Vitiligo Hastaligina Hangi Krem Iyi Gelir?

05.12.2022 0 Comments

Vitiligo Hastaligina Hangi Krem Iyi Gelir
VİTİBİTİ krem ile vitiligo sizin için dert olmaktan çıkacak. Kortizon içermeyen vitibitikrem çörek otu ve meyan kökü ile zenginleştirilmiş formülü ile şimdi daha etkili. Vitiligo için son derece faydalı olan bu mucizevi ürün, kısa zaman içerisinde sağladığı inanılmaz değişiklikler ile sizleri de şaşırtacaktır.

Vitiligoda hangi kremler kullanılır?

Tedavide kullanılan bir diğer ilaç ise bağışıklık sistemini etkileyen ilaçlardır. Takrolimus ve pimekrolimus içeren kremler özellikle yüz ve boyun bölgesindeki alanlar için etkilidir.

Vitiligoya hangi ilaç iyi gelir?

Vitiligo hastalığına ya da vitiligoya iyi gelen yöntemleri öğrenmek ve tedavi uygulamak isteyen arkadaşlar işte bu yazı tam size göre. Vitiligo tedavisi hakkında bahsetmek istiyorum bu yazımızda. Sizde vitiligo hastalığına kesin çözüm ve bitkisel yollarla çare arıyorsanız bu kürü uygulamanızı şiddetle tavsiye ederim.

Malzemeler: 1 adet yafa portakalının kabuğu, 1 adet Amasya Elmasının kabuğu, 1 çay bardağı su. Hazırlanışı: Suyu kaynattıktan sonra içine portakalın kabuğunu ekleyin.5 dakika süreyle kısık ateşte kaynatın.5 dakika dolunca içine elma kabuklarını ilave ederek 3 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin.

Uygulanışı: Vücudunuzun dayanabileceği sıcaklığa kadar soğuduktan sonra, vitiligo olan bölgelere lapa şeklinde koyarak 15 dakika süreyle bekletin.15 dakika sonra lapayı alın.1 saat sonra o bölgeleri ılık suyla yıkayabilirsiniz. Uyarı : Elma ve portakal kabuğu kürü vitiligo hastalığının başlangıç döneminde veya en fazla 1 yıllık ise fayda sağlar.

Bu kürü haftada 3 kez uygulamak zorundasınız. Vitiligo için hangi bitkiler kullanılmalı? Vitiligo da sinirsel kökenli bir rahatsızlık diye düşündüğüm için benzer bitkileri kullanmak gerekir. Oğul otu, meyan kökü, anason, defne, üzerlik tohumu, karabaş otu vitiligoda faydalı bitkilerdir. Bitkilerin yanı sıra yine kişiye özel hazırlanmış bitki özleri damlası mutlaka kullanılmalıdır.

Vitamin desteği olarak saf arı poleni günde 1-2 tatlı kaşığı yenmelidir. Bira mayası içeren malt içecekler de faydalıdır. Vitiligo sorunu olan bir çok kişide B12 yada demir eksikliği yada ikisi birden görülebilmektedir. Tahlil sonuçlarında eğer eksiklik görülüyorsa doktor tavsiyesi ile demir ve b12 takviyesi alınmalıdır.

  • Renk hücrelerini uyaran A vitamini, beta karoten içeren havuç, kayısı, şeftali, kavun, karpuz gibi meyvaların tüketilmeside tedavinin başarı şansını artırmaktadır.
  • Aşırı çay, kahve, sigara ve alkol kullanımı bu hastalıkların iyileşme süresini uzatıyor.
  • O yüzden bu alışkanlıklar mümkün olduğu kadar az kullanılmalıdır.

Vitiligoda haricen biberiye, kekik, bergamot gibi bitki yağlarından yapılan kremler de tedaviyi desteklemektedir.

Vitiligo lekesine ne iyi gelir?

Bunun için vitiligo ısırgan otu ve süt tedavisi başlatılmalıdır.1 fincan süt ve 1 tutam ısırgan otunu blenderden geçirin ve bir karışım elde edin. Hazırladığınız karışımı günde 2 defa olacak şekilde vitiligolu bölgeye sürün ve sargı beziyle sarın. Düzenli kullanım sonucunda etkisini göreceksiniz.

Vitiligo kremle geçer mi?

