Tinea Versicolor Cilt Mantarı Nasıl Geçer?
Tinea versikolor (pityriasis versikolor), deride normalde yaşayan bir mantar türünün, çeşitli nedenler ile artması ile oluşan bir genellikle gövde, sırt ve kollarda deri renginde açık veya nadiren koyu renkli lekeler biçiminde oluşan derinin mantar enfeksiyonudur.
- Hastalığın sebebi nedir ? Tinea versikolora sebep olan Malassezia adlı mantar türü hepimizin derisinde normal olarak bulunur.
- Ancak sadece bazı insanlarda, bu mantarın aşırı üremesi sonucunda tinea versikolor gelişir.
- Tinea versikolor: Ne tür bulgu ve şikayetlere yol açar? Tinea versikolor deride küçük lekeler olarak başlar.
Zamanla genişleyen lekeler birleşerek daha geniş alanlar etkileyebilir. Lekelerin üzerinde ince kepekler bulunur. • Lekeler genellikle, çevresindeki deriden daha açık renktedir, bazen daha koyu renkte de olabilir. Beyaz, pembe, kahverengi veya deri renginde olabilir.
Derinin herhangi bir bölgesini etkileyebilir, ancak en sık sırt ve gövdenin üst bölümünde yerleşir. • Lekeler kaşıntıya sebep olabilir. Sıcak ortam hastalığı artırır mı? Sıcak ve nemli ortamda mantarın üremesi artacağından, tinea versikolor yaz aylarında daha sık görülür. Ayrıca güneşe maruz kalan alanlardaki lekeler, çevresindeki deri gibi koyulaşmayacağından, tinea versikolor yaz aylarında daha belirgin hale gelebilir.
Tinea versikolor kimlerde görülür ? Sıcak ve nemli ortam, aşırı terleme, yağlı deri yapısı gibi koşullarda mantarın üremesi artar. Ergenler ve genç erişkinler, yaşlılar ve çocuklara göre daha yağlı deri yapısına sahip olduklarından, daha sık etkilenirler.
Ayrıca bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde de hastalık ortaya çıkabilir. Hastalık Bulaşıcı mıdır? Tinea versikolor, derinin bir mantar hastalığı olmasına karşın, bulaşıcı değildir; insandan insana bulaşmaz. Tanı nasıl konur? Klinik muayene çoğu zaman yeterlidir. Bazen, lekelerin üzerindeki ince kepeklerin mikroskopta incelenmesi ile tanı kesinleştirilir.
Ayrıca Wood lambası sarımsı-yeşil renk değişikliğinin saptanması ile de tanı doğrulanabilir. Nasıl tedavi edilir? Tedavide ilaçlı şampuanlar, losyon ve kremler kullanılır. • İlaçlı şampuanlar, etkilenmiş alanlara duş jeli gibi uygulanmalı, 5-10 dakika kadar köpüklü bekletilmeli ve ardından durulanmalıdır.
- Bu şampuanlar; selenyum sülfit, çinko prition, ketokonazol ve benzerleri gibi etken maddeler içerir.
- Yerel ilaçlar, etkilenmiş alanlara günde 1 veya 2 kez, en az 2 hafta süre ile uygulanmalıdır.
- Geniş alanlar etkilenmiş ise ağızdan tabletler kullanılır.
- Bu ilaçların, kullanılan başka ilaçlar ile etkileşimi ve çeşitli yan etkileri olabileceğinden, mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Tedavi ile renk değişikliği hemen olabilir mi? Tedavi edilmiş olsa bile, derideki renk değişikliğinin normale dönmesi aylar sürebilir. Bu durum tedavinin etkisiz olduğu anlamına gelmez. Zaman içinde renk normale dönecektir. Bu süre içinde güneşten korunmak önemlidir.
Contents
Tinea versicolor hangi ilaç kullanılır?
