Cilt Kuruluğu Için Hangi Doktora Gidilir?
Eğer aşağıda ki şikayetlerden bir ya da birkaçını sık sık yaşıyorsanız Dermatoloji (Cildiye – Deri Hastalıkları) uzmanlarına başvurmalısınız.
Contents
Cilt kuruluğu için Cildiyeye gidilir mi?
Deri kuruluğu genellikle yaşam tarzı değişiklikleri ve ev bakımı ile kontrol altına alınır. Şu durumlarda dermatologa başvurmanız önerilir: Yoğun çaba göstermenize rağmen kuruluk geçmezse.
Cilt kuruluğu hangi organ?
06 Aralık 2019 – Dermatoloji Uzmanı Dr. Serpil Özyılmaz, kış aylarında cildin daha kuru ve cansız göründüğünü söyleyerek, “Ciltte kuruluk, pullanma ile başlayıp kızarıklık, kaşıntı, çatlama ve kanama ile devam ediyor. Cilt çatlakları ise egzamayı tetikliyor” dedi.
Emsey Hospital’den Dermatoloji Uzmanı Dr. Serpil Özyılmaz, havaların soğuyup kurumasıyla cildin daha kuru ve cansız göründüğünü söyleyerek, alınması gereken önlemleri sıraladı. Özellikle soğuk havayla direk temas eden el ve yüz bölgesinde kuruluğun daha fazla olduğunu belirten Dr. Özyılmaz, “Ellerde kuruluk, pullanma ile başlayıp daha sonra kızarıklık, kaşıntı, çatlama ve kanama gibi egzama bulgularıyla kendini gösteriyor” diye konuştu.
Sık duş alan kişilerin cildinin daha kuru olduğunu dile getiren Dr. Özyılmaz, “Soğuk havalarda sık sık el yıkama ve sıvı sabun kullanımı kuruluğa neden olarak, çatlamayı artırıyor. Özellikle küçük çocukların soğuk havalarda dudaklarını sık sık yalaması ile tükürüğün hasarlandırıcı etkisi ağız çevresinde çatlama ve kızarıklık ile kendini gösterir.
- Ciltte ise sorunlar basit soyulmadan başlayıp kaşıntı, kızarıklık çatlamalara neden olur.
- Çatlamalar ilerlerse egzama bulguları ortaya çıkar” ifadelerini kullandı.
- YAŞIN İLERLEMESİ KURULUĞU ARTIRIYOR” Cilt kuruluğunu tedavi etmekten ziyade oluşumunu engellemenin büyük önem taşıdığını aktaran Dr.
- Serpil Özyılmaz, “Cilt kuruluğu yaşın ilerlemesiyle birlikte daha fazla görülmeye başlar.
Derinin üst tabakasının yaklaşık yüzde 10’luk kısmını oluşturan suyun miktarının azalması deride çatlamaya, kaşıntıya ve kuruluğa neden olur. Cilt kuruluğu olan kişilerin çoğunda atopik yapıları vardır. Kuru cilde sahip olan kişilerin büyük çoğunluğunu ise sık duş alan kişiler oluşturur.
Tüm vücudumuzu özellikle duştan sonra, hazır dermokozmetik kremler veya hindistan cevizi, badem yağı gibi doğal yağlar ile nemlendirip çatlamayı ve kuruluğu engelleyebiliriz” dedi. ÇALIŞMAYAN TİROİD BEZLERİ CİLT KURULUĞU YAPAR Ciltte kuruluğa neden olan çevresel etkenleri açıklayan Dr. Özyılmaz, “Sıcak su, kimyasal maddeler içeren deterjanlar, giysilerin neden olduğu sürtünme, sık sık hava yolculuğu gerçekleştirme, rüzgara maruz kalma, hava kirliliği ve klima kullanımı gelmektedir.
Bu faktörlerin dışında egzama ve sedef gibi cilt rahatsızlıkları, metabolik bazı faktörler ve tiroid bezinin yeterince çalışmıyor oluşu da cilt kuruluğuna neden olabilir” diye konuştu. CİLLETTEKİ KURUMAYI ÖNLEMENİN YOLLARI Bol su tüketilmesi gerektiğinin altın çizen Dr.
- Serpil Özyılmaz, cilt kuruluğunun vücuttaki nem miktarının azalmasıyla ortaya çıktığını belirterek duşta sıcak suyla banyo yapılmasının doğru olmadığını söyledi.
- Duşta sürekli keselenmek ve uzun zaman geçirmenin cilt kuruluğunu arttırdığını bu sebeple duş sonra nemlendirici krem kullanılmasını tavsiye eden Dr.
Özyılmaz, “Kullanılan sabunların ciltte kuruluğa neden olduğunu, deterjan, asetan ve kimyasallar maddelerle temas etmekten kaçınmalı dedi. Vücutta kol ve bacaklar gövdeye göre daha kuru ve pulludur. Losyon formunda kullanılacak ürünler özelikle banyo sonrası ilk 3 dakika içinde kullanımı tercih edilmelidir.