Özellikle az sayıda veya vücudun yüzde 20’den azını kaplayan vitiligo lekesi olan hastalarda haricen sürülen kortizonlu krem / pomad/ losyonlar (topikal kortikosteroidler) verilebilir.

Sirke Vitiligoya iyi gelir mi?

Vitiligo Hastaligina Hangi Krem Iyi Gelir Vitiligo, deride pigment kaybı olmasıyla belirli bölgelerde deride renk açılması olarak beyaz alanların ortaya çıkmasıdır. Peki vitiligo hastalığının belirtileri ve özellikleri nelerdir? Vitiligo’yu artıran nedenler nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Vitiligo latince “vitelius” kelimesinden gelmiştir.

Vitelius Türkçe dana anlamına gelmektedir. Hastalık bu hayvanın sırtındaki lekelere benzetilmiştir. Derimizde pigment üreten, dolayısıyla derimize rengini veren melanosit hücreleri vardır. Bu melanositlerin hasar görmesi sonucu, pigment üretilemez. Pigment yetersizliği sonucu deride, dağınık ve yama şeklinde sınırları belli olan beyaz leke ve lekeler oluşmaktadır.

Lekeler süt kadar belirgin bir beyazlıktır. Bu lekelerin büyüklükleri değişebilmektedir; nokta kadar olandan tüm yüzü kaplayacak kadar büyüklüklerde olabilmektedir. Bazen melanin pigmenti kaybı kısmidir ve tam beyaz leke olmayabilir. Her beyaz leke vitiligo anlamına gelmemektedir. Vitiligo Hastaligina Hangi Krem Iyi Gelir vitiligo belirtileri Halk arasında sedef ala, baras, ebreş olarakta bilinmektedir. Toplumumuzda vitiligo, deride beyaz kepekli kırmızı yaraların seyreden psoraisis hastalığıyla karıştırılmaktadır. Ancak bu iki hastalık birbirinden tamamen farklıdır. Vitiligo hastalığı yaşam boyu sürebilen bazı zamanlarda artış gösteren ve bazı dönemlerde seyreden bir hastalıktır.

Her hastanın vitiligosu farklı olur. Bazı hastalarda çok az sayıda renk değişikliği olurken bazı hastalarda aşırı derecede renk değişikliği olur ve neredeyse hastanın gerçek deri rengi ortadan kaybolur. Vitiligo en çok kimlerde görülür? Günümüzde vitiligo ortalama % 1-2 oranında görülmektedir. Ülkemizde de sıklığı %0.15-0.32 olarak bildirilmektedir.

Görülme sıklığında cinsiyete bağlı bir fark yoktur. Hastaların %30 oranında ailesinde vitiligo vakaları görülmektedir. Hastalığın kendisi kalıtsal değildir ancak genetik yatkınlık söz konusudur. Siyahlarda, Fas ve Yemen Yahudilerinde sıktır. Vitiligo doğumdan yaşlılığa kadar ortaya çıkabilirse de başlama yaşı en sık olarak 10 ila 30 yaşları arasındadır.

Hastaların % 50 sinden fazlası 20 yaşın altında başlamaktadır. İleri yaşlarda ve bebeklerde çok nadirdir. Vitiligo doğumsal olabilmekte ancak ilk güneş teması olan 2-3 yaşlarda belirgin olmaktadır. Kadın larda derinin görünümüne artmış olan ilgi, vitiligonun erkeklere göre daha erken fark edilmesini sağlamaktadır.

Başlangıç vücut alanları; yüz % 39, gövde ön yüz % 23.6 boyun % 10.4 ve boyun arkası % 9.1 dir. Vitiligo Hastaligina Hangi Krem Iyi Gelir vitiligo hastalığı Vitiligo belirtileri nelerdir? Vitiligo, derinin herhangi bir bölgesinde aniden renksiz alanların görülmesiyle kendini gösterir ve bu alanların artması ve yayılmasıyla devam eder.

You might be interested:  Eşsiz Beşizler 3. Cilt Ne Zaman?

Vitiligo hastalığı nasıl durdurulur?

Vitiligodan kurtulmak mümkün Halk arasında ala olarak bilinen vitiligonun yaz aylarında daha fazla belirgin hale gelmektedir. Toplumumuzda yaygın olarak konuşulan Ala hastalığının tedavisinin olmadığı biçimindeki inanış yanlıştır ve bu hastalıktan kurtulmak mümkündür.

Hastalığı tanımak tedavinin ilk adımıdır. Bu yüzden önemli gördüğümüz soruların cevapları ile hastalığı tanıyalım. Vitiligo nasıl bir hastalıktır ? Vitiligo, halk arasında bilinen adıyla Ala hastalığı, vücudun hemen her yerinde ortaya çıkabilen beyaz renkli yama tarzı ile gözüken bir deri hastalığıdır.

Vitiligo neden ortaya çıkar ? Ala hastalığı; deriye rengini veren melanosit dediğimiz hücrelerin melanin adı verilen boya maddesini üretememesinden kaynaklanır. Burada, melanositlerin pigment üretememe nedenleri genetik anormallikler, vücudun bağışıklık sisteminin melanositleri parçalaması, anormal fonksiyon gösteren sinir hücrelerinin melanositleri yıkabilecek maddeler salgılaması ve melanositlerin kendini yıkmasıdır.

  1. Vitiligo nerede görülür? En sık yüz, el, kol, bacak ve genital alanlarda görülür.
  2. Ala hastalığı; çocukluk veya ergenlik döneminde başlayabileceği gibi daha sonraki yaşlarda da ortaya çıkabilir.
  3. Vitiligo başka hastalıklarla da beraber olabilir mi? Hastaların, %30’unda yakın akrabalarında da vitiligo bulunurken hastanın kendisinde veya akrabalarında Diabet, troid hastalığı olan kişilerde vitiligo daha sık görülür.

Vitiligo neden yaz aylarında daha belirgin hale gelir? Özellikle yaz aylarında derimizin güneş etkisiyle bronzlaşarak koyu bir renk alması, Ala hastalığının daha belirgin hale gelmesine neden olur. Vitiligo insan psikolojisini nasıl etkiler? Ala ismi verilen vitiligo derinin beyaz görünümünden dolayı hastaları ileri derecede rahatsız eder.

  1. Hastanın toplum içinde kendisini “damgalanmış” hissetmesine neden olur.
  2. Hastaya hastalığı ile ilgili sorulan sorular, soru sormadan yapılan anlamlı bakışlar hastayı sosyal anlamda toplumdan izole eder.
  3. Özellikle ergenlik döneminde Ala hastalığına yakalanan kişilerde ilerleyen zamanlarda ciddi kişilik sorunları ortaya çıkabilir.

Vitiligo iç organlarla ilgili bir hastalık mıdır? Ala hastalığı, herhangi bir iç organ hastalığının yansıması değildir. Bulaşıcı değildir ve tüketilen yiyecekler bu hastalığı etkilemez. Vitiligo tedavisi var mıdır? Vitiligo (Ala Hastalığı) tedavi edilebilir bir hastalıktır.

  1. Bu tedavi; hastanın yaşına, Ala hastalığının bulunduğu bölgeye, hastalığın süresine bağlı değişebilir.
  2. Tedavinin hangi yöntem olursa olsun en az 3 ay devam etmesi gerekmektedir.
  3. Tedavide sınırlı alanlarda bulunan hastalıkta bazı kortizonlu kremler, yaygın olan hastalarda fototerapi (ışık) tedavileri, sürülecek güneşe karşı duyarlandırıcı ilaçlar, hücre transferi ve greftleme yöntemi ile yapılan tedaviler vardır.

Tedavileri dermatologunuz belirlediği sürelerde kullanmak çok önemlidir. Her hastanın tedavisi mevsimsel değişiklikler gösterecek şekilde dermatolog tarafından planlanır. Bu tedavilerde yanıt alınmaya başlandığında hastalığın olduğu beyaz alanın kenarında veya ortasında kahverengi noktalanmalar 1-2 ay içinde ortaya çıkmaya başlar.

Yoğurt Vitiligoya iyi gelir mi?

Bununla birlikte, diyetisyenler, beslenme uzmanları, gıda bilimcileri ve dermatologlar, balık ve süt ürünleri tüketmenin vitiligo veya beyaz lekeler riski taşımadığına katılıyorlar.

Vitiligo hastalığına kantaron yağı iyi gelir mi?

Güneş yanıkları için kantaron yağından yararlanabilirsiniz. Yanık bölgelerinize sürdüğünüzde acınızın azaldığını hemen hissedebilirsiniz. Vitiligonun tedavisinde doğal ilaç olarak kullanılır. Egzama ve sedef hastalıklarına iyi gelir.

Vitiligo lekeleri nasıl kapatılır?

Vitiligo nedir? – Vitiligo, melasonit hücrelerin azalması sebebiyle vücudun melanin pigmenti üretememesi sonucunda cilt yüzeyinde oluşan beyaz leke problemidir. Hastalığın sebebi tam olarak belirlenememekle birlikte; bağışıklık sisteminde yaşanan çökme ve genetik etmenlerin neden olabileceği iddia edilmiştir.

Ciltte beyaz lekelenme problemi bölgesel, yaygın ya da tüm vücuda yayılmış şekilde olabilir. Genetik faktörler (daha önce ailede herhangi bir bireyde rastlanmış olması), stres ve bazı hastalıklar hastalığın ortaya çıkmasını tetikleyebilir. Genellikle 20 yaş öncesinde ya da 20-40 yaş aralığında kendini gösterir.

Vitiligo, pigmentini kaybeden cildin lekeleri ile karakterize uzun süreli bir cilt durumudur. Etkilenen cilt lekeleri beyazlaşır ve genellikle keskin kenar boşluklarına sahiptir. Derideki saçlar da beyaz olabilir. Ağız ve burnun içi de tutulabilir. Tipik olarak vücudun her iki tarafı da etkilenir.

  1. Genellikle yamalar cildin güneşe maruz kalan bölgelerinde başlar.
  2. Oyu tenli kişilerde daha belirgindir.
  3. Vitiligo psikolojik strese neden olabilir ve etkilenenler damgalanabilir.
  4. Vitiligo’nun kesin nedeni bilinmemektedir.
  5. Otoimmün bir hastalık ortaya çıkacak şekilde çevresel bir faktör tarafından tetiklenen genetik duyarlılığa bağlı olduğuna inanılmaktadır.

Bu cilt pigment hücrelerinin tahrip olmasına neden olur. Risk faktörleri arasında aile öyküsü veya hipertiroidizm, alopesi areata ve pernisiyöz anemi gibi diğer otoimmün hastalıklar öyküsü bulunur. Bulaşıcı değildir. Vitiligo iki ana tipte sınıflandırılır: segmental ve segmental olmayan.

  1. Çoğu vaka segmental değildir, yani her iki tarafı da etkiler; ve bu durumlarda, cildin etkilenen bölgesi tipik olarak zamanla genişler.
  2. Vakaların yaklaşık % 10’u segmental, yani çoğunlukla vücudun bir tarafını içerir; ve bu durumlarda, cildin etkilenen bölgesi tipik olarak zamanla genişlemez.
  3. Tanı doku biyopsisi ile doğrulanabilir.

Vitiligo tedavisinde etkili sonuç veren yöntemlerden biri led terapidir, Açık tenli olanlar için, güneş koruyucu ve makyaj genellikle tavsiye edilenlerdir. Diğer tedavi seçenekleri, hafif lekeleri koyulaştırmak için steroid kremleri veya fototerapi içerebilir.

  • Alternatif olarak, hidrokinon gibi etkilenmeyen cildi hafifletme çabaları da denenebilir.
  • Diğer önlemlerle düzelmeyenler için çeşitli cerrahi seçenekler mevcuttur.
  • Tedavilerin bir kombinasyonu genellikle daha iyi sonuçlara sahiptir.
  • Duygusal destek sağlamada danışmanlık yararlı olabilir.
  • Üresel olarak insanların yaklaşık% 1’i vitiligodan etkilenmektedir.

Bazı popülasyonlarda % 2-3 kadarı etkiler. Erkekler ve kadınlar eşit derecede etkilenir. Yaklaşık yarısı 20 yaşından önce bozukluğu gösterir ve çoğu 40 yaşından önce gelişir. Vitiligo antik tarihten beri tanımlanmıştır.

Vitiligo evde nasıl tedavi edilir?

Melanin güçlendirici olan zencefil suyu ile karıştırmak vitiligo yamalarından kurtulmanıza yardımcı olabilir.2 çorba kaşığı kırmızı kil tozu ve 1 çorba kaşığı zencefil suyu metal olmayan bir kapta hamur haline gelene kadar karıştırın. karışımı vitiligolu cilde sürün ve 10 dakika bekletip soğuk su ile durulayın.

You might be interested:  Krem Rengi Hangi Renklerin Karışımından Oluşur?

Vitiligo ne tetikler?

Vitiligo nedir? – Vitiligo nedir? Vitiligo, deride süt beyazı lekelerle görülen kronik seyirli bir cilt hastalığıdır. Hastalık pigment üreten hücrelerin (melanosit ) sayı ve işlev kaybına uğraması sonucu meydana gelir. Hastalığın bulaşıcı özelliği yoktur.

Havuç suyu Vitiligoya iyi gelir mi?

Özellikle sebze tüketimi vitiligo hastaları için büyük önem taşımaktadır. Ağız ve akciğer kanserine karşı olan A vitamini bulunan havuç, bu hastalık için büyük yararlara sahiptir.

Vitiligo ilaci nedir?

Vitiligo Belirtileri Nelerdir? – Vitiligonun en önemli belirtisi, cilt renginin düzensiz şekilde kaybıdır. Deride beyaz veya açık renk lekeler halinde görülür, ancak her beyaz leke vitiligo değildir. Genellikle, renk değişikliği ilk olarak eller, ayaklar, kollar, yüz ve dudaklar gibi güneşe daha çok maruz kalan bölgelerde görülür.

Vitiligonun cilt rengi kaybı haricindeki diğer belirtileri arasında saçta, kirpiklerde, kaşlarda veya sakalda saçın erken beyazlaması veya grileşmesi, ağız ve burun içini kaplayan mukoza zarı dokularında renk kaybı, göz retinasında renk kaybı veya renk değişikliği görülür. Vitiligo her yaşta başlayabilir, ancak çoğunlukla ilk defa 20 yaşından önce görülür.

Rengini kaybeden alanlar bireyde bulunan vitiligo türüne göre vücudun farklı yerlerini farklı oranlarda kaplayabilir. Genelleştirilmiş vitiligo adı verilen en yaygın tipte, renksiz lekeler genellikle vücudun karşılıklı kısımlarında simetrik olarak ve birbirine benzer şekilde ilerler.

Bu tip vitiligo bireyin vücudunun birden fazla bölgesinde görülür. Vücudun sadece bir tarafını veya bir kısmını kaplayan ve segmental vitiligo adı verilen bir diğer tip, daha genç yaşlarda ortaya çıkar. Bu tip bir veya iki yıl ilerledikten sonra durur. Vücudun bir ya da az sayıda bölgesini etkileyen türe ise lokalize (fokal) vitiligo adı verilir.

Vitiligonun nasıl ilerleyeceğini tahmin etmek zordur. Bazı vakalarda beyaz lekeler tedavi süreci başlamadan kendiliğinden genişlemeyi bırakır. Daha yaygın olarak pigment kaybı sürekli yayılır ve sonunda cildin oldukça büyük bir bölümünü etkisi altına alır.

Vitiligo ilacı var mı?

Vitiligo Ala Hastalığı – Vitiligo (ALA) Hastalığı Deriye renk veren hücrelerin (melanosit) fonksiyon kaybı nedeniyle deride ortaya çıkan yama tarzı beyazlıklardır. Melanositler deriye renk verirler ve deri dışında saçta ve gözde de bulunurlar. Vitiligo, Halk arasında “Ala” hastalığı olarak bilinmektedir.

  • Vitiligo neden olur? Vitiligo’nun neden olduğu tam olarak bilinmemektedir.
  • Ancak hastaların bir kısmında otoimmün kökenli (vücudun kendi hücrelerini yabancı kabul etmesi) tiroid bezi hastalıkları, pernisiyöz anemi (bir çeşit kansızlık) görülebilmektedir.
  • Bu hastalıklar tedavi edildiğinde vitiligo da düzelmektedir.

Ülkemizde en çok görülen neden kişilerin hassas kişilik yapılarına bağlı gelişen ve psikolojik üzüntü, sıkıntı, ayrılık, ailevi veya işe ait sorunların oluşturduğu üzüntüler başlıca nedenleridir. Vitiligo genetik geçişli bir hastalık mıdır ? Vitiligo genetik geçiş gösterebilir.

Hastaların % 20 kadarında ailede veya yakın akrabalarda da vitiligo görmek mümkündür. Bu nedenle vitiligo’lu hastalarda yakın akrabaları da incelemek uygun olur. Vitiligo çocuklarda görülür mü? Vitiligo’nun % 20’si çocukluk ve ergenlik döneminde başlar. Bu dönemde özellikle ergenlik dönemimde çocuklar bu hastalıktan psikolojik olarak çok etkilenebilirler.

Bu nedenle mutlaka kısa sürede bir dermatolog muayenesi yapılmalıdır. Vitiligo en sık nerelerde görülür? Vücudumuzda en sık yüz, el üstü ve el parmaklarında, kol, bacak ve genital bölgede görülürler. Hastalığın özellikle görünen alanlarda olması hastanın toplum içindeki ilişkilerini etkilemekte ve kişinin toplumdan izolasyonuna neden olmaktadır.

Vitiligo zaman içinde her yeri kaplar mı? Vitiligo’nun % 80 kadar yalnızca el, dirsek, el bileği, ayak bileği gibi hareketli alanlarda ve bazen buna ek olarak yüz bölgesinde görülür. Yani hastalık çoğu kez sınırlı kalır ve ilerlemez. Vitiligo’lu hasta güneşe çıkabilir mi? Vitiligo yaygın olduğunda özellikle kol yüz ve bacaklarda güneşe maruz kalabilen alanlarda görüldüğünde dışarı çıkmadan önce güneş koruyucu kullanmak gerekebilir.

Ancak, güneş ışınlarının (Ultraviyole) tedavide kullanılması nedeniyle dermatologların denetiminde doğal UV ışınları da faydalı olur. Buna hekim karar verebilir. Viti ligoda Wood ışığı muayenesi neden yapılır? Vitiligo hastalığında karanlık ortamda özel bir lamba olan Wood Lambası (365 nm) ile muayene etmek gerekir.

  1. Bu muayenede vitiligo’daki beyazlıkların sınırları yeni oluşmakta olan beyazlıklar daha belirgin gözükürler.
  2. Wood ışığı ayrıca tedavinin takibi amacıyla da kullanılabilir.
  3. Vitiligo yiyeceklerle ilgili midir? Vitiligo oluşumunda hiç bir yiyeceğin artırıcı bir etkisi yoktur.
  4. Bu konuda şu ana dek yapılan bir bilimsel araştırma sonucu yoktur.

Vitiligo domates, sarımsak, soğan yemekle olmaz. Var olan vitiligo’da bu yiyecekleri kesmekle geçmez veya azalmaz. Bunlara inanarak yiyecek kısıtlaması yapmamak gerekir. Vitiligo iç organlardan örneğin bağırsaklardan mı gelir? Bu konuda son zamanlarda dermatoloji branşı dışında bazı hekimler ne yazık ki bir kanıta bağlı olmadan bunu ileri sürmektedirler.

Vitiligo cinsel ilişki ile bulaşır mı?

Vitiligo, deride pigment kaybından kaynaklanan beyaz alanların görüldüğü, kesin sebebi bilinmeyen bir deri hastalığıdır. En sık yüz, dudak, el, kol, bacak ve genital alanlar olmak üzere vücudun herhangi bir kısmı etkilenebilir. Dünya nüfusunun %1’nde görülür ve erkek, kadın ve tüm ırkları eşit oranda etkiler.

Vitiligo Kimlerde Olur? Vitiligo; 100 hastada 1 veya 2 kişiyi etkiler; bebeklikten yaşlılığa her yaşta görülebilmekle beraber, hastaların yarısında 20 yaştan önce başlar ve % 20 hastada aile hikayesi vardır. Vitiligo iç organ hastalığı mıdır? Bulaşıcı mıdır? Vitiligo herhangi bir iç organ hastalığından kaynaklanmaz; bu sebeple de birçok hastanın genel sağlık durumu iyidir.

You might be interested:  Krem Rengi Deri Çanta Nasıl Temizlenir?

Vitiligo bulaşıcı değildir. Vitiligonun sebepleri nelerdir? Melanin denilen pigment deri, saç ve göz rengini belirler ve melanosit denilen hücrelerde üretilir. Eğer bu hücreler ölürse veya melanin üretemezse, deri daha açık renkli bir hal alır veya tamamen beyaz renkli olur.

Bunun neden olduğu bilinmemektedir ama 4 ana teori vardır: 1- Melanositlerin hasarına neden olan genetik anormallik olabilir 2- Vücudun bağışıklık sistemi melanositleri parçalayabilir, pigmenti yabancı cisim olarak algılayıp yıkabilir.3- Anormal fonksiyon gören sinir hücreleri melanositleri hasarlayabilecek zehirli maddeler yapabilir 4- Pigment üreten hücreler kendilerini yıkabilirler.

Pigment yapılırken toksik ürünler üretilebilir ve melanositleri yıkabilir. Vitiligo nasıl oluşur? Vitiligoda vücut kendi melanositlerine karşı otoantikorlar yapar ve hasarlandırır; aynı otoantikorlar tiroid gibi başka organlarda da hasara sebep olabilir.

Bu nedenle vitiligo ile eş zamanlı başka otoimmun hastalıklar da ortaya çıkabilir. Vitiligo güneş yanığı ile tetiklenebilir. Açık renk tenli kişilerde vitiligolu alanlarla normal deri arasındaki fark yazın daha çok belirginleşirken, daha koyu tenlilerde tüm yıl boyunca vitiligo daha kolay fark edilir.

Vitiligo tanısı nasıl konur? Deride oluşan beyaz alanlar sadece vitiligoda değil başka hastalıklarda da görülebilir. Bu beyaz alanların ayırıcı tanısı Dermatoloji uzmanı tarafından yapılır. Kesin tanı için gerekirse deri biyopsisi alınabilir ama çoğu zaman klinik olarak beyaz alanların görünümü ile tanı konulabilir.

Vitiligo tedavisi olan bir hastalık mıdır? Vitiligo tedavi edilebilir bir hastalıktır ancak vitiligonun kesin sebebi bilinmediğinden tedavi sonuçları kişisel farklıklar gösterebilir. Farklı tedavi seçenekleri mevcuttur ve bu tedaviler en az 3 ay kullanılmalıdır. Tedavi seçimi mutlaka Dermatoloji uzmanı ile birlikte kararlaştırılmalıdır.

Vitiligo tedavisinde bitkisel kaynaklı ürünlerin yeri var mıdır? Bitkisel olduğu söylenilen ancak Sağlık Bakanlığı onayı olmayan hiçbir tedaviyi (hap veya krem) uygulamayınız, mutlaka doktorunuza danışınız. Vitiligo tedavisinde neler kullanılır? 1- Kremler: Kortizonlu kremler: Yaşa ve tutulum alanına uygun, özellikle erken dönemde kullanılan kortizonlu kremler faydalıdır.

Vitiligo lekeleri nasıl kapatılır?

Vitiligo nedir? – Vitiligo, melasonit hücrelerin azalması sebebiyle vücudun melanin pigmenti üretememesi sonucunda cilt yüzeyinde oluşan beyaz leke problemidir. Hastalığın sebebi tam olarak belirlenememekle birlikte; bağışıklık sisteminde yaşanan çökme ve genetik etmenlerin neden olabileceği iddia edilmiştir.

Ciltte beyaz lekelenme problemi bölgesel, yaygın ya da tüm vücuda yayılmış şekilde olabilir. Genetik faktörler (daha önce ailede herhangi bir bireyde rastlanmış olması), stres ve bazı hastalıklar hastalığın ortaya çıkmasını tetikleyebilir. Genellikle 20 yaş öncesinde ya da 20-40 yaş aralığında kendini gösterir.

Vitiligo, pigmentini kaybeden cildin lekeleri ile karakterize uzun süreli bir cilt durumudur. Etkilenen cilt lekeleri beyazlaşır ve genellikle keskin kenar boşluklarına sahiptir. Derideki saçlar da beyaz olabilir. Ağız ve burnun içi de tutulabilir. Tipik olarak vücudun her iki tarafı da etkilenir.

