Burun Ameliyatından Ne Kadar Sonra Cilt Bakımı Yapılır?
Cilt bakımına başlamak için rinoplasti uygulamasının etkilerinin geçmesini beklemek gerekir. Bu yaklaşık 1 aylık süredir. İlk zamanlarda iyileşme sürecine bağlı burunda hassasiyet olacağı için çok agresif yöntemler tercih edilmemelidir. Buruna nazik davranılmalı, sert uygulamalardan kaçınılmalıdır.
Contents
- 1 Burun ameliyatından sonra ne zaman peeling yapılır?
- 2 Burun ameliyatı sonrası sivilce sıkılır mı?
- 3 Burun ameliyatı sonrası kaç gün sonra makyaj yapılır?
- 4 Burun ne zaman yüze oturur?
- 5 Burun ucu ne zaman düşer?
- 6 Estetik sonrası burun ne zaman yumuşar?
- 7 Burun ameliyatı sonrası masaj yapılmazsa ne olur?
Burun ameliyatından sonra ne zaman peeling yapılır?
Burnun yeniden şekillendirilmesi için yapılan estetik operasyona rinoplasti denilmektedir. İyileşme süreci çok ciddiye alınması gerekmektedir. Rinoplastiden sonra nasıl cilt bakımı yapacağınıza ve cerrahınızın talimatlarına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Her hastanın iyileşme süreci farklı olacaktır. Burun ameliyatından sonra ödem ve morluklar oluşabilmektedir. Bazı hastalarda burun tıkanıklığı ve bulantılar da hissedilebilir, bu süreçte normaldir, endişelenmemelisiniz. Sağlıklı bir cilt daha hızlı iyileşeceği için cildinize özen göstermeli ve iyi bakmalısınız.
Ameliyattan sonraki günlerde bu daha da önem kazanmaktadır. Özel ürünlerle cildinizi korumalı ve ödemin inmesine yardımcı olabilmek için ilk üç gün düzenli olarak soğuk kompres uygulamalısınız. Tıkalı burnunuzu çekmemeli, burnunuzu açmak için dekonjestanlar tercih etmelisiniz.
Başınızı bir süre yukarda tutmalı ve hareket ettirmemeye özen göstermelisiniz. Başınızı iki yastıkla destekleyerek yüksek tutabilirsiniz. Rinoplastiden sonra burnunuzda alçı bandaj ve atel bulunacaktır. Atel, burnunuzu dış darbelerden koruyarak yeni şeklini desteklemeye yardımcı olmaktadır. Yüzünüzü yıkamanız ve duş almanız önerilmektedir.
Bu sırada alçı bandajın ve atelin ıslanmamasına özen göstermeli ve bunları çıkardıktan sonra yüzünüzü yıkamalısınız. Kullandığınız temizleyicinin pürüzsüz olmasına dikkat etmelisiniz. Bir süre cildiniz hassas olacaktır. Sabun içermeyen temizleyicilerle yüzünüze baskı uygulamadan pamuk pedlerle silmeniz önerilmektedir.
Bu hassas döneminizde alerjik olmayan cilt bakım ürünlerini tercih etmelisiniz. Burun operasyonundan sonra cildiniz ultraviyole ışınlara karşı duyarlı olacağı için özellikle ilk birkaç gün otuz ya da kırk faktörlü kremler kullanmanız önerilmektedir. Daha yüksek faktör içerikli kremler cilt gözeneklerini tıkayacaktır, siz cilt gözeneklerini açan bir krem tercih etmelisiniz.
Güneşin, dikiş izinizi belirginleştirebileceği unutulmamalı. Yüzünüzü ve hala uyuşuk olan burnunuzu korumak için güneşlenmekten kaçınmalı ya da yüzünüzü gölgeleyecek şapka gibi aksesuarlar kullanmalısınız. Yüzünüzde ağrı olsa da, iyileşmeyi hızlandırmak için cilt gözeneklerinizin tıkanmadan temiz tutulmasına özen göstermelisiniz.
Cildiniz her zaman temiz ve nemli olmalı. Rinoplasti sonrasında amacınız cildinizdeki kuruluğu önleyerek nemlendirmek olmalıdır. Seçeceğiniz nemlendiriciler içerisinde aktif elementler bulunmamasına özen göstermelisiniz. Bu kremler cildinizde hassasiyet yaratabilecektir. Rinoplasti ameliyatından sonra burnunuzdaki alçı çıkarılıncaya kadar makyaj yapmamanız önerilmektedir.
Cildiniz iyi durumdaysa ve açık yaralarınız yoksa birkaç gün sonra makyaj yapmanıza izin verilebilir. İyileşme sürecinde organik kozmetik ürünleri tercih etmeli, doğal minerallerden imal edilmiş olmalarına dikkat etmelisiniz. Peeling yapmaktan en az bir ay boyunca kaçınmalısınız.
Burun ameliyatı sonrası sivilce sıkılır mı?
Ne Yapabilirsiniz? – Burun ameliyatı sonrası sivilce problemi yaşarsanız öncelikle bilmelisiniz ki yalnız değilsiniz. Burun estetiği cerrahınızla endişeniz hakkında konuşabilirsiniz. Topikal akne ilaçlarını uygulamanın ne zaman ve nasıl güvenli olacağı konusunda size tavsiyede bulunacaktır.
- Buruna doğrudan baskı yapmaktan kaçınmak veya cerrahınızın yerleştirdiği ateli başka şekilde engellemek çok önemlidir, bu nedenle yüzünüzü normal şekilde yıkamak ve herhangi bir geçici kırılmayı tedavi etmek için güvenli bir süre beklerken sabırlı olmanız gerekir.
- Normalde temiz bir cildiniz varsa, şişkinlik düzelir düzelmez ve artık ilaç kullanmadığınızda her şeyin normale dönmesini ve cildinizin sivilcesiz bir duruma dönmesini bekleyebilirsiniz.
Burun ameliyatı sonrası sivilce sıkma asla yapmamanız gereken bir davranıştır. Enflamasyon ayrıca cildin ek yağ oluşturarak reaksiyona girmesine neden olabilir ve hassas cilt daha kolay patlayabilir veya iltihaplı iken kızarıklık ve tahriş geliştirebilir.
- Rinoplasti ameliyatı sonrası doğal olarak bekleyebileceğiniz şişlik ilk iki hafta zirvede olduğundan, iltihaplanma ve onunla birlikte gelen dermatolojik sorunların ilk ayda çözüleceğinden emin olabilirsiniz.
- Akne oluşumu, tedavi edilmezse ciddi yüz izlerine yol açabilen yaygın bir dermatolojik sorundur, bu özellikle kozmetik cerrahi isteyen hastalar için önemli olabilir.
Burun ameliyatı sonrası sivilce gelişimi literatürde henüz tartışılmamıştır. Bu nedenle, bir vaka-kontrol çalışmasında nazal plastik cerrahide akne oluşumunu değerlendirmeye alındı. Denekler ve yöntemler: Bu vaka kontrol çalışması için yüz yirmi hasta seçildi ve ardından her biri 60 hastadan oluşan vaka ve kontrol gruplarına atandı. Katılımcıların hiçbiri bilinen bir akne vakası değildi ve herhangi bir spesifik cilt rahatsızlığı olanlar çalışmadan çıkarıldı.
- Olgular dış burun yapıları işlemden etkilenen hastalardı; kontrol grubu, kapalı septoplasti adayı olan hastalardan oluşuyordu.
- Operasyon sonrası tüm katılımcılarda akne oluşumu değerlendirilerek, kullanılan cerrahi yönteme ve hastaların kişisel ve ailevi geçmişlerine bakılarak vakalar ve kontroller arasında karşılaştırma yapıldı.
Bulgular: Tümü vaka grubundan 12 hastada ameliyat sonrası akne gelişti; tüm bu hastalara açık rinoplasti yapıldı. Yaş, cinsiyet, akne için aile öyküsü ve ameliyattan önceki son ilaç kullanımı akne oluşumu ile anlamlı bir ilişki göstermedi. Sonuç: Burun ameliyatı sonrası sivilce görülme sıklığı, özellikle ameliyat yöntemi açık rinoplasti olduğunda, kontrol grubuna göre daha yüksekti.
Burun ameliyatı sonrası ciltte yağlanma ne zaman geçer?
1. Yeteri kadar zaman ayırın Tüm hastalarıma kendilerinin erken iyileşme dönemi için 10-14 günlük süre ayırmalarını söylüyorum.7-10 gün içinde flaster, dikiş, plastik alçı ve silikon plaklarını çıkarıyorum. Bu dönemde şişlikler ve morluklar büyük oranda düzelmektedir.
- Plastik alçılar çıktıktan bir kaç gün sonra da işlerine ve sosyal aktivitelerine başlayabilirler.2.Morluklar ve şişlikleri nasıl azaltabilirsiniz? Morluklar ve şişlikler her bünyede farklı olur.
- Buradaki anahtar buz tatbiki ve hareketlerin kısıtlanmasıdır.
- Alp atımını ameliyat sonrası ilk bir haftada 100 ün üzerine çıkaracak aktivitelerden uzak durun.
Morluklar ve şişlikler ilk 4-5 günde maksimum olur, 7-10 gün içinde ise büyük oranda geriler. Burun içi basıncını artıracak hareketlerden sakının, ıkınmayın, hapşıracaksanız ağzınız açık hapşırın. Başınız kalp seviyesinin üzerinde, bir kaç yastıkta yatın.
Tuzlu yemeklerden uzak durun. Morlukları daha erken azaltacak bir takım kremler ve vitaminler de reçeteye ekliyorum.3. Burun son haline ne zaman gelir? Şişliklerin önemli bir miktarı ilk 2 haftada inmektedir. Geri kalan şişliklerin inmesi ise ilk 2 ayı bulmaktadır. Ancak burnun tamamen inmesi ve oturması “cild kalınlığına” bağlı olarak 1-1.5 yıl sürmektedir.
Özellikle burun ucunun şekil alması 6.- 9. aydan sonra başlar. İnce ciltli hastalarda bu süre biraz daha kısa olabilir. Burun cildi ince olsun kalın olsun, sabır en büyük dostunuz olacaktır.4. Ne zaman spora başlayabilirsiniz? Burunun kanlanması oldukça zengindir.
- İlk 4 hafta burunun iyileşmesinde kilit dönemdir.
- Alp atımının 100 ün üzerine ve kan basıncını arttıracak spor ve aktivitelerden uzak durun.
- Burun tekrar şişebilir ve morluklar oluşabilir.
- Hafif tempoda yürüyüş en iyisidir.
- Gerçek anlamda spora ameliyattan 1 ay sonra başlayabilirsiniz.
- Eğer bir spor salonuna gidiyorsanız, üyeliğinizi dondurmak için doktorunuzdan rapor alabilirsiniz.
Kontakt sporlarından ve yüzünüze darbe alabileceğiniz sporlardan uzak durmak akıllıca olacaktır.5. Ameliyat sonrası erken dönemde yaşayacaklarınız İlk gece hafif bir sızı veya şişliklerin gerginliğine bağlı olarak hafif bir ağrı olabilir. Soğuk veya buz tatbiki, gerekirse bir ağrı kesici ile kolaylıkla atlatılabilir.
Sadece burun dışında şişlikler değil, burun içinde de şişlikler, ödem, hafif kan sızıntısı, pıhtılar ve silikon plaklarınız olacaktır. Tüm bunlara bağlı olarak da flaster, dikiş, plastik alçı ve silikon plaklarınız 1 hafta sonra çıkarılıncaya dek burundan rahat nefes alamayacaksınız. Ağızdan nefes almak zorunda kalacaksınız, ağız ve dudaklarınızın kuruması ve buna bağlı olarak da ilk 1 hafta gece uykularınız biraz bozulabilir.
İlk bir kaç gün burun ucundan kan ile karışık sızıntı olması da son derece normaldir.6,Erken dönemde alınacak önlemler Başın şişlik ve ödemin süzülebilmesi için kalp seviyesinin üzerinde olmalıdır. Bir kaç yastıkta yatın. Ağırlıklı olarak sırtüstü, arada hafif sola sağa yan dönebilirsiniz.
Estetik sonrası burun derisi nasıl temizlenir?
Burun cildi nasıl temizlenir ? – Burun estetiği sonrası burun üstündeki yağlanmayı her akşam yatmadan önce temizlemeliyiz. Bu sabun, şampuan veya yüz yıkama jelleri ile yapabilirsiniz. Yine duş alırken burun temizliği dikkatlice yapılmalıdır. Burun temizliğinin nasıl olacağını youtube videomad görebilrsiniz.
Burun ameliyatından sonra burun neden yağlanır?
BURUN DERİSİNİN TEMİZLİĞİ DÜZENLİ YAPILMALI – Ciltte çok sayıda yağ ve kıl üniteleri olduğunu belirten Demir, “Burun estetiği sonrası uygulanan alçı ve bantlama, yağ üretiminin artmasına ve ölü deri hücrelerinin cilt kanallarını ve gözenekleri tıkamasına neden olur.
Bu dönemde bakteriler de bu gözeneklerde birikip çoğalır. Bu durum ciltte belirgin yağlanmayla beraber içi iltihap dolu sivilce dediğimiz oluşumlara neden olur. Yeteri kadar ve doğru şekilde temizlenmeyen burun cildinin gün boyu maske altında kalmasıyla birlikte artan nem ve sıcaklığın da etkisiyle bu cilt problemleri iyice can sıkıcı hale gelebilmektedir.
Ameliyat sonrası dönemde maske kullanımının da etkisi ile ‘Rosase’ denilen ve burun, çene ve yanak bölgesinde kızarıklık veya sivilce benzeri küçük kırmızı kabarcıklar da gelişebilir” dedi. “Bu dönemde şiddeti ve sıklığı artan bir diğer cilt hastalığı da burun kenarlarında ve sakal bölgesinde kızarıklık, pullanma ve kepeklenmeye sebep olan seboreik dermatit dediğimiz egzamadır” diyen Demir, “Bu durumun önüne geçebilmek için burun ve beraberindeki burun derisinin temizliğini çok iyi bilmek ve cilt bakımını zamanında ve yeterli sıklıkta yapmak çok önemlidir.
Burun ameliyatından sonra yüz nasıl temizlenir?
7 Gün Sonra Yüz Yıkanabilir – Ortalama tarih burun estetiği ameliyatından sonra 7 gündür.7. gün yüzünüzü yıkayabilirsiniz. Ancak tekrar belirtmekte fayda var; burun operasyonunun kapsamına göre net tarih sadece hekiminiz tarafından verilebilir. Bir haftanın ardından yüzünüzü ilk yıkamanızda ne soğuk ne de sıcak su kullanmalısınız.
Burun ameliyatı sonrası kaç gün sonra makyaj yapılır?
Burun estetiği ameliyatı olmayı düşünüyorsunuz ama çekincelerinizden birisi de iyileşme süresi ve bu sürenin nasıl geçtiği Aşağıdaki yazıda burun estetiği iyileşmesi ile ilgili birçok bilgi bulacaksınız 1. BURUN ESTETİĞİ İYİLEŞMESİ VE AĞRI Burun estetiği ameliyatı sonrası ağrı şikayeti hemen hemen yok denecek kadar azdır.
- İlk bir iki gün hafif ağrısı olan hastalarda da bu durum ağızdan alınan ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilmektedir.2.
- BURUN ESTETİĞİ İYİLEŞMESİ VE NEFES ALMA Artık ameliyatlarda eski klasik bez tip tamponlar yerine burun içerisine ya hiç birşey kullanılamakta ya da silikon hava kanallı splintler kullanılmaktadır.
Özellikle içerideki şişliğe karşı bir hava yolu sağladığı için burnunuzdaki silikon hava kanallı splintler ile ameliyattan hemen sonra rahatlıkla nefes alabilirsiniz.3.BURUN ESTETİĞİ İYİLEŞMESİ VE ŞİŞLİK Şişlikler kişiden kişiye değişmekle beraber, genelde kaba şişlikler (sizi tanıyan tanımayan herkesin anlayabileceği) birkaç haftada kadar geçer.
Sadece sizi yakınen tanıyan kişilerin anlayabileceği ince şişlikler ise ameliyattan sonra 1 yıl civarında kaybolur. Bu şişliklerin inmesi ilk aylarda daha hızlıdır.4. BURUN ESTETİĞİ İYİLEŞMESİ VE MORLUK Takdir edersiniz ki herkesin bünyesi farklı hassasiyettedir. Genellikle morluk olmamakla beraber bazı hastalarda hafif derecede morluk görülebilir.
Bu hafif morluklar çoğu hastada burnunuzun üzerindeki plastik koruyucu 7-12 gün arasında çıkana kadar geçer. Morarıp morarmaması ameliyat sonucunuzu etkilemez.5. BURUN ESTETİĞİ İYİLEŞMESİ VE MAKYAJ Burun estetiği iyileşmesinde şüphesiz kadınların en çok merak ettiği konulardan birisi de makyaj yapabilmektir.
Makyaj yapmaya ameliyattan 2 gün sonra başlayabilirsiniz. O gün kaşlarınızın yanlarını, 2 hafta sonra da kaşlarınızın ortasını aldırabilirsiniz. Temizleme tarzında hafif cilt bakımı için plastik koruyucunun çıkmasını beklemelisiniz. Öte yandan sıkıştırmalı cilt bakımları için en az 1 ay beklemeli ve tecrübeli kişilerden hizmet almalısınız.6.
BURUN ESTETİĞİ İYİLEŞMESİ VE SPOR Spor yapmaya ameliyattan sonraki 1. ay sonunda başlayabilirsiniz. Kemik iyileşmesi de 1 ay sonunda oldukça tamamlanmış olacaktır.1. aydan sonra rahatlıkla yan yatabilirsiniz. İyileşmenize göre değişebilmekle beraber, titanyum çerçeve ve organik cam içeren hafif gözlükleri 1 ay, daha ağır gözlükleri ise 3 ay civarında kullanabilirsiniz.
Burun ne zaman yüze oturur?
Burun estetiği sonrası burun şekli bazen isteğe göre yapılır bazen de tamamen kişiye özel doğal bir burun şekli tasarlanır. Eğer iyi bir doktor tarafından yapıldıysa, kişiye özel burunlarda estetik olduğu belli bile olmaz. Burun estetiği sonrası burnun şeklinin tam oturması ortalama 1 yıl kadar sürmektedir.
Burun ameliyatı sonrası krem ne kadar süre kullanılır?
Öncelikle geçmiş olsun. Burun estetik ameliyatı olmuş ve ameliyat sonrası hakkında bilgi edinmek isteyen bir hasta olarak nelerle karşılaşacağınızı ve neler yapacağınızı anlatan bu yazı size çok yardımcı olacaktır. Bu yazıda birinci günden itibaren iyileşme döneminizi zaman aralıkları şeklinde bulacaksınız.
Burada anlatılan öneriler çoğunlukla kabul edilmiş önerileri içermekle birlikte bizzat tarafımdan yapılan ameliyatların özelliklerini de içermektedir. Başka bir cerrah tarafından ameliyat olan hastalar bu konu ile ilgili sorularını doktorlarına danışmalıdırlar. İlk gün: İlk geceyi hastanede geçirmenizi tavsiye ederim.
Burnunuzun dışında plaster, içinde ise kendinden eriyen sünger jeller olacaktır. İlave olarak ameliyat sırasında burnun dışındaki kemiklerde kesme, düzeltme veya yeniden şekillendirme yapıldıysa burun sırtınıza kalıp yerleştirilmiş olacaktır. Burnunuzdan giderek azalan ve pembeleşen kan sızıntılarını toplaması için koyduğumuz burun önü-dudak üstü gazlı bezi olacaktır ve hemşirelerimiz bunu kirlendikçe değiştirecektir.
- İlk günden itibaren en az bir hafta 2-3 yastık desteği ile başınız yüksekte yatmalısınız.
- Başınızın sürekli alçakta kalması, yüzünüzde ve göz çevrenizde ödem ve şişliğe neden olur.
- Eğer burnun dışındaki kemiklerde kesme ve daraltma yapıldıysa morarma ve şişliği önlemek için burun çevresine, göz altlarına İlk 48 saat buzlu paket veya kalıp uygulaması yapılmalıdır.
Bunu her saat başı 10 dakika süre ile uygulayınız. Endişe etmeyin abartılı morluk ve şişlik beklenen bir durum değildir. Çoğu hastam umduklarından daha konforlu bir ameliyat sonrası geçirdiklerini ifade etmektedir. Ameliyattan çıkışınızın üçüncü saatinden sonra bol sıvı için ve daha çok yumuşak gıdalar yiyin.
İlk 24 saatte narkoz ilaçlarının atılması ve buna bağlı yorgunluk hissedebilirsiniz. Mide bulantısı ve kusma olabilir. Gerekli ilaç desteğini biz size sağlayacağız. Koyu kanlı kusmuk nadiren ameliyat sırasında yutulan kanlara bağlı olabilir, endişelenmeyiniz. Bu ilk gün refakatçi desteğine gereksiniminiz olabilir.
İkinci gün – 1. hafta: Taburcu olacaksınız. Burun önü-dudak üstü tamponunuzu çıkartıp atacaksınız. Burun sırtına yapıştırılmış plaster ve kalıp kalacak. Artık burundan kan sızıntısı beklemiyoruz. Burun içinde sümüksü bir dolgunluk hissedersiniz. Bunu içinize çekmeyin veya sümkürmeyin.
- Size yazılan deniz suyu spreyini kullanarak burun içi temizliğini yapmalısınız.
- Her saat başı her iki burun deliğine birer kez sprey sıkınız.
- Böylece ikinci veya üçüncü günden itibaren burnunuz kendiliğinden açılacaktır.
- Burnunuzu kuru bırakırsanız kabuklanmalar olur ve tıkanıklık hissi verir.
- Bu durumda kontrole geldiğinizde onu ben temizleyerek sizi rahatlatacağım.
Size reçete edilen ilaçlarınızı kullanmaya başlayınız. Burun ucundaki dikiş bölgesini örtecek şekilde saat başı antibiyotikli krem sürünüz. Göz çevresinde morarma olursa ikinci geceden itibaren gece boyunca üzerini örtecek şekilde size önereceğim morarma önleyici kremi kullanmanızı tavsiye ederim.
Burun ucu ne zaman düşer?
Rinoplasti sonrası burun ucunun yıllar içinde biraz düştüğünü belirten Doç. Dr. Erkan Soylu “Genellikle hekimler burun ucunu hedeflenenden biraz daha kalkık yapar ki, bu düşme normal pozisyonda sonlansın. Özellikle kalın ciltli hastalarda burun ucunun hemen arkası şiştiği için burun ucu belirginliği azalır ve aşağı yönlü bir görüntü verebilir.
Bu nedenle kalın ciltli hastalar en az iki yıl, ince ve normal ciltli hastalarda ise en az bir yıl sabırla beklemelidir” dedi. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Erkan Soylu, burun estetiğinde en çok merak edilen burun düşmesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Doç. Dr. Soylu, burun düşmesi ve çökmesinin farklı olduğunu belirterek “Hastalar burun düşmesi derken, ekseriyetle burun ucu düşmesini kast eder. Burun kanatlarında veya burun sırtındaki düşmeleri ise hastalar daha çok çökme olarak ifade eder. Biz hekimlerin bir tıbbi dili olsa da hastalarımızla konuşurken mutlaka ortak bir dil yakalamamız gerekiyor.
Estetik sonrası burun ne zaman yumuşar?
Özellikle burun kanatları arasında minör asimetriler söz konusu olabilir. Bu yara dokusu 12 ay içerisinde iyileşmeye ve yumuşamaya başlar.