Tedavi – Yaz ayları sona erdiğinde genellikle kendiliğinden geriler.P. versicolor tedavisinde uygulanabilecek ilaçlar, deriye dışarıdan uygulanan-topikal ve ağızdan sistemik kullanılan ilaçlardır. Tedavide topikal ajanlar ilk tercih edilir. Yaygın olarak kullanılan % 2.5 selenyum sülfit şampuanlarıdır.
- Bunlar etkilenmiş bölgenin üzerine ve çevresine uygulanır, 20-30 dakika beklenir ve yıkanır.
- Bir başka metod da selenyum sülfitli kremin gece yatarken tüm gövdeye uygulanmasıdır.
- Ullanma süresi mutlaka klinik tekrarı önlemek için yeterince uzun olmalıdır.
- Bu süre en az 6 ay olmalıdır.
- Tedaviden sonra da ayda 1 veya 2 kez ilaç kullanımı yeniden oluşumu önleyeceğinden kesinlikle tavsiye edilmektedir.
Çok nadiren bu ilaca bağlı deride iritasyon gelişebilir. Selenyum sülfit gibi kullanılabilecek diğer ilaçlardan bazıları, %20 sodyum hiposülfit, 50:50 su içinde propilen glikol, zink piritiyon, asit salisilikli solüsyon, haloprogin ve sikloproks olarak bilinmektedir.
Tedavide topik olarak kullanılan diğer ajanlar ise imidazol deriveleri olmaktadır. En çok ketakonazol kullanılmıştır. Bu ilacın hem krem hem de şampuan formu mevcuttur. Bu ajanlar ile tedavi süresi en az 6 hafta olmalı ve her gün 1 veya 2 kez lezyonların üzerine uygulanmalıdır. Özellikle lezyonların çok yaygın olduğu durumlarda, sık klinik tekrar gelişen durumlarda sistemik ilaçlar tercih edilmelidir.
Flukanazol, itrakonazol ve ketokonazol bunlardan birkaç tanesidir.
Samyeli mantarı bulaşıcı mı?
Samyeli Mantarı Nedir? – Tinea versicolor olarak da bilinen samyeli mantarı, deride görülen ve sık rastlanan bir mantar enfeksiyonudur. Mantar, cildin normal pigmentasyonuna müdahale ederek, küçük ve renksiz yamalar veya etrafındaki deriden daha koyu pigment alanlarına neden olmaktadır. Sıklıkla gövde ve omuzları etkiler. Tinea versicolor en sık gençlerde ve genç erişkinlerde görülür Pityriasis versicolor olarak da adlandırılan Tinea versicolor, ağrılı veya bulaşıcı değildir. Ancak duygusal sıkıntıya veya utanmaya yol açabilir. Antifungal kremler, losyonlar veya şampuanlar tinea versicolor tedavisine yardımcı olabilir.
Ancak başarılı bir tedaviden sonra bile, beyaz cilt rengi birkaç hafta veya ay boyunca kalabilir. Tinea versicolor, özellikle sıcak ve nemli havalarda tekrar eder. Bu nedenle güneşe maruz kalmak, sorunu daha belirgin hale getirebilir. Yaz aylarında ve genellikle deniz tatilinden sonra ortaya çıktığı için hastaların geneli bu mantar infeksiyonunu denizden kaptıklarını düşünürler.
Oysa samyeli mantarına sebep olan ajan, normalde insan florasında yaşayan sıcak, nem, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve stres ile sayısı artan bir mantar türüdür
Tinea Corporis nasıl tedavi edilir?
Tedavi – Hastalık yerleşim yerinde kıl folliküllerini etkilememiş ise lokal antifungal tedaviler yeterlidir.2-4 hafta günde 2 defa kullanılmalıdır. Follikülitis var ve mantar yaygın ise sistemik mantar ilaçları kullanılmalıdır.
Mantar hastalığı ciltte iz bırakır mı?
MediLifeMantar hastalıkları
Havaların ısınmasıyla birlikte ve daha çok yaz aylarında oluşan mantar enfeksiyonları; genç, yaşlı, kadın, erkek herkesi tehdit ediyor. Deride yerleşen mantar hastalıklarının en sık görülen şekli ayak mantarları. Abone Ol: Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Dr. Buket Pençe mantar hastalığının, el ve ayakta kaşıntı, kızarıklık, sulantı, sertleşme, kalınlaşma ve bazen kepeklenme şeklinde kendini gösterdiğini ve hastalığın yerleştiği bölgeye uygun ilaçlar yeterli süre kullanıldığı zaman, mantarların kolayca öldürülebildiğini belirtiyor.
- Bulaşma Mantarlar hayvanlardan, topraktan veya hasta insanlardan sıkı ve uzun süreli temasla bulaşmaktadırlar.
- Ortak kullanılan giysiler, havlular, terlikler, çoraplar, ayakkabılar, hamam, banyo, plaj, otel odaları en çok görülen bulaşma yollarıdır.
- Hayvanların derisinde, mantar hastalığı tüy dökülmelerine neden olur ve bu hayvanlar tedavi edilmezlerse mantar insanlara bulaşır.
Saçlı deride mantar hastalıkları yalnız çocukluk yaşlarında görülür. Ergenlikten sonra saçlı derinin yağ bezlerinde değişiklikler oluşur ve mantarların saçlara, saçlı deriye yerleşmesine engel olurlar. Klinik görünüm Saçlı deride yerleşen mantar hastalığı, bazen sadece saçlarda kırılma, grileşme, incelme ve deride kepeklenme ile ortaya çıkar ve tedavi sonucunda hiçbir iz bırakmadan kaybolurlar.
- Bazen ise sulantılı, kabuklu yaralar görülür.
- Bu durum tedavi edilse de saçlar tekrar çıkmayabilir.
- Mantar vücutta yerleşirse, iç içe geçmiş halkalar halinde pembe-kırmızı renkli, kepekli, bazen ufak su dolu kabarcıklarla çevrili, kaşıntılı lekeler, yaralar gözlenir.
- Zamanla çevreye doğru genişlerler ve sayıları artabilir.
Gövdede yerleşen bir başka mantar hastalığı da halk arasında samyeli denen pembe, sarı, kahve renklerde görülen, hafif kepekli lekelerdir. Yaz tatili öncesinde bu lekeleri farketmeyen kişilerde, güneş sonrası bu bölgeler güneşten etkilenmedikleri için açık renk görülürler.
Hastalar da bu lekelerin güneşle oluştuğunu zannederler. Aslında pitriasis versikolor denen bu hastalığın mantarı tüm insanlarda bulunmaktadır. Ancak genetik yatkınlığı olanlarda, direnci kırık olanlarda hastalık yapmaktadır. Mantar hastalıkları; kıvrım yerlerini, kapalı, nemli bölgeleri sevdikleri için ayak parmak araları, genital bölge, kadınlarda meme altlarında çok sık yerleşirler.
El içlerinde de seyrek olarak görülebilirler. Bu bölgelerde keskin sınırlı kızartı, kepek, kaşıntı ve bazen su dolu ufak kabarcıklar şeklinde görünürler. Kıvrım yerlerinde ayrıca normalde bulunan mantarın nem artışı ile hastalık yapması da mümkün olmaktadır.
Tinea versicolor tamamen geçer mi?
Tedavi – Yaz ayları sona erdiğinde genellikle kendiliğinden geriler.P. versicolor tedavisinde uygulanabilecek ilaçlar, deriye dışarıdan uygulanan-topikal ve ağızdan sistemik kullanılan ilaçlardır. Tedavide topikal ajanlar ilk tercih edilir. Yaygın olarak kullanılan % 2.5 selenyum sülfit şampuanlarıdır.
- Bunlar etkilenmiş bölgenin üzerine ve çevresine uygulanır, 20-30 dakika beklenir ve yıkanır.
- Bir başka metod da selenyum sülfitli kremin gece yatarken tüm gövdeye uygulanmasıdır.
- Ullanma süresi mutlaka klinik tekrarı önlemek için yeterince uzun olmalıdır.
- Bu süre en az 6 ay olmalıdır.
- Tedaviden sonra da ayda 1 veya 2 kez ilaç kullanımı yeniden oluşumu önleyeceğinden kesinlikle tavsiye edilmektedir.
Çok nadiren bu ilaca bağlı deride iritasyon gelişebilir. Selenyum sülfit gibi kullanılabilecek diğer ilaçlardan bazıları, %20 sodyum hiposülfit, 50:50 su içinde propilen glikol, zink piritiyon, asit salisilikli solüsyon, haloprogin ve sikloproks olarak bilinmektedir.
- Tedavide topik olarak kullanılan diğer ajanlar ise imidazol deriveleri olmaktadır.
- En çok ketakonazol kullanılmıştır.
- Bu ilacın hem krem hem de şampuan formu mevcuttur.
- Bu ajanlar ile tedavi süresi en az 6 hafta olmalı ve her gün 1 veya 2 kez lezyonların üzerine uygulanmalıdır.
- Özellikle lezyonların çok yaygın olduğu durumlarda, sık klinik tekrar gelişen durumlarda sistemik ilaçlar tercih edilmelidir.
Flukanazol, itrakonazol ve ketokonazol bunlardan birkaç tanesidir.
Tinea versicolor cilt mantarı geçer mi?
Tinea versikolor, derinin bir mantar hastalığı olmasına karşın, bulaşıcı değildir; insandan insana bulaşmaz. Tanı nasıl konur? Klinik muayene çoğu zaman yeterlidir. Bazen, lekelerin üzerindeki ince kepeklerin mikroskopta incelenmesi ile tanı kesinleştirilir.
Tinea versicolor nasıl anlaşılır?
Tinea versikolor (pityriasis versikolor), deride normalde yaşayan bir mantar türünün, çeşitli nedenler ile artması ile oluşan bir genellikle gövde, sırt ve kollarda deri renginde açık veya nadiren koyu renkli lekeler biçiminde oluşan derinin mantar enfeksiyonudur.
- Hastalığın sebebi nedir ? Tinea versikolora sebep olan Malassezia adlı mantar türü hepimizin derisinde normal olarak bulunur.
- Ancak sadece bazı insanlarda, bu mantarın aşırı üremesi sonucunda tinea versikolor gelişir.
- Tinea versikolor: Ne tür bulgu ve şikayetlere yol açar? Tinea versikolor deride küçük lekeler olarak başlar.
Zamanla genişleyen lekeler birleşerek daha geniş alanlar etkileyebilir. Lekelerin üzerinde ince kepekler bulunur. • Lekeler genellikle, çevresindeki deriden daha açık renktedir, bazen daha koyu renkte de olabilir. Beyaz, pembe, kahverengi veya deri renginde olabilir.
Derinin herhangi bir bölgesini etkileyebilir, ancak en sık sırt ve gövdenin üst bölümünde yerleşir. • Lekeler kaşıntıya sebep olabilir. Sıcak ortam hastalığı artırır mı? Sıcak ve nemli ortamda mantarın üremesi artacağından, tinea versikolor yaz aylarında daha sık görülür. Ayrıca güneşe maruz kalan alanlardaki lekeler, çevresindeki deri gibi koyulaşmayacağından, tinea versikolor yaz aylarında daha belirgin hale gelebilir.
Tinea versikolor kimlerde görülür ? Sıcak ve nemli ortam, aşırı terleme, yağlı deri yapısı gibi koşullarda mantarın üremesi artar. Ergenler ve genç erişkinler, yaşlılar ve çocuklara göre daha yağlı deri yapısına sahip olduklarından, daha sık etkilenirler.
- Ayrıca bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde de hastalık ortaya çıkabilir.
- Hastalık Bulaşıcı mıdır? Tinea versikolor, derinin bir mantar hastalığı olmasına karşın, bulaşıcı değildir; insandan insana bulaşmaz.
- Tanı nasıl konur? Klinik muayene çoğu zaman yeterlidir.
- Bazen, lekelerin üzerindeki ince kepeklerin mikroskopta incelenmesi ile tanı kesinleştirilir.