Genellikle yamalar cildin güneşe maruz kalan bölgelerinde başlar. Koyu tenli kişilerde daha belirgindir. Vitiligo psikolojik strese neden olabilir ve etkilenenler damgalanabilir. Vitiligo’nun kesin nedeni bilinmemektedir. Otoimmün bir hastalık ortaya çıkacak şekilde çevresel bir faktör tarafından tetiklenen genetik duyarlılığa bağlı olduğuna inanılmaktadır.

Bu cilt pigment hücrelerinin tahrip olmasına neden olur. Risk faktörleri arasında aile öyküsü veya hipertiroidizm, alopesi areata ve pernisiyöz anemi gibi diğer otoimmün hastalıklar öyküsü bulunur. Bulaşıcı değildir. Vitiligo iki ana tipte sınıflandırılır: segmental ve segmental olmayan.

  1. Çoğu vaka segmental değildir, yani her iki tarafı da etkiler; ve bu durumlarda, cildin etkilenen bölgesi tipik olarak zamanla genişler.
  2. Vakaların yaklaşık % 10’u segmental, yani çoğunlukla vücudun bir tarafını içerir; ve bu durumlarda, cildin etkilenen bölgesi tipik olarak zamanla genişlemez.
  3. Tanı doku biyopsisi ile doğrulanabilir.

Vitiligo tedavisinde etkili sonuç veren yöntemlerden biri led terapidir, Açık tenli olanlar için, güneş koruyucu ve makyaj genellikle tavsiye edilenlerdir. Diğer tedavi seçenekleri, hafif lekeleri koyulaştırmak için steroid kremleri veya fototerapi içerebilir.

Alternatif olarak, hidrokinon gibi etkilenmeyen cildi hafifletme çabaları da denenebilir. Diğer önlemlerle düzelmeyenler için çeşitli cerrahi seçenekler mevcuttur. Tedavilerin bir kombinasyonu genellikle daha iyi sonuçlara sahiptir. Duygusal destek sağlamada danışmanlık yararlı olabilir. Küresel olarak insanların yaklaşık% 1’i vitiligodan etkilenmektedir.

Bazı popülasyonlarda % 2-3 kadarı etkiler. Erkekler ve kadınlar eşit derecede etkilenir. Yaklaşık yarısı 20 yaşından önce bozukluğu gösterir ve çoğu 40 yaşından önce gelişir. Vitiligo antik tarihten beri tanımlanmıştır.

Elidel Krem vitiligo hastalığına iyi gelir mi?

Elidel %1 Krem, ‘hafif ve orta şiddette atopik dermatitli hastaların tedavisinde endike’ olmasının yanı sıra, ayrıca ‘Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Ek Onayı Alınmadan Kullanılabilecek Endikasyon Dışı İlaç Listesi’nde de ‘ Vitiligo ‘, ‘Diskoid Lupus Eritematosuz’ ve ‘İnatçı Seboreik Dermatit’

Vitiligo da ne yenmemeli?

Vitiligo diyetinde kesinlikle süt ve süt ürünlerinden, kırmızı et, balık, lor peyniri, ayran, sodalı içeceklerden, çikolatadan, kahveden, yağlı besinlerden ve baharatlı gıdalardan uzak durmanız gerekir.

Vitiligo hastalığı hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır?

Sonuç – Sonuç olarak, AA ve vitiligo hastalarında D vitamini eksikliği oldukça yaygındır ve her iki hastalıkta da yaşam kalitesi bozulmuştur. AA hastalarında 25(OH)D düzeyleri ile DYKİ puanları negatif korelasyon gösteriyorken vitiligo hastalarında bu ilişki saptanmamıştır.

Çalışmanın sonucunda, düşük D vitamin düzeyi olan AA hastaları için D vitamin takviyesi yapılarak yaşam kalitesinin artırılabileceği ve böylelikle bu hastaların tedavisine katkı sağlanabileceği düşünülmektedir. Etik Etik Kurul Onayı: Bu çalışma için Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Klinik Araştırma Etik Kurulu tarafından 19.07.2017 tarih, 2017-9 no ile onay alınmıştır.

Hasta Onayı: Helsinki bildirgesine göre hastalar çalışma ile ilgili bilgilendirilerek hasta onamları alındı. Hakem değerlendirmesi: Editörler kurulu ve editörler kurulu dışında olan kişiler tarafından değerlendirilmiştir. Yazarlık Katkıları Konsept: N.D.N.