20 Yaş Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?
Cildinizi sık sık nemlendirin – En az yüz temizliği kadar önemli diğer nokta da cildinizi nemlendirmek. Cilt kuruduğunda kendini nemlendirmek için fazla yağ üretir ve bu yağ gözeneklere dolarak siyah nokta, beyaz nokta, sivilce gibi cilt problemlerini meydana getirir.
- Cildinizin ihtiyacı olan nemi sağlayarak nem dengesini koruyabilir fazla yağlanma ve kurumayı engelleyebilirsiniz.
- Bu durumun her cilt tipi için geçerli olduğunu da unutmayın.
- Eğer benim cildim yağlı neme ihtiyacı yok diye düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz.
- Yağlı ciltler de aynı şekilde nem için daha fazla yağ üreterek cildinizin parlamasına ve cilt problemlerine neden olacaktır.
Yine günde en az 2 kez olacak şekilde bir rutin edinebilirsiniz. Ayrıca Simple’ın farklı cilt tiplerine özel nemlendiricilerine de göz atabilir. Kendi bakım rutini serinizi oluşturabilirsiniz.
Contents
Cilt bakımı kaç yaşından itibaren yapılır?
Kaç Yaşından Sonra Cilt Bakımına Başlanmalı? – 21 Ocak 2022 Kaç Yaşından Sonra Cilt Bakımına Başlanmalı? Cilt bakımının uzun vadeli etkilerini görmek ve yaşlanma belirtilerini geciktirmek için erken yaştan başlaması önerilir. Erken yaşlardan itibaren düzenli uygulanan rutinler, dikkat çekici görüntülerin elde edilmesini sağlar.
Tam olarak hangi yaştan sonra cilt bakımına başlanması gerektiği sürekli olarak sorgulanan bir konudur. Cildin olgunlaşma süreci ve hızı, kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu nedenle cilt bakımına başlanması önerilen yaşlarda geniş bir çeşitlilik görülür. Ortalama olarak 12- 15 yaşlarından itibaren basit bir cilt bakımı rutini oluşturulabilir.16- 17 yaşlarından itibaren bakım rutini geliştirilebilir.
Cilt ihtiyaçlarını karşılayan ve karşılaşılan problemlerin çözümü olan bakım ürünleri rutine eklenebilir. 16 Yaş Cilt Bakımı Nasıl Olmalı? On altı yaşlarında yüzün düzenli temizlik alışkanlığının kazanılması önerilir. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere yüzün temizlenmesi, cilt bakımının temelini oluşturur. Temizleme işleminde kullanılan köpük, jel gibi farklı ürünlerin cildin spesifik ihtiyaçlarına göre seçilmesi gerekir.
On altı yaşlarında sıklıkla görülen akne problemi varsa bunun için özel olarak hazırlanmış temizleyici bakım ürünlerinin kullanılması ideal olacaktır. Nemlendirici krem ve güneş koruyucunun günlük olarak kullanılması önemlidir. Ayrıca 16- 17 yaşlarından itibaren haftada bir kere maske uygulamasına başlanabilir.
Antioksidan içerikli, anti-aging etkili ürünlerin kullanılması için birkaç sene daha beklenilmesi gerekir. Cilt Bakımı Yapılmazsa Ne Olur? Düzenli bir cilt bakım rutini olmaması, yaşlanma belirtilerinin erken ortaya çıkmasına yol açabilir. Yüzün daha soluk, gözeneklerin genişlemiş görülmesi de mümkündür. Renk eşitsizlikleri, kirden dolayı oluşan akneler gibi problemler de cilt bakımı eksikliğinde ortaya çıkar.
Peeling Kaç Yaşında Kullanılır? Peeling, bakım rutinlerinde beğenilerek kullanılan ürünlerden birisidir. Yüzün ölü hücrelerden arındırılmasını sağlayan bu ürünler, temizleyici ve yenileyici etkilere sahiptir. Cilt dokusu ve tipi, bu bakım ürünlerinin kaç yaşında uygulanması gerektiğini değiştirir. Ortalama on altı yaşlarından itibaren peeling yapılmaya başlanabilir.
20 yaşında retinol kullanılır mı?
Retinol kullanmaya hangi yaşta başlamalı? – Burada aslında retinolü hangi nedenle kullanmak istediğiniz önem kazanıyor. Cildinizdeki gözle görülür yaşlanma belirtilerini hafifletmek için mi, ileriki yaşlarda oluşacak kırışıklıklar ve sıkılık kaybına karşı erkenden önlem almak için mi, yoksa akne, leke veya renk eşitsizlikleri gibi yaşa bağlı olmayan şikayetler için mi? Cildin hücre yenilenmesi ve kolajen üretimi 30’lu yaşların başında azalmaya başlar.
Nemlendirici kullanmaya kaç yaşında başlanmalı?
Her insanın cildi yaşına göre farklılık gösterir ancak hepsinin ortak olan bir ihtiyacı vardır: NEM. Esnekliğini ve canlılığını koruyan cildin sırrı nemdir. “Bebek gibi” diye tabir edilen duru, berrak ve gergin bir ciltle dünyaya geliriz ancak ne yazık ki tenimiz zamanla farklı cilt tiplerine dönüşür.
Cilt, genetik faktör ve dış etkenlerden dolayı nem kaybına uğrar. Cildin nem tutma kabiliyeti bebeklik döneminde %100’dür. Bu oran, 20’li yaşlarda %33’e düşer ve 25 yaşında hücre yenilenmesi tamamlanır. Bu ön bilgileri verdikten sonra yaş gruplarına göre cilt bakımının ve doğru nemlendirici seçiminin nasıl olması gerektiğini sıralayalım: 15-25 yaş yaşlar arası Kozmetik kullanımı ve cilt bakımına 15 yaş itibari ile başlanmalıdır.
Doğru kozmetikler, cilt fonksiyonlarını düzenlemeye, cildin tazeliğini korumaya yararlar. Cilt tipimizin oluşması ise ergenlik döneminde başlar. Çocukluktan gençliğe geçiş döneminde, fiziksel olgunluğu sağlayan hormonlar, yağ bezlerinin daha çok yağ üretmesine neden olurlar ve bu noktada da sivilce sorunları baş gösterir.20’li yaşların ortalarına doğru, cilt gelişim sürecini tamamlar.
Ciltte yavaş yavaş eksilmeler görülür, cildin yağ ve nem dengesi bozulur, yaşadığımız ortama göre mimik çizgileri kırışıklıkların oluşumuna zemin hazırlar. Özellikle bu yaşlarda yağ üretimi fazla olan ciltler, sivilce ve akne problemi yaşarlar. Ciltte yaşanan yağlanmayı azaltmak ve sivilceli ciltleri kapatmak için çok yanlış kozmetik ürünleri kullanılır.
Böylelikle cildin nem dengesi bozulur, üst deri kalınlaşır, sertleşir ve maalesef ciltte çok erken kırışıklıklar oluşur. Bu yaşlarda cilt temizliği ve bakımı büyük önem taşır. Cildin yağ ve nem dengesini düzenleyen biyolojik kozmetik ürünleri ve bitkisel içerikli nemlendiriciler kullanılmalıdır.
- Örn: Olcanal Acit Hydro Lotion (A vitamini asidi).
- Böylece cildin yağ ve nem dengesini düzenlenir, problem oluşumu önlenir.
- Cildin esneklik ve sıkılığı sağlanarak tazeliği ve gençliği korunur.30-40 yaş yaşlar arası 30’lu yaşlar, ilk kırışıklıkların belirginleştiği yaşlardır.
- Eğer doğru bakım ve doğru nemlendirici kullanmıyorsak kırışıklıklar derinleşmeye başlar.30’lu yaşların 50’li yaşlara göre avantajı, cildin koruyucu fonksiyonlara sahip olmasıdır.
Bundan dolayı cildimizi iyi nemlendiricilerle (Örn: Hyaluronsaure- Etken maddesi Hyaluronic) nemlendirmeli, böylelikle kırışık oluşumunu önlemeliyiz.40’lı yaşlarda ise cildin diriliği kaybolur, elastikiyet kaybı başlar, nemi koruma gücü azalır ve cilt mat görünür.
Cildin hücre üretim desteğini yükselten yoğun nemlendiriciler (Örn: Hyaluronsaure- Etken maddesi Hyoluronic Asit) veetken maddeler, cildin gerginlik ve elastikiyetini kuvvetlendirir, kırışıklıkların önüne geçilmesini sağlar.45 ve üstü yaşlar Bu yaşlar, yüzdeki çizgilerin iyice belirginleştiği, göz çevresi, yanak ve ağız kenarındaki kırışıkların arttığı, boyun bölgesindeki kırışıklıkların fazlalaştığı yaşlardır.
Bu dönemlerde yaşlılık lekeleri görülür ve deri incelmeye başlar. Kısaca cildin hücre üretimi iyice yavaşlar. Dolayısıyla hücre üretimini artıran, daha yoğun nemlendirici, besleyici ve koruyucu serumlar kullanmak cildin yapılanmasını ve korunmasını sağlar.
Serum kaç yaşında kullanılır?
Serum kullanmaya ne zaman başlamalısınız? – Serum için illa ileriki yaşlarda kullanılmalıdır diyemeyiz. Çünkü 20’li yaşlarda da cilt alarm veriyor olabilir. Nasıl mı? Cildiniz yaşıtlarınızdan daha çabuk yaşlanma belirtileri veriyorsa, lekelenmeye yatkınsanız, yağ salgılarınız çok fazla ise, çabuk kuruyan ve problemli bir cildiniz varsa ‘ihtiyacınıza yönelik’ bir serum kullanabilirsiniz.
Cilt için C vitamini kaç yaşında?
Araştırmalar, yaşlanma sürecinde, genç ve olgun ciltler için farklı ürünler kullanmak gerektiğini ortaya koyuyor; C vitamini ya da meyve asidi içeren ve antioksidan özelliği olan kremleri 30-35 yaş arasındakilerin, daha olgun ciltlerin ise A vitamini ya da peptit içeren kremler kullanılması öneriliyor.
- Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr.
- Gökhan Okan, yaşa bağlı yaşlanmanın kaçınılmaz bir durum olduğunu belirtiyor: “Tüm insanlarda yaş ilerledikçe hücrelerin çoğalmasında ve DNA’nın yenilenmesinde azalma oluyor.
- Hücrelerin büyümeleri yavaşladığı için cilt inceliyor.
- Bu süreç 20’li yaşların sonunda başlıyor.” Dışsal yaşlanma ise dışsal faktörlerle gerçekleşiyor.
Güneşin zararlı UV ışınları, alkol ve sigara alışkanlığı, gürültü, hava kirliliği, yanlış kozmetik kullanımı buna neden oluyor. Okan; “Bu nedenle, güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyucu ürünlerin kullanılması, cilde uymayan kozmetik ürünlerin kullanılmaması, alkol ve sigara tüketilmemesi dermo kozmetik ürünlerle cilde takviye yapılması gerekiyor” diyor.
- Anti-aging kremlere 30’larda başlayın Kadınların yaşlanmayı geciktirmek, daha genç, güzel, sağlıklı ve doğal görünümlü bir cilde sahip olmaları için, 30’lu yaşlarından itibaren ciltlerine uygun anti-aging ürünleri kullanmaları gerekiyor.
- Cildi gençleştiren ürün grupları şöyle: A vitamini içeren kremler: Bu kremlerin cildi gençleştirici etkiye sahip olduğu bilimsel olarak da kanıtlandı.
A vitamini, ciltteki kolajen salgısını artırıyor, derinin gerginliğini sağlıyor. Soyucu özelliği var, bu sayede yıpranmış cildin altından taze bir derinin gelmesini sağlıyor. Cildimizdeki düzensiz pigmentasyonu (renk artışı) azaltıyor. Güneş lekelerinin hafiflemesine yardımcı oluyor.
Ancak burada ürünün içeriğine dikkat edilmesi gerekiyor. Bu kremleri hekimlerin reçetelemesi, ürün içeriklerinin doğru oranda, uygun konsantrasyonda ve doğru ciltte kullanılması önem taşıyor. Alfa Hidroksi Asitleri (AHA, Meyve asitleri): Meyve asidi içeren anti-aging ürünlerinin de cilde yararları bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.
Bu ürünler cildin rengini açıyor. Meyve asitleri hyalüronik asit salgılanmasını artırıyor. Su tutucu özelliğe sahip olan hyaluronik asit cilde nem kazandırıyor. Piyasada da çok fazla meyve asiti içeren krem bulunsa da, bu etkiyi yapacak oranda bulunması önem taşıyor.
- Güçlü anti-aging etki elde edebilmek isteniyorsa, A vitamini içeren ürünle birlikte meyve asidi içeren ürün beraber kullanılabilir.
- İki ürünün birlikte yaratabileceği tahriş konusunda dikkatli olunması gerekiyor.
- Sigara içenlere C vitaminli krem Antioksidan ürünler: Antioksidan ürünlerin birkaç çeşidi bulunuyor.
Ancak içlerinde en tanınmışı C vitaminli antioksidan kremler. C vitaminli kremler, güneşten kaynaklanan yaşlanmalarda öneriliyor. Çok sigara içenlerin C vitaminli krem kullanması büyük önem taşıyor. E vitaminli kremler: Güçlü bir antioksidan olup, nemlendirici, güneşin zararlı etkilerinden deriyi koruyor.
Hyaluronik asit kaç yaş?
Kimlerin Hyaluronik Asit Kullanması Gerekir? – Hyalüronik asit kullanan kişilerin, en az 25 yaş ve üzerinde olması gerekir.25 yaşından küçük olanların cilt tipi, hyalüronik asit takviyesine uygun değildir. Hyalüronik asit, diğer nemlendiricilere ve vitaminlere kıyasla, daha güçlüdür.
Güçlü olmasının yanında, hassas bir yapıya sahip olması, cildin tahriş olmasını engellemektedir.30 yaşın üstünde olan kişilerde, yaş ilerlemesi sebebiyle çeşitli kırışıklıklar ve lekelenmeler oluşmaktadır. Cilt yüzeyinde oluşan kırışıklıkların sebebi, cildin yeterli miktarda hyaluronik asit üretememesidir.
Cildin nem oranı azaldıkça, kırılmalar ve izler oluşmaya başlayacaktır. Cildi akneye meyilli olan kişiler ve cilt yapısında hassaslaşma meydana gelen kişiler, hyaluronik asit kullanarak bu sorunların önüne geçebilir. Cildinde çatlamalar meydana gelen kişiler, kırışıklıkları bulunan kişiler, elastik yapısını kaybeden ciltler, hyalüronik asit tedavisine başlamalıdır.
20 yaşında kolajen kullanılır mı?
Kolajen Takviyesi Hangi Yaşta Başlamalı? – Sağlıklı bir insanın vücudunda kolajen üretimi 18-20 yaş aralığında doruk noktasına ulaşmaktadır. Kolajenin insan vücudundaki en parlak dönemi olarak bilinen bu yaş aralığından sonra gelen yaşlarda ise kolajen üretimi azalmaya başlamaktadır.
- Olajenler her yıl %1 oranında daha az üretilmektedir.
- Bu nedenle kolajen takviyesi için ideal yaş 20 yaş ve sonrası olmaktadır.
- Yaşlanmanın içsel olarak başladığı dönem olan 20 yaş sonrasında kolajen üretimi oldukça azalmaya başlayacak takviyeye ihtiyaç duyulabilecektir.
- Yapılan araştırmalara bakıldığında yaşlanmaya başlamış olan bir ciltte kolajen üretiminin karakteristik olarak azaldığı görülmektedir.
İçten gelen yaşlanma belirtilerinden olan kolajen parçalanması ve dıştan gelen yaşlandırıcı çevresel etmenlerin çokluğu insan vücudunda kolajene daha fazla ihtiyaç duyulmasına neden olmaktadır. Kolajen kullanım yaşı ise insanın kolajen seviyelerinde düşüşün meydana geldiği 18-20 yaş sonrası dönemde olmalıdır.