Hamilelikte Cilt Sorunları Ne Zaman Başlar?

24.10.2022 0 Comments

Hamilelikte Cilt Sorunları Ne Zaman Başlar
Hamilelik süreci birçok değişimi beraberinde getiren hem zorlu hem de sonuçları bakımından mucizevi bir dönemdir. Bu dönemde yaşanacak birçok değişiklik olabilir. Tüm anne adayları yaşanabilecek değişimler karşısında kaygılanmaktan ziyade oluşabilecek cilt değişikliklerine karşı önlemini almalı ve doğru beslenmelidir.

  1. Avrasya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı, hamilelik döneminde karşılaşılabilecek cilt sorunlarını ve tedavi yollarını anlatıyor.
  2. Hamilelik döneminde ciltte en çok hangi değişiklikler gözleniyor? Hamilelik dönemi başlı başına bir değişim sürecidir.
  3. Fizyolojik ve psikolojik olarak bir değişim evresine girilen bu dönemde kadınların ciltlerinde değişimin bir parçası olarak farklılıklar gözlenir.

Bu farklılıklardan en yaygın olanları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Kloazma (Gebelik Maskesi) : Genellikle hamileliğin üçüncü çeyreğinde karşılaşılan bir durumdur. Östrojen ve melanin uyarıcı hormon artışı cildin bazı bölgelerinde koyu renklerin oluşmasına ve pigment değişikliklerine sebep olur. Esmer ve kumral kadınlarda daha fazla görülen bu lekeler genellikle kahverengi olup gebelerin yaklaşık %50’sinde görülmektedir. Akneler: Özellikle de hamileliğin 8. haftasından itibaren değişen hormonal dengeler hamilelerde önceden var olan sivilcelerin tekrar çıkmasına neden olurken daha önce sivilce problemi yaşamayan kadınların da hamilelik sivilceleriyle tanışmasına neden olmaktadır. Linea nigra: Hamilelik döneminde ortaya çıkan kasıktan göbek deliğine kadar uzanan fizyolojik bir çizgidir. Genellikle hamileliğin 4. ayından sonra ortaya çıkan bu çizgi koyu renklidir ve hamilelik sonrasında kendiliğinden kaybolur. Çatlaklar: Hamilelik döneminde kadınların çoğunda görülen ve cildin aşırı gerilmesine bağlı olarak ortaya çıkan değişikliklerdir. Özellikle karın, kalça ve göğüslerde oluşan çatlaklar aynı zamanda rahatsız edici bir kaşıntıya da sebep olabilir. Bu çatlaklar hamilelik döneminde bordoya yakın bir renkken hamilelik sonrasında rengi giderek açılır. Ancak çatlaklar diğer hamilelik değişiklikleri gibi geçici değil, çoğunlukla kalıcıdır. Benler: Hamilelik süresince ciltteki benlerin sayısında da artış görülür. Buna ek olarak yeni ben oluşumlarına da rastlanır. Gebelik döneminde her ne kadar melanom (cilt kanseri) sıklığı çok düşük olsa da, hızlı büyüme gösteren benlerin bir cildiye uzmanı tarafından değerlendirilmesinde yarar vardır.

Bu değişimlerin sebepleri nelerdir? Hamilelik döneminde ortaya çıkan değişimlerin en büyük sorumlusu hamilelik dönemiyle tamamen değişen değerleriyle hormonlardır! Hormon dengesinin değişmesi, östorojen ve melanin hormonlarının başı çektiği birçok değişikliğe sebebiyet verir.

  • Bunun dışında böbrek üstü bezlerinin yardımı ile ortaya çıkan kortizondaki artış, ciltte bulunan elastik lifler üzerinde etki eder ve değişime uğramasına neden olur.
  • Ciltteki aşırı gerilmeler sebebiyle oluşan çatlaklar ve güneşin de etkisiyle ortaya çıkan lekeler de diğer sebepler arasında sayılabilir.

Bu cilt sorunları anne adayına ne gibi rahatsızlıklar veriyor? Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki hamilelik döneminde ciltte görülen değişimler çok sık rastlanan bir durumdur.

Hamilelikte cilt problemleri nasıl olur?

Hamilelikte Cilt Sorunları – Fizyolojik Cilt Değişiklikleri Hamilelik sırasında her kadında oluşan hormonal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkan cilt belirtileridir. Bunlar genel olarak iyi huyludur, anne ile bebek için risk oluşturmaz ve pek çoğu doğum sonrası düzelir.

  1. Ancak kadınlarda endişeye ve kozmetik sorunlara yol açması açısından önemlidir.
  2. Bu grupta; bağ dokusu değişiklikleri, pigmentasyon değişiklikleri, kıl ve tırnak değişiklikleri, kaşıntı ile damarsal değişiklikler yer alır.
  3. Bağ dokusu değişiklikleri: Bu grupta en sık izlenen sorun gebelik çatlaklarıdır ve hamile kadınların %55-90’ında görülür.
You might be interested:  Panthenol Forte Krem Ne Işe Yarar?

Hamilelikte artan hormonlar ve cildin aşırı gerilmesi sonucu ortaya çıkar. Çoğunlukla karın, kalçalar, memeler, uyluklar ve kollarda, bazen kaşıntının da eşlik ettiği pembe-mor çizgiler veya bantlar şeklinde oluşur. Doğum sonrası bu çatlaklar beyaz veya gümüş rengine döner ve genellikle kalıcıdır.

Genç ve kilolu olan veya hamilelikte aşırı kilo alan kadınlarda daha fazla görülür. Gebelik çatlaklarının kalıtımsal özelliklerle de yakından ilişkisi vardır. Nitekim, annesinde gebelik çatlakları gelişen kadınlarda daha sıktır. Ayrıca, bazı kadınlar çok fazla kilo alsalar bile çatlak oluşmayabilir, bazılarında ise hamileliğin erken dönemlerinden itibaren bu çatlaklar ortaya çıkabilir.

Gebelik çatlaklarını önlemek amacıyla piyasada “çatlak kremi” adı altında pek çok ürün satılmaktadır. Bunların etkili olduğuna dair kesin bir bilimsel kanıt bulunmamakla birlikte, bu ürünler içerdikleri maddeler sayesinde cildin nemlenmesini sağlayarak, gerginliğini azaltarak ve elastikiyetini arttırarak çatlak oluşumunu engelleyebilirler.

  1. Bu amaçla kakao yağı ve badem yağı gibi çeşitli yağlar da yaygın olarak kullanılmaktadır.
  2. Ancak, bazı anne adayları bu yağlardan fayda gördüklerini söyleseler de bunların kullanımıyla ciltte alerjik reaksiyonlar oluşabilmektedir.
  3. Hamilelikte gelişen bir diğer bağ dokusu değişikliği selülit oluşumu veya daha önce var olan selülitin ilerlemesidir.

Ayrıca, özellikle hamileliğin orta ve geç dönemlerinde yüz, boyun, koltuk altı, göğüs, kasık ve meme altlarında et benleri oluşabilir. Bunlar doğumdan sonra çoğunlukla yok olur. Pigmentasyon değişiklikleri: Hamilelik sırasında neredeyse tüm kadınlarda farklı şekillerde de olsa ciltte renk değişikliği ve lekelenme görülür.

Bu durum esmer tenli kişilerde daha yoğun olarak oluşur. Hamilelikte artan hormonların deriye rengini veren “melanosit” denilen hücreleri uyarması sonucu ortaya çıkar. Hamileliğin erken dönemlerinde başlar, giderek artar ve genel olarak doğum sonrası büyük oranda azalır veya tamamen kaybolur. Meme ucu ile çevresi, koltuk altı ve genital bölgede kahverengileşme en sık izlenen değişikliklerdir.