Ayrıca Wood lambası sarımsı-yeşil renk değişikliğinin saptanması ile de tanı doğrulanabilir. Nasıl tedavi edilir? Tedavide ilaçlı şampuanlar, losyon ve kremler kullanılır. • İlaçlı şampuanlar, etkilenmiş alanlara duş jeli gibi uygulanmalı, 5-10 dakika kadar köpüklü bekletilmeli ve ardından durulanmalıdır.
Bu şampuanlar; selenyum sülfit, çinko prition, ketokonazol ve benzerleri gibi etken maddeler içerir. • Yerel ilaçlar, etkilenmiş alanlara günde 1 veya 2 kez, en az 2 hafta süre ile uygulanmalıdır. • Geniş alanlar etkilenmiş ise ağızdan tabletler kullanılır. • Bu ilaçların, kullanılan başka ilaçlar ile etkileşimi ve çeşitli yan etkileri olabileceğinden, mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Tedavi ile renk değişikliği hemen olabilir mi? Tedavi edilmiş olsa bile, derideki renk değişikliğinin normale dönmesi aylar sürebilir. Bu durum tedavinin etkisiz olduğu anlamına gelmez. Zaman içinde renk normale dönecektir. Bu süre içinde güneşten korunmak önemlidir.
Samyeli mantarı ne kadar sürede geçer?
‘Derinin normal rengine dönmesi aylar sürebilir’ Tedavi bitmiş olsa da derideki renk değişikliğinin normale dönmesi aylar sürebilir.
Tinea neden olur?
Vücut mantarının yaygın görülen alt türlerinden biri tinea versikolordur. Malassezia bakterisinin kontrolsüz çoğalması nedeniyle ortaya çıkan mantar hastalığı çoğunlukla göğüs, sırt, bel ve kol bölgelerinde belirtilere neden olur. Kırmızı, pembe ya da kahverengi halkalar şeklinde kaşıntılı bölgeler görülür.
Tinea Corporis bulaşıcı mi?
Cilt mantarının ‘tinea korporis’ ve ‘tinea versicolor’ denilen tipleri bulunur. Bunlar, genellikle derinin üst tabakasını tutan gövde, bacaklar, kollar ve kasık bölgesinde oluşur. Vücutta gelişen bu lezyonlar genellikle yuvarlak, halka şeklinde dışarı doğru yayılan ve ortasında iyileşmeyle seyreden plaklar şeklinde kendini gösterir.
- Tinea versicolor: Genellikle boyun ve sırt gibi bölgelerde yerleşim gösteren, bazen de gövdenin ön yüzünü tutan beyaz ya da sütlü kahverengi görünüme sahip, küçük ve yuvarlak lekelenmelerdir.
- Işisel’ bir mantar türü olup, çevreden bulaşmaz ve tedavilere rağmen her sene tekrarlayabilir.
- Özellikle çok spor yapan ve terleyen kişilerde daha sık görülür.
Tinea korporis: Bulaşıcı özellik gösterir. İnsandan insana, hayvandan insana, topraktan insana bulaşabilir. Mesela güreşçilerde sık ortaya çıkar. Anüler tipte halka şeklinde lezyonlar vardır ve bu lezyonlar ortadan çevreye doğru yayılma gösterir. Lezyonların dış kenarları daha çok yara şeklinde görüldüğü gibi ortaları iyileşme eğilimindedir.
Lezyonun görüntüsünde su toplanması, pullanma ve kızarıklık vardır. Tinea korporis’in diğer alt tiplerinin belirtileriyse kabuklu (herpetiform) tip vücut mantarı, plak tipi vücut mantarı ve kerion tipi vücut mantarıdır. Kerion tipi vücut mantarı, genelde sığırlarla uğraşan kasaplarda ortaya çıkabilir.
Bacaklarını tıraş eden kadınlarda gelişen ve mayokigranülom denilen vücut mantarı tipiyse alt bacak kısımlarındadır. Egzamayla karışabilir Cilt mantarları gövdede ya da bacaklarda, kollarda kırmızı kabarıklıklar şeklinde ortaya çıkabilir. Bazen bu lezyonlar egzamayla karışabilir, bu nedenle deri hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirmesi tanı açısından önemlidir.
- Belirtileri, türüne ve ortaya çıktığı bölgeye göre değişkenlik gösterir.
- Ancak aşağıdaki gibi genel bir belirti çerçevesi çizilebilir: Cildin kenarları belli bir alan içindeki renginin değişmesi (pembe, beyaz, kırmızı veya kahverengi tonları) Kaşıntı ve yanma Etkilenen bölgedeki saç veya kılların dökülmesi Cilt döküntüleri Küçük kabarcıklar Şişkinlik Kabuklanma Peki neden oluşuyor? 1 Sıcaklık ve nem: Mantarlar karanlık, sıcak ve nemli ortamları sever.
Bu nedenle cilt mantarı kasık, ayak, koltuk altında daha fazla görülür. Ayakkabıyı uzun süre çıkarmamak ve cildin sürekli terli olması mantar nedenleri arasındadır. Cilt mantarı olan bir hastayla ten temasında bulunmak; iç çamaşırı, havlu gibi şahsi eşyaları ortak kullanmak, soyunma odası ve duş alanları gibi yerlerde çıplak ayakla dolaşmak mantar sebebidir.2 nAntibiyotik kullanımı: Antibiyotikler ve antibakteriyel kremler, yararlı bakterilerin de ölmesine yol açar.
Bu yararlı bakterilerin bir kısmı mantarların çoğalmasını önlediği için, aşırı antibiyotik kullanımı cilt mantarına neden olabilir.3 Aşırı kilo: Fazla kilolularda cilt katları daha fazladır. Mantarlar bu bölgelerdeki karanlığı, havasızlığı, ısı ve nemi kullanarak hızla çoğalabilir.4 Diyabet: Bazı mantar türleri şekeri besin olarak kullanıp çoğalabilir.
Şeker hastalarının idrarlarındaysa bir miktar şeker bulunur.
Cilt mantarı çoğalır mı?
Candida mantar enfeksiyonu (pamukçuk) – Bu enfeksiyon, gastrointestinal sistem (bağırsak) ve vajina içinde zararsız ve doğal bir şekilde yaşayan Candida mantarlarının aşırı çoğalması sonucu oluşur. Bu mantarlar sıcak, nemli ve yeterince hava almayan vücut bölgelerinde daha hızlı çoğalır.
- Enfeksiyon genellikle cinsel organların (vajina ve penis) çevresinde, ağızda veya deri kıvrımlarının olduğu yerlerde görülür.
- Ağrılı bir kaşıntıya neden olur.
- Deri genellikle kırmızı ve nemlidir ve küçük kabarcıklar oluşabilir.
- Saçkıran nedir, neden olur? Belirtileri, tedavisi ve doğal çözümler Kadınlarda vajinal mantar kaşıntıya ve beyaz akıntı ya neden olabilir.
En çok bebeklerde ve özellikle takma diş kullanan yaşlılarda görülen ağızdaki (oral) pamukçukta beyaz lekeler görülür ve bu lekeleri ovaladığınızda kırmızı bir iz bırakır. ( 5 )
Vücuda yayılan mantar nasıl geçer?
Mantar enfeksiyonu tedavisi – Mantar enfeksiyonu tedavisi de diğer hastalıkların tedavisine benzer şekilde nedenin ortadan kaldırılmasına yöneliktir. Tedavi sürecini belirleyen bir diğer önemli faktör, mantar enfeksiyonunun çeşididir. Vücut mantarı tedavisinde doktor tarafından önerilen ilaçlar kullanılır.
Mantar enfeksiyonu için kullanılan ilaçlar düzenli olarak ve doktorun önerdiği miktarlarda tüketilmelidir. Saç mantarının tedavisinde oral olarak verilen ilaçların yanı sıra antifungal şampuan kullanımı da önerilir. En sık karşılaşılan mantar türlerinden biri olan ayak mantarının tedavisi için cilt yüzeyine antifungal özelliğe sahip sprey, krem veya pudralar kullanılabilir.
Bunlara ek olarak antifungal ilaçlarla da tedavi desteklenebilir. Tırnak mantarının tedavisi için ojeye benzer antifungal ilaçlar tırnaklara sürülebilir ve ağızdan alınan mantar ilaçları ile de tedavi desteklenir. Kasık mantarının tedavisinde ise genellikle kasık etrafına sürülen antifungal kremler kullanılır.
TERBİSİL yüzde bir krem ne işe yarar?
TERBİSİL ® krem atlet ayağı hastalığı (Tinea pedis), kasık kaşıntısı (Tinea kruris), saçkıran (Tinea korporis), isilik (Kandidiasis) ve Pityriazis versicolor gibi mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.
Samyeli nasıl tedavi edilir?
Pitiriazis versikolor ( Samyeli ) Nasıl Tedavi Edilir? Bu mantar sağlık açısından sorun teşkil etmez. Ancak hastalar görünümü nedeni ile tedavi olmak isterler. Tedavide ağız yoluyla alınan ilaçların yanısıra krem ve sprey formunda ilaçlar da kullanılır.
Malassezia furfur neden olur?
Seboreik dermatit nedir? – Daha çok saçlı deri, kaşlar, burun kenarı, yanaklar, kulak iç ve dış kısımlarında, kızarık alanlar üzerinde sarı, yağlı, kepeğimsi kabuklanmalar şeklinde ortaya çıkan bir egzamadır. Hastalara kozmetik görünüm bozukluğu ve nadir gelişen kaşıntı dışında bir zarar vermezler.
Seboreik dermatit nedeni nedir? Derimizde zararsız bir şekilde yaşayan Malassezia furfur isimli mantarın aşırı artışı ve deri savunma sisteminin buna verdiği aşırı yanıt nedeni ile oluşur. Seboreik dermatit sık görülen bir hastalık mıdır? Toplumda %5 sıklıkta görülür. Ancak hastalar çoğunlukla bu durumun farkında bile değildirler.
Saçlarda kepeklenme ile ilişkili midir? Saçlarda kepek oluşumu seboreik dermatitin hafif derecedeki bir türü olup erişkinlerin yarısında görülür. Kepeklenmesi olan herkeste seboreik dermatit görülmez ancak seboreik dermatiti olan hastaların büyük kısmında kepeklenme görülür.
Seboreik dermatit iç organlarla ilişkili midir? İç organlarla ilişkili bir hastalık değildir. Seboreik dermatit kalıtsal olarak geçer mi? Hayır geçmez. Hastalık hangi durumlarda artış gösterebilir? Emosyonel stres ve yorgunluk hastalığı arttırabilir. Hastalık hangi mevsimlerde daha sık görülür? Kış aylarında daha sıktır.
Hastalık yaz aylarında daha hafif seyreder. Hastalığın bulguları nelerdir? Hastalığın bulguları hastadan hastaya değişmekle beraber özellikle burun kenarı, yanaklar, kulak iç ve arka kısmı, kaşlar ve saçlı deri sınırında kırmızı-pembe zemin üzerinde ince beyaz kabuklanmalar şeklinde ortaya çıkar.
Hastaların çoğunda rahatsızlık verecek bulgu yoktur. Bazen göğüs üstünde, koltuk altlarında da ortaya çıkabilir. Saçlı deride kepeklenmelerle seyredebilir. Hastalığın tanısı nasıl koyulur? Tanısı klinik muayene ile kolayca koyulur. Ancak bazı durumlarda diğer hastalıklardan (özellikle mantar hastalıklarından, sedef hastalığından) ayırmak için tetkik istenebilir.
Hastalık tamamen tedavi edilebilir mi? Uygulanan tedavilerle hastalığın bulguları geçici bir süre ortadan kaldırılabilir. Hastalığı, her hastada, tekrar etmeyecek şekilde tamamen tedavi edebilen bir yöntem bulunmamaktadır. Tedavide hangi ilaçlar kullanılır? Tedavideki ilaçlar bulguların olduğu vücut bölgesine ve lezyonların şiddetine göre belirlenir.
Tinea capitis ne demek?
Saçlı deri mantar enfeksiyonu; çocukluk çağında, daha çok kırsal kesimde, sıklıkla hayvanlardan bulaşan mantarların neden olduğu, saçlarda kepeklenmeden iltihaplanmaya kadar çeşitli şekillerde karşımıza çıkan bir hastalıktır. Saçlı deri mantarı yüzeysel olan; tinea kapitis süperfisialis, iltihaplı ve derin formu; tinea kapitis profunda, kellik yapan ve günümüzde nadir görülen formu; tinea kapitis favoza (favus) olmak üzere 3 tipte görülmektedir.
Saçlı deri mantarı hangi yaşlarda görülür? Saçlı deri mantar enfeksiyonları çocukluk çağında görülür. Erişkinlerde görülmez. Nedeni saçın yapısının erişkin insanlarda mantarın çoğalmasına imkan vermemesidir. Ancak ‘’Favus”( tinea kapitis favoza) adlı mantar enfeksiyonu çocukluk çağında başlayıp tedavi edilmez ise erişkin yaşta da devam edebilir.
Hastalık nasıl bulaşır? Çocuklar, enfeksiyonu genellikle kırsal kesimde hayvanlardan temas ile alırlar. Bunun dışında hayvan kaynaklı olmayan etkenlerde saçlı deri mantar enfeksiyonuna neden olabilmektedir. Gelişmiş ülkelerde ve şehirden gelen hastalarda mantar bulaşması kedi, köpek gibi evcil hayvanlardan da kaynaklanabilir.
- Hastalık hangi aylarda daha çok görülür? Enfeksiyon genellikle kış aylarında görülür.
- Iş aylarında banyo sayısı azalmıştır, kolaylaştırıcı en büyük neden temizlik ve hijyen koşullarına gösterilen özenin azalmasıdır.
- Saçlı deri mantar hastalığının klinik tipleri ve belirtileri nelerdir? 1-Tinea kapitis süperfisiyalis; yüzeyel tip saçta genellikle dökülmüş kepekli alanlar oluşturur.
Saçlarda kepeklenme, dökülme ve kırılma, donuk ve cansız görünüm gibi belirtiler görülmektedir. Saçlı deride kılların döküldüğü saçsız alanlar görülmektedir. Az bir kısmı ergenlik dönemine kadar aynı şekilde devam eder. Bu hastalar ergenlik sonrası kendiliğinden iyileşir.
Birçoğu iltihaplı tipi olan tinea kapitis profundaya ilerler.2-Tinea kapitis profunda (kerion selsi); Derin, iltihaplı (Tinea kapitis profunda) tipidir. Çürük domates gibi hastanın kafasında şişlik görülür. Şişlik birden fazla sayıda olabilir. Saçlar uzun ise birbirine yapışık, donuk renkli, yer yer irin ve iltihabın görüldüğü bir halde de olabilir.
Tedavi edilmezse kalıcı saç kaybına neden olabilir ayrıca kan zehirlenmesine ve organların etkilenmesine neden olabilir. Saçlar lezyon bölgesinde kolayca ele gelir. Tek tek çekilmelidir. Böylelikle kıl kökündeki iltihap boşalabilir.3-Tinea kapitis favoza; favus, günümüzde oldukça nadir görülür.
- Tedavisiz, ergenlik sonrası, yetişkin yaşta da devam edebilir.
- Alıcı saç hasarı ve kaybına neden olur.
- Favusta olarak görülen klinik formda ise saç köküne yapışık kabuklar, saç kökünün zedelenmesi ve kalıcı saç kayıpları görülebilir.
- Hastalarda boyunda ağrılı lenf bezi şişlikleri göze çarpar.
- Hastalığın başka belirtileri var mıdır? Ateş yüksekliği olabilir.
İltihabın organları etkilediği durumlarda etkilenen organa göre bulgular olabilir. Çarpıntı, idrarda kan görülmesi gibi belirtiler olabilir.