Cilt kuruluğu tedavi edilmezse ne olur?
Kuruluk şiddetlendikçe renk değişikliğine ek olarak ciltte gerilme hissi, pul pul soyulmalar, kepeklenme, deri yüzeyinde pürüzlenme, çatlaklar, yarıklanmalar meydana gelir. Kaşıntı, kuru derinin sebep olduğu diğer bir şikayettir. Kuruluk tedavi edilmezse sonunda egzamalar görülebilir.
Cilt kuruluğu olduğu nasıl anlaşılır?
Cilt kuruluğu nasıl anlaşılır? Belirtileri var mı? – Cilt kuruluğu ilk belirtisi deride donuk gri beyaz bir renktir. Kuruluk arttıkça renk değişikliğine ek olarak cillte gerilme hissi, pul pul soyulmalar, kepeklenme, deri yüzeyinde pürüzlenme, çatlaklar, yarıklanmalar oluşur. Kaşıntı, kuru derinin neden olduğu diğer bir şikayettir. Kuruluk tedavi edilmezse sonunda ekzemalar oluşabilir.
Kuru cilde hangi besinler iyi gelir?
Doğru Besinleri Tüketin Ispanak, brokoli gibi yeşilliklerin yanı sıra beyaz ve kırmızı et, içerisinde A vitamini bulunan havuç, patates, kuru kayısı; omega 3 barındıran ceviz ve balık, omega 6 yönünden zengin ay çekirdeği cilt kuruluğunu gidermek için tüketilmelidir.
Cilt kuruluğu ve kaşıntı neden olur?
Ciltte kuruluk ve cansızlık sorunu ile birçoğumuz karşılaşmaktayız. Genellikle soğuk havalardan nasibini alan el ve yüzde oluşan kuruluk, giderek kızarmaya, çatlamaya, kaşıntıya hatta kanama gibi egzama belirtilerini ortaya koyar. Ancak ciltte kuruluk, kaşıntı ve kızarıklığın birçok nedeni bulunur. Peki, ciltte kuruluk kızarıklık kaşıntı neden olur? – Sık sık el yıkama, duş alma gibi alışkanlıklar da kuruluk, kaşıntı gibi cilt problemlerini beraberinde getiriyor. Aynı zamanda ilerleyen yaş, cilt kuruluğunun en yaygın sebepleri arasında yer alır. Birçok sebebe bağlı olarak cildinizde kaşıntı meydana gelebilir.
Özellikle kurdeşen ve egzama vücudun her yerinde kaşıntıya neden olur. Ayrıca cilt hastalıklarını dışında kansızlıktan parazite kadar pek çok hastalığın habericisi olabilir. Mantar hastalıkları, bitlenme, ilaç döküntüleri ve uyuz kaşıntının nedenlerinden bazılarıdır. Vücudunuzun sadece birkaç bölümünde kaşıntı hissedebilirsiniz.
Bu tip kaşıntıların yaygın nedenleri arasında böcek ısırıkları, saçkıran ve bazı enfeksiyonlar yer alır. CİLTTE KURULUĞU ÖNLEMENİN YOLLARI Kuru cilt bazı çevresel faktörlerden dolayı da meydana gelebilir. Özellikle kimyasal deterjanlar, hava kirliliği, sabunlar ve klimalı ortamlarda ciltte kuruluğa neden olabilir. Foto: shutterstock NE ZAMAN DOKTORA GÖRÜNMELİYİM? Kuru ve tahriş olmuş bir cildin enfekte olma olasılığı oldukça yüksektir. Enfekte olan cilt kızarık, sıcak ve şiş bir hal alır. Özellikle ilerleyen yaşla birlikte görülen kaşıntılar ciddi bir tıbbi sorundan kaynaklanabilir.2 hafta içinde düzelmeyen bir kaşıntı probleminiz var ise doktora başvuru yapmanızda fayda vardır.
Yalnızca cildinizdeki kaşıntıdan kaynaklı problemlerde bu tür enfeksiyonlardan kurtulmak için antibiyotik kullanımına ihtiyacınız olabilir. Özellikle kaşıntı için kullanılan steroid kremleri kullanırken çok dikkatli olmalısınız çünkü cildinizde incelmeler ve diğer cilt problemleri gelişebilir. KAŞINTILI CİLDİ DİKKATE ALIN Sıradan gibi gözükse de bazen altta yatan ciddi bir hastalığın nedeni olarak ciltte kaşıntı görülebilir.
Kaşıntının nedenleri araştırılırken hastanın yaşı, hastalıkları, kullandığı ilaçlar ve hastanın banyo alışkanlıkları gibi durumlar dikkate alınır. Bazı ilaçların yan etkileri olarak deride bir sorun olmasa da kaşıntı meydana gelebilir.
Cildiye bölümü hangi hastalıklara bakar?
Halk arasında cildiye olarak da bilinen dermatoloji deri haricinde; deri ekleri (saç, tırnak, ter bezleri), ağız içi gibi mukoza bölgeleri ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanı ve tedavisinde etkili rol oynamaktadır.
Cildiye ve dermatoloji aynı şey mi?
Pek çok branştan hekimlerimizle telefonunuz aracılığıyla uzaktan, görüntülü görüşme yapabilir; sağlığınızla ile ilgili yönlendirme alarak aklınızdaki soru işaretlerini ortadan kaldırabilirsiniz. Görüntülü görüşme hizmetimizle ilgili detaylı bilgi için tıklayın! Deri, dış ortamla sürekli temas halinde olması nedeniyle hastalıkların oluşumuna açık bir organdır.
Günlük yaşamda çevresel etkenler, kimyasal maddeler, alerjenler ve benzeri uyarıcılara sıklıkla maruz kalınması nedeniyle dermatolojik rahatsızlıkların ortaya çıkması kolaylaşabilir. Deride oluşabilecek hastalıklar bazı durumlarda estetik ve kozmetik sorunlara, bazı durumlarda günlük işlevlerin yerine getirilmesinde oluşabilecek zorluklara neden olabilir.
Bu nedenle dermatolojik hastalıklar fark edildikleri andan itibaren derhal tedavi edilmelidir. Cilt hastalıklarının tanı ve tedavileriyle Cildiye veya Deri ve Zührevi Hastalıkları olarak da bilinen Dermatoloji bölümlerinde, 6 yıllık tıp eğitiminin ardından 4 yıl uzmanlık eğitimi alan hekimler ilgilenir.
Cilt hastalıkları için hangi bölüme gidilir?
Çeşitli deri hastalıkları, tırnak rahatsızlıkları ya da egzama gibi problemlerin araştırılmasını, teşhisini ve yönetimini içeren dermatoloji hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz. Dermatoloji nedir? Hangi hastalıklara bakar? İşte cevapları. – Cildimizde ve vücut derimiz üzerindeki tüm hastalıklara bakan bir bilim dalı olan Dermatoloji nedir? Hangi hastalıklara bakar? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik. DERMATOLOJİ NEDİR? Dermatoloji, cildin sağlığı ve saç, tırnak ve mukoza zarının hastalıkları ile ilgili bir tıp alanıdır.
Deri vücuttaki en büyük organdır. Bakterilere ve yaralanmalara karşı ilk savunma hattıdır ve genellikle genel sağlığı yansıtır. Dermatolojik Koşullar Saç, cilt veya tırnaklardaki sorunlar çok yaygındır ve hemen hemen herkes yaşamlarında bir veya birden fazla dermatolojik rahatsızlık semptomları yaşar.
Aslında, bir pratisyen hekime yapılan ziyaretlerin yaklaşık altıda biri cilt problemi içerir. En sık görülen dermatolojik durumlardan bazıları şunlardır: Sivilce: Yağ bezlerinin iltihabı nedeniyle ciltte sivilce Dermatit: Dermatit, cildin iltihaplanmasıdır.
Genellikle kaşıntılı bir döküntü ile şişmeye neden olur. Egzama: Egzama kişiden kişiye değişen ve birçok farklı biçimde ortaya çıkan bireysel bir hastalıktır. Hastalık bulaşıcı değildir. Hafif egzama vakalarında, cilt kuru, pullu, kırmızı ve kaşıntılıdır. Daha şiddetli vakalarda, deride döküntü, kabuklanma ve kanama meydana gelir.
Sürekli kaşıma cildin parçalanmasına ve kanamasına neden olur. Bu durumda, cildi enfeksiyona açık bırakır. Sedef hastalığı: Bu, cilt hücrelerinin büyümesini hızlandıran kronik, otoimmün bir cilt hastalığıdır. Mantar enfeksiyonları: Bir mantarın neden olduğu cilt veya tırnakların enfeksiyonu Siğiller: Bunlar bir virüs cildin üst tabakasını etkilediğinde ortaya çıkan bulaşıcı, iyi huylu cilt büyümeleridir Uçuk: Herpes simpleks virüsünün neden olduğu ağız yakınında iltihaplı kabarcık Cilt kanseri: Cilt hücrelerinin kontrolsüz büyümesi Dermatolojide Tedaviler Cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılabilecek çeşitli dermatolojik tedaviler vardır.
Bunlar şunları içerebilir: – Topikal ilaçlar – Sistemik ilaçlar – Dermatohistopatoloji – Cerrahİ – İmmünoterapi – Fotodinamik terapi – Fototerapi – Lazer tedavisi – Radyoterapi Bu tedavilerin her birinin, belirli dermatolojik hastalıkların yönetiminde oynayacağı rol vardır. Topikal ajanlar en yaygın tedavi şeklidir ve istenen etki için doğrudan etkilenen bölgeye uygulanabilir.
Bununla birlikte, diğer terapi türleri diğer koşullar veya özel amaçlar için önemlidir. DERMATOLOJİ HANGİ HASTALIKLARA BAKAR? Dermatologlar 3.000’in üzerinde farklı hastalığı tedavi edebilir,