Daha önceden varolan yara izleri ve benlerin renkleri de koyulaşabilir. Göbek deliği hizasından karnın alt bölgelerine doğru uzanan ve “linea nigra” adı verilen kahverengi bir çizgi oluşabilir. Gebelik maskesi (melazma); yanaklar, alın, bıyık bölgesi, burun ve çenede simetrik olarak oluşan, kahverengi, yama tarzındaki lekelerdir.

Hamile kadının yüzü nasıl olur?

Kanda yükselen estrojen ve MSH hormonu etkisi ile pigment artışına bağlı ciltte hafif koyulaşma oluşuyor. Böylece daha alımlı ve pembemsi bir yanak görüntüsü oluşuyor. Gebelik ışıltısının bir diğer nedeni, cilde olan kan akımının artışı. Bu da estrojen ve progesteron hormonlarının etkisiyle meydana geliyor.

Gebelikte cilt lekeleri ne zaman başlar?

HAMİLELİK LEKESİ KALICI MIDIR? – Hamilelikle birlikte ortaya çıkan açık veya kahverengi lekeler, gebeliğin ikinci üç aylık döneminde çıkmaya başlar. Son üç aylık dönemde iyice belirginleşen lekeler, vücudun herhangi bir noktasında kendine yer bulabiliyor.

Hamileliğin kaçıncı haftasında sivilce çıkar?

Hamilelikte sivilce, sekizinci haftadan sonra hormonal değişimlerden dolayı görülebilmektedir.

Osmanlıda gebelik nasıl Anlasilirdi?

Karahindiba ile gebelik testi – Karahindiba yapraklarını kullanarak hamilelik testi de yapılıyordu. Malzemeler: Karahindiba yaprakları – 3-4 arasıPlastik kap. Hazırlanışı: Karahindiba yaprakları plastik kabın içine koyulur.İdrar, yaprakların üzerine boşaltılır ve birkaç dakika bekletilir.Yapraklar üzerinde kırmızı lekeler var ise sonuç pozitif, lekeler yoksa sonuç negatif olarak değerlendirilir.8 /9 Hamilelikte Cilt Sorunları Ne Zaman Başlar

You might be interested:  Momecon Krem Nedir Ne Için Kullanılır?

Hamile olan kadınların gözleri nasıl olur?

Hamilelik, gözde kırma kusuru değişikliğine neden olmaktadır. Progesteron ile bağlantılı olarak kornea dokusunun yani gözün en öndeki bombe saydam tabakasının su tutma özellikleri değişir. Bunun sonucunda görmede bulanıklık ve özellikle kontakt lens kullananlarda lense karşı aşırı bir duyarlanma gelişebilir.

Hamilelik kadını güzelleştirir mi?

HAMİLELİK GENÇLEŞTİRİYOR ! 16.06.2016 – Annelik Her Kadının Arzusu Ama Hamilelik Sürecinin Annenin Vücudunu Yıprattığına Dair Bir Al Annelik her kadının arzusu ama hamilelik sürecinin annenin vücudunu yıprattığına dair bir algı söz konusu. İyi takip edilmeyen gebeliklerde yaşanan sorunlar, hamilelik sırasında alınan ve geri verilemeyen kilolar, memelerdeki büyüme ardından gelen sarkmalar, çatlak oluşumları ve gevşeyen karın kasları vücut algısındaki bu değişimi yaratan etkenler olabilir.

Ara vermeden gebe kalmak ve doğum yapmak da vücut için zorlayıcı olabilmektedir. Ancak hamilelik her zaman deformasyon yaratan bir süreç değil. Mesela hamilelik sırasında artan östrojen oranlarının cildi canlandırdığı, saçları ve tırnakları güçlendirdiği, artan cilt altı yağ dokusu ile daha yuvarlak ve feminen hatlar kazandırdığı da biliniyor.

Doğumdan sonraki ilk aylara kadar uzanan bu değişiklikler aslında anne adaylarını daha güzel ve çekici hale getiriyor. Yine erkek eşler üzerinde yapılan çalışmalarda, hamilelik sürecinin eşlerin cinsel arzularını azaltmadığı, hatta ortaya çıkan durum erkekliklerinin bir ifadesi olduğu için bundan keyif aldıkları gösterilmiş.

