vardır. Tezhibin en önemli malzemesi boya ve altındır. Eskiden pastel rengin çoğunlukta olduğu toprak boyalar kullanılırdı. Bugün genellikle hazır boyalardan yararlanılmaktadır. Altın boya ise, altın varak su içinde ezilerek ve jelatinle karıştırılarak hazırlanır.
Uygulanacak desen tezhibin yapılacağı kağıdın üstüne silkme yoluyla aktarılır. Simetrik desenler, her kez dörtte biri olmak üzere dört defada kağıda geçirilip tezhip edilir. Serbest desenlerin ise tümü bir defada işlenir. Boyama ve altınla bezeme işlemi bittikten sonra altınla yerler istenirse zer mühreyle parlatılır.
Kitap sanatının içerisinde yer alan sanatlar nelerdir?
Vikipedi, özgür ansiklopedi Kitap Sanatı, kitapların yapısal ve kavramsal özelliklerini kullanan veya bunlara atıfta bulunan eserlerin yaratılmasını içeren sanat alanıdır. Kitap sanatı aynı zamanda bu alanda üretilen sanat eserlerini tanımlamak için de kullanılır.
Bu eserler metin ve/veya resim içerebilir veya heykelsi olabilir. Kitap sanatı binlerce yıldır var olmuştur ve Mısır papirüslerinde, Çin, Japon ve Kore parşömenlerinde ve kitaplarında, Mezoamerikan yazmalarında ve tüm insanlık tarihi boyunca görülebilir. Cathy Courtney’nin Speaking of Book Art (Kitap Sanatından Konuşmak) adlı kitabında yer alan bir röportajda kitap sanatçısı Helen Douglas, önceki nesillerden kitap sanatı örnekleri olarak livres d’ artiste ve yirminci yüzyıl Rus kitapları hakkındaki bilgilerini tartışıyor.
Röportajın ilerleyen saatlerinde Douglas, Kitap Sanatı türü hakkında yazmaya devam ediyor, “.bir “resim” ve “heykel” hakkında konuşabilirsiniz, “kitap” hakkında da konuşabilmeniz gerekir.” “Kitap Sanatları” terimi, baskı, kağıt yapımı, tipografi ve ciltleme gibi kitap sanatı üretmek için kullanılan yaratıcı ve zanaat disiplinlerini ifade eder.
- Çağdaş sanatın bir alanı olarak Kitap Sanatı, 1960’lardan bu yana çarpıcı bir şekilde büyümüştür.
- Oakland, Kaliforniya’daki Mills College’da Kitap Sanatı ve Yaratıcı Yazarlık yüksek lisans programı gibi birçok üniversitede Kitap Sanatı programları mevcuttur.
- Olej Kitap Sanatı Derneği (CBAA) 2008 yılında kurulmuştur.
CBAA yıllık konferanslar düzenler, Openings: Studies in Book Art başlıklı açık erişimli bir dergi yayınlar ve Kitap Sanatı Teorisi üzerine bir blog tutar. Kitap Sanatı içinde, ince baskı kitapları, heykel kitap çalışmaları, sanatçı kitapları, değiştirilmiş kitaplar, tasarımcı ciltleri, enstalasyonlar ve performanslar dahil olmak üzere çeşitli alt alanlar vardır.
1 cilt 2 cilt ne demek?
Kitap ilk başta çok uzun yazıldıysa örneğin bin sayfalık bir romansa tek kitapta basmak zordur. Bu yüzden yazar bunu iki ayrı kitaba böler. Ve toplam iki kitap haline gelir. Kitabın ikincisinin adına bir isim konur ve ikinci cilt olarak anılır.
Katı sanatı ne demek?
KATI’ NEDİR? Kat veya katı’ kelimesinin sözlükteki anlamı ‘kesmektir’. Katı’ sanatı ise bir kağıt veya deri üzerindeki yazıyı, motifi veya şekli oyup Çıkartarak bir başka kağıt ya da deriye yapıştırmak suretiyle gerçekleştirilen bir süsleme sanatıdır.
Şemse cilt nedir?
Arapça’da güneş anlamıda gelen ‘ Şems ‘ kelimesinden türemiş olan ‘ Şemse ‘, Türk Cilt Sanatında kullanılan ifade ile; ‘kitap ciltlerinin üzerine yapılan güneş biçimindeki süsleme motifi’ne verilen isimdir.
Hat sanatı Türk el sanatı mı?
Geleneksel Türk sanatlarına; çinicilik, ebru sanatı, tezhip sanatı, hat sanatı, dokumacılık, minyatür sanatı, camcılık, cam işlemeciliği, kaşıkçılık, seramik, çömlekçilik gibi örnekler verilebilir.
Türk kitap sanatları nelerdir?
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Geleneksel Sanatlar Yönetmenliği etkinlikleri kapsamında bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Geleneksel Türk Kitap Sanatları – Bugünün Ustaları” sergisi, 10 Aralık Cuma günü Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde izleyicilerle buluşacak.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projeleri kapsamında gerçekleştirilen “Geleneksel Türk Kitap Sanatları – Bugünün Ustaları” sergi dizisinin üçüncüsü, 10 – 31 Aralık 2010 tarihleri arasında Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde izleyicilerle buluşacak. Sergi dizisi, geleneksel sanatlarımız arasında önemli bir yer tutan Türk kitap sanatları, hat, tezhip, ebru, minyatür, cilt ve kat’ı alanlarında bugünün ustalarının eserlerini sergileyerek, bu sanatların günümüzdeki düzeyini gözler önüne sermeyi ve sürekliliğine nitelikli bir katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Beşir Ayvazoğlu, Prof.M. Uğur Derman ve Prof. Dr. Çiçek Derman danışmanlığında hazırlanan Bugünün Ustaları, 94 sanatçının 2010 yılı içinde yaptığı ve ilk kez bu sergide sergilenecek 100’ün üzerinde eserinden oluşuyor. Projeye eşlik eden katalogda Fatih Özkafa, Gülbün Mesara, Faruk Taşkale, Serra Güney Özkan, M.
Klasik cilt nedir?
Klasik cilt bakımı, buhar altında dinlenmiş olan bir cildi, siyah nokta ve yağlardan arındırma işlemidir. Klasik cilt bakımı en hassas ciltlerle yapılan bakım ve cilde uygun sürülen serum, maske ve cilt masajı şeklinde uygulanır.
Klasik Türk Sanatları Nelerdir?
Geleneksel Türk El Sanatlarını ; halıcılık, kilimcilik, ebru, sumak, kumaş dokumacılığı, yazmacılık, çinicilik, seramik-çömlek yapımcılığı, işlemecilik, oya yapımcılığı, deri işçiliği, müzik aletleri yapımcılığı, taş işçiliği, bakırcılık, sepetçilik, semercilik, maden işçiliği, keçe yapımcılığı, örmecilik, ahşap ve ağaç