Hamilelikte Cilt Lekeleri Ne Zaman Oluşur?

03.11.2022 0 Comments

Hamilelikte Cilt Lekeleri Ne Zaman Oluşur
Hamilelik oldukça büyüleyici bir süreçtir. Bununla birlikte anne adaylarının hayatında birçok değişiklik meydana gelir. Öyle ki, duygular değişir, fiziksel özellikler değişir, küçük bir misafir ile hayat değişir. Hamilelik süreci ile birlikte çeşitli sağlık problemleri ve estetik açıdan birçok sorun da kendini göstermeye başlar.

  • Hamilelikle birlikte gelen cilt lekeleri ise bu dönemin en can sıkıcı sorunları arasındaki yerini alır.
  • Avrasya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı hamilelikte oluşan cilt lekeleri hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
  • Hamilelik döneminde salgılanan hormonlar, cilt lekelerini tetikliyor Gebelikte cilt lekeleri sıklıkla karşılaşılan bir problemdir.

Bunun asıl sebebi ise hamilelik döneminde salgılanan östrojen veprogesteron hormonlarıdır. Güneşin yaydığı ultraviyole ışınlarına karşı hassasiyetini arttırmasıyla ciltte lekelenmeler görülebilir. Yüz bölgesinde en sık yanak, üst dudak ve alında meydana gelen lekeler, yüzün yanı sıra göğüs arası, boyun ve kolların dış yüzeyinde ortaya çıkabilir.

  1. Güneş görmeyen yerde oluşan lekeler koyu bir şekilde belirirler ve hamilelik sonrasında genel olarak kaybolurlar.
  2. Açık tenli anne adayları risk grubu altında Leke oluşumuna yatkın esmer kadınlarda daha çok görülse de cilt teninin açık olması cildi, güneşin etkilerine karşı daha savunmasız hale getiriyor.

Bir de buna hamileliğin getirdiği hassasiyet eklenince açık tenli gebeler, hamilelik lekeleri için açık hedef haline geliyor. Üstelik gün ışığı, ciltteki pigmentasyonu arttırarak kalıcı hamilelik lekelerine yol açabiliyor. Açık tenli olmanın yanı sıra;

Kişinin genetik yapısı, Beslenme alışkanlıkları, Gebelik öncesinde uzun süre doğum kontrol hapı kullanması, Uzun süre güneşe maruz kalması gibi etkenlerde hamilelik döneminde cilt lekelerinin oluşumunda rol oynuyor.

Hamilelik lekeleri doğumdan sonra geçer mi? Hamilelikle birlikte ortaya çıkan açık veya kahverengi lekeler, gebeliğin ikinci üç aylık döneminde artar. Son üç aylık dönemde iyice belirginleşen lekeler, vücudun herhangi bir noktasında kendine yer bulabiliyor.

Bu lekeler doğumdan sonra çoğu zaman kendiliğinden kaybolabiliyor. Ancak risk faktörlerini taşıyan ve güneşe savunmasız çıkan kişilerde kalıcı hale gelebiliyor. Güneşe çıkmamak çözüm değil Hamile kadınların cilt lekelerini önlemek için güneşten uzak durması doğru bir yol değildir. Çünkü hamilelik boyunca güneşe çıkmamak bebeğin gelişimini olumsuz anlamda etkiler.

Bir hamilenin her gün en az 20 dakika boyunca güneşten faydalanması ve vücudu için gerekli olan D vitaminini alması gerekir. Ancak güneşe çıkarken uygun şartları hazırlar ve önlemini alırsa cilt lekesi oluşma riskini minimize edebilir. Leke tedavisi için gebeliğin bitmesini bekleyebilirsiniz Hemen her hamilenin ortak problemi olan cilt lekelerinin tedavisinin hamilelik sırasında yapılması önerilmez.

You might be interested:  Kantaron Yağı Cilt Için Nasıl Kullanılır?

Contents

Hamilelikte yüzde leke olmaması için ne yapmalı?

GÜNEŞE ÇIKMAMAK ÇÖZÜM MÜ? – Hamile kadınların cilt lekelerini önlemek için güneşten uzak durması doğru bir yol değildir. Çünkü hamilelik boyunca güneşe çıkmamak bebeğin gelişimini olumsuz anlamda etkiler. Bir hamilenin her gün en az 20 dakika boyunca güneşten faydalanması ve vücudu için gerekli olan D vitaminini alması gerekir. Hamilelikte Cilt Lekeleri Ne Zaman Oluşur

Hamileyken lekelenme nasıl olur?