Son yıllarda kök hücreler ve hamilelikle ilgili yapılan araştırmalar, gebelik sürecinin anneyi gençleştirdiği ve onardığına dair bulgular ortaya koydu. Çünkü hamilelik normalde olamayacak bir birlikteliğe imkan veriyor: aynı kan dolaşımı sistemini kullanan iki farklı canlı bir arada yaşıyorlar. Parabiosis denen bu durum iki canlı arasında hücre paylaşımına da imkan veriyor.

Yeni gelişen fetüsün dokularında ve kanında bulunan kök hücreler bu 9 aylık süreçte annenin dolaşımına giriyor, hasar görmüş alanlar varsa buralara yerleşip onarılması gereken hücre tipine doğru da bir değişim gösteriyorlar. Bu sürecin özellikle karaciğer, kalp ve kas dokularında onarıcı bir etkisi olduğu saptanmış.

  • Peki annenin zaten kendisini onaracak kök hücreleri yok mu? Hamilelik tarzındaki bir parabiosisin önemi de burada ortaya çıkıyor.
  • Zira yaşlanma kök hücrelerin sayısı ve kendini yenileme kapasitesindeki bir azalma sonucu ortaya çıkıyor.
  • Hamilelikte dolaşımın paylaşıldığı ikinci canlı ise çok genç bir fetus.

Onun genç kök hücreleri, annenin etkinliğini kaybeden hücrelerinin yerine geçip onarım işlerini üstleniyor. Dolayısı ile hamilelik adeta 9 aylık bir bakım süreci ! Fetüsün kök hücrelerinin annede izole edilmesinden önce de hamileliğin bazı hastalıklara iyi geldiği biliniyordu.

  1. Örneğin büyük bir çalışmada multiple skleroz hastalarında hamileliğin nüks oranlarını ve MR’daki santral sinir sistemi bulgularını azalttığı gösterildi.
  2. Yine pek çok farklı ırk üzerinde yapılan çalışmalarda son çocuğu geç yaşlarda yapmanın hayat süresini uzattığı tespit edildi.
  3. Hamileliğin güzel etkileri var ama estetik anlamda ortaya çıkan olumsuzlukları gidermek mümkün mü?Mommy Makeover diye adlandırılan estetik girişimlerle bu sorunlar kolaylıkla giderilebiliyor.

Zamanlama olarak doğumdan 2.5-3 yıl sonrası ideal. Tabii yakın zamanda yeniden bir çocuk yapmak planlanıyorsa onu da beklemek iyi bir fikir olabilir.

Erkek bebek hamileliği nasıl olur?

Erkek bebekler, anne adaylarında bazı değişikliklere sebep olurlar. Bilimsel olarak kesin kanıt olmasa da, bu belirtiler halk arasında yaygın olarak bilinmektedir. Erkek Bebek Hamileliği Nasıl Geçer? – Erkek bebeğe hamile bir kadın, bebeğin erkek olacağından dolayı testosteron hormonunu daha fazla üretmeye başlar.

  • Bu da anne adayının daha fazla baskın bir karaktere dönüşmesine sebep olur.
  • Olduğundan daha fazla cesur ve atak bir kişilik geliştirir.
  • Erkek bebek bekleyen anne adayları, kız bebek bekleyen anne adaylarına göre, sabahları daha az mide bulantıları yaşarlar.
  • Hatta birçok kadın, erkek bebek hamileliği nasıl geçer sorusuna, neredeyse hiç mide bulantısı yaşamadan geçer demektedir.
You might be interested:  Osmo Anti Akne Jel Nasıl Kullanılır?

– Erkek bebeğe hamile kadınlar, kız bebek gebeliğine oranla çok daha rahat bir hamilelik geçirirler. Daha az kilo alırlar, daha az terlerler, daha az aş erirler ve daha az hormonel değişiklik yaşarlar. – Erkek bebeğe hamile kadınların uyku kalitesi, kız gebeliğine göre daha iyidir.

  • Uyku sorunları pek yaşanmaz ve anne adayları daha çok, sol tarafına yatarak uyumayı tercih ederler.
  • Gebelikte Bebeğin Erkek Olduğu Nasıl Anlaşılır? – Karın, kız bebeğe gebe kadınlara göre daha aşağı bir pozisyondadır.
  • Arın sivri bir görüntüye sahipse bebek erkek olarak nitelendirilir.
  • Ayakların normalden fazla üşümesi, bebeğin erkek olacağını gösterir.

– Sabah bulantıları olmazsa bebeğin erkek olacağı söylenir. – Anne adayının idrar rengi beyazsa bebeğin erkek olacağına inanılır. – Anne adayının canı daha çok tatlı besinler çekiyorsa bebek erkek olur. – Sağ meme, sol memeye göre daha büyükse, bebek erkek olur.

  • Doktor kontrollerinde bebeğin kalp atış hızı, dakikada 140’ın altındaysa bebeğin erkek olacağı söylenir.
  • Sivilce ve akne oluşumu çok az veya hiç yoksa bebek erkek olur.
  • Erkek bebeğe hamile olan kadınlar, daha az kilo alır ve kilo alımı genel olarak karın bölgesinde olur.
  • Erkek Gebelikte Anne Adayı Ne Yapmalıdır? – Sağlıklı ve dengeli beslenmeli, sebze ve meyve yemeyi ihmal etmemelidir.

– Kısa yürüyüşler yapmalı, yoğun egzersizlerden kaçınmalıdır. – Zararlı yiyeceklerden, abur cuburdan ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmalıdır. – Stresten ve üzüntüden mümkün olduğunca kaçınmalı, huzurlu bir ortam yaratmalıdır.

Hamilelikte neler leke yapar?

Bebeklerin cildinde gördüğümüz, genelde doğar doğmaz, kimi zaman da sonradan ortaya çıkan lekelere doğum lekesi deniyor. Hastalık sınıflandırması yapılsa da kanser gibi riskler içermeyen doğum lekelerinin neden oluştuğuna dair ortaya atılan farklı görüşler var. HAMİLELİKTE YENİLEN BAZI YİYECEKLER Toplum arasında en yaygın düşünce hamilelikte ciğer yendiği zaman bebeğin cildinde leke oluşacağıdır. Bu düşüncenin de bilimsel bir yanı yoktur. Ayrıca hamilelikte gül koklayıp, vücudun herhangi bir yerini kaşıdığı takdirde bebeğin o bölgesinde leke oluşacağı inancı da vardır. Bu da tamamen bilimsel olmayan bir durumdur. PİGMENTLERİN BAZI NOKTALARDA ODAKLANMASI Pigmentler cilde rengini verir. Bu pigmentlerin bozulması ile ciltte lekeler oluşabilir. Bu lekeler kahverengi olur. Bu lekelerin takibi önemlidir.6’dan fazla olması halinde mutlaka doktora başvurmak gerekir. Lekelerin takibi mutlaka yapılmalıdır. HAMİLELİK ESNASINDA YAŞANAN ENFEKSİYONLAR Az da olsa hamilelikte yaşanan enfeksiyonlar bebekte oluşacak cilt lekelerine sebep olabilmektedir. ANNE KARNINDA İKEN ALINAN RADYASYON Hamilelikte alınan radyasyon bebeklerde cilt lekelerine sebep olabilir.

Yüzde çıkan sivilce hamilelik belirtisi midir?

Sivilce Artışı – Sivilce artışı genellikle hamileliğin ilk üç ayı olan birinci trimester döneminde görülür. Hormon düzeylerindeki değişikliğin cildin doğal yağ üretimini artırması sonucu ortaya çıkar. BioMed Central Hamilelik ve Doğum Dergisi’nde yayınlanan 2013 tarihli araştırmaya göre, katılımcıların %26’sı hamilelik döneminde yağlı cilt akneleriyle karşılaştığını belirtmiştir.