Burun ameliyatından sonra yüz şekli değişir mi?
Burun Estetiği Yüz İfadesini Değiştirir mi? – Yüzdeki tüm hatların ve organların belirli açılarda hizalanması ve şekillendirilmesiyle en uygun yüz ifadesi elde edilir. Hat ve organların diğer hat ve organlara göre normalden daha eğimli, daha büyük ya da küçük durmaları genel yüz ifadesini doğrudan ve olumsuz olarak etkilemektedir.
- Burun estetiği genel burun sağlığı için yapıldığı gibi genel yüz ifadesini ve burun görünümünü güzelleştirmek için de yapılır.
- Özetle burun estetiğine yönelik gerçekleştirilen operasyonlarla yüz ifadesi değişir ve güzelleşir.
- Uygun ölçü ve oranlarda yapılan estetik girişimler diğer hat ve yüz organlarıyla daha orantılı görüneceği için yüz ifadesi de doğru orantıda güzelleşir.
Yanlış uygulamalar neticesinde yüz ifadesi sertleşebilir ve bu da burun estetiğine ters bir durum doğurur. Kaynakça: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/rhinoplasty/about/pac-20384532 https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/rhinoplasty/procedure
Estetik burun ne zaman kaynar?
Burun ameliyatları sonrası, burun estetiği ameliyatı sonrası ilk aylarda iyileşme biraz daha hızlı olmakla birlikte iyileşmenin tamamlanması 6 ayla 1 yılı bulabilir. Değişiklikler ilk 6 ayda yüzde 60-70 oranında gerçekleşir. Ödem azalır, şişlikler azalır.
Burun ameliyatı sonrası masaj yapılmazsa ne olur?
Burun Ameliyatı Sonrası Masaj Yapılmalı mı? – Öncelikle bu soru önemlidir; burun ameliyatı sonrası masaj yapılmalı mı, yapılmamalı mı? Ameliyat sonrası tampon ve bantlar çıkarıldıktan sonra bazı hastalara masaj önerilir ama bu durum vakalara göre değişkenlik gösterir.
Işiye özel ve önemli bir konu olması sebebiyle doktorunuzun tavsiyesi olmadan yapılmamalıdır. Burun ameliyatları gerçekleştiren cerrahlar, operasyon sonrası masaj yapılmasını genellikle öneriyordu ancak günümüzde burun ameliyatı sonrası masaj konusuna bazı doktorlar olumlu bazı doktorlar ise olumsuz bakmaktadır.
Doktorlar arasında görüş farklılıklarındaki temel nedenler şöyledir:
Masaj uygulamasının ameliyat sonrasında meydana gelen şişkinliklere iyi geleceğini ve burun şeklinin çok daha sağlıklı oturmasına katkısı olacağını savunanlar olumlu bakan doktorlardır. Yüz lenfatiklerinin ve dolaşımın harekete geçirilmesini sağlayan yardımcı unsur olduğu görüşüne sahiplerdir. Masaj uygulamasına olumsuz bakan doktorlar ise burun ameliyatında burnun yapısına yeni bir şekil verildikten sonra kemik ve kıkırdak yapısının yerinden oynatılma riski taşıdığını savunurlar.
Burun ameliyatınızın sonrasında masajın uygun olup olmadığına en başta vurgulandığı gibi, ameliyatınızı gerçekleştiren cerrahın önerisinde hareket etmek en doğru karar olacaktır.
Burun ameliyatından sonra ne zaman sümkürmek?
Ameliyatınızı oldunuz ve evinize geldiniz, doktorunuz mutlaka size yapmanız ve yapmamanız gerekenleri ayrıntısıyla anlatacaktır ama ben hastalarıma neler söylüyorum ? merak ettiklerinizi size yardımcı olabilmek için başlıklar halinde sıraladım. Unutmayın ameliyat sonrası erken dönemde burnunuzdan rahat nefes alamayacaksınız.
- Bu dönem süresince zaman zaman ağzınızdan nefes almak zorunda kalabilirsiniz.
- Artık kullanıldığını sanmıyorum ama burnunuza tampon yerleştirilmişse bir süre rahatsızlık hissedebilirsiniz.
- Işisel tercihim özel oluklu silikon yada merosel.
- Bunlar oldukça konforlu ve rahatsızlık hissini az verir.
- Burundan rahat nefes alamayınca ağız solunumu yaparsınız bu durumda ağzınızda kuruma hissi yaratacaktır.
Bol bol sıvı alın, içeceğiniz meyve suyu, su ve hafif içecekler ağız kuruluğunuzu geçirecektir. Ameliyat sonrasında kullanmanız için analjezik ve antibiyotik verilecektir.Aspirin veya aspirin muhtevasındaki ilaçları kullanmayınız.Aynı şekilde kan pıhtılaşmasını engelleyen bazı ilaçları da kullanmanızı önermiyorum.
- Ameliyat sonrası ilk iki gün başınızı yüksek tutun, çift yastık yatın.
- An dolaşımınızın dengeli olması ve şişliğin çabuk inmesi için gereklidir.
- Burnunuzdan sızıntı şeklinde gelecek akıntı önemli değildir ancak sürekli taze kan gelirse doktorunuzla iletişim kurun.
- Burnunuzun üzerini kapatan plaster ve kemiği sabitleyen bir atel olacaktır.1 hafta süresince dokunmayın ve sert hareketlere maruz kalmayın.
Burnunuzun ucuna yerleştirilen küçük petler ıslandıkça değiştirilebilir, kanama olmazsa tamamen atılabilir. Burnunuza üç ay süresince minik darbe dahi almayınız, çarpmayınız, hatta kıyafetlerinizi de buna göre tercih ediniz. Burun estetiği sonrası gülme ve dudak büzme hareketiniz bir müddet kısıtlı olabilir, asla zorlamayınız.üst dudağınızı gerektiğinden fazla yukarı kaldırmaya çalışmayınız.
- Ameliyatı sonrası dört hafta süreyle efor gerektiren egzersizlerden kaçınınız.
- İki ay süre ile güneşe çıkmayın ve güneş ışınına maruz kalmayın.
- Plasterler ve atel çıkarıldığında burnunuz size şiş ve sanki renk değişimi olmuş gibi görünecektir.Burun ucu top gibi ve yukarı dönmüş görülebilir.
- Bu durum zamanla düzelecektir,merak etmeyin.
Burun ucunda ve üst dudakta uyuşukluk hissedebilirsiniz, endişe etmeyin üç hafta ile üç ay arasında kendiliğinden geçecektir. Silikonlar çıkarıldıktan sonra, burun deliklerinizin iç kısmını ve burun uc kısımdaki dikişlerinizi günde 3-4 kez oksijenli su ile ıslatılmış pamuklu kulak çöpleri ile nazikçe temizleyin,pıhtı ve kabuk kalmasın.
Silikonlar çıkarıldıktan sonra yaklaşık dört hafta kadar burnunuzdan rahat nefes alamayabilirsiniz. Lütfen sümkürmeyiniz! Aksırmak yada sümkürmek zorunda kaldığınızda, burun delikleriniz açık olarak bu işlemi yapınız. Ameliyatınızda anestezi için kullanılan ilaçlar kendiniz bir kaç gün bitkin hissetmenize neden olabilir.
Hangi teknikle ameliyat olursanız olun, ameliyattan sonraki ilk görünüm sizi şaşırtabilir.Lütfen üzülmeyin! zamanla burnun şekliniz iyiye gidecektir. Birinci ayın sonunda şekli oturmaya başlar.
Peeling ne kadar sürede yapılmalı?
Kuru ciltler – Kuru cilde sahip bireyler yüksek miktarda alkol içeren ürünlerden kaçınmakıdır. Hindistan cevizi yağı, shea yağı veya seramid gibi nemlendirici bileşenlere sahip ürünler kuru cilt tipi için uygundur. Cilt kuruma eğiliminde olduğundan, peeling işlemi haftada en fazla bir veya iki defa yapılmalı, ardından güçlü bir nemlendirici kullanılmalıdır.
Peeling ne zaman yapılmalı?
Peeling Ne Zaman Yapılır? Peeling için en uygun zaman duş sonrasıdır. Duştan çıktığınızda, sıcak suyun etkisiyle cildinizdeki gözenekler açılmıştır ve ölü derinin gitmesi amacıyla peeling evde uygulama için kendine ortam hazırlamıştır. Ayrıca; işlem sonrası güneşe çıkmanız biraz tehlikeli olabilir.
Peeling kaç günde yapılmalı?
Vücut Peelingi Nasıl Yapılmalı? – Vücut bakım ürünleri arasında sıkça rastlamaya başladığımız; peeling etkili arındırıcı sabunlar, vücut peeling ürünleri sende de merak uyandırıyor mu? Nereden başlayacağını bilmiyor ve bu yüzden bu ürünlere çekimser kalıyorsan endişelenme, doğru yerdesin.
- Oldukça kolay olan vücut peelingini yapmaya başlamadan önce dikkat etmen gerekenleri senin için araştırdık • Peeling uygulaması için öncelikle cilt tipine uygun bir ürün seçerek işe başlamalısın.
- Yani cildin hassas ise içeriğinde çok büyük taneler olan peelinglerden cildini çizmemek adına uzak durmalısın.
• Uygulamaya vücudunun en çok kuruyan bölgelerinden başlayarak yapabilirsin. Bacaklar vücudumuzun en çok kuruyan bölgelerinden olduğu için duş sonrası gözenekler hazır açılmış iken bacaklarına peeling yaparak pürüzsüz bir görünüme sahip olabilirsin. • Peeling yapmadan önce uygulayacağın bölgenin ıslak olmasına dikkat etmelisin.
Duş sonraları en uygun zamanlar olduğu için peeling bakımını mutlaka duş sonrasına denk getirmeye çalışmalısın. • Cildin kendini koruma fonksiyonunu bozmamak için peeling uygulamasını haftada en fazla 1-2 kere yapmalısın. • Vücut peelingini banyoda veya duşta yukarı doğru dairesel masaj hareketleri ile uygulayabilirsin.
Mr.Bones’un önerisi: Gently Exfoliating Body Scrub Kayısı çekirdeği tozu parçacıkları ve cildin pürüzsüz olmasına yardımcı olan yumuşatıcılar ile formüle edilmiş bu vücut peelingi, cildini ölü hücrelerden arındırırken aynı zamanda hoş bir koku bırakıyor. Daha pürüzsüz bir ten ve sağlıklı görünen vücut için mutlaka haftada bir vücut peelingi yapmayı ihmal etme. Vücuttaki ölü deriyi atmanın en iyi yollarından olan vücut peelingleri ile daha genç ve canlı cilt görünümünün keyfini çıkarmak için hemen Kiehl’s aromalı vücut peelinglerini incele!
Burundaki kurumuş kanlar nasıl temizlenir?
Burun Estetiği – Burun, en göz önünde olan organlarımızdan bir tanesidir. Her ırk ve kişinin, belli bir burun şekli vardır. Çoğunlukla travmaya bağlı bazen de yapısal olarak burun şeklinde bozukluklar olabilir. Doğallıktan uzak görüntüler kişiyi rahatsız ederse, kişinin “burun şeklinin değiştirilmesi”ni isteme hakkı vardır.
Burun şekil bozukluklarının en sık karşılaşılanları, burun sırtında kemer şeklinde eğrilik, burun ucunun kalın ve düşük olması, burunun yüze göre geniş olmasıdır. Ameliyatımı Kime Yaptırmalıyım? Burun birçok görevi olan bir organdır. İlk ve en önemli görevi nefes alıp vermektir. Çünkü normal solunum burundan yapılır.
Böylece solunan hava burunda ısıtılır, nemlendirilir, temizlenir ve akciğerlere öylece gönderilir. Ayrıca burunun koku ve tat alma görevleri de çok önemlidir. Burun içerisine açılan sinüsler ve bunların rahatsızlıkları da son yıllardaki teknolojik gelişmelerle oldukça değişiklikler ve başarılar kazanmıştır.
- Burunun görevlerinin sağlıklı olmasından, ihtisas eğitimi sırasında her türlü burun rahatsızlığının ilaç ve cerrahi tedavisinin öğretildiği kulak, burun, boğaz hekimleri sorumludur.
- Ulak, Burun, Boğaz uzmanı aynı zamanda bir baş-boyun cerrahıdır.
- Burun estetik operasyonu, yüz estetik operasyonlarının içerisinde değerlendirilir.
Amerikan Yüz Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Cemiyetinin üyelerinin %60’ı Kulak, Burun, Boğaz uzmanları tarafından oluşturulmaktadır. Burun estetik operasyonları günümüzde kulak, burun, boğaz hekimleri ve plastik ve rekonstrüktif cerrahlar tarafından yapılmaktadır.
Her iki branştaki hekimlerin özel ilgileri olabilir. Bizim estetik ameliyat prensibimiz, kişinin yüzüne uyan, abartılı, müdahale edilmiş görüntüsü vermeyen burun şeklini kazandırmaktır. Bunun belirlenmesi için, kişinin ve hekimin yapılacak değişiklikleri, fotoğraf üzerinde konuşması ve kişinin beklentilerinin anlaşılması çok önemlidir.
Güzel burun yoktur, güzel görünen burun vardır. Burunu sadece estetik özellik arz eden bir organ olarak görmemekte, diğer önemli görevlerinin de mutlaka sağlanması gerektiğine inanmaktayız. Tıkalı, fakat çok estetik kabul edilen bir burun şekli bizim için hiç muteber değildir.
- Işi de bunun yarattığı tıbbî şikayetlerle er geç karşı karşıya kalacaktır.
- Bu iki operasyon da, hassas operasyonlardır ve başarılı olmaları, sadece operasyona değil, sizin operasyondan sonra kendinize dikkat etmenize de bağlıdır.
- Estetik operasyon prensibimiz, kişinin yüzüne uyan, abartılı, müdahale edilmiş görüntüsü vermeyen burun şeklini kazandırmaktır.
Bunun belirlenmesi için kişinin ve hekimin yapılacak değişiklikleri, fotoğraf üzerinde konuşması ve beklentilerin anlaşılması çok önemlidir. Estetik burun operasyonu, “açık” ve “kapalı” türde yapılabilir. Müdahale, sadece burun ucuna yapılabileceği gibi, bütün burun çatısına da yapılabilir.