Gebelikte Lekelenme Ne Demektir? – Vajinal kanamalar, her kadının farklı dönemlerde farklı sebeplerle yaşayabileceği sıkıntılar arasındadır. Regl kanamaları, vajinal enfeksiyonlar, üreme sistemi ile ilgili rahatsızlıklar gibi sebepler listenin en başında gelir.

Fakat gebelikte ortaya çıkan kanama ve kanama benzeri lekeler, anne ve bebek sağlığını doğrudan etkileyeceği için en çok merak edilen konulardandır ve bunların sebepleri daha farklıdır. Hamilelikteki lekelenmeler, rahim ağzı sıvısı ile kahverengi akıntının birleşmesi sonucu ortaya çıkan lekelerdir. Genellikle çok açık pembe veya kahverengi tonlarında görülür.

Bazı gebelerde koyu kahverengi veya siyaha dönük renkte olduğu bile gözlemlenebilir. Çoğunlukla damla damla ya da iç çamaşırda lekelenme oluşturacak miktardadır. Bu akıntıların oluştuğu zamana göre çeşitli sebepleri olabilmektedir. Bu yüzden gebelikte kahverengi leke görmenin tek bir anlamı bulunmaz.

Doğum lekesi ne zaman oluşur?

Pigmente doğum lekeleri türleri nelerdir? –

Benler: Konjenital nevüs olarak da adlandırılan benler, pembe, açık kahverengi ya da siyah renklerde olabilir. Benler farklı büyüklükte olabileceği gibi, ciltle aynı hizada ya da daha kabarık bir şekilde oluşabilir. Genellikle yuvarlaktır. Yüzde veya vücudun herhangi bir yerinde gözlenebilir. Bazı benler kendiliğinden kaybolur, bazıları ise ömür boyu kalıcıdır. Yaş kaç olursa olsun, benin boyutundaki ve şeklindeki değişikliği takip etmek önemlidir çünkü bir bendeki değişiklik bazen cilt kanseri ile bağlantılı olabilir. Sütlü kahve (Café au lait) lekeleri: Bu doğum lekeleri daha oval şekilde oluşur. Genellikle soluk kahverengi renkte olmaları nedeniyle Fransızca “sütlü kahve” anlamına gelen Café au lait lekeleri olarak adlandırılırlar. Ten rengi koyu ise, oluşacak olan sütlü kahve lekeleri de daha koyu olacaktır. Bu doğum lekesi, bazen doğumda bazen ise doğumdan çok sonra, hatta erken çocukluğa kadar herhangi bir zamanda oluşabilir. Boyut olarak büyüyebilir, ama sıklıkla zamanla solar. Bazı çocuklarda birden fazla sütlü kahve lekesi gözlenebilir. Eğer çocuğunuzda birçok leke varsa doktora danışmanızda fayda vardır. Zira bu durum, nörofibromatozis olarak adlandırılan nadir bir tıbbi durumun göstergesi olabilir. Moğol lekeleri: Çoğunlukla daha koyu tenli kişilerde gözlenen kabarık olmayan, mavimsi gri lekelerdir. Zararlı olmayan bu lekeler morarma ile karıştırılabilir. Moğol lekeleri tipik olarak alt sırt ve kalçalarda görülür. Genellikle dört yaşına kadar tamamen kaybolurlar.

You might be interested:  La Roche Posay Effaclar Krem Ne Işe Yarar?

Hamilelik lekesi geçer mi?

Hamilelikte Güneş Lekesi Nasıl Geçer? – Hamilelikte oluşan karakteristik güneş lekeleri, genellikle hamileliğin sonlanmasını takiben bir sene içerisinde kendiliğinden kaybolur. Lekelerin kalıcı olması halinde ışık dolgu, PRP tedavisi, kimyasal peeling, lazer tedavisi gibi yöntemler uygulanabilir.

  • Estetik açıdan kadınları oldukça rahatsız eden bu durum için dermatoloğa gidilmelidir.
  • Dermatolog, lekelerin boyutu ve kalıcılık durumuna göre bir tedavi yöntemi uygular.
  • Öncelikli olarak lekelerin giderilmesine yönelik dermatolojik kremler uygulanabilir.
  • Rem tedavisine yanıt alınamadığında kimyasal peeling ya da lazer tedavisine geçilebilir.

Güneş lekesi için en etkili tedavi yöntemlerinden biri lazer uygulamasıdır. Güneş lekesinin bulunduğu bölgeye lazer ışınları uygulanır ve bu bölgede birikim yapan melanin pigmenti dağıtılır. Sadece pigmentin yoğun olduğu bölgeyi etkileyen ışın, diğer bölgelere zarar vermez.

Hamilelikte yüzdeki lekeler neden oluşur?

Hamilelik lekesi neden oluşur? – Hamilelikte Cilt Lekeleri Ne Zaman Oluşur Hamilelikte cilt lekelerinin en temel nedeni malum hormonlar! Gebelik dönemindeki östrojen veprogesteron hormonları, cilt yüzeyinde leke oluşmasına sebep olur. Hormonların üzerine bir de UV ışınları eklendiğinde, bu dönemde hassas olan cildimizde leke çıkmaması mucize haline geliyor.

Ciltte kahverengi lekeler neden olur?

Vücuttaki Kahverengi Lekeler Neden Oluşur? –

Halk arasında güneş lekesi ve karaciğer lekesi olarak da bilinen kahverengi lekeler yaş ile artış gösterir. Yaşlandıkça cilde rengini veren melanin pigmenti, cilt yüzeyinde birikmeye başlar ve cilt üzerinde kahverengi renkli alanlar oluşturur. Cilt, uzun süre güneşe maruz kaldığında güneşin zararlı ultra viyole ışınlarından kendini korumak amacıyla yüksek miktarda melanin (cilde rengini veren renk pigmenti) salgılar. Bu renk pigmenti cildin bazı bölgelerinde aşırı derecede birikir ve koyu renkli lekeler oluşturur. Ultraviyole ışınlarına karşı cildi koruyan güneş kremleri kullanmadan güneşlenmek kahverengi leke oluşumuna neden olur. Gebelik döneminde artış gösteren östrojen ve progesteron gibi hormonlar, cilt renginin koyulaşmasına neden olan melanotropin adlı bir maddenin artmasına yol açar. Anne adaylarının yüz, boyun, el, meme uçları ve genital bölgelerinde kahverengi lekeler oluşur. Ancak bu durum doğumdan sonraki 1 yıl içinde kendiliğinden geçer. Doğum kontrol hapı gibi bazı ilaçların yan etkileri de ciltte kahverengi leke oluşumuna neden olabilir. Kahverengi lekelenmeler genetik yatkınlığı olan kişilerde de görülebilir. Stres, karaciğer hastalıkları, seboreik keratoz ve hormonal bozukluklarda ciltte kahverengilere sebep olabilir.

You might be interested:  Keten Tohumu Cilt Için Nasıl Kullanılır?

Yerleşme sancısı ne zaman başlar?

LEKELENMELER VE KRAMPLAR – Hamile kaldıktan sonra döllenmiş yumurta (embriyo) rahim duvarına yerleşir. Bu durum hamileliğin en erken ortaya çıkabilecek belirtilerinden birine neden olabilir: lekelenme ve bazen de kramp. Buna implantasyon (yerleşme) kanaması denir.

Hamilelik lekesi kaç gün sürer?

Gebeliğin başladığı ve döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleştiği dönem yerleşme kanaması şeklinde ifade edilir. Bu dönem içerisinde ayrıca hamilelik belirtileri ortaya çıkmaya başlar. O sebepten dolayı yerleşme kanamasının kaç gün süreceği merak edilen konular içerisinde geliyor.

Hamilelikte Yerleşme Kanaması Ne Kadar, Kaç Gün Sürer? Yerleşme kanaması aynı zamanda implantasyon kanaması olarak da bilinmektedir. Cinsel beraberlik ile gebeliğin başladığı dönemi ve belirtileri anlatan zaman dilimi olduğunu ifade etmek mümkün. Bu durum gebelerin yaklaşık olarak %25 kadarında görülmektedir.

Bu doğrultuda gebelik belirtisi olarak meydana gelen yerleşme kanaması belli bir süre boyunca devam eder. Bu süre zarfında kişi gebe kalma belirtilerini anlamaya başlar. Genel olarak ise yerleşme kanaması yaklaşık 6 ile 12 gün arasında sürmektedir. Bu durum kişinin yaşadığı şiddete bağlı olarak farklılık gösterir.

  1. Yerleşme kanaması daha çok lekelenme şeklinde görülür.
  2. Ayrıca adet döngüsünün başında olabileceği gibi aynı zamanda adet döneminden 1 hafta önce de gerçekleşebilmektedir.
  3. Bu sebepten dolayı yerleşme kanaması ile beraber adet döneminin karıştırmaması gerektiği uzmanlar tarafından dile getiriliyor.
  4. Genelde adet döneminde daha yoğun bir kan görülürken, yerleşme kanamasında ise leke şeklinde belirtiler ortaya çıkar.

Bu durum daha çok kahverengi ya da açık pembe renk tonları üzerinden görünür. Böylece yerleşme kanaması ile beraber adet kanamasını birbirinden ayırmak mümkün hale gelir. Bu şekilde farklı renk tonları üzerinden kanama leke biçiminde ortaya çıkıyorsa, mